IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Свето Предание пренесено преку Светите Отци
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Свето Предание пренесено преку Светите Отци

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011 21>
Автор
Порака
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Октомври.2008 во 04:53
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

А што си се фатила па ти адвентиске една за тој збор како слеп за стап? Ни се цепаш дека знаеш старогрчки? Сакаш да ти поставам едно најобично прашање на старогрчки па да видиме дали ќе одговориш? голема%20насмевка

Јас се радувам што не сум адвентистка, како што ме нарекуваш, туку сум ПРАВОславна. Така и фигурира мојата Црква во било кој адресар на верски заедници, а и самата моја Црква се декларира како таква, за разлика од тебе, кој, од една страна велиш дека си библиски христијанин, а од друга страна фигурирате и јавно се декларирате како баптисти! Значи, или се срамиш од својата вероисповед, или матиш некоја вода!
Не ја врти темата! Јас го ставив зборот во оригиналното значење, затоа што знам дека ти бараш само *оргинали*. Не е поентата кој колку знае јазици, туку дека самиот се фаќаш во стапици, кога од една страна исповедаш дека дословно се држиш до Библијата, а од друга, пак, исповедаш зборови кои се дадени од Светите Отци, а ги нема во Светото Писмо.

Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Шо има везе дали дословно тој збор го има или го нема во Библијата. Па ни зборот "Тројство" го нема во Библијата, а сепак библиските христијани веруваат во тоа. Значи библиските христијани не веруваат во "буквите" и "зборовите" на Библијата, туку во учењето кое произлегува од неа.

А од кога тоа вие баптистичките христијани верувате не во зборовите туку во учењето кое произлегува од Библијата? До вчера не беше така, не ме терај да ти ги барам сите коментари (а ги има мнооооооогу) во кои дословно се држиш до зборот (освен ако не си ги избришал, како што направи со оној пост каде имаше пастирано некои цитати од Св.Василиј Велилки, Атанасиј Велики и Јован Златоуст во извртен контекст и се фалеше дека многу ти било ќејф кога со нив си не побивал нас, ПРАВОславните Христијани, се додека не разјаснивме на кого се однесуваат и зошто така рекле и со тоа самиот се избламира).

Ама, ајде да ти наведам едно дословно држење од твоја страна. Кога зборувавме за Богородица, ти цело време дословно се држеше дека тој поим го нема во Библијата. Ај сега кажи ми од кога тоа ти почна да се држиш до учењето, а не до зборовите кои на писмено и канонизирано фигурираат???

Дете, поарно прибери се, оти не знам по кој пат вака се бламираш!!!!

Изменето од Maran Ata - 09.Октомври.2008 во 10:17
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Октомври.2008 во 07:07
Евангелос - јас мислам дека јасно одговорив на сите прашања што беа поставени и ништо не заобиколив. Дали тебе ти се допаѓа одговорот и дали го сметаш за доволен - тоа е твоја работа.
Многу јасно се знае што е Свето Предание. Дали го има на едно место - колку што знам го има во Библиотеката на Патријаршијата во Москва (иако не сум до крај сигурен, како што и кажав веќе еднаш претходно). Имам со свои очи видено кај нив листа со сите светци, нивните житија и со наведени писанија на Светите Отци, како што веќе реков. Дали ти веруваш на тоа што го кажувам или не - воопшто ништо не ми значи.
Станува досадно ова препирање...
Да земеме дека е точно тоа што го велиш и дека никаде не може да се најде целосното предание на едно единствено место. Е и?! Какво значење има тоа?! Секоја земја има доста голем дел од тоа предание - ако се соберат на куп - ќе се има целосното предание - ДО СЕГА! Потенцирам дека е само до сега - затоа што Светиот Дух сеуште делува и Преданието е сеуште живо и активно.
Ти ова не го прифаќаш и без тоа - така што - што ти значи воопшто оваа дискусија?
Do what is right, come what may...
Кон врв
Karamazov Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Мај.2008
Поени: 144
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Karamazov Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Октомври.2008 во 09:24
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

затоа што Светиот Дух сеуште делува и Преданието е сеуште живо и активно.

Vo kontekst na ova - go prasale sv. Siluan Atonski (nas sovremenik) sto ke se sluci ako isceznat delata na site hristijanski uciteli, a toj odgovoril deka hristijanite povtorno ke napisat novi so ista vdahnovenost i ubavina. Predanieto ne se krie samo vo knigite (baranjeto na nekoi forumdzii da se posoci link e apsurdno), tuku vo srcata na vernite.

Изменето од Karamazov - 09.Октомври.2008 во 09:25
tre, tri, tra
Кон врв
stevompc Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 04.Октомври.2008
Поени: 275
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stevompc Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Октомври.2008 во 12:18
Originally posted by Karamazov Karamazov напиша:

Vo kontekst na ova - go prasale sv. Siluan Atonski (nas sovremenik) sto ke se sluci ako isceznat delata na site hristijanski uciteli, a toj odgovoril deka hristijanite povtorno ke napisat novi so ista vdahnovenost i ubavina. Predanieto ne se krie samo vo knigite (baranjeto na nekoi forumdzii da se posoci link e apsurdno), tuku vo srcata na vernite.

dodeka vie se zanimavate so hipoteticni i bezvezni prasanja, Bog si dal odgovor uste vo Svetoto Pismo:

Matej 24:35 "Neboto i zemjata ke isceznat, no Zborovite Moi nema da isceznat."
Кон врв
Tetratka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Септември.2008
Локација: дрвара
Поени: 5153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Октомври.2008 во 12:33
Originally posted by stevompc stevompc напиша:

Originally posted by Karamazov Karamazov напиша:

dodeka vie se zanimavate so hipoteticni i bezvezni prasanja, Bog si dal odgovor uste vo Svetoto Pismo:

Matej 24:35 "Neboto i zemjata ke isceznat, no Zborovite Moi nema da isceznat."

ПА НОРМАЛНО - ТОЈ Е БОГ СЕДРЖИТЕЛ И СПАСИТЕЛ ... АМА ТО ШО ИМАТ ВРСКА СО ПРЕДАНИЕТО ... ДЕМЕК ЗБОРОВИТЕ НЕГОВИ ВАЖАТ ЗА БИБЛИЈАТА А НЕ ЗА ПРЕДАНИЕТО ...

КОГА ЖИВЕЕЛ ИСУС НЕМАЛО “БИБЛИЈА“ - ЗБОР...   ТОА СЕ ОДНЕСУВА ЗА ЖИВАТА ЦРКВА ... И СЕ МАНИФЕСТИРА ПРЕКУ ЖИВОТОТ НА ЖИВАТА ЦРКВАТА И ИСТОРИЈАТА... А  ТУКА ЖИВЕЕ И ПРЕДАНИЕТО ...  
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Кон врв
Опитен Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2008
Поени: 699
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Октомври.2008 во 12:33
Убаво од тебе стевче што докажуваш и потврдуваш дека Светиот Дух живее во Православната Црква.

Свети Силуан е светогорски монах кој живеел во 19 век
Господи Исусе Христе помилуј не
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Октомври.2008 во 14:38
Еве нешто за почетокот на Црквата и Светото Предание

Почетокот на Црквата

Превод од: Александр Шмеман - ИСТОРИЧЕСКИЙ ПУТЬ ПРАВОСЛАВИЯ

За првите години, за првите настани во историјата на Црквата е раскажано во книгата „Дела Апостолски”, која ја напишал евангелистот Лука, какo продолжение на Неговото Евангелие. Во неа е опишана првата христијанска општина во Ерусалим, нејзиниот прогон од јудејските власти, проповедта на апостолите, особено – на апостолот Павле и на крајот, распространувањето на христијанството од Ерусалим до Рим. Историската вредност на таа книга често ја оспорувале, бидејќи на прв поглед таа изгледа далечна за современото разбирање на задачите и методите на историјата; во неа многу нешта се премолчени, таа некогаш претставува поскоро толкување или схема, отколку просто опишување на настаните. Но, мора да помниме дека слично како евангелијата, чија содржина не се исцрпува со опишувањето на Христовиот живот, и книгата „Дела апостолски,” според својот концепт, исто така, не е само историска хроника. Таа била напишана во годините кога Црквата која била излезена од првиот стадиум на својот развој и се утврдила во повеќе големи центри на Римската Империја, веќе целосно ја осознала својата назначеност и започнувала да закрепнува и да го „формулира” своето првично искуство во писменоста, која подоцна ќе ја сочинува книгата „Нов Завет на нашиот Господ Исус Христос.” Од сите новозаветни автори Лука најмногу може да биде наречен историчар според нашето разбирање на тој збор, но сепак, неговото внимание не е насочено само на историјата. Негова тема е – Црквата како резултат на Новиот Завет, како полнота во светот, то ест во човечкото општество, во историјата – дело што Христос го изврши. Негова тема е; не просто историјата на Црквата, туку, пред сѐ, самата Црква, нејзината жива слика, нејзината суштина, какви што тие се откриле во најраните години од нејзиното постоење. Тоа е содржината на тој основен документ за Црковната историја. Тоа е – првото учење за Црквата, покажано во фактите на нејзиниот живот. Затоа и се избрани само оние факти, кои служат за таа цел, кои се суштински за да се разбере тоа учење. Токму така и ја разбирале оваа книга сите следни христијански поколенија, кои во Ерусалимската општина, во апостолската проповед, во животот и учењето на апостолот Павле го виделе образецот и мерилото на Црковниот живот за сите времиња, вдахновувачкиот почеток – извор и основа на сета нејзина идна историја.

Книгата „Дела апостолски” започнува со настаните кои за историчарот се на границата на Црковната историја: со Вознесението и Педесетница. Но, во перспективата на апостолот Лука во нив се состои почетокот на Црквата, то ест дадена е онаа смисла на нејзиното постоење, која ќе се разоткрива во следните глави.

Малата група ученици која можела да се собере во една соба: рибарите – „прости и неписмени” според описот од Лука, неколку жени роднинин и пријатели на Учителот – тоа е целото „мало стадо” што останало по Исус Назарејот. Што ќе ги направи нив бестрашни проповедници, ќе ги одведе до „крајот на вселената,” ќе ја покори со нивната вера најголемата цивилизација, ќе го прероди светот така што веќе никаква сила не ќе ја изгони од него иконата на Оној Кого тие Го проповедале? На првите страници од својата книга Лука одговора: (тоа е) слегувањето на Светиот Дух, таинственото переродување, после кое сѐ она што направил, што поучувал Исус, ќе стане нивна сила и тој Самиот ќе дејствува во Своите следбеници и во нив ќе престојува во светот. „Вие ќе примете сила, кога ќе слезе на вас Духот Свет и ќе Ми бидете сведоци во Ерусалим и по цела Јудеја и Самарија и дури до крајот на земјата” (Дела. 1,8).

На што се однесува ова сведоштво? Овде, пред да започне самата историја на Црквата, не може да не се напомни, секако, во најопшти црти, она Евангелие то ест добрата вест која и ја сочинува содржината на Црковниот живот и христијанската проповед пред лицето на светот. Во деновит на своето земно служење Исус им го возвестувал на луѓето Божјото Царство. И смисла на Неговата проповед и на Неговите дела било тоа, дека Неговото доаѓање и е почетокот на Царството, дека Синот Божји дошол да го отвори и да им го даде на луѓето. Одделени од Бога со гревот, потчинети на злото и смртта, без изворниот живот, луѓето повторно можат – преку верата во Христа – да го познаат едниот вистински Бог и Неговата љубов кон светот, во единството со Него да добијат нов – праведен, вистински и вечен живот, за кој тие се создадени. Тој поучувал дека светот не го прима тоа Божјо Царство, бидејќи овој свет „лежи во злo” и темнината ја возљубил повеќе од светлината. И затоа, Синот Божји на луѓето им го донесе – не само вистинското учење, не само знаењето за Царството – туку и спасението. Тој ги победил злото и гревот кои владеат над луѓето. Со целиот Свој живот Тој го јавил образецот на совршениот човек, то ест на човекот кој до крај е послушен на Бога. И само во таа послушност и во таа љубов биле Неговите власт и сила со кои тој простувал гревови, исцелувал болести, воскреснувал мртви. Во Себе Самиот Тој го јавил Божјото Царство како совршено соединување со Бога, како сила на љубовта и жртва на Бога и на луѓето. Предаден на срамна смрт, оставен од сите, Тој го остварил образецот на потполно самооддавање, на совршена љубов, на последното смирение. Но, во тоа самооддавање и била Неговата победа над злото и гревот: љубовта ја победила омразата, вистината ја победила лагата и конечно, Животот ја победил Смртта: Бог го воскреснал Него од мртвите. А, сето зло на светот, сета сила на уништувањето кои царуваат во светот, се покажале немоќни пред таа Праведност и преку еден Човек биле победени. Преку еден Човек во царството на гревот и смртта влезе Царството на Бога – царството на љубовта, доброто и вечниот живот. Но, таа победа тој ја добил – не за себе, туку – за другите, за сите да ги спаси и да ги воведе во Царството што Тој го остварил.

Затоа, од самиот почеток Тој избрал дванаесет сведоци, за тие да бидат со Него, да го слушаат Неговото учење, да ги гледаат Неговите дела, Неговата смрт, Неговото воскресение и прославување. И во ноќта, кога низ крстната смрт тој влегол во Својата слава, тој им го заповедал Царството: тој им ветил дека по своето прославување ќе им ја даде Својата сила, за она што Тој го направил да стане наследство за сите, за тие да можат – не само да раскажуваат за Него, туку и да ги приведуваат луѓето кон Него, да ги соединуваат со Него и да ги прават учесници во Неговото Царство.

Такво било ветувањето и тоа било исполнето на денот Педесетница. Во тој ден малата група ученици добила сила за сведочење; да сведочат не само за животот и чудата на Учителот, туку и за тоа, дека Тој е Спасителот, Царот и Владетел на светот. За нив – тоа сведоштво или доказ е Црквата во која Тој продолжува да живее, во која преку рацете на ученициет ја остварува Својата власт и сила, во која Неговиот живот станува нов живот на сите што веруваат во Него. Слегувањето на Светиот Дух го означуава сето ова, тоа од „малото стадо” ја создава Црквата.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Октомври.2008 во 14:42
Stefco, procitaj go ona od Opiten pogore - mosne dobro objasneto sto e Sveto Predanie!
Bravo, Opiten! Smeman e odlicen izbor!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Октомври.2008 во 14:46
Господ е голем во неговите светии

Фала му на Бога што ги имаме.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Октомври.2008 во 15:05
Eve linkovi kade moze da se procita uste nesto za Svetoto Predanie i za istoriskiot razvoj na Crkvata (na angliski)

starec Kleopa Romanski

Podetalno objasnuvanje
Кон врв
stevompc Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 04.Октомври.2008
Поени: 275
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stevompc Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Октомври.2008 во 16:48
Originally posted by Maran Ata Maran Ata напиша:

Stefco, procitaj go ona od Opiten pogore - mosne dobro objasneto sto e Sveto Predanie!

interesen napis, samo sto vrska nema so predanieto.

povtorno ostanuvate bez tekst.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Октомври.2008 во 17:33
Originally posted by stevompc stevompc напиша:

Originally posted by Maran Ata Maran Ata напиша:

interesen napis, samo sto vrska nema so predanieto.

povtorno ostanuvate bez tekst.
АБЕ стефче (гревче) ИЛИ СИ ТВРДОГЛАВ ИЛИ ТАКА ТИ ОДГОВАРА ...

24. Тој е ученикот, кој сведочи за овие настани и ги напиша; и знаеме дека сведоштвото негово е вистинско.

25. *А има многу други работи што ги изврши Исус, и кои, ако би се напишале по ред, ми се чини, не би можеле да се сместат во целиот свет напишаните книги. Амин!

ОВА СТЕФЧЕ МОЈ МИЛ (И ТВОЈАТА ЕКИПА) ШТО ТРЕБА ДА ОЗНАЧУВА ...?

ИЛИ ЈА СИСТЕМАТИЗИРАТЕ БОЖЈАТА ВИСТИНА ... ВО ЕДНА КНИГА “БИБЛИЈА“ ... А ВО НЕА ПИШУВА ДЕКА ТОА НЕ Е МОЖНО ...изненадување

сршено%20срце

Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Октомври.2008 во 17:33

IZBEGNUVAJTE SEKAKVO ETIKETIRANJE, KLASIFICIRANJE, SORTIRANJE I PSIHOANALIZIRANJE NA CHLENOVITE OD OVOJ FORUM!

NAS NE NE INTERESIRAAT PSIHOLOSHKI ILI PSIHIJATARSKI TALENTI, TUKU RAZMISLUVANJA I VERUVANJA VO SFERATA NA INTERESOT NA OVOJ FORUM.

ISTO TAKA, RESTRIKTIRAJTE SE OD ADVOKATSKA ULOGA I NE SE NAFAKJAJTE ZA "ODBRANA" ILI "NAPAD" NA CHLENOVITE SAMO ZATOA STO MISLITE DEKA TOA VI E NEKAKVA SVETA DOLZHNOST, DEKA NEKOJ TOA GO OCHEKUVA OD VAS ILI ZATOA STO NEKOJ NE GO DELI VERUVANJETO VO VASHATA DOGMA.

Изменето од Messenger - 09.Октомври.2008 во 17:34
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Октомври.2008 во 17:37
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

IZBEGNUVAJTE SEKAKVO ETIKETIRANJE, KLASIFICIRANJE, SORTIRANJE I PSIHOANALIZIRANJE NA CHLENOVITE OD OVOJ FORUM!

NAS NE NE INTERESIRAAT PSIHOLOSHKI ILI PSIHIJATARSKI TALENTI, TUKU RAZMISLUVANJA I VERUVANJA VO SFERATA NA INTERESOT NA OVOJ FORUM.

ISTO TAKA, RESTRIKTIRAJTE SE OD ADVOKATSKA ULOGA I NE SE NAFAKJAJTE ZA "ODBRANA" ILI "NAPAD" NA CHLENOVITE SAMO ZATOA STO MISLITE DEKA TOA VI E NEKAKVA SVETA DOLZHNOST, DEKA NEKOJ TOA GO OCHEKUVA OD VAS ILI ZATOA STO NEKOJ NE GO DELI VERUVANJETO VO VASHATA DOGMA.

А ШО АКО СМЕ ЛИЧНО ПРОВОЦИРАНИ И ДОБИВАМЕ ПРОВОКАЦИИ НА НАШИТЕ НЕИСТОМИСЛЕНИЦИ - НЕЛИ РАЗГОВАРАМЕ СО ФАКТИ ...

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011 21>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,250 секунди.