IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - дали сегашните религии ќе се изгубат во времето
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

дали сегашните религии ќе се изгубат во времето

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456>
Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Октомври.2008 во 01:10
Site teologii se napishani od chovekot.

Kako mozhe Bog da gi napishi site tie razlichni teologiii vo koi veruvale i veruvaat site lugje na ovaa planeta?

Bog e eden i Negovata Vistina e samo edna.

Nash*te teologii se samo delovi od taa Vistina i go prikazhuvaat edinstvenoto sebstvo vo negovite mnogubrojni delovi... kako parchinja od eden mozaik.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Октомври.2008 во 01:22
Originally posted by Sunny Sunny напиша:

Да го тврдел тоа дека сонцето околу земјата врти, немаше никој да го напаѓа, католиците тогаш го тврдеа токму тоа дека земјата е центар на космосот и дека се се врти околу земјата
Неточно.

- Бруно јадеше премногу „бурек со трици„ за католичката црква, зборување против католичката вера и свештенство(всушност: конструктивно критикување на свештенството)

- ја негираше девственоста на Дева Марија,

- веруваше во постоење на мноштво други светови и нивното бесконечно постоење/траење.

и тн... тоа беа некои од главните обвиненија а го клеветеа и за бавење со магија. Тогашниот папа даде мнение дека е виновен за обвиненијата, инквизицијата врз основа на тоа го прогласи за еретик и го предаде на државните казнени органи кои го погубија на плоштадот Камо де Фјори во Рим на 17 февруари 1600 год.

Некоја година подоцна комплетните негови книги беа турени во индексот на книги штетни за католичките верници.

За мене Џордано Бруно беше Божји пратеник.

Изменето од Majkl - 05.Октомври.2008 во 01:35
Кон врв
Sunny Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Fantasy girl

Регистриран: 01.Октомври.2008
Поени: 19874
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sunny Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Октомври.2008 во 01:33
види човече мене ми беше друго поентата во тој дел кај што ме цитираш ти мене, да му кажам на Вили дека греши дека не тврдел Галилео така (сонце околу земја) и да ако бил Бруно за црквата немаше да го запалат тоа сакав да кажам знам кој е Џ.Бруно ги негирал христијанските догми, сметал дека философијата и теологијата се неспоиви и многу се спротивставувал на христијанското сфаќање на Господ како личност. Создал пантеистичка теорија според која сѐ се состои од вечното движење. Во науката за вселената го отфрлил учењето на Аристотел и на Птоломеј и ја прифатил науката на Коперник. Поради своите слободарски идеи се нашол под удар на инквизицијата која, по седум годишна истрага, на плоштадот Кампо деи Фиори (простете ако е погрешно напишано) во Рим го спалува. И ти реков не ми предавај физика мене, немој за геоцентрични и хелиоцентрични системи и физика воопшто да ми држиш лекции.
П.С. Галилео никогаш јавно не застана зад своето тврдење, трипати јавно пред папата се одкажа од своето тврдење, само за да не го убијат. Своето учење го продлжи тајно и пред смртта ги објави своите записи
Дали сега ме разбра, Мајки?
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!    
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Октомври.2008 во 01:38

види човече мене ми беше друго поентата во тој дел кај што ме цитираш ти мене, да му кажам на Вили дека греши дека не тврдел Галилео така (сонце околу земја) и да ако бил Бруно за црквата немаше да го запалат тоа сакав да кажам знам кој е Џ.Бруно ги негирал христијанските догми, сметал дека философијата и теологијата се неспоиви и многу се спротивставувал на христијанското сфаќање на Господ како личност. Создал пантеистичка теорија според која сѐ се состои од вечното движење. Во науката за вселената го отфрлил учењето на Аристотел и на Птоломеј и ја прифатил науката на Коперник. Поради своите слободарски идеи се нашол под удар на инквизицијата која, по седум годишна истрага, на плоштадот Кампо деи Фиори (простете ако е погрешно напишано) во Рим го спалува. И ти реков не ми предавај физика мене, немој за геоцентрични и хелиоцентрични системи и физика воопшто да ми држиш лекции.
П.С. Галилео никогаш јавно не застана зад своето тврдење, трипати јавно пред папата се одкажа од своето тврдење, само за да не го убијат. Своето учење го продлжи тајно и пред смртта ги објави своите записи
Дали сега ме разбра, Мајки?

Да, те разбрав и се согласувам со кажаното.

А зошто мислиш дека јас ти држам лекции по физики и хелиоцентрични системи? Такво нешто не сум направил.

Она што многумина не го знаат за Бруно е дека тој имаше визии и беше во контакт со Божествениот свет и настапуваше како негов гласник.

