IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Најдобриот Библиски превод!
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Најдобриот Библиски превод!

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1213141516 17>
Автор
Порака
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2008 во 12:01
Originally posted by ggstefan ggstefan напиша:

kakva vrska ima celiov post so faktot deka prezviter i eirej se dva razlicni zbora i vo grckiot i vo makedonskiot?

Врската е во тоа што кога зборуваш нешто треба и да го исполнуваш, а не сте дошле овде да не критикувате нас дека наместо старец сме пишале свештеник (а и браво за ова, се пофали дека Иван Грозданов – вашиот пастор, ја вршел ревизијата и го одобрил тоа),а од друга страна вие поставувате свештеници во вашата баптистичка црква, и тоа не старци, туку младичи од 30-тина год…
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
ggstefan Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 19.Септември.2008
Поени: 266
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ggstefan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2008 во 12:08
i pak nikakva vrska ti nema postot so faktot deka vo Noviot zavet ima dva zbora: svestenik i staresina (hierej i prezviter), a "tvojot" prevod si dozvoluva da go koregira Gospoda.

toa za bukvalen prevod e nedozvolivo, bidejki lugjeto smetaat deka e bukvalno prevedeno. drugo e za dinamicno, kade lugjeto znaat deka ne e preveden zbor-za-zbor.

kaj nas nikoj ne moze da 'odobri' da 'blagoslovi' i nie nemo da go slusame toa odobruvanje i blagoslovuvanje. znaci vie se zamisluvate sebesi, i ne mozete duri ni da razberete deka hristianite ne gi macat istite primitivni problemi.

spomni mi patem, kade zborot hierej vo noviot zavet se koristi vo pozitivno svetlo?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2008 во 12:11
Originally posted by Maran Ata Maran Ata напиша:

(во превод на англиски)
πρεσβύτερος - older; as noun, a senior; specially, an Israelite Sanhedrist (also figuratively, member of the celestial council) or Christian presbyter

(во превод на македонски)
Presbyter – презвитер

(според македонски лексикон)
Презвитер - црковен службеник, свештеник

ЕвАнгелос, според тоа што тврдиш дека на грчки презвитер значи старец и дека така треба да стои во Светото Писмо, не ми изгледа дека вашата црква баш се придржува кон тој збор, со оглед на тоа што вашиот пастор д-р Иван Грозданов не ми изгледа баш за СТАРЕЦ, туку е во средни години – или како што луѓето на таа возраст се декларираат – сеуште е млад. А да не зборувам за вашиот нов пастор кој е ракоположен минатата година, а има само околу 30-тина години…

И уште нешто интересно што најдов - често пати споменуваш дека си припадник на изворната христијанска црква без додени називи од типот на православна, методистичка, протестантска, католичка…..
Но во адресарот на верски заедници на веб страната на Граѓански Свет фигурирате како Христијанска баптистичка црква „Радосна вест“ (ХБЦ), а и како образовна институција е наведен International Baptist Theological Seminary. А тука може да се забележи и дека нагласено e дека имате свештени лица, cо еден збор – свештеници

Citaj, i pronajdi se sebesi....
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ggstefan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2008 во 12:13
i pak postot ti nema nikakva vrska so faktot deka eirej i prezviter se dva razlicni zbora i vo grckiot i vo makedonskiot.

osven vo makedonskiot na mpc, koja ima takva mok da menuva gramatika i lingvistika so eden potpis na moeto (ggstefan) pero.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2008 во 12:19
(во превод на англиски)
πρεσβύτερος - older; as noun, a senior; specially, an Israelite Sanhedrist (also figuratively, member of the celestial council) or Christian presbyter

(во превод на македонски)
Presbyter – презвитер

(според македонски лексикон)
Презвитер - црковен службеник, свештеник

Ова не сум го измислила јас – туку општо во светот е познато.
А и прибери се малку со тоа што го омаловажуваш нашиот поглавар, оти после ќе се жалиш дека моите коментари не биле христијански
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ggstefan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2008 во 12:22
opsto e poznato za kogo?

vo makedonskiot jazik postoi zborot prezviter i postoi zborot svestenik.

vo grckiot jazik (jazikot na noviot zavet) postoi zborot hierej (svestenik) i zborot prezviter (prezviter, staresina, starec, itn.)

i pak, se raspravame za raboti sto se jasni i ocigledni, a veruvam i tebe ti se jasni. se razboti edinstveno za lagata deka ne treba hristijanite da gi citaat i drugite prevodi i da ucat od niv, i deka ovoj prevod so mojot potpis e licno preveden od Isus Hristos. mislam, do kade vi odi bezumieto?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2008 во 12:24
А да ги прочиташе претходните коментари каде објаснивме што во православната црква значи поимот презвитер и свештеник, не ќе беше лошо
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2008 во 12:40
Dobro de, ajde neka e crkovnite starci.
Aj sega protolkuvaj mi sto mene bi mi znacelo toa ako sum bolna da gi povikam crkovnite starci za da me pomazat so elej i da se pomolat za mene?
Koi se tie crkovni starci?
Pa mozam dedo mi da go pratam da bide del od crkovniot odbor i toa ke go napravi osposoben za da pomazuva so elej i da cita svestenicki molitvi????
Koi se tie starci spored tebe????
Mene starec mi znaci sekoj postar covek, a tebe?
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ggstefan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2008 во 12:53

Dobro de, ajde neka e crkovnite starci.
Aj sega protolkuvaj mi sto mene bi mi znacelo toa ako sum bolna da gi povikam crkovnite starci za da me pomazat so elej i da se pomolat za mene?
Koi se tie crkovni starci?
Pa mozam dedo mi da go pratam da bide del od crkovniot odbor i toa ke go napravi osposoben za da pomazuva so elej i da cita svestenicki molitvi????
Koi se tie starci spored tebe????
Mene starec mi znaci sekoj postar covek, a tebe?

znaci dojdovte na moeto deka sekoj prevod e tolkuvanje.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2008 во 13:00
Leleeeeee, kako e mozno do tolku da si....
Jas ne rekov deka sekoj prevod e tolkuvanje, tuku rekov protolkuvaj mi sto vo Biblijata spoted tebe bi znacelo starci da dojdat ako si bolen i da te pomazat so elej, ama ocigledno e deka sakas da go izbegnes odgovorot!
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ggstefan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2008 во 13:08
pa dobro, ili ti nemas gram logika, ili ti e sega sram sto se fati vo zamka.

bidejki ti rece ne ti e jasno sto znaci starec/staresina, pa zatoa podobro preveduvacot da ti go protolkuva.

jas velam, ako e bukvalen, neka e bukvalen. ajde da vidime ako moze, neka ne tolkuva, tuku neka prevede, pa ti misli mu ja posle kolku sakas sto znaci toa staresina.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2008 во 13:10
a be se gleda ti kolku znaes! Mene starec mi znaci dedo mi koj e star 80 god, a SVESTENIK mi oznacuva crkoven staresina koj ima ovlastuvanje od BOG da pomazuva so elej i da se pomoli za moe ozdravuvanje!
Ne znam koj se fati - ne znaes osnovno nesto da objasnis!
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ggstefan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2008 во 13:12

a be se gleda ti kolku znaes! Mene starec mi znaci dedo mi koj e star 80 god, a SVESTENIK mi oznacuva crkoven staresina koj ima ovlastuvanje od BOG da pomazuva so elej i da se pomoli za moe ozdravuvanje!
Ne znam koj se fati - ne znaes osnovno nesto da objasnis!

pa znaci preveduvacot si go zemal toa pravo da ti PROTOLKUVA sto znaci staresina?

ajde belkim sega ke ti svetne veke ednas!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2008 во 13:17
Ne si go protolkuval bre. Ednas ti rekov - pred da prodolzis so diskusijava procitaj gi prethodnite komentari, a ne da skokas samo na vetar.
Eve ti edna ravenka vo pravoslavieto

PREZVITER = SVESTENIK = CRKOVEN STARESINA

Sto sakas drugo da ti se objasni koga toa e mnogu jasno!!!

I ne se blamiraj, podvitkaj si go opasot i povleci se!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1213141516 17>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,109 секунди.