|
landscape photography |
Внеси реплика | страница <1 34567 9> |
Автор | |
сашо
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 08.Декември.2006 Статус: Офлајн Поени: 538 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
od koa se "iznak***vme" ja batalivme temava
bas bi sakal da prodozzi muabetot... posebno zatoa shto nudi "out of the box" razmisluvanja.... sto mislite, dali i vo kolkava mera tipov ima kontrola vrz procesot? |
|
objektiv pred aparat, subjektiv pozadi
|
|
Tegla
Сениор Регистриран: 16.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 2213 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Muzbetot bese dobar, ama temava ja iscrpifme. Aj kje otvoram nesto novo |
|
That is called grain. It is supposed to be there.
|
|
Mire
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 15.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1594 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ne bi rekol deka ja iscrpivme i prasanjeto na Saso e sosema na mesto.
Mozebi e prasanje i kolku e bitno toa kolkava mu e kontrolata nad procesot. Mi bese interesno da go vidam kako koristi "burn" vo tek na eksponiranjeto ... that's a first. Se nasol pred problem i naso resenie. Kolku e efektivno e drugo prasanje, no ocigledno pravi nesto da go kontrolira rezultatot. Iskreno, mislam deka kolku podolgo ce ja tera metodava, tolku povece ce ima kontrola. Ne bi rekol deka mu e celta, ili deka ima potreba da ima absolutna kontrola, no sega za sega ona sto e rezultat (ona sto vidov at least) mi nalikuva na hit-or-miss. Mozebi gresam - ne znam. Licno mislam deka e vo faza na nekakov "Guesstimating process". Verojatno ce mi se dopadja povece koga ce prejde na "Educated guess". Sepak, nema od kade da crpi soznanija, bez isprobuvanje i ucenje na sopstveni greski ... the hard way sto bi se reklo. Ce vidime ... sega za sega ne mi se dopadja, moze za nekoja godina ce si gi goltnam zborovite ... never say never |
|
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka klikni TUKA
|
|
Vojkan
Сениор Регистриран: 02.Мај.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 387 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
За кого правите муабет? За првиот или вториот?
|
|
Ernst Haas: "Leica, schmeica. The camera doesn't make a bit of difference. All of them can record what you are seeing. But, you have to SEE."
|
|
m_p
Сениор Регистриран: 25.Јуни.2008 Локација: Trinidad and Tobago Статус: Офлајн Поени: 107 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
kako i da e ,dobro e barem za gimnastika ;) ...Ne veruvam deka nekoj od nas vo momentov bi se ma4el do tolku, pa makar i da se raboti za spektakularna foto scena ...
Del od kretivniot proces e da istrazuvash. Mozebi na umetnikov kje mu trebaat godini duri da dojde do deloto koe najmnogu kje se gordee, a rezultatite sega sekako se del od patot koj kje mora da go pomine. Znam digitalnava tehnologija ima milion prednosti, edna od niv e deka greshkite koi gi pravime (a ne se malce) lesno gi brisheme, fotografiite ednostavno se reproduciraat... Dodeka ovoj fotograf pravi samo unikati, direkno na hartija... jas go gledam kako "rediscovering photography", kontra masovnata produkcija, sam so svoite eksperimetiranja... 4ishto hipoteti4ki ajde da re4eme deka vo svetov ne postoi nitu eden drug metod ili aparat za fotografiranje osven ovoj, koj od nas bi bil spremen da fotografira? Изменето од m_p - 14.Октомври.2008 во 19:08 |
|
Zoran K
Модератор Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ne znam dali ve razbiram korektno, no mene mi zvuchi kako sega nekoj da pochne da slika na karpi isti motivi i so ista tehnika kako sto koristele kromanjoncite.
Sto e toa sega ? Umetnichki ili tehnichki breakthrough ? Mozhebi neshto nepoznato ? Nesto novo ? Ili unikatno ? Moderno ili fancy ? In trend ? And, at the end, how about the results ? Who cares, the process is the goal, a... ? Then, how about my language ? Is it trendy ? Is that means that I am very special now, regardless of the content of my speech ??? Изменето од Zoran K - 14.Октомври.2008 во 19:43 |
|
m_p
Сениор Регистриран: 25.Јуни.2008 Локација: Trinidad and Tobago Статус: Офлајн Поени: 107 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Zoran, moeto mislenje e deka ne site lugje se podgotveni da investiraat vreme i trud vo eksperimetiranje so umetnosta. Ne site umetnici znaele da crtaat koga prvpat im se pojavila zelbata da go storat toa. Prvite dela veruvam deka ne bile genijalni. Sekoj po4etok e tezok, pa taka i po4etokot na ovoj fotograf. Mozebi vidoklipot e star 10-tina godini, mozebi povekje, denes ne znaeme do kaj stignal, nitu pak mozeme da pretpostavime shto kje se slu4i za 10 godini so nego...
Toa shto ne mi se dopadna e deka 4ovekov beshe osuden ushte od samiot po4etok. Bez vizija za idninata, bez 4ustvo za vlozuvanjeto i za negovata pasija da eksperimetira... |
|
m_p
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
a dali ti e trendi jazikot voopshto nemozam da komentiram zatoa shto ne sum kompetenten...
|
|
Zoran K
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Dobro, ajde da fatime od druga strana...
Kako ti ja ocenuvash umetnosta? Ili da ni bide polesno, kako gi ocenuvash vrednostite na fotografijata sto ja gledash pred tebe? Kako gi ocenuvash onie fotografii sto se objaveni od chlenovite na nashiot sajt? Po osnov na shto ? Po osnov na koristenata oprema? Po osnov na zavrshenoto shkolo? Po osnov na toa kolku dolgo se zanimavaat so fotografija? Po osnov na nivnoto verbalno filozofiranje? Po osnov na toa sto bi napravile po deset godini? Znachi, koga kje vidish edna fotografija objavena na nashiot sajt, kakvi merila koristish za da ja procenish, komentirash i bodirash? |
|
m_p
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Umetnosta ne se ocenuva.
|
|
Zoran K
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
He, he... prvo zboruvash za edni raboti vo ocenuvanjeto na umetnichkiot rezultat, potoa soochen so istite elementi velish umetnosta ne se ocenuva... Kako togash ocenuvash i na osnova na sto ocenuvash deka umetnikot ke oceni oti eden den mozhebi ke se gordee od nekoe svoe delo? Po osnov na koj kriterijum go ocenuvash toa i po koj osnov ke se ocenuva toa delo?
Ama ajde, ne e vazhno... ne se chuvstvuvaj nateran da odgovorish... ne e vazhno. Znam deka reagirashe pottiknat od komentarite koi ne bea onakvi kakvi sto ochekuvashe po objavenite linkovi... no zhivotot e takov, ne mislat site onaka kako sto mislime nie i toa ne znachi deka nekoj e vo pravo, a drug e vo krivo. Ne zemaj nishto lichno. Изменето од Zoran K - 14.Октомври.2008 во 20:35 |
|
branko_k
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 10.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 682 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
btw, moze da se iznese stavot okolu nasata percepcija za negovata umetnost. ne da komentirame za covekot kako licnost i avtor - tokmu toa se sluci na temava, osuda... i, da, poveke im veruvam na lugjeto koi zavrsile visoka skola za umetnost ili onie sto intenzivno ja proucuvale istorijata na umetnosta zatoa sto nekoi raboti vo umetnosta ne mozat da se dobijat samo so talent... disclaimer: znam deka Zoran ke se fati na toa deka ima podobri umetnici so talent, otkolku nekoi bez mnogu talent i skolo. da, se soglasuvam, ama ne znam kako vo konkretniov primer go ocenivte talentot na covekot. imate videno drugi negovi fotografii, napraveni so slr, dslr, bla, bla... ??? |
|
branko_k
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 10.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 682 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
najcesto delata koi im se najdragi na umetnicite ostanuvaat ne tolku zabelezani vo istorijata... taka sto, argumentov ne drzi voda bash... ako te razbrav sto sakas da kazes |
|
Zoran K
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mnogu ednostavno - spored prilozhenite dela. Jas go ocenuvam spored delata sto bea prikazhani na videoto. Jas gi ocenuvam tie dela, a ne onie koi ne sum gi videl, koi mozhebi postojat ili ne, nitu spored onoa sto mozhebi toj ke napravi vo idnina. Znachi mnogu ednostavno - spored prilozhenoto delo. Nemam pretpostavki ili filozofiranja za negovoto shkolo, za toa od koja drhava doagja, kolku se namachil da ja napravi kamerata, od kade mu se roditelite, dali e eden na majka, dali ima sliki vo muzej, sto pishuvaalo nekade za nego i t.n. Mnogu ednosatvno - spored prilozhenite dela. |
|
Внеси реплика | страница <1 34567 9> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |