IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Библиски христијани
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Библиски христијани

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 15>
Автор
Порака
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Октомври.2008 во 13:04
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Толку ли не разбираш. Самото име "библиски христијани", во самиот наслов издава дека тие христијани како пишан духовен авторитет ја сметаат исклучиво Библијата. Ништо повеќе и ништо помалку од тоа. Ако некои се нарекуваат така, а не се водат по Библијата, тогаш многу е јасно дека тие не се "библиски христијани". Не знам што не ти е јасно тука.

Pa zarem ne toa isto i so Pravoslavnite hristijani ?????
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Октомври.2008 во 13:05

Зависи од номинителот. За некои се, за некои не се.
Протестанти е широк поим. Протестанти се и оние кои протестираат пред владата за некои политички права. Протестанти се и оние кои протестирале против диктатурата на Папата. Протестанти може да бидат наречени и оние кои во 11 век искажале протест против авторитетот на Папата и се одвоиле од неговата управа, формирајќи своја источна (Византиска, подоцна православна) црква.

Сепак мислам дека библиските христијани не се нарекуваат протестанти, бидејќи тоа не е термин кој произлегува од Библијата, туку најчесто се нарекуваат Христови ученици, Христови следбеници, христијани.

Vo red e toa sto go kazuvas no i tie velat deka se vodat samo po biblijata ?????
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Октомври.2008 во 13:40

Templarius; православните не се водат само по Библијата, туку и по житијата на ткн. "свети отци", по делата (пишувањата) нивни, по одлуките на вселенските и помесните собори - сето ова ставено во едно купче за нив претставува Божји Збор.

deshad, каква врска има тоа што го пишуваш со темава? Каква врска има динамичниот превод со библиските христијани? Каква врска има библиотеката, поточно, книжарницата Откровение со библиските христијани? Точно е тоа дека во таа книжарница се продава библиска литература, но пак ќе прашам, каква врска има тоа со темава?
Каква врска има црквата што ја спомнувате често "Радосна Вест" со библиските христијани? Да се согласувам дека таму има библиски христијани, но зарем само таму има? Јас знам најмалку уште 30-40 цркви во Македонија што исто така се библиски и во кои има библиски христијани.

Изменето од EvAngelos - 11.Октомври.2008 во 13:41
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
neo_wmaster Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Angel of Death.

Регистриран: 29.Јуни.2008
Поени: 660
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај neo_wmaster Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Октомври.2008 во 13:43

deshad, каква врска има тоа што го пишуваш со темава? Каква врска има динамичниот превод со библиските христијани? Каква врска има библиотеката, поточно, книжарницата Откровение со библиските христијани? Точно е тоа дека во таа книжарница се продава библиска литература, но пак ќе прашам, каква врска има тоа со темава?

Каква врска има црквата што ја спомнувате често "Радосна Вест" со библиските христијани? Да се согласувам дека таму има библиски христијани, но зарем само таму има? Јас знам најмалку уште 30-40 цркви во Македонија што исто така се библиски и во кои има библиски христијани.

Има бе братче. Нели кажуваш дека библиските Христијани се водат според Библијата и само според Библијата. Не се водат до житија на свети отци и слично. Со самото преведување на Библијата на динамичен начин или како и да е, доага до погрешно сфакање и до погрешно толкување на Библиските стихови.
I love Daphne Millbrook.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Октомври.2008 во 14:05

neo_wmaster, библиските христијани своите верувања не ги темелат на динамичниите преводи, па ниту на буквалните преводи на Библијата, туку на што е можно пооригиналните јазици на кои е сочувана Библијата (масоретските списи, Кумранските списи...).

Зарем не сте го приметиле тоа кај мене? Кога дебатираме околу толкувањето на некој стих, кажете ми кога јас сум го цитирал тој стих во динамичен превод? Зарем не ви е преку глава од моето наведување на некои зборови на коине грчки, на хебрејски, на арамејски? Зарем не е тоа доказ за ова што го велам погоре?
Динамичниот превод има друга цел, за која би те советувал да го прочиташ воведот на истоимената тема.
Поздрав!
Кон врв
Tetratka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Септември.2008
Локација: дрвара
Поени: 5153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Октомври.2008 во 14:17

neo_wmaster, библиските христијани своите верувања не ги темелат на динамичниите преводи, па ниту на буквалните преводи на Библијата, туку на што е можно пооригиналните јазици на кои е сочувана Библијата (масоретските списи, Кумранските списи...).

Зарем не сте го приметиле тоа кај мене? Кога дебатираме околу толкувањето на некој стих, кажете ми кога јас сум го цитирал тој стих во динамичен превод? Зарем не ви е преку глава од моето наведување на некои зборови на коине грчки, на хебрејски, на арамејски? Зарем не е тоа доказ за ова што го велам погоре?
Динамичниот превод има друга цел, за која би те советувал да го прочиташ воведот на истоимената тема.
Поздрав!

Верата без дела е Мртва вера ... ВЕРАТА БЕЗ ТРАДИЦИЈА Е НОВА ВЕРА - ПРАЗНА ВЕРА ... ...

за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Октомври.2008 во 14:19

Templarius; православните не се водат само по Библијата, туку и по житијата на ткн. "свети отци", по делата (пишувањата) нивни, по одлуките на вселенските и помесните собори - сето ова ставено во едно купче за нив претставува Божји Збор.

Znaci ako smem da zaklucam vie se vodite samo po bozijot zbor ????
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
neo_wmaster Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Angel of Death.

Регистриран: 29.Јуни.2008
Поени: 660
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај neo_wmaster Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Октомври.2008 во 14:23
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Znaci ako smem da zaklucam vie se vodite samo po bozijot zbor ????

Да, да. Од тоа што го кажува Евангелос, така е. Тие се раководат само на божјиот збор.
I love Daphne Millbrook.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Октомври.2008 во 14:36
Originally posted by Tetratka Tetratka напиша:

ВЕРАТА БЕЗ ТРАДИЦИЈА Е НОВА ВЕРА - ПРАЗНА ВЕРА ... ...

Не, туку верата без додатоци, новотарии и сл. е СТАРА вера - чиста вера.
Кон врв
Tetratka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Септември.2008
Локација: дрвара
Поени: 5153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Октомври.2008 во 14:44

КАЈ ИМАТ ТАКВА?изненадување

Изменето од Tetratka - 11.Октомври.2008 во 14:45
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Октомври.2008 во 14:52

Da toa e vo red, no, istoto go velat i protestantite????
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Октомври.2008 во 14:58

Tempralirus, секој може да го рече тоа, но праксата покажува дека малкумина на дело го покажуваат тоа.
Форумов ти е добар пример за тоа. Некои велат дека се "Христови ученици", а сепак во нивните коментари велат: "Вака рекол св. Јован Дамаскин, вака рекол Палама, вака авва Антониј итн.", додека пак Христовите ученици велат: "Вака вели Бог, вака вели Христос, вака пишува во Библијата итн."

Ете, ти открив една финта намигнување како да ги откриеш библиските христијани, според нивните авторитети на кои се повикуваат во своите тврдења. Доколку нивниот авторитет е Божјиот Збор - Библијата, значи тие навистина се библиски, а доколку се повикуваат на некои човечки зборови, тогаш тие не се библиски.

Go prefrliv ovaa ovdeka za da odgovara na temava se nadevam nema da se lutis...

Od ovaa sto go velis ti ,izlaga deka vie, imate nekoj poseben pristap do Biblijata, sto se razlikuva vasiot pristap do biblijata od pristapot na drugite????

Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Октомври.2008 во 15:55

Евангелос, ти сведочам одново дека ЖИВОТО СЛОВО БОЖЈЕ за кое сведочи Библијата е вистинскиот животопријатен фундамент (темел) врз кого се темели ВИСТИНСКАТА ЧИСТА ВЕРА!

ТОА СЛОВО е многу поголемо дури и од Најсветото Писмо на земјата (Библијата). Тоа може без Библијата а Библијата неможе безнего!

Безнего никој неможе точно да ја разбере Библијата а кому тој ја открива тој е исполнет со Љубов кон секого а посебно кон оние што веруваат на името Христово!

Шалом

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
AlDra Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Јули.2008
Поени: 823
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај AlDra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Октомври.2008 во 17:30
Ne znam zosto Bibliskite Hristijani gi karakterizirate kako protestanti. Pa nie ne protestirame! Nie go prifakame Bozjiot Zbor kako edinstven izvor na nasata vera. I ne dodavame nitu odzemame nisto od toa. Ako nekoj dodava nesto na ova toa se pravoslavnite. Pa spored toa pravoslavnite se protestani zasto protestiraat protiv Bozjiot Zbor i gi dodavaat i ucanjata na nivnite ,,Sveti otci" kako dopolnitelen del na Svetoto Pismo. Ako barate protestanti povelete vo pravoslavnite crkvi. Protestiraat i protiv Bozjite zapovedi.

Изменето од AlDra - 11.Октомври.2008 во 17:31
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 15>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,250 секунди.