дали сегашните религии ќе се изгубат во времето
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: Право на личен избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=15907
Датум на принтање: 12.Декември.2024 во 15:51 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: дали сегашните религии ќе се изгубат во времето
Постирано од: vili2121
Наслов: дали сегашните религии ќе се изгубат во времето
Датум на внесување: 03.Октомври.2008 во 23:15
kako sto moze da vidite prasanjeto e ednostavno
дали сегашните религии ќе се изгубат во времето
|
Коментари:
Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 03.Октомври.2008 во 23:16
Во смисла дали ќе нема веќе религија (од атеистички аспект) или дали сите ќе се слеат во една?
И на едното и на другото би одговорил со - не и нема потреба од тоа.
------------- Do what is right, come what may...
|
Датум на внесување: 03.Октомври.2008 во 23:31
vo smisla deka ke se pretopat vo edna ili ke se pojavi edna koja ke go obedini ili recisi obedini svetot t.e. 80-90%od naselenieto.
pred 2000god. imalo poveke "golemi"(da ne me razberes pogresno) poznati religii
denes ima 3 pogolemi i 3 sredni (pogolemi, sredni vo smisol na brojot na vernici) i nekolku pomali religii
|
Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 03.Октомври.2008 во 23:40
Да, сите до една. Тоа е така бидејќи ќе дојде време кога реинкарнирањето на земјата ќе престане а сите души ќе се вратат во вечната Татковина од каде многу одамна излегле.
|
Датум на внесување: 03.Октомври.2008 во 23:46
izvini no ne te razbrav
ako moze da mi objasnis podetalno
|
Постирано од: Tetratka
Датум на внесување: 03.Октомври.2008 во 23:51
Majkl напиша:
Да, сите до една. Тоа е така бидејќи ќе дојде време кога реинкарнирањето на земјата ќе престане а сите души ќе се вратат во вечната Татковина од каде многу одамна излегле.
|
Многу интересна констатација ....
А и многу стручно образложена ... т.е. многу опширно ... демек на широко ....
За реинкарнацијата ... кажи ми КОЈ Е СУДОТ ИЛИ ЗАСЛУГАТА ЈА УТРЕ ДА СТАНАМ КАЧКА ИЛИ НЕКОЕ ДР ЖИВОТНО ... (оф топик) - извинување .... па да разговараме на таа тема...
А тоа дали религиите ке се изгубат во времето, мислам дека тие се со времето и во времето и дека ке постојат додека постои времето бидејки се “производ“ на времето - и “насушна“ потреба на човекот за општење со АБСОЛУТОТ во времето ...
секој тоа си го манифестира на свој начин ....
ИЗБОРОТ Е ВАШ ... ПОВЕЛЕТЕ!!!
------------- за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
Датум на внесување: 03.Октомври.2008 во 23:52
vili2121 напиша:
izvini no ne te razbrav
ako moze da mi objasnis podetalno
|
Некогаш одамна сме заминале од нашата духовно небесна татковина и постепено настанал материјалниот универзум, а подоцна постепено и луѓето. Бог праќал чисти битија(гласници Божји) кои не отпаднале за да не просветат со духовно знаење и ни ги покажат битните духовни чекори кои треба да ги направиме за да се вратиме во вечната татковина. Но честопати по нивното заминување луѓето наместо да го живеат учењето во пракса, го мешале со своите замисли му додавале ритуали, догми и не ретко ги злоупотребувале за владеење со широките народни маси. И настанале верските конфесии...
Но еден ден луѓето доволно духовно ќе се развијат и ќе ги надминат конфесионалните сфаќања, а кога сите ќе се вратиме кај Бога нема да има ни потреба од гласници Божји бидејќи сите ќе бидеме повторно вратени кај Бога.
|
Датум на внесување: 03.Октомври.2008 во 23:57
Tetratka напиша:
Majkl напиша:
Да, сите до една. Тоа е така бидејќи ќе дојде време кога реинкарнирањето на земјата ќе престане а сите души ќе се вратат во вечната Татковина од каде многу одамна излегле. |
Многу интересна констатација ....
А и многу стручно образложена ... т.е. многу опширно ... демек на широко ....
За реинкарнацијата ... кажи ми КОЈ Е СУДОТ ИЛИ ЗАСЛУГАТА ЈА УТРЕ ДА СТАНАМ КАЧКА ИЛИ НЕКОЕ ДР ЖИВОТНО ... (оф топик) - извинување .... па да разговараме на таа тема...
| А кој рече дека ќе станеш животно? Деградирањето на човечката душа во животинска е невозможна(но тоа сфаќање од човек во животно се задржало на пр. во хиндуизмот, будизмот). Реинкарнација на латински дословно значи повторно влегување во месо(т.е.) тело.
Се извинувам за офф топикот и јас, ова беше само дообјаснување на прашањето на Тетратка.
|
Датум на внесување: 03.Октомври.2008 во 23:57
Majkl напиша:
vili2121 напиша:
izvini no ne te razbrav ako moze da mi objasnis podetalno
|
Но еден ден луѓето доволно духовно ќе се развијат и ќе ги надминат конфесионалните сфаќања, а кога сите ќе се вратиме кај Бога нема да има ни потреба од гласници Божји бидејќи сите ќе бидеме повторно вратени кај Бога. |
Ова последното не го разбирам . . . Како мислиш сите = едно = гласници - потреба ... и т.н. ...
|
Датум на внесување: 04.Октомври.2008 во 00:02
Некогаш одамна сме заминале од нашата духовно небесна татковина и постепено настанал материјалниот универзум, а подоцна постепено и луѓето. Бог праќал чисти битија(гласници Божји) кои не отпаднале за да не просветат со духовно знаење и ни ги покажат битните духовни чекори кои треба да ги направиме за да се вратиме во вечната татковина. Но честопати по нивното заминување луѓето наместо да го живеат учењето во пракса, го мешале со своите замисли му додавале ритуали, догми и не ретко ги злоупотребувале за владеење со широките народни маси. И настанале верските конфесии...
Но еден ден луѓето доволно духовно ќе се развијат и ќе ги надминат конфесионалните сфаќања, а кога сите ќе се вратиме кај Бога нема да има ни потреба од гласници Божји бидејќи сите ќе бидеме повторно вратени кај Бога. |
mi se dopaga tvoeto razmisluvanje
ama
verata i naukata ne odat raka pod raka a sekoj den se poveke se potpirame na naukata
|
Датум на внесување: 04.Октомври.2008 во 00:02
Tetratka напиша:
Majkl напиша:
vili2121 напиша:
izvini no ne te razbrav ako moze da mi objasnis podetalno | Но еден ден луѓето доволно духовно ќе се развијат и ќе ги надминат конфесионалните сфаќања, а кога сите ќе се вратиме кај Бога нема да има ни потреба од гласници Божји бидејќи сите ќе бидеме повторно вратени кај Бога. |
Ова последното не го разбирам . . . Како мислиш сите = едно = гласници - потреба ... и т.н. ... |
На пр. ако од Македонија сакаш да стигнеш до Јапонија ти треба мапа или човек што го знае патот. Но кога веќе еднаш ќе стигнеш таму не ти треба повеќе оти веќе си стигнал таму.
Слично, кога сите ќе се вратиме кај Бога, гласниците ќе ја имаат веќе комплетирано својата мисија и од нив нема да има потреба, но тие ќе си постојат и ние со почит ќе се сеќаваме еве овие ни укажуваа на патот.
|
Датум на внесување: 04.Октомври.2008 во 00:03
vili2121 напиша:
mi se dopaga tvoeto razmisluvanje
ama
verata i naukata ne odat raka pod raka a sekoj den se poveke se potpirame na naukata |
Каква врска сега има науката и верата?
|
Датум на внесување: 04.Октомври.2008 во 00:08
svetot nastanal ???
sto vikas ti
VISA SILA ili fizika i hemija
|
Датум на внесување: 04.Октомври.2008 во 06:56
Majkl напиша:
|
ОФТОПИК
ТИ ОТВОРИФ ТЕМА ЗА РЕИНКАРНАЦИЈАТА ...
ЧЕКАМ ....
|
Датум на внесување: 04.Октомври.2008 во 18:30
vili2121 напиша:
svetot nastanal ???
sto vikas ti
|
Материјалниот космос настанал под дејство на „виша„ сила но не по Божја воља, затоа е и материјата несовршена, минлива, релативна. Инаку за мене нема ништо контрадикторно во спојот на вишата сила и законите на хемијата и физиката.
|
Постирано од: Spejs Nigrutin
Датум на внесување: 04.Октомври.2008 во 22:32
НИШТО НЕ Е НЕВОЗМОЖНО
------------- |живи живот свој и заеби све око себе|
|
Постирано од: Sunny
Датум на внесување: 04.Октомври.2008 во 22:52
Majkl напиша:
vili2121 напиша:
svetot nastanal ???
sto vikas ti
|
Материјалниот космос настанал под дејство на „виша„ сила но не по Божја воља, затоа е и материјата несовршена, минлива, релативна. Инаку за мене нема ништо контрадикторно во спојот на вишата сила и законите на хемијата и физиката. |
која е та твоја виша сила за која што зборуваш, која си дејствува без Божја воља
------------- Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!
|
Датум на внесување: 04.Октомври.2008 во 22:55
Sunny напиша:
Majkl напиша:
vili2121 напиша:
svetot nastanal ???
sto vikas ti
|
Материјалниот космос настанал под дејство на „виша„ сила но не по Божја воља, затоа е и материјата несовршена, минлива, релативна. Инаку за мене нема ништо контрадикторно во спојот на вишата сила и законите на хемијата и физиката. |
која е та твоја виша сила за која што зборуваш, која си дејствува без Божја воља |
Паднатите ангели, но тие оддамна ја изгубија моќта. Бог постепено повторно ќе доведе се во ред.
|
Датум на внесување: 04.Октомври.2008 во 23:06
не знам Библијата не вика така
1. Во почетокот Бог ги создаде небото и земјата.
а ти искрено мислиш дека една таква фина структура (се си подлежи на истите физички закони и си има строг ред) се створила против Божјата воља
------------- Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!
|
Постирано од: neo_wmaster
Датум на внесување: 04.Октомври.2008 во 23:09
Sunny напиша:
а ти искрено мислиш дека една таква фина структура (се си подлежи на истите физички закони и си има строг ред) се створила против Божјата воља |
Majkl, ne znam sto ucenje prifatil, no negovoto ucenje e sosema sprotivno e Bibliskoto ucenje. Sepak toa sto toj go izbral e negovo pravo i ne bi sakal da mu matam voda.
