|
Извадоци,исечоци,цитати |
Внеси реплика | страница <1 2021222324 46> |
Автор | |
Delfin
Сениор Регистриран: 29.Јуни.2005 Статус: Офлајн Поени: 15178 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
.... знаеме дека Александар подоцна навикнал да го почитува непишаниот договор според кој на определени места ,мегу кои и театарот ,човек треба да се преправа дека маските се лица а лицата -маски...
Фрески и Гротески - Венко Андоновски
|
|
kejt-d-grejt
Сениор Регистриран: 05.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 6228 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
http://www.youtube.com/watch?v=fH-7Z0EEzzA
ne daj se Ines - Serbedzija
"A ponovo pocinje kiša,kao što vec kišni listopad,
na otocima more od olova i nebo od borova,
udaljeni glasovi koji se mješaju glas majke, prijatelja, kceri , ljubavnice, roda, brata ...
Na brzinu pokupljeno rublje pred kišu i nestale svjetlastom bjelinom , još malo šetnje uz more i gotovo."
"Meni je ipak najdraži pocetak..."
|
|
се' што е убаво во животот е поезија. сето друго е проза
|
|
Andjelina
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Miss High Hill’s Регистриран: 07.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 14129 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
koga sme kaj Serbedzija....
CEKAJ ME
Cekaj me i ja cu sigurno doci
samo me cekaj dugo
Cekaj me i kada zute kise
Noci ispune tugom
Cekaj i kada vrucine zapeku
I kada mecava brise
Cekaj i kada druge nitko ne bude cekao vise
Cekaj i kada pisma prestanu stizati iz daleka
Cekaj i kada cekanje dojadi svakome koji ceka
Cekaj me i ja cu sigurno doci
|
|
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува
|
|
mamma
Сениор Регистриран: 15.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9879 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
....."Dobar den",reche maliot princ.
"Dobar den"...odgovori trgovecot. Toa beshe trgovec so sovrsheni apchinja za gasenje na zed. Ke progoltash edna nedelno i ne chuvstvivash potreba za pienje. "Zoshto toa go prodavash?",prasha maliot princ. "Toa e golema ushteda na vremeto",reche ovoj. "Zashteduvash pedeset i tri minuti nedelno". "I...shto pravish za tie pedeset i tri minuti?" "Pravish shto sakash".... "Koga jas bi imal pedeset i tri minuti slobodno vreme,bi se upatil sosema poleka prema nekoj izvor........" Antoine de Saint Exupéry-Maliot Princ |
|
mamma
Сениор Регистриран: 15.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9879 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
- "Ene go dolu, megu dva brega,
vo tisinata megu dva zbora, toplo seme na svojot jazik, potpren na svojata senka ceka nisto i - nikogo " - Ante Popovski |
|
toksik
Нов член Регистриран: 01.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 1 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
''.....ОД МОЕВО СРЦЕ ЌЕ ОТКИНАМ АТОМ БОЛКА И КЕ ТИ ГО ПОДАРАМ ТЕБЕ ЗА ДА ГО ПРЕТВОРИШ ВО НЕСЛАДА....''
Кочо Рацин |
|
zagor
Сениор Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
.....i povtorno ,prekrasni stihovi .....
ONOJ KOJ GO NAPUSTA LJUBENOTO
Onoj koj go napusta ljubenoto go otvora prozorecot i gi slusa negovite odzivi i veli: ova e se sto imav. Onoj sto go napusta ljubenoto gleda cudata kako se prevrtuvaat kako se preoblokuvaat vinoto kako se presozdava vo krv lebot vo kamen i Crvenoto More koe nikogas odnovo nema da se otvori za eden nov zivot tuku ke ostane taka nedopreno kako amajlija na zaboravot kako spomen nesovladliv vo koj samoto ke se udavi. YEHUDA AMIHAJ |
|
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
|
ПодВодно
Сениор Регистриран: 09.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 7391 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Влада Урошевиќ
Хаос Сé повеќе има жени со зелени очи Сé повеќе возови што не доаѓаат на време. Сé повеќе луѓе што влегуваат со почит во една голема сала каде што џелатот дреме. Сé повеќе има тополи што се сушат. Сé повеќе има градови од кои се заминува. Сé повеќе заминати за кои не се слуша. Сé повеќе провеви од кои се настинува. Сé повеќе има луѓе што се плашат од сината боја. Сé повеќе питачи што те влечат за ракав. Сé повеќе непознати кои на скалите стојат. Сé повеќе оние што не прашуваат зошто е тоа така. Изменето од filmadzijka - 14.Октомври.2008 во 23:25 |
|
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
“Толку е чудно. Постои миг во кој, ако доволно длабоко се прашуваш кој си и ако доволно високо си го изговараш името, ако целиот се претвориш во тоа прашање и во тој одговор, ќе го заборавиш своето име, веројатно затоа што името е лажен одговор на прашањето: Која сум јас? А потоа ќе го заборавиш и прашањето, не ќе можеш да го најдеш ниту тоа Која сум јас? во својот ум за да можеш да се запрашаш, веројатно затоа што со тоа прашање, со тоа Кој сум јас? не се стигнува до она што е јас. И тогаш настапува еден толку чудесен миг, кога ги губиш и одговорот и прашањето, тогаш имаш чувство дека ги губиш и сите оние нешта за кои веруваш дека си ти, а не си, и тогаш стануваш ти, тогаш постоиш во себе.“
“Разговор со Спиноза“ - Гоце Смилевски
|
|
nelson
Сениор НАИВЕН НА МАЈКА Регистриран: 11.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 6313 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Decurliji nasoj smisljasmo imena
voleh je sve vise svaki bozji dan, ubedih se najzad, to je prava zena, zajedno smo stedeli za stan, stedeli za stan. Sedeo sam tako sam za nasim stolom, sve sto iole vredi palo je u vodu opet me je zensko napravilo volom, igrao sam samo epizodu, samo epizodu. Htedoh da zaurlam, strcao sam dole nisam mogo da izdrzim duze, socijalni slucaj pred vratima WC-a rekao je - Dva dinara, druze. Dva dinara, druze. - Mala nuzda jedan, a velika dva. Pogledom ga sasekoh k'o macem. - Izvinite, molim - Pitao sam ja - Kolko kosta kad unutra placem? - Kad unutra placem? |
|
nelson
Сениор НАИВЕН НА МАЈКА Регистриран: 11.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 6313 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Химна Косовских јунака
Христе боже распети и свети, српска земља кроз облаке лети, лети преко небеских висина, крила су јој Морава и Дрина. збогом први нерођени сине, збогом ружо, збогом рузмарине. Збогом лето, јесени и зимо, одлазимо да се не вратимо, На три свето и на три саставно, одлазимо на Косово равно, одлазимо на суђено место, збогом мајко, сестро и невесто. збогом први нерођени сине, збогом ружо, збогом рузмарине. Збогом лето, јесени и зимо, одлазимо да се не вратимо, Кад је драга да одлазим чула, за ревер ми невен заденула, Кад је драга да одлазим чула, за ревер ми невен заденула, збогом први нерођени сине, збогом ружо, збогом рузмарине. Збогом лето, јесени и зимо, одлазимо да се не вратимо, Христе драги распети и свети, сва Србија на Косово лети. __________________ |
|
Zeleo bih da te, vezanih ociju, prepoznajem u hiljadama.Ala bih se napipao!
|
|
Biba_G
Сениор Непоправлив оптимист Регистриран: 18.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 13718 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Sad sam shvatio: to je prijateljstvo,ljubav prema drugome.
Sve drugo moze da prevari to ne moze. Sve drugo moze da izmakne i ostavi nas puste,to ne može,jer zavisi od nas Ne mogu da mu kazem : budi mi prijatelj. Ali mogu da kažem, biću ti prijatelj. Ali, bilo ovako ili onako,u njegovo prijateljstvo nisam mogao sumnjati. Zavolio sam ga, znam po tome što mi je postao potreban,što nisam zamjerio ničemu ma šta da je rekao ili učinio, i što mi je sve njegovo postalo važno. Ljubav je valjda jedina stvar na svijetu koju ne treba objašnjavati ni tražiti joj razloge. Pa ipak to činim, makar samo zato da još jednom pomenem čovjeka koji je unio toliko radosti u moj život. Pitao sam ga jednom,kako to da je baš meni poklonio svoje prijateljstvo. PRIJATELJSTVO SE NE BIRA,ONO BIVA KO ZNA ZBOG ČEGA KAO LJUBAV... A nista ja nisam poklonio tebi već sebi... Mesa Selimović |
|
BisernA
Сениор Регистриран: 27.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 4662 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
,,... If Nature has made you for a giver, your hands are born open, and so is your heart; and though there may be times when your hands are empty, your heart is always full, and you can give out things out of that - warm things, kind things, sweet things - help and comfort and laughter - and sometimes gay, kind laughter is the best help of all...,,
A Little Princess - Frances Hodgson Burnett |
|
lotus flower
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 08.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 6937 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Koj moze da upravuva so edna zena,moze da upravuva i so eden narod Balzak
|
|
~Live the life you love, love the life you live~
|
|
Внеси реплика | страница <1 2021222324 46> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |