IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Свето Предание пренесено преку Светите Отци
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Свето Предание пренесено преку Светите Отци

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 21>
Автор
Порака
stevompc Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 04.Октомври.2008
Статус: Офлајн
Поени: 275
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stevompc Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Октомври.2008 во 16:58
povtorno ja matite vodata.

zborovite na Utesitelot (t.e. na Svetiot Duh, t.e. na BOGa) se zborovite na Svetoto Pismo.

Toa se Bozjite zborovi.

drugoto se covecki zborovi za Bozjiot zbor.

i pak ke go povtoram moeto mislenje i dlaboko ubeduvanje, deka tesko Bozjiot Zbor ako mu se potrebni covecki zborovi za da go napravat jasen i delotvoren. Bidejki ne moze coveckiot zbor da bide pojasen i posilen od Bozjiot.
Кон врв
Sunny Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Fantasy girl

Регистриран: 01.Октомври.2008
Поени: 19874
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sunny Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Октомври.2008 во 17:14
а за вас кој е Божјиот збор?
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!    
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Октомври.2008 во 19:50
Стево - Светото Предание е Божји Збор - затоа што е напишан со вдахновение од Светиот Дух.
Даден е на сите луѓе. Кој го прифаќа, го прифаќа, кој не - жив и здрав да е, не сме ние судиите, само Тој ќе суди.
Така што идејата дека станува збор за духовен елитизам е чиста демагогија (или по народски кажано - колку да се тропне нешто)...
Do what is right, come what may...
Кон врв
stevompc Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 04.Октомври.2008
Поени: 275
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stevompc Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Октомври.2008 во 00:20
Aha.

znaci prviot pat Bog prakja svoj zbor (Biblijata) ama taa ne e jasna.

pa vtoriot pat, pak prakja svoj zbor (predanieto) za da si go objasni svojot prv zbor?

ova vas vi lici logicno? Gospod ne umeel da gi sroci ubavo rabotite, pa moral dva pati da kazuva? akoj znae i sega dali ubavo gi srocil.

da ne zboruvame sto predanieto ne e definirano. nikoj ne znae sto e toa predanie. od edno selo vo drugo, predanieto se menuva. nekako mene mi lici kako ova vtorovo da e covecki zbor.
Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Октомври.2008 во 00:39
еј, а да не ми ја расипувате и оваа тема, може???? Темата е Свето Предание пренесено преку Светите Отци. Ако имате да наведете конкретно нешто за тоа, повелете, ако не - не ми се препуцавајте овде (леллееее ама лоша сум станала [;)) Ви дадов цитати од непосредни ученици на апостолите, дајте и вие нешто такво. Во спротивно - не скокајте!

А и ви реков, не грижете се, следуваат уште, и тоа хронолошки распоредени, само дел по дел, да не се заморите многу од читање!
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Октомври.2008 во 01:05

Мараната, ти пишав нешто на оф-топик.

Ме интересира, дали имаат православните затворена листа на "свети отци"? Дали може да наведат кои се нивните свети отци преку кои Бог продолжил да зборува и по затворањето на кориците на Светото Писмо?
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Октомври.2008 во 01:27
Не те разборам каква ти е таа затворена листа? Ние православните немаме таков термин!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Октомври.2008 во 01:36

Ок, тогаш имате ли листа на сите ваши свети отци до денешен ден?

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Октомври.2008 во 01:48
Прашањето ти е смешно, навистина. Не знам сега за кој светител се буниш. Да не е за св.Поликарп Смирнски - ученик на св.ап. Јован Богослов или за св. Иринеј Лионски, ученик на св.Поликарп Смирнски?
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Октомври.2008 во 01:58
Originally posted by stevompc stevompc напиша:

da ne zboruvame sto predanieto ne e definirano. nikoj ne znae sto e toa predanie. od edno selo vo drugo, predanieto se menuva.

Со ова јасно покажа дека не знаеш што точно претставува Светото Предание и се потврдува мојата теза дека некој пат треба само нешто да се каже, колку да се каже.
Многу јасно е дефинирано што е предание. Многу јасно се знае што е предание. Не се менува од село во село - единствено е низ целиот православен свет.
Ако ти мислиш дека предание е прикаска што се прераскажува - тогаш, извини, ама на погрешно место дискутираш, затоа што тој муабет е за народни приказни и легенди, а сигурен сум дека во некој друг подфорум има таква тема.
Овде темата е Светото Предание.

Евангелос - да се знае кои се Светите Отци, но листата не е затворена. Како би била затворена - тоа би значело дека Светиот Дух занемел и не делува веќе... Дали може некаде да се најде целосна листа на едно место на нет - не сум сигурен, не верувам, но треба да се провери. Инаку знам дека има целосна листа на православни Свети Отци во библиотеката на Руската Патријаршија во Москва, како и нивни житија.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Fantasy girl

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sunny Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Октомври.2008 во 02:01
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Дали може некаде да се најде целосна листа на едно место на нет - не сум сигурен, не верувам, но треба да се провери. Инаку знам дека има целосна листа на православни Свети Отци во библиотеката на Руската Патријаршија во Москва, како и нивни житија.

За македонските може на сајтот на МПЦ да провери, бар за нив нека научат прво
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!    
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Октомври.2008 во 02:05
Би било убаво да се види таа листа и да се спореди со листата што ја имаат католиците и да се продискутира околу тоа зошто некои од "светите отци" на православието не се "свети отци" кај католиците, и обратно.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Fantasy girl

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sunny Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Октомври.2008 во 02:13
Македонски светци и светители:

Од ранохристијанско (античко) доба

* Св. Еразмо Охридски
    * Св. Васа Воденска (Солунска)
    * Св. Ахил Лариски
    * Св. Петнаесет тивериополски (струмички) маченици
    * Св. Цар Јустинијан Велики

Од Средниот век

* Св. Св. рамноапостолни Кирил и Методиј Солунски
    * Свети Климент Охридски
    * Св. Наум Охридски Чудотворец
    * Св. Григориј, епископ Охриски
    * Св. патријарх Никола Охридски
    * Св. преподобен Прохор Пчињски
    * Св. преподобен Гаврил Лесновски
    * Св. преподобен Јоаким Осоговски
    * Св. Иларион
    * Св. преподобен Јован Кукузел
    * Св. преподобен Никодим Тисмански

За време на турското владеење

* Св. преподобен Нектариј Битолски
    * Св. маченик Ѓорѓи Кратовски
    * Св. великомаченица Злата Мегленска
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Октомври.2008 во 02:27
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Би било убаво да се види таа листа и да се спореди со листата што ја имаат католиците и да се продискутира околу тоа зошто некои од "светите отци" на православието не се "свети отци" кај католиците, и обратно.

Можеби затоа што се две сосема различни цркви со различни доктрини?!
Ако ја погледнеш московската листа (ја имам видено лично), таму се и македонските и српските и грчките и руските Свети Отци...
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 21>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.