|
Каде Исус во Библијата кажува дека тој е |
Внеси реплика | страница <1 34567 8> |
Автор | ||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ne si dokazhal nishto EvAngelos, tuku si vadish citati kako sto ti se dopagja i gi sostavuvash za da odgovaraat na onoa vo sto te ubedile. Chitaj ushte ednash: Vistina, vistina vi velam: koj veruva vo mene, delata sto gi vrsham jas i toj kje gi vrshi i pogolemi od niv kje vrshi... Jovan 14.12 Isus ne veli Vistina, vistina vi velam: koj veruva vo mene, jas ke vrsham dela preku nego kako sto gi vrshev delata do sega, pa i pogolemi dela od niv ke vrsham ... Isus ne veli Vistina, vistina vi velam: koj veruva vo mene, delata sto gi vrsham jas ke gi vrshime zaedno i pogolemi od niv kje vrshime... tuku ednostavno veli ... toj kje gi vrshi i pogolemi od niv kje vrshi... Dali ja gledash poentata na negovite ednostavni i nedvosmisleni zborovi bez da ja zamatuvash so teologija? Isus ednostavno porachuva deka sekoj koj ke postigne Hristova svest kako Nego, ke gi pravi istite dela, duri i pogolemi od Nego. A toa mozhe da go kazhe samo eden prosvetlen chovek, koj ne mistificira nishto za sebe i koj ja kazhuva vrvnata tajna na chovekovata kreacija. Toa mozhe da go kazhi samo nekoj koj ne e Bog, tuku go osoznal Boga i celta na svoeto postoenje. Zatoa veli deka ke odi pri svojot Tatko, a ne pri Boga, kako sto do negovoto vreme se govoreshe so strav i trepet. I toa e suhtinata na RADOSNATA VEST, na trganjeto na zavesata postavena odamna megju lugjeto i nivniot Kreator. Zatoa veli deka nema potreba da se odi nikade specijalno za da se komunicira so Otecot, bidejki toj e sekogash vo nas i nie sme vo Nego. |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Јас си вадам цитати како што ми се допаѓа или пак ти ги вадиш цитатите од контекст?
Зошто не го напишеш целиот цитат на Исус, туку само издојуваш една ипол реченица од Неговата изјава? Ајде да го разгледаме уште еднаш цитатот во контекст...
"Вистина, вистина ви велам: кој верува во Мене, делата што ги правам Јас, ќе ги прави и тој. Ќе прави и поголеми од овие, зашто Јас одам при Мојот Татко. И што и да побарате во Мое име, ќе направам, за да се прослави Таткото во Синот. Ако посакате нешто во Мое име, Јас ќе го направам."
(Јован 14:12-14) Ахаааа, ете кај се криел зајакоооооттт... што вели Исус зошто ќе правите дела поголеми од овие? "затоа што Јас одам при Мојот Татко" - вели Исус во продолжението на скратениот цитат што ни го наведе Messenger
А што ќе се случи кога Исус ќе отиде при Својот Татко? Светото Писмо вели:
"Сепак, Јас ви ја кажувам вистината: подобро е за вас, Јас да си отидам; зашто ако не си отидам, Утешителот нема да дојде при вас; ако пак заминам, ќе ви Го испратам."
(Јован 16:7) Значи Исус вели дека ќе оди при Својот Татко и дека ќе ни го испрати Светиот Дух.
А што случило кога дошол Светиот Дух? Светото Писмо вели:
"Туку ќе примите сила кога Светиот Дух ќе слезе на вас"
(Дела 1:8) Значи чија била силата на апостолите? Од самите нив или од Светиот Дух?
Исто така и во стихот што го ускратуваш Исус во продолжение вели:
"Татко. И што и да побарате во Мое име, ќе направам, за да се прослави Таткото во Синот. Ако посакате нешто во Мое име, Јас ќе го направам."
(Јован 14:12-14) Значи кој "прави" тука? Христос или апостолите? Христосссс
Доказ за тоа гледаме и во делата на апостолите:
"Но Петар му рече: „Немам ни сребро ни злато, но што имам, тоа ти давам: во името на Исус Христос Назареецот стани и оди!” Тогаш го фати за десната рака и го исправи, а нему веднаш му зацврснаа стапалата и глуждовите, па скокна, се исправи и прооди; и со нив влезе во Храмот, скокајќи и фалејќи Го Бога."
(Дела 3:6-8) Е сега ако уште водиш инает, значи не било до мене
|
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Hahahahaha Evangelose, aj sto si pateticen dobro no sto si smesen... Da odime po red prvin toj koj vadi stihovi od kontekst si ti a ne messenger, plus manipuliras so Biblijata ... Spored Jovan glava 14 11 Верувајте Ми дека Јас Сум во Таткото и Таткото во Мене; ако пак не - верувајте заради самите дела. 12 Вистина, вистина ви велам: кој верува во Мене, делата што ги правам Јас, ќе ги прави и тој. Ќе прави и поголеми од овие, зашто Јас одам при Мојот Татко. 13 И што и да побарате во Мое име, ќе направам, за да се прослави Таткото во Синот. 14 Ако посакате нешто во Мое име, Јас ќе го направам.” 15 ”Ако Ме љубите, ќе ги пазите Моите заповеди. 16 И Јас ќе Го молам Мојот Татко, и Тој ќе ви даде друг Утешител, за да биде со вас довека: 17 Духот на Вистината, Кого светот не може да Го прими, зашто не Го гледа, ниту Го познава. Вие Го познавате, зашто Тој престојува при вас и ќе биде во вас. 18 Нема да ве оставам сираци, ќе дојдам при вас. 19 Уште малку, и светот веќе нема да Ме гледа, а вие ќе Ме видите; зашто Јас живеам и вие ќе живеете. Spored Jovan glava 16 6 Туку, вашето срце се наполни со тага, зашто ви го кажав тоа. 7 Сепак, Јас ви ја кажувам вистината: подобро е за вас, Јас да си отидам; зашто ако не си отидам, Утешителот нема да дојде при вас; ако пак заминам, ќе ви Го испратам. 8 А кога ќе дојде Тој, ќе го увери светот за грев и за правда и за суд. 9 За грев - зашто не веруваат во Мене; 10 за правда - зашто си одам при Мојот Татко, и веќе нема да Ме видите; 11 за суд - зашто е осуден кнезот на овој свет. 12 Имам уште многу да ви кажам, но сега не можете да носите. 13 А кога ќе дојде Тој, Духот на Вистината, ќе ве упати во сета вистина, зашто нема да зборува Сам од Себе, а ќе зборува она што слуша, и ќе ви навести за нештата што ќе дојдат. 14 Тој ќе Ме прослави Мене, зашто ќе земе од Моето и ќе ви јави. 15 Сè што има Таткото - Мое е; затоа реков дека ќе земе од Моето и ќе ви јави.” 16 Уште малку и веќе не ќе Ме гледате, и пак малку и ќе Ме видите. Od ovaa se gleda deka samo treses zeleni i pojma nemas sto zboruvas zasto ne gi dade celosno vo kontekst delovite od glava 14 i glava 16 za da se znae za sto se raboti ???? 12 Имам уште многу да ви кажам, но сега не можете да носите. Ovoj stih jasno kazuva deka sepak ne e se kazano vo biblijata.. Sto se odnesuva do ovoj stih 16 И Јас ќе Го молам Мојот Татко, и Тој ќе ви даде друг Утешител, за да биде со вас довека: Kazi mi dali si siguren deka tuka se raboti za Svetiot duh ako e taka sto stana so prviot Svet Duh ???? Ili pak mozebi se raboti za nesto drugo ???? |
||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Темплариус, навистина не знам што те мачи и како можаm да ти помогнам. Само ќе те замолам да не спамираш цитирајќи цели коментари, туку цитирај го само оној дел на кој ќе коментираш. Исто така немој да спамираш пастирајќи цели текстови од Библијата затоа што не изгледа ниту вкусно, ниту читливо. Ако ми треба да си читам Библијата еве ја до мене, ќе си отворам и ќе си прочитам. А ако сакаш да прашаш нешто, биди конкретен, концизен и јасен.
Изменето од EvAngelos - 01.Октомври.2008 во 01:34 |
||
|
||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Темплариус - без оф-топик постови.
|
||
Do what is right, come what may...
|
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
EvAngelose, dovolno sum star za da vodam nekakov inat, no jas gledam neshto sto nemozhesh da vidish.
Ajde malu da gi proanalizirame stihovite: "Вистина, вистина ви велам: кој верува во Мене, делата што ги правам Јас, ќе ги прави и тој. Ќе прави и поголеми од овие, зашто Јас одам при Мојот Татко. И што и да побарате во Мое име, ќе направам, за да се прослави Таткото во Синот. Ако посакате нешто во Мое име, Јас ќе го направам." Tuka imash dve rechenici so dve poraki. Prvata e: Вистина, вистина ви велам: кој верува во Мене, делата што ги правам Јас, ќе ги прави и тој. Ќе прави и поголеми од овие, зашто Јас одам при Мојот Татко. Porakata e ednostavna: Jas si odam, no znajte deka onie koi ostanuvaat tuka ke gi pravat istite dela koi gi pravam i jas, pa duri i pogolemi, dokolku veruvaat vo onoa sto jas go velam. Ako Isus sakal da poracha deka Toj i natamu se ke pravi za lugjeto, bidejki tie nemozhat da pravat onoa sto pravi Toj kako Bog, nemashe da go dava objasnuvanjeto ...zatoa sto jas si odam pri Mojot Tatko. Mnogu ednoznachno porachuva deka ke mora da se oddeli od materijalniot svet, a so toa i od lugjeto, no deka sekoj onoj sto ostanuva i koj ke poveruva vo Negovite zborovi ke mozhe da pravi isto kako Nego, pa duri i povekje od toa. Isus znachi ja iskluchuva svojata ekskluzivnost kako Bog, koj samo sakal da im se pokazhe i dokazhe na lugjeto za da veruvaat vo Nego i sega na krajot se povlekuva nesiguren dali negovite cheda navistina se ubedeni, pa zatoa kako dodaten bonus im vetuva