|
Што претставува монаштвото? |
Внеси реплика | страница <1 4243444546 97> |
Автор | |||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Погледни го постот што му го пратив во одговор на Православен во врска со идејата за замонашување. И престанете со ситни и бесмислени измислици. |
|||
Do what is right, come what may...
|
|||
sard
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 28.Октомври.2005 Локација: Прилеп Статус: Офлајн Поени: 1440 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Она кое е вистина може да се докажува врз разни основи. Историскиот доказ е еден од нив. Во случајот со христијанските Цркви, Христовата Црква ќе го покаже својот континуитет се до Христа и до овластувањето добиено од Христос Бог. За да се докаже дека првите христијани се припадници на верувањето на Црквата на која и припаѓаме потребно е да се покаже на оние кои припаѓале и во основа верувале како нас во сите векови подоцна до ден денес. Преку оние на кои можеме да покажеме од втори, трети, четврти... и сите векови до денес имаме полно право да кажеме дека христијаните од првите векови од кои можеме многумина да наброиме по име, верувале или ја имале основата на верата која се збогатувала со знаењата се до денешното верување. Тоа т.н. преемство го имаат Православната Црква, Римокатолиците и Старокатолиците. Останатите немаат можност да бидат во право, затоа што ги нема 15 века. Тотална демонска заблуда е да се верува дека Христовата Црква не постоела цели 15 века. Матеј 16:18 А Јас тебе ти велам: ти си Петар и на тој камен ќе ја изградам црквата Своја, и вратите на пеколот нема да ја надвладеат. Како може да се повикувате дека правилно сте го сфатиле изворното христијанство кога немате континуитет со него. Не може да ја напаѓате Православната Вера за погрешно верување кога Православното Христијанско верување лесно го докажува континуитетот, поврзаноста со изворното христијанство!? Нашата Православна Црква е Христова Црква и може да ја докаже поврзаноста се до Господовата земска проповед. Дали може „црквата“ на која и припаѓаш да го покаже континуитет се до Господовото овластување дадено на апостолите, на Црквата? Изменето од sard - 03.Октомври.2008 во 22:58 |
|||
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk |
|||
Sunny
Сениор Fantasy girl Регистриран: 01.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 19874 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ја имат читано некој “светата тајна на темпларите“? како шо таму со „факти“ против Христијанството се оди така и овие против Православието, абе Бога да чува
|
|||
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!
|
|||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Pa vidis objasnuvame zasto bas tie kako tebe (sega samiot dokaza) sto neamaat cuvstva si zimaat za parvo da zboruvaat za nesto za sto nie cuvstvuvame.... |
|||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ti LAZES be brat i ti nikogas nema da bides kandidat nitu pak monah zatoa sto ti be brat nemas mooda za takvo nesto .... |
|||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|||
Templarius
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Templarite nikogas ne bile protiv Hirstijanstvoto, od kade sega pak toa - a toa sto vo razni knigi nekoj se igra so imeto na Templarite toa e sepak beletristika, zabava... |
|||
Give me your secrets
|||
Sunny
Сениор Fantasy girl Регистриран: 01.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 19874 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
секоја чест и почит кон монасите, каква самоконтрола е потребна,толеранција, силен дух и пресилна верба. Секоја чест
|
|||
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!
|
|||
ggstefan
Сениор Регистриран: 19.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 266 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ok vo pravo si. sega uste da gi ubedis tvoite pravoslavni sestri i braka deka treba da postat so jadenje skakulci, posto taka e pravilno. |
|||
Tetratka
Сениор Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ОВА Е ЛИЧНА НАВРЕДА!!!
ИНТРОСПЕКТИВНИТЕ НАШТА НЕ СЕ ТОЛКУВААТ ....
ДА НЕ ЗНАЕ ЛЕВАТА ШТО ПРАВИ ДЕСНАТА ...
|
|||
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
|||
ggstefan
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
pa ne, stvarno ne znam STO saka da dokaze gospogjicata pogore.
|
|||
Maran Ata
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ajde prestanete da se prepukuvate koga ne znaete koj kakvi zamisli ima. Ako deteto ima nepravilna zamisla za monastvoto i toa ke mu se razjasni preku duhovniot otec. Ostajte go na mira nego licno - zboruvajte za monastvoto!!! |
|||
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
|||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Г-н Стефан, мачка да не ти го голтна јазикот?
|
|||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Maria_Magdalena, Јован не бегал во пустина од овоземните искушенија. Тој имал посебен, уникатен повик, посебна служба, да го навести Месијата, да го "израмни Неговиот пат". Ако Марија имала служба да го приготви Христовото тело, Јован имал уште поголема служба, да ја приготви Христовата служба, да Го крсти Исус, да Му припреми ученици итн.
Тој имал старозаветен повик да оди во пустина и да крштева таму и да го приготвува патот на Спасителот. Тој бил еден и единствен за таа служба. Новиот Завет никаде не повикува да бидеме како Јован. Новиот Завет никаде не повикува да ја следиме службата на Јован, туку на Христос, А Христос никаде не повикувал на физичко одвојување од светот, туку напротив, на одење во светот, на проповедање на евангелието ОДЕЈЌИ меѓу неверниците, меѓу грешниците, меѓу болните.
Од друга страна, Бог ветил дека никој (од Неговите верни) нема да добие искушение поголемо од она што може да го издржи, и затоа, доколку се има вера и ДОВЕРБА во Бог, нема причина за страв, нема причина за бегство по планини, пештери или, како што прочитавме во некои од житијата, бегство во суви бунари.
|
|||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|||
ggstefan
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
maria, ti bese odgovoreno. ne znam zosto ne go procita toa.
|
|||
Внеси реплика | страница <1 4243444546 97> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |