IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - СВЕТИ МОШТИ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

СВЕТИ МОШТИ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1112131415 17>
Автор
Порака
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2008 во 15:52
Da de da, i Isak i site drugi vo Stariot Zavet bile idolopoklonici, i temnickiot strazar koj im se poklonil na apostolite... da da da, idolopoklonici se, priznavate!!!
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2008 во 15:56
Стражарот паднал треперејќи пред нивните нозе, треперејќи од страв заради чудото што Бог го направил преку нив. Но таму никаде не пишува дека тој се поклонил пред нив, додека во моите примери што ти ги наведов јасно пишува дека Корнелиј и Јован се поклониле и биле УКОРЕНИ за тоа од Петар и ангелот, и СОВЕТУВАНИ само на Бог да му се поклонуваат!

Во спротивно ќе испадне дека Павле и Силва немале смирение, а Петар и ангелот имале голема%20насмевка а колку само се умрсува човек штом почне да си ја прилагодува Библијата согласно неговите црковни и небиблиски догми.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Sunny Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Fantasy girl

Регистриран: 01.Октомври.2008
Поени: 19874
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sunny Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2008 во 15:59
Originally posted by ggstefan ggstefan напиша:

ostaj ti pocit-mocit.

ovde jasno sakase da pretstavi deka i vo Noviot Zavet apostolite ucele da im se poklonuvaat, a koga vidi vidi ispadna deka zabranuvale.

nikoj ne go mislese toa sega nemoj da si prevrtuvas onaka kako so tebe ti se saka, pravoslavieto se sveduva na verba na SVETOTO TROJSTVO a ne na idolopoklonenija kako so sakas da prikazes ti, ako ne ti e neso jasno slobodno odi na sajtot na MPC i proveri

http://www.mpc.org.mk/
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!    
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2008 во 16:01
A be sto ti e na tebe? Pa normalno padnal od strav pred nozete apostolovi, kako i nie sto od pocit im se poklonuvame na svetitelite. A ti stom imas tolkava gordost i ne mozes da se poklonis pred drug koj e pogolem vo duhovna smisla od tebe, nemoj de da se poklonuvas!
A od kade toa si go protoluva deka tie bile UKORENI??? Znaes deka tie delovi mozat da se protolkuvaat i kako ZAMOLENI????

by the way - nitu eden svetitel ne dozvoluval dodeka bil ziv da mu se poklonuvaat i toa od smirenie.
A i da te prasam, zarem koga se poklonuvame nie, brakata i sestrite vo Hrista, eden na drug koga ke si zgresime nesto i toa e idolopoklonstvo???
Lele bezumstvoooooooo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Изменето од Maran Ata - 04.Октомври.2008 во 16:02
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2008 во 16:04
Немам јас гордост затоа што не се поклонувам пред "светците", туку ми е страв да не ме укорат како што тоа го направиле Петар и ангелот во Новиот Завет, а уште повеќе ми е страв од Бог кој вели "Само Мене да ми се поклонуваш"!
Мене ми е страв од Бог, а ако вам не ви е, тогаш блазе си ви, навистина сте храбри и бестрашни. Ви завидувам тага
Кон врв
stevompc Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 04.Октомври.2008
Поени: 275
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stevompc Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2008 во 16:08
neustrasivi umiru prvi, sto vikaat.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2008 во 16:21
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Немам јас гордост затоа што не се поклонувам пред "светците", туку ми е страв да не ме укорат како што тоа го направиле Петар и ангелот во Новиот Завет, а уште повеќе ми е страв од Бог кој вели "Само Мене да ми се поклонуваш"!
Мене ми е страв од Бог, а ако вам не ви е, тогаш блазе си ви, навистина сте храбри и бестрашни. Ви завидувам тага

Da de, zaviduvaj im i na hrabrosta na nasite praotci (ne se sekiraj - ke najdam i drugi citati, gi ima mnoooooguuuu)

1 Мојсеева 27, 29 Народи да ти слугуваат и племиња да ти се поклонуваат! Да бидеш господар над братот свој и да ти се поклонуваат синовите на мајка ти! Проклет да биде оној, што тебе те проколнува, а благословен – оној што тебе ќе те благословува!

1 Мојсеева 42, 6 А Јосиф беше управител во земјата; тој и му продаваше жито на сиот народ од таа земја. И браќата Јосифови, кога дојдоа, му се поклонија со лицето доземи.

1 Мојсеева 47, 31 И му рече: „Заколни ми се!” И тој му се заколна. Тогаш Израил му се поклони врз перницата од својата постела.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2008 во 16:22
Originally posted by stevompc stevompc напиша:

neustrasivi umiru prvi, sto vikaat.

zakon kazano ziv i zdrav da si mi - so solzi me nasmea
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2008 во 16:23
Originally posted by AlDra AlDra напиша:

Originally posted by Maran Ata Maran Ata напиша:

Originally posted by AlDra AlDra напиша:

Моштите немаат никаква моќ. Ако некој е исцелен тоа е Божја заслуга. А Ѓаволот се обидува (и честопати успева) некои луѓе да ги оттргне од Бога и наместо Нему да им се поклонуваат на мошти, на облеки, на парчиња од Христовиот крст, на икони и така натаму. Јас верувам во Бога, само на Него се надевам. Не се надевам во никакви мошти, икони... Сета моја надеж во Него ја полагам. И не треба да одам во манастир оддалечен 300 километри за да се поклонам на нечии мошти за да добијам исцелување. Едноставно комуникацијата со Бога е возможна секогаш и секому.

Oti samiot go negiras Svetoto Pismo? Ta vo Svetoto Pismo e kazano deka ucenicite posle Hristos ke pravat pogolemi cuda od Samiot Nego, deka lugeto vo toa vreme molele za parce obleka od apostolite da bidat isceleni, se dopirale i do oblekata na Hristos, sakale samo malku da gi oseni senkata na Petar.. Aj prvo procitaj ja Biblijata, pa potoa vrati se da gi procitas site komentari koi bea prethodno dadeni, ta posle dojdi da si iznesuvas mislenja od tvoj tip.

Каде грешам? Кажи ми.

Господ не се противи на почитувањето на светиите и кажува дека истите можат да стануваат чуда, дознаваме од

Дела 5, 12 Преку рацете на апостолите се појавуваа знаци и се случуваа многу чуда
меѓу луѓето; и сите беа еднодушни во тремот Соломонов.

Дела 6, 8 А Стефан, исполнет со вера и сила, правеше големи чудеса и знаци меѓу луѓето.

Дела 2, 43 И страв ја обзеде секоја душа, зашто многу чудеса и знаци се вршеа преку апостолите.

Дела 14, 3 Но тие сепак останаа тука доста време и смело говореа за Господ, Кој сведочеше за словото на Својата благодат, давајќи преку нивните раце да стануваат знаци и чуда.

4.Цар.23, 18 Тогаш тој рече Оставете го на мира, никој да не ги обеспокојува коските негови. И ги зачува коските негови заедно со коските на пророкот што беше дошол од Самарија.

(Колкава почит спрема моштите на пророкот! Прочитајте ја цела глава и ќе ви стане јасно на што мислам)

Дела 19, 11 А Бог правеше многу чудеса преку рацете Павлови, 12 така што врз болните полагаа крпи и шамивчиња за пот, што го беа допреле неговото тело, и болестите ги напуштаа, а злите духови излегуваа од нив.

Дела 5, 15 така што и по улиците изнесуваа болни и ги полагаа на постелки и носила, та кога ќе помине Петар, барем сенката негова да осени некого од нив. А доаѓаа во Ерусалим и многумина
од околните градови, донесувајќи болни, мачени од нечисти духови, и сите се исцелуваа.

св.пророк Илија со својата наметка ја раздвојува реката Јордан и со својот ученик Елисеј преминува по суво, а подоцна истото го прави и самиот Елисеј....

Прашањето ми е – Како може да го почитуваме и признаваме материјалот, односно облеката во која биле светите луѓе облечени, и да веруваме, според пишаното во Библијата, дека таа облека навистина им помагала на немоќните, а да го занемаруваме телото кое било облечено и од кое таа облека ја добила својата исцелителна сила? Како може облеката да го осветува човекот? Значи, и кога жената со болеста од крвотечение која се допрела до облеката Христова, чудото се служило поради светата облека, а не поради Христа?????

Значи, ова доаѓа како што фарисеите правеле – не е свет жртвеникот, туку дарот што се принесува!
Неразумни, зарем не е точно тоа дека дарот се осветува на жртвеникот, а не обратно??????? Зарем не е точно дека облеката е света затоа што почивала на свето тело????

Почитувањето на светиите НЕ Е идолопоклонство

Дела 5, 13 Од другите, пак, никој не се осмелуваше да се допре до нив, а народотги возвеличуваше.

Изменето од Maran Ata - 04.Октомври.2008 во 16:28
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stevompc Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2008 во 16:25
spored ova "razbiranje" na nasiot glaven krivotolkuvac maranatka, site hristijani treba za pernica da koristat kamen. posto neli, Jakov koristel kamen.

smea od uvo do uvo.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stevompc Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2008 во 16:26
bas me raduva sto te nasmeav. a i ti mene me nasmea uste poveke, sto ne sfati (POVTORNO!) sto pisuva.

komedija si, covece ti treba da se vrabotis kako komedijant, a ne kako kalugjerka, veruvaj mi.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2008 во 16:26
Мараната, ти реков, тука се работи за своевремено бон тон поклонување, за дел од културата. Сеуште во некои земји така се поздравуваат, но тоа е сосема друга работа. Ти можеш и пред публика да се поклониш, и тоа е друга работа. Знаете вие за какво поклонување станува збор тука, ај не се прајте наудрени, не сме мали деца тука.
Во нашата култура тука во Македонија никој не се поклонува кога ќе му дојде некој гостин или кога иде на гости. Тука кај нас само се поклонуваат пред икони, пред споменици, пред лешеви и други идолопоклонски поклонувања.

Изменето од EvAngelos - 04.Октомври.2008 во 16:27
Кон врв
Sunny Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Fantasy girl

Регистриран: 01.Октомври.2008
Поени: 19874
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sunny Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2008 во 16:27
Originally posted by stevompc stevompc напиша:

spored ova "razbiranje" na nasiot glaven krivotolkuvac maranatka, site hristijani treba za pernica da koristat kamen. posto neli, Jakov koristel kamen.

smea od uvo do uvo.

dobro be ti ke kazes neso za temata ili segde ke napagas i vregas na drugi, jas ovde od tebe osven napadi i dada taka evangelos (miloto moe) nigde ne go vidov tvojot stav
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!    
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stevompc Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2008 во 16:28
pa nema sto da se dodade navistina. Bog zabranil da im se poklonuvame na lugje, Apostolite zabranile da im se poklonuvaat, ama popovite se i nad apostolite i nad gospod, pa oni zasluzuvaat da bidat nad site.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1112131415 17>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,422 секунди.