IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Библиски христијани
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Библиски христијани

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 15>
Автор
Порака
izvoren Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Октомври.2008
Статус: Офлајн
Поени: 700
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај izvoren Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2008 во 01:38
Originally posted by Maran Ata Maran Ata напиша:

Originally posted by izvoren izvoren напиша:

Доцна се вклучи, брат, во дискусијава, затоа не знаеш за што стануа збор. Рано-христијанските христијани ги почитувале светителите и се молеле за нивно застапништво пред Бога, го почитувал е Светото Апостолско Предание, Причеста ја сметале за самото Тело и Крв Христови (во буквална смисла)... додека пак дел од вашите *изворни* христијански верници се изјаснија против сето тоа.
Е сега, пак на истото прашање - како рано-христијанските отци го почитувале сето она горенаведено, а сега *изворните* одат против сето тоа???

Verojatno mnogu sakas da e ova taka kako si go zapisal/a   ama ova nema vrska so ranohristijanstvoto.
     A toa ako nekoj pocituval svetiteli sigurno bil eretik.

Земи прочитај го житието на св.Игнатиј Богоносец - ученик на св.ап и евангелист Јован Богослов, па потоа тврди кој колку е изворен христијанин.

Sto ke mi e zitieto sv.Ignatij Bogonosec koga vo Noviot Zavet mnogu precizno e opisano ranohristijanstvoto.Nepostoele nikakvi ranohristijanski otci.
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2008 во 01:41

Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Изворот е Христос и апостолите, изворот е Божјиот Збор - Светото Писмо. Секој што сака да се врати кон Изворот, мора да дојде кај овие.

Христос своето учење го пренел на апостолите, апостолите на своите ученици, учениците на апостолите на нивните ученици....... што ти е проблемот во тоа? Учењето се пренесува, затоа немој сега да ми се избацуваш со тврдења дека учениците на апостолите од 1-ви век почнале да забегуваат, а ти, во 21-ви век си *изворен* христијанин.

И чекам одговор зошто не фигурирате и во државните документи како изворни?

Ако Христос така, како во играта "расипан телефон" го пренесувал Своето учење, тогаш тоа ќе беше она што е во православието - една бледа сенка на Христовото учење преплавена со еден куп пагански и идолопоклонски учења, додатоци и новотарии.

Но, фала Му на Бог, Христос го пренел Своето учење на апостолите, а тие пак, свесни од последиците на играта "расипан телефон", го ЗАПИШАЛЕ Христовото учење во своите евангелиеја и посланија, кои пак подоцна Бог се погрижил да бидат канонизирани во кориците на Божјиот Збор - Светото Писмо.
Во 1 и 2 век се појавиле еден куп апокрифни евангелија и верска литература, но Бог стои единствено зад веродостојноста и Боговдахновеноста на Светото Писмо. Оној кој што се повикува на нешто друго, па макар биле тоа и синовите или роднините на апостолите, тоа си го прави на своја одговорност.

Изменето од EvAngelos - 13.Октомври.2008 во 01:42
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2008 во 01:45
   Луѓе бре, браќа и сестри, целта на Вистинското учење е Христос во мене и тебе!

Се друго, не е лошо но со целта неможе да се мери!

Да даде БОГ набрзо во секое срце да изгрее Сјајната Вечна ДЕНИЦА!

АМИН

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2008 во 01:46
А бе мене јасно ми е дека тој што е изворен христијанин, го следува зборот на св.ап. Павле и си ја гледа својата работа, без да се расправа. А таква изворност од ваша страна не видов на форумов, туку само напаѓате и се исмеавте со Православието.

Изворни а?
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2008 во 01:49

Изворот е Христос и апостолите, изворот е Божјиот Збор - Светото Писмо. Секој што сака да се врати кон Изворот, мора да дојде кај овие.

Христос своето учење го пренел на апостолите, апостолите на своите ученици, учениците на апостолите на нивните ученици....... што ти е проблемот во тоа? Учењето се пренесува, затоа немој сега да ми се избацуваш со тврдења дека учениците на апостолите од 1-ви век почнале да забегуваат, а ти, во 21-ви век си *изворен* христијанин. И чекам одговор зошто не фигурирате и во државните документи како изворни?

Ако Христос така, како во играта "расипан телефон" го пренесувал Своето учење, тогаш тоа ќе беше она што е во православието - една бледа сенка на Христовото учење преплавена со еден куп пагански и идолопоклонски учења, додатоци и новотарии.

Но, фала Му на Бог, Христос го пренел Своето учење на апостолите, а тие пак, свесни од последиците на играта "расипан телефон", го ЗАПИШАЛЕ Христовото учење во своите евангелиеја и посланија, кои пак подоцна Бог се погрижил да бидат канонизирани во кориците на Божјиот Збор - Светото Писмо.

Во 1 и 2 век се појавиле еден куп апокрифни евангелија и верска литература, но Бог стои единствено зад веродостојноста и Боговдахновеноста на Светото Писмо. Оној кој што се повикува на нешто друго, па макар биле тоа и синовите или роднините на апостолите, тоа си го прави на своја одговорност.

Колку си само контрадикторен, не можам да си поверувам. Па самата канонизација на Светото Писмо ја извршиле Светите Отци, и тие се тие кои избрале кои книги ќе влезат во неговиот состав. Тие биле водени од Светиот Дух за да одредат што ќе биде Библија, а тоа е потврда дека сето тоа што го правеле е во согласност со Христовото учење.
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2008 во 01:59
Ајде кажи ми на кој црковен собор "светите отци" избрале кои книги ќе влезат во составот на Светото Писмо? намигнување
Кон врв
Опитен Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2008
Поени: 699
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2008 во 02:02
Тоа нема блага веза за апостолите. Точно е тоа дека тие биле збунети по воскресението христово но што и рекол Господ. Дека откако ке го примат Духот Свети и духот Свети ке и даде сила и тие ке појдат по целиот ќе го проповедаат Еванѓелието итн.

Духот Свети...

Значи не е потребно само „словото божјо“, туку и Духот Свет.

И што испаѓа дека виое сте поисправни и од Апостолите.

Браво, алал да ви е вера.
Господи Исусе Христе помилуј не
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2008 во 02:03

Zarem ne go tvrdat istoto i Protestantite Katolicite i Pravoslavnite ??????
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2008 во 02:04
Опитен, се читаш ли што пишуваш бре мајќе му? голема%20насмевка
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2008 во 02:05
Библиски Христијани,

иако знам дека нема да ми одговорете и ќе се фатете како многупати до сега за нечиј неважен збор и успешно ќе го избегнувате важното како што сеуште не сте му го одговориле прашањето на Темлариус, а човекот го постави уште на самиот почето и ќе си чека сигурно уште многу. (простете ми ама додегашната пракса ме учи на ова).

Како што вели Марија Магдалена викајте се како сакате тоа е ваше право но мислам дека за тоа треба да имате потврда и нели И Исус Христос не се прославуваше сам туку Бог го прослави, а каде е вашата прослава од Бога?

Во библијата се вели дека Кој сака да врви по Господа (да биде библиски христијанин) да остави се, својот имот да го раздаде на сиромаси, да го земе Крстот свој...

Потоа светиоте апостоли го раздавале својот имот на Црковната заедница и се им било заедничко, служеле секојдневна литургија и се причестувале, постеле(бидејки повеке младоженецот не бил со нив), билое постојано во молитвата и њубовта, практикувале Непрестајна молитва, псалмопеења, биле во мир со сите, кротки, благи, смирени, не се раправале или се покажувале по лугето и...

Колку од ова вие исполнувате?   

п.с. и ве молам конечно одговорете му на Темлариус
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2008 во 02:05

Опитен, се читаш ли што пишуваш бре мајќе му? голема%20насмевка

знам јас што пишувам а читај сега и ти малки а не само да поучуваш
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2008 во 02:08

Христос своето учење го пренел на апостолите, апостолите на своите ученици, учениците на апостолите на нивните ученици....... што ти е проблемот во тоа? Учењето се пренесува, затоа немој сега да ми се избацуваш со тврдења дека учениците на апостолите од 1-ви век почнале да забегуваат, а ти, во 21-ви век си *изворен* христијанин. И чекам одговор зошто не фигурирате и во државните документи како изворни?

Ako toj Bozji zbor koj ti go narekuvas, izvor, ne bil prenasan usmeno togas mozam da kazam deka mnogumina bi ostanale zedni..Zasto ako se zeme faktot deka pismenosta vo evropa do pred 200 godini bese privilegija samo na odabran broj na ludje koi imale pari za skoluvanje (tuka nikako ne se shirokite narodni masi) togash kazi mi neli izvorot e malku daleku .....
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2008 во 02:11

Што има врска тоа што писменоста била помала. Доволно е само еден човек во селото да знае да чита за да може да им чита и проповеда на верниците од Светото Писмо, а не од некои свои "свети" додатоци на него.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2008 во 02:12
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Zarem ne go tvrdat istoto i Protestantite Katolicite i Pravoslavnite ??????

Православните и католиците само усно го тврдат тоа, но праксата покажува нешто друго.
Во Изворот нема цртање и осветување икони, во Изворот нема поклонување и целивање на икони, нема палење свеќи за живи мртви, нема култивизирање на Марија, нема поклонување на лешеви, нема целивање и мирисање на лешеви, нема молење на светци, нема молење на Марија, нема осветување водички, нема крштавње бебиња, нема условување целибат за епископите...
Ништо од ова НЕМА во изворното Христово и апостолско учење запишано и канонизирано во Светото Писмо.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 15>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,094 секунди.