------------- I love Daphne Millbrook.
|
Датум на внесување: 04.Октомври.2008 во 23:18
Sunny напиша:
а ти искрено мислиш дека една таква фина структура (се си подлежи на истите физички закони и си има строг ред) се створила против Божјата воља |
Јас не се раководам според Библијата. Туку според Христовите објави кои се примаат денеска во Универзален живот преку http://www.universelles-leben.org/makedonski/prophetie/gabriele_die_prophetin.html - пророкот за денешно време , Габриеле од Вирцбург
|
Датум на внесување: 04.Октомври.2008 во 23:19
vili2121 напиша:
svetot nastanal ???
sto vikas ti
|
и тие закони во физика и хемија некој ги поставил, сами од себе не се појавиле затоа важат за сите и се, зато врти сучи пак е од та некоја виша сила- БОГ
|
Датум на внесување: 04.Октомври.2008 во 23:21
Sunny напиша:
vili2121 напиша:
svetot nastanal ???
sto vikas ti
|
и тие закони во физика и хемија некој ги поставил, сами од себе не се појавиле затоа важат за сите и се, зато врти сучи пак е од та некоја виша сила- БОГ | Да. Со ова се согласувам. Бог е законот сам.
|
Датум на внесување: 04.Октомври.2008 во 23:25
Majkl напиша:
Sunny напиша:
Јас не се раководам според Библијата.
|
без разлика раководи се по што сакаш, секаде па верувам и кај тебе Бог е најсилен и над се,затоа е Бог, тогаш која е логиката некој друг да створи нешто така крупно и голмо ко космосот и материјата, за твоја информација физиката тврди дека материјата е совршена,а Бог за тоа да не знае, мислам, Бог се знае, нишо не се крие пред него, нели
|
Датум на внесување: 04.Октомври.2008 во 23:36
Sunny напиша:
без разлика раководи се по што сакаш, секаде па верувам и кај тебе Бог е најсилен и над се,затоа е Бог, тогаш која е логиката некој друг да створи нешто така крупно и голмо ко космосот и материјата, за твоја информација физиката тврди дека материјата е совршена,а Бог за тоа да не знае, мислам, Бог се знае, нишо не се крие пред него, нели |
Да, Бог е најсилен и е над се! Но исто така дал слободна волја на своите деца за да можат да се испробаат во своите намери. Дел од нив се одметнале сакајќи да станат самите Богови и го напуштиле духовниот универзум, постепено го креирале материјалниот универзум(низ многу милијарди години) под водството на Сатаната кого тие го прогласиле за Луцифер(нивенносител на светлината, наместо Бог).
Инаку квантната физика вели дека материјата е несовршена и представува само забрзано треперење поради што имаме илузија дека е цврста.
|
Датум на внесување: 04.Октомври.2008 во 23:39
Majkl напиша:
Sunny напиша:
без разлика раководи се по што сакаш, секаде па верувам и кај тебе Бог е најсилен и над се,затоа е Бог, тогаш која е логиката некој друг да створи нешто така крупно и голмо ко космосот и материјата, за твоја информација физиката тврди дека материјата е совршена,а Бог за тоа да не знае, мислам, Бог се знае, нишо не се крие пред него, нели |
Да, Бог е најсилен и е над се! Но исто така дал слободна волја на своите деца за да можат да се испробаат во своите намери. Дел од нив се одметнале сакајќи да станат самите Богови и го напуштиле духовниот универзум, постепено го креирале материјалниот универзум(низ многу милијарди години) под водството на Сатаната кого тие го прогласиле за Луцифер(нивенносител на светлината, наместо Бог).
Инаку квантната физика вели дека материјата е несовршена и представува само забрзано треперење поради што имаме илузија дека е цврста. |
Znaci kazuvas deka Satanata e tvorec na ovoj Univerzum a? E neli Gospod vo Biblijata kazuva deka toj go sozdal ili Gospod e lazlivec? Ova poslednoto e tocno. Se se sostoi od energija (rezonancija spored string theory), a rezonancijata so najniska frekvencija se vika materija.
|
Датум на внесување: 04.Октомври.2008 во 23:43
neo_wmaster напиша:
Znaci kazuvas deka Satanata e tvorec na ovoj Univerzum a? E neli Gospod vo Biblijata kazuva deka toj go sozdal ili Gospod e lazlivec? |
Господ е самата вистина и никогаш не лаже. А јас веќе објаснив погоре дека не се раководам според Библијата.
neo_wmaster напиша:
Ova poslednoto e tocno. Se se sostoi od energija (rezonancija spored string theory), a rezonancijata so najniska frekvencija se vika materija. | Да. И таа фреквенција еден ден ќе се повиши и ќе се асимилира во чиста духовна супстанција. Но до тогаш има многу време.
|
Датум на внесување: 04.Октомври.2008 во 23:46
Majkl напиша:
neo_wmaster напиша:
Znaci kazuvas deka Satanata e tvorec na ovoj Univerzum a? E neli Gospod vo Biblijata kazuva deka toj go sozdal ili Gospod e lazlivec? |
Господ е самата вистина и никогаш не лаже. А јас веќе објаснив погоре дека не се раководам според Библијата.
neo_wmaster напиша:
Ova poslednoto e tocno. Se se sostoi od energija (rezonancija spored string theory), a rezonancijata so najniska frekvencija se vika materija. | Да. И таа фреквенција еден ден ќе се повиши и ќе се асимилира во чиста духовна супстанција. Но до тогаш има многу време. |
Bratce, a dali Biblijata e lazna spored tebe? Stom ke se povisi taa frekvencija, znaci deka sega Duhovniot svet ne postoi ili e vo nekoja druga dimenzija?
|
Датум на внесување: 04.Октомври.2008 во 23:54
Majkl напиша:
Sunny напиша:
Инаку квантната физика вели дека материјата е несовршена и представува само забрзано треперење поради што имаме илузија дека е цврста. |
Немој молимте мене физика часеви да ми држиш
и да Бог е најсилен, до тука се слагам со тебе и дава слобода,но границите тој ги поставил немој да тврдиш дек почетокот започнал по волја не од Бога, зш и да е така како што тврдиш ти Бог сигурно знаел дек овие “лошите“ имаат таква намера па ќе ги спречел, или не бил доволно моќен за то? Зш по твое испаѓа дек Бог немал доволно сила да спречи нешто шо не сакал да се случи или пак не знаел (апсурд за поимот Бог), ако знаел значи тој дозволил тоа да се случи = Бог сакал тоа да се деси
|
Датум на внесување: 05.Октомври.2008 во 00:05
I Majkl si otide. Sto mu e na ovoj narod be? Stom nemaat argumenti odma se isklucuvaat.
|
Датум на внесување: 05.Октомври.2008 во 00:08
neo_wmaster напиша:
I Majkl si otide. Sto mu e na ovoj narod be? Stom nemaat argumenti odma se isklucuvaat. |
така се гледа кој колку јак став има и кој колку верува во него, почекај треба да се обмисли што да се напише
|
Датум на внесување: 05.Октомври.2008 во 00:09
Sunny напиша:
neo_wmaster напиша:
I Majkl si otide. Sto mu e na ovoj narod be? Stom nemaat argumenti odma se isklucuvaat. |
така се гледа кој колку јак став има и кој колку верува во него, почекај треба да се обмисли што да се напише |
Sega bara niz nekoja literatura. Koga ke najde ke ne iznenadi so nekoj citat.
|
Датум на внесување: 05.Октомври.2008 во 00:31
neo_wmaster напиша:
Sunny напиша:
neo_wmaster напиша:
I Majkl si otide. Sto mu e na ovoj narod be? Stom nemaat argumenti odma se isklucuvaat. | така се гледа кој колку јак став има и кој колку верува во него, почекај треба да се обмисли што да се напише | Sega bara niz nekoja literatura. Koga ke najde ke ne iznenadi so nekoj citat. |
Бара на интернет ...
ама и таму ке разбере дека ВИСТИНАТА НЕМА ДА СЕ ИЗГУБИ ВО ВРЕМЕТО ...
п.с.
да се вратиме на темата ...
|
Датум на внесување: 05.Октомври.2008 во 00:32
aj da "nafrlam" nesto drugo
a ako religiite ne se obedinat tuku se zamenat so naukata
t.e. religiite da isceznat a na nivno mesto da dojde naukata
|
Датум на внесување: 05.Октомври.2008 во 00:33
GALILEO go zapalija zatoa sto sonceto ne se vrtese okolu zemjata
|
Датум на внесување: 05.Октомври.2008 во 00:39
vili2121 напиша:
GALILEO go zapalija zatoa sto sonceto ne se vrtese okolu zemjata |
Јоан Егзарх 9 век кажал дека земјата е кружна ... па никому ништо
НАУКАТ ЈА ПОТВРДУВА РЕЛИГИЈАТА И ОБРАТНО ...
|
Датум на внесување: 05.Октомври.2008 во 00:43
vili2121 напиша:
абе доста си кажвите како шо ви одговарат вас без цел и идеја, прво не е Галилео, тој умре од природна смрт, туку е Џордано Бруно запален на ломача
слободно проверете
|
Датум на внесување: 05.Октомври.2008 во 00:47
Sunny напиша:
vili2121 напиша:
GALILEO go zapalija zatoa sto sonceto ne se vrtese okolu zemjata | абе доста си кажвите како шо ви одговарат вас без цел и идеја, прво не е Галилео, тој умре од природна смрт, туку е Џордано Бруно запален на ломача слободно проверете |
МЕ ИЗНАСМЕЈА ...
|
Датум на внесување: 05.Октомври.2008 во 00:54
Ги молам модераторите и останатите членови следното да не го сфатат како навреда, туку како мој личен став и одговор на прашањето на Нео
neo_wmaster напиша:
Bratce, a dali Biblijata e lazna spored tebe? | Делумно да. За мене таа претставува мешавина на Божествени вистини и човечки идеји кои авторите понекогаш свесно понекогаш несвесно ги вметнувале во збирката книги наречена Библија(досл. на ст.грчки тоа и значи:Книги).
neo_wmaster напиша:
Stom ke se povisi taa frekvencija, znaci deka sega Duhovniot svet ne postoi ili e vo nekoja druga dimenzija? | Духовниот свет е секогаш во друга димензија, материјата произлегла мнооогу оддамна од таа димензија и еден ден повторно таму ќе се врати, но трансформирана во духовна супстанција оти ниедна енергија не се губи.
|
Датум на внесување: 05.Октомври.2008 во 00:56
Sunny напиша:
neo_wmaster напиша:
така се гледа кој колку јак став има и кој колку верува во него, почекај треба да се обмисли што да се напише | Не, само не сум зависник од интернет па да седам залепен на едно исто столче. Освен тоа форумов има и други теми, а од секој член само еден примерок
|
Датум на внесување: 05.Октомври.2008 во 01:02
vili2121 напиша:
aj da "nafrlam" nesto drugo
a ako religiite ne se obedinat tuku se zamenat so naukata
t.e. religiite da isceznat a na nivno mesto da dojde naukata |
Некогашниот индијски државник Нехру во една прилика кажа: „Религијата и традициите се застарени - чукна часот за науката и духовноста!„
Религиите тешко дека ќе се обединат. Иако привидно зборуваат сите за Бог и смислата на животот, сите тоа различно го толкуваат, па во рамките на тие толкувања се појавуваат нови толкувања и тн. и тн...
Еден ден и религиите и науката ќе ги нема. Ќе остане само вистината, а таа е трансцендентална т.е. ги надминува човечките филозофии и моќност на сфаќање
|
Датум на внесување: 05.Октомври.2008 во 01:05
Sunny напиша:
vili2121 напиша:
абе доста си кажвите како шо ви одговарат вас без цел и идеја, прво не е Галилео, тој умре од природна смрт, туку е Џордано Бруно запален на ломача
слободно проверете |
И заборавив да додадам го запалија Бруно бидејќи тврдеше дека земјата се врти околу сонцето, сонцето никогаш не се вртело и нема ни да се врти околу земјата!!!
Да го тврдел тоа дека сонцето околу земјата врти, немаше никој да го напаѓа, католиците тогаш го тврдеа токму тоа дека земјата е центар на космосот и дека се се врти околу земјата
|
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 05.Октомври.2008 во 01:10
Site teologii se napishani od chovekot.
Kako mozhe Bog da gi napishi site tie razlichni teologiii vo koi veruvale i veruvaat site lugje na ovaa planeta?
Bog e eden i Negovata Vistina e samo edna.
Nash*te teologii se samo delovi od taa Vistina i go prikazhuvaat edinstvenoto sebstvo vo negovite mnogubrojni delovi... kako parchinja od eden mozaik.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 05.Октомври.2008 во 01:22
Sunny напиша:
Да го тврдел тоа дека сонцето околу земјата врти, немаше никој да го напаѓа, католиците тогаш го тврдеа токму тоа дека земјата е центар на космосот и дека се се врти околу земјата | Неточно.
- Бруно јадеше премногу „бурек со трици„ за католичката црква, зборување против католичката вера и свештенство(всушност: конструктивно критикување на свештенството)
- ја негираше девственоста на Дева Марија,
- веруваше во постоење на мноштво други светови и нивното бесконечно постоење/траење.
и тн... тоа беа некои од главните обвиненија а го клеветеа и за бавење со магија. Тогашниот папа даде мнение дека е виновен за обвиненијата, инквизицијата врз основа на тоа го прогласи за еретик и го предаде на државните казнени органи кои го погубија на плоштадот Камо де Фјори во Рим на 17 февруари 1600 год.
Некоја година подоцна комплетните негови книги беа турени во индексот на книги штетни за католичките верници.
За мене Џордано Бруно беше Божји пратеник.
|
Датум на внесување: 05.Октомври.2008 во 01:33
види човече мене ми беше друго поентата во тој дел кај што ме цитираш ти мене, да му кажам на Вили дека греши дека не тврдел Галилео така (сонце околу земја) и да ако бил Бруно за црквата немаше да го запалат тоа сакав да кажам знам кој е Џ.Бруно ги негирал христијанските догми, сметал дека философијата и теологијата се неспоиви и многу се спротивставувал на христијанското сфаќање на Господ како личност. Создал пантеистичка теорија според која сѐ се состои од вечното движење. Во науката за вселената го отфрлил учењето на Аристотел и на Птоломеј и ја прифатил науката на Коперник. Поради своите слободарски идеи се нашол под удар на инквизицијата која, по седум годишна истрага, на плоштадот Кампо деи Фиори (простете ако е погрешно напишано) во Рим го спалува. И ти реков не ми предавај физика мене, немој за геоцентрични и хелиоцентрични системи и физика воопшто да ми држиш лекции.
П.С. Галилео никогаш јавно не застана зад своето тврдење, трипати јавно пред папата се одкажа од своето тврдење, само за да не го убијат. Своето учење го продлжи тајно и пред смртта ги објави своите записи
Дали сега ме разбра, Мајки?
|
Датум на внесување: 05.Октомври.2008 во 01:38
Sunny напиша:
види човече мене ми беше друго поентата во тој дел кај што ме цитираш ти мене, да му кажам на Вили дека греши дека не тврдел Галилео така (сонце околу земја) и да ако бил Бруно за црквата немаше да го запалат тоа сакав да кажам знам кој е Џ.Бруно ги негирал христијанските догми, сметал дека философијата и теологијата се неспоиви и многу се спротивставувал на христијанското сфаќање на Господ како личност. Создал пантеистичка теорија според која сѐ се состои од вечното движење. Во науката за вселената го отфрлил учењето на Аристотел и на Птоломеј и ја прифатил науката на Коперник. Поради своите слободарски идеи се нашол под удар на инквизицијата која, по седум годишна истрага, на плоштадот Кампо деи Фиори (простете ако е погрешно напишано) во Рим го спалува. И ти реков не ми предавај физика мене, немој за геоцентрични и хелиоцентрични системи и физика воопшто да ми држиш лекции.
П.С. Галилео никогаш јавно не застана зад своето тврдење, трипати јавно пред папата се одкажа од своето тврдење, само за да не го убијат. Своето учење го продлжи тајно и пред смртта ги објави своите записи
Дали сега ме разбра, Мајки?
|
Да, те разбрав и се согласувам со кажаното.
А зошто мислиш дека јас ти држам лекции по физики и хелиоцентрични системи? Такво нешто не сум направил.
Она што многумина не го знаат за Бруно е дека тој имаше визии и беше во контакт со Божествениот свет и настапуваше како негов гласник.
|
Датум на внесување: 05.Октомври.2008 во 02:06
те молам кажи ми за ова од кај излезе
„Она што многумина не го знаат за Бруно е дека тој имаше визии и беше во контакт со Божествениот свет и настапуваше како негов гласник.“
Јас толку мн барав и никако не сретнав вакво податокче дај молимте просветли ме во која историја, физика или света книга го пиши, како ова да им промакне на сите, ете јас накратко ти кажав шо знам за него, ако сакаш и цела биографија ќе ти напишам ама ова нема да го сретниш нигде
од кај испадна сега ова?
Џордано Бруно- Божји Гласник?
|
Датум на внесување: 05.Октомври.2008 во 02:12
Sunny напиша:
те молам кажи ми за ова од кај излезе
„Она што многумина не го знаат за Бруно е дека тој имаше визии и беше во контакт со Божествениот свет и настапуваше како негов гласник.“
Јас толку мн барав и никако не сретнав вакво податокче дај молимте просветли ме во која историја, физика или света книга го пиши, како ова да им промакне на сите, ете јас накратко ти кажав шо знам за него, ако сакаш и цела биографија ќе ти напишам ама ова нема да го сретниш нигде
од кај испадна сега ова?
Џордано Бруно- Божји Гласник? | Па очигледно е од тоа што го зборел, пишувал...
Имаше и еден убав биграфски филм „БРУНО„ сниман некаде 70`те, мислам италијанска продукција беше.
|
Постирано од: Македон
Датум на внесување: 05.Октомври.2008 во 02:16
Џордано Бруно најмногу ја навлече омразата на инквизицијата кога им одговори на инквизиторите дека не го разбира Христос онака како и тие. Односно не го разбира како човек и Бог. Ова е една од верзиите зошто тој е запален.
|
Датум на внесување: 05.Октомври.2008 во 02:18
macedon_alex напиша:
Џордано Бруно најмногу ја навлече омразата на инквизицијата кога им одговори на инквизиторите дека не го разбира Христос онака како и тие. Односно не го разбира како човек и Бог. Ова е една од верзиите зошто тој е запален. | Не етоа верзија туку еден од фактите.
|
Датум на внесување: 05.Октомври.2008 во 02:23
зато што тој не бил со црквата бил божји пратеник???
ајде значи сега сите шо не се за Христос се божји пратеници, сега значи муслиманите (ништо против нив во оваа конотација)се божји пртеници, добро овде веќе немам коментар
|
Датум на внесување: 05.Октомври.2008 во 02:28
Sunny напиша:
зато што тој не бил со црквата бил божји пратеник???
ајде значи сега сите шо не се за Христос се божји пратеници, сега значи муслиманите (ништо против нив во оваа конотација)се божји пртеници, добро овде веќе немам коментар | Не бил тој против Христос туку против толкувањето и постапките на црквата наводно во Христово име.
|
Датум на внесување: 05.Октомври.2008 во 02:33
и тоа го прави божји пратеник?
|
Датум на внесување: 05.Октомври.2008 во 20:38
Ете пак не разбравме,а мене баш ме интересира како тоа Бруно бил Божји пратеник, го молам Мајкл или било кој друг кој знае нешто ако може да ми објасни нешто повеќе за ова, сакам да дознаам нешто што сигурно ни самиот Бруно не го знаел, не мора овде на форумов може и преку ЛП, фала би однапред
|
Датум на внесување: 06.Октомври.2008 во 20:31
e Majkl dobro sto vidov deka si online, bas sakav da te potsetam da mi odgovoris ako znaes na pogore postavenoto prasanje, za filmot priznavam go nemam gledano neznam sto se zboruva vo nego, ama toj ne e nekoj relevanten dokaz, film, moze da prikaze se i sesto, ete imam gledano eden drug film "Mars napaga" i sigurno ne mislis deka navistina napaga neli? Ima i dr filmovi pr za Isus kaj so e vo kostim i vratovrska i lukaviot ide so kabriolet sigurno deka ne bilo taka osven ako ne e vo nekoja dinamicna smisla (sorry, milo, najmilo)
zatoa te molam da mi odgovoris za prasanjeto, ili posocimi kade da go najdam odgovorot samo te molam nemoj da pi posocuvas igrani filmovi
fala ti odnapred uste ednas
|
Датум на внесување: 06.Октомври.2008 во 20:45
Sunny напиша:
e Majkl dobro sto vidov deka si online, bas sakav da te potsetam da mi odgovoris ako znaes na pogore postavenoto prasanje, za filmot priznavam go nemam gledano neznam sto se zboruva vo nego, ama toj ne e nekoj relevanten dokaz, film, moze da prikaze se i sesto, ete imam gledano eden drug film "Mars napaga" i sigurno ne mislis deka navistina napaga neli? Ima i dr filmovi pr za Isus kaj so e vo kostim i vratovrska i lukaviot ide so kabriolet sigurno deka ne bilo taka osven ako ne e vo nekoja dinamicna smisla (sorry, milo, najmilo)
zatoa te molam da mi odgovoris za prasanjeto, ili posocimi kade da go najdam odgovorot samo te molam nemoj da pi posocuvas igrani filmovi
fala ti odnapred uste ednas |
Извини што чекаше. За жал во моментов неможам да типосочам директен линк или сл. (треба и самиот да прочепкам) но кога бев една прилика во Германија на една интернационална средба, имаше предавање повод 400 год. погубувањето на Џ.Бруно и доста работи беа убаво кажани. Италијанците донесоа и некоја литература ама не земав примерок. Жал ми е што немам барем аудио запис од истото. На крајот од предавањето беше пуштен и филмо како илустрација.
Во секој случај неговото учење прилично се поклопува со моите верски убедувања.
Инаку филмот не би го споредувал со „Марс напаѓа„ оти првиот е историјски жанр(секако, секогаш може да се протнува и замислата на режисерот колку и да се држи до фактите)а другиов ефтина холивуска фантастика, дури не е ни научна-фантастика.
|
Датум на внесување: 06.Октомври.2008 во 20:54
Ok fala na oskudniot odgovor, molimte probaj da najdes nesto za toa, bas me interesira, a filmot go posociv cisto onaka toj prv mi padna na pamet,a toj filmot dokolu govori za toa deka e BRUNO bozji pratenik, bez da mi posocis bar uste eden fakt sto govori za to(sam vikas filmot bil istoriski zanr), osven deka bil protiv katolickata crkva, vo svoe vreme barem vo nekoi ubeduvanja, izvini ama toj film ne mi e nisto poinakov spored mene od "Intervju so gavolot" (dokolku filmot kazuva deka e Bruno bozji pratenik, ako samo ja sledi negovata biografija, ona so istorijata go tvrdi, togas da e istoriski z.)
se nadevam me razbiras so sakam da kazam
pozz
|
Датум на внесување: 06.Октомври.2008 во 21:07
Sunny напиша:
Ok fala na oskudniot odgovor, molimte probaj da najdes nesto za toa, bas me interesira, a filmot go posociv cisto onaka toj prv mi padna na pamet,a toj filmot dokolu govori za toa deka e BRUNO bozji pratenik, bez da mi posocis bar uste eden fakt sto govori za to(sam vikas filmot bil istoriski zanr), osven deka bil protiv katolickata crkva, vo svoe vreme barem vo nekoi ubeduvanja, izvini ama toj film ne mi e nisto poinakov spored mene od "Intervju so gavolot" (dokolku filmot kazuva deka e Bruno bozji pratenik, ako samo ja sledi negovata biografija, ona so istorijata go tvrdi, togas da e istoriski z.)
se nadevam me razbiras so sakam da kazam
pozz |
Не...филмот не тврди такво нешто, дури во некои сцени Бруно е прикажан како фраер што соблекува напалени женски а после ги остава така само со мистично-духовни изјави за единството на природата и човекот Филм си е филм, колку и да е историјски.
Меѓутоа појавувањето на Бруно не е случајно во тоа време. Бог секогаш праќал просветлени души кои како луѓе делувале меѓу народот со цел да ја шират духовната свест. Тоа на демоните не им одговарало и коирстејќи ја наметката „христијански„ таквите мистичари ги обвинуваа дека се со нечестивиот, ги клеветела, мачела и честопати убивала.
Се сеќавам дека на предавањето беше кажано дека него црквата не го обвинувала за Копернизмот туку на пр. за верската ерес(според мене вистина а не ерес) што ја ширел на пр. дека и ѓаволот еден ден ќе биде спасен(преобратен), дека Светиот Дух е душата на светот - но многу е битно во кој контекст се набљудуваат овие работи, затоа и реков дека во голема мера се поклопува со моите верски убедувања.
|
Датум на внесување: 06.Октомври.2008 во 21:10
ok se izvinuvam ne te razbrav dobro
inace i Galileo i Kopernik se Bozji pratenici? (i tie tvrdea isto)
|
Датум на внесување: 06.Октомври.2008 во 21:11
p.s.Za filmot mislev ne te razbrav, ne za drugoto
|
Постирано од: anakin
Датум на внесување: 06.Октомври.2008 во 21:15
Во кина една милијарда и кусур се атеисти нивното време ја изгубило нивната религија Будизам која успешно ја донесоа во Јапонија и Шогун ја прифати
------------- SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
Датум на внесување: 06.Октомври.2008 во 21:16
Sunny напиша:
inace i Galileo i Kopernik se Bozji pratenici? (i tie tvrdea isto) |
Не. Патем Галилео јавно и се откажа од својата идеја, а тоа не е карактеристично за божјите пратеници, бидејќи ја гледаат врвната реалност и немаат страв пред смртта која за нив е само премин во друга димензија, а воедно мораат да го изговорат и исполнат налогот кој Бог им го дал.
|
Датум на внесување: 06.Октомври.2008 во 21:18
anakin напиша:
Во кина една милијарда и кусур се атеистинивното време ја изгубило нивната религија Будизамкоја успешно ја донесоа во Јапонија и Шогун ја прифати
|
Па не се баш милијарда. Има доста конфучионисти и лаоисти како и други вери, но Кина си има свој политички систем кој е атеистички, и од одредена точка на гледиште можеби и подобар доколку религијата се сфати икористи само како опијум за народ(што многу често било и е случај).
|
Датум на внесување: 06.Октомври.2008 во 21:19
Majkl напиша:
Sunny напиша:
inace i Galileo i Kopernik se Bozji pratenici? (i tie tvrdea isto) |
Не. Патем Галилео јавно и се откажа од својата идеја, а тоа не е карактеристично за божјите пратеници, бидејќи ја гледаат врвната реалност и немаат страв пред смртта која за нив е само премин во друга димензија, а воедно мораат да го изговорат и исполнат налогот кој Бог им го дал. |
Ама Бруно не се откажа. Еве и јас немам страв од смртта, па не сум Божји пратеник. Уште сега ако треба да си одам ке си одам.
|
Датум на внесување: 06.Октомври.2008 во 21:22
Majkl напиша:
anakin напиша:
Во кина една милијарда и кусур се атеистинивното време ја изгубило нивната религија Будизамкоја успешно ја донесоа во Јапонија и Шогун ја прифати
|
Па не се баш милијарда. Има доста конфучионисти и лаоисти како и други вери, но Кина си има свој политички систем кој е атеистички, и од одредена точка на гледиште можеби и подобар доколку религијата се сфати икористи само како опијум за народ(што многу често било и е случај). |
Majki ovoj podatok ne go istresov od rakav od samite Kinezi mi e povekje od milijarda ateisti
da znaete na planetata ima povekje ateisti nego vernici pa vie verujte ili ne
------------- SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
Датум на внесување: 06.Октомври.2008 во 21:27
anakin напиша:
Majkl напиша:
anakin напиша:
|
Па не се баш милијарда. Има доста конфучионисти и лаоисти како и други вери, но Кина си има свој политички систем кој е атеистички, и од одредена точка на гледиште можеби и подобар доколку религијата се сфати икористи само како опијум за народ(што многу често било и е случај). | Majki ovoj podatok ne go istresov od rakavod samite Kinezi mi epovekje od milijarda ateistida znaete na planetata ima povekje ateisti nego vernicipa vie verujte ili ne |
Точно е дека има над милијарда кинези, но не се сите атеисти, тоа сакв да кажам. Инаку според хинхдуизмот еден ден на земјата ќе останат само милијарди и милијарди атеисти(според нив за дури неколку десетици илјади години) и потоа ќе се појавел Калки... и... летнаа главите
|
Датум на внесување: 06.Октомври.2008 во 21:28
neo_wmaster напиша:
Majkl напиша:
Не. Патем Галилео јавно и се откажа од својата идеја, а тоа не е карактеристично за божјите пратеници, бидејќи ја гледаат врвната реалност и немаат страв пред смртта која за нив е само премин во друга димензија, а воедно мораат да го изговорат и исполнат налогот кој Бог им го дал. |
Ама Бруно не се откажа. Еве и јас немам страв од смртта, па не сум Божји пратеник. Уште сега ако треба да си одам ке си одам. | Нигде не кажав дека тоа автоматски те прави Божји пратеник.
|
Датум на внесување: 06.Октомври.2008 во 21:41
да се разбереме само 1.4% во кина се верници па ти изброј
|
Датум на внесување: 06.Октомври.2008 во 22:06
anakin напиша:
да се разберемесамо 1.4% во кина се верниципа ти изброј
| Да де, да... те разбирам. Околу 10 милиони. Сеедно, тоа не мењава ништо.
|
Постирано од: Ane09
Датум на внесување: 27.Ноември.2009 во 15:49
Pravoslavnata VISTINA e APSOLUTNA za site vekovi.
|
Датум на внесување: 27.Ноември.2009 во 15:50
Ane09 напиша:
Pravoslavnata VISTINA e APSOLUTNA za site vekovi. |
во право си мило... но да не го радикализираме проблемот... треба љубов да има...
|
Постирано од: Rita.MD
Датум на внесување: 28.Ноември.2009 во 13:18
Па кога-тогаш, вистината ќе исплива на површината. При второто Христово доаѓање (се надевам дека и пред тоа, за нивно добро), луѓето ќе увидат во што(не)верувале и каде им била грешката.
------------- A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
|
Постирано од: Superior
Датум на внесување: 29.Ноември.2009 во 21:20
Rita.MD напиша:
Па кога-тогаш, вистината ќе исплива на површината. При второто Христово доаѓање (се надевам дека и пред тоа, за нивно добро), луѓето ќе увидат во што(не)верувале и каде им била грешката.
|
------------- Clubmaster
|
|