Изменето од Majkl - 05.Октомври.2008 во 01:38
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Fantasy girl

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sunny Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Октомври.2008 во 02:06
те молам кажи ми за ова од кај излезе
„Она што многумина не го знаат за Бруно е дека тој имаше визии и беше во контакт со Божествениот свет и настапуваше како негов гласник.“
Јас толку мн барав и никако не сретнав вакво податокче дај молимте просветли ме во која историја, физика или света книга го пиши, како ова да им промакне на сите, ете јас накратко ти кажав шо знам за него, ако сакаш и цела биографија ќе ти напишам ама ова нема да го сретниш нигде
од кај испадна сега ова?
Џордано Бруно- Божји Гласник?
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!    
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Октомври.2008 во 02:12

те молам кажи ми за ова од кај излезе
„Она што многумина не го знаат за Бруно е дека тој имаше визии и беше во контакт со Божествениот свет и настапуваше како негов гласник.“
Јас толку мн барав и никако не сретнав вакво податокче дај молимте просветли ме во која историја, физика или света книга го пиши, како ова да им промакне на сите, ете јас накратко ти кажав шо знам за него, ако сакаш и цела биографија ќе ти напишам ама ова нема да го сретниш нигде
од кај испадна сега ова?
Џордано Бруно- Божји Гласник?
Па очигледно е од тоа што го зборел, пишувал...

Имаше и еден убав биграфски филм „БРУНО„ сниман некаде 70`те, мислам италијанска продукција беше.
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Октомври.2008 во 02:16
Џордано Бруно најмногу ја навлече омразата на инквизицијата кога им одговори на инквизиторите дека не го разбира Христос онака како и тие. Односно не го разбира како човек и Бог. Ова е една од верзиите зошто тој е запален.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Октомври.2008 во 02:18
Originally posted by macedon_alex macedon_alex напиша:

Џордано Бруно најмногу ја навлече омразата на инквизицијата кога им одговори на инквизиторите дека не го разбира Христос онака како и тие. Односно не го разбира како човек и Бог. Ова е една од верзиите зошто тој е запален.
Не етоа верзија туку еден од фактите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Fantasy girl

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sunny Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Октомври.2008 во 02:23
зато што тој не бил со црквата бил божји пратеник???
ајде значи сега сите шо не се за Христос се божји пратеници, сега значи муслиманите (ништо против нив во оваа конотација)се божји пртеници, добро овде веќе немам коментар
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Октомври.2008 во 02:28

зато што тој не бил со црквата бил божји пратеник???
ајде значи сега сите шо не се за Христос се божји пратеници, сега значи муслиманите (ништо против нив во оваа конотација)се божји пртеници, добро овде веќе немам коментар
Не бил тој против Христос туку против толкувањето и постапките на црквата наводно во Христово име.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Fantasy girl

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sunny Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Октомври.2008 во 02:33
и тоа го прави божји пратеник?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Fantasy girl

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sunny Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Октомври.2008 во 20:38
Ете пак не разбравме,а мене баш ме интересира како тоа Бруно бил Божји пратеник, го молам Мајкл или било кој друг кој знае нешто ако може да ми објасни нешто повеќе за ова, сакам да дознаам нешто што сигурно ни самиот Бруно не го знаел, не мора овде на форумов може и преку ЛП, фала би однапред
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Fantasy girl

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sunny Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Октомври.2008 во 20:31
e Majkl dobro sto vidov deka si online, bas sakav da te potsetam da mi odgovoris ako znaes na pogore postavenoto prasanje, za filmot priznavam go nemam gledano neznam sto se zboruva vo nego, ama toj ne e nekoj relevanten dokaz, film, moze da prikaze se i sesto, ete imam gledano eden drug film "Mars napaga" i sigurno ne mislis deka navistina napaga neli? Ima i dr filmovi pr za Isus kaj so e vo kostim i vratovrska i lukaviot ide so kabriolet sigurno deka ne bilo taka osven ako ne e vo nekoja dinamicna smisla (sorry, milo, najmilo)
zatoa te molam da mi odgovoris za prasanjeto, ili posocimi kade da go najdam odgovorot samo te molam nemoj da pi posocuvas igrani filmovi
fala ti odnapred uste ednas
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Октомври.2008 во 20:45

e Majkl dobro sto vidov deka si online, bas sakav da te potsetam da mi odgovoris ako znaes na pogore postavenoto prasanje, za filmot priznavam go nemam gledano neznam sto se zboruva vo nego, ama toj ne e nekoj relevanten dokaz, film, moze da prikaze se i sesto, ete imam gledano eden drug film "Mars napaga" i sigurno ne mislis deka navistina napaga neli? Ima i dr filmovi pr za Isus kaj so e vo kostim i vratovrska i lukaviot ide so kabriolet sigurno deka ne bilo taka osven ako ne e vo nekoja dinamicna smisla (sorry, milo, najmilo)
zatoa te molam da mi odgovoris za prasanjeto, ili posocimi kade da go najdam odgovorot samo te molam nemoj da pi posocuvas igrani filmovi
fala ti odnapred uste ednas

Извини што чекаше. За жал во моментов неможам да типосочам директен линк или сл. (треба и самиот да прочепкам) но кога бев една прилика во Германија на една интернационална средба, имаше предавање повод 400 год. погубувањето на Џ.Бруно и доста работи беа убаво кажани. Италијанците донесоа и некоја литература ама не земав примерок. Жал ми е што немам барем аудио запис од истото. На крајот од предавањето беше пуштен и филмо како илустрација.

Во секој случај неговото учење прилично се поклопува со моите верски убедувања.

Инаку филмот не би го споредувал со „Марс напаѓа„ оти првиот е историјски жанр(секако, секогаш може да се протнува и замислата на режисерот колку и да се држи до фактите)а другиов ефтина холивуска фантастика, дури не е ни научна-фантастика.

Изменето од Majkl - 06.Октомври.2008 во 20:46
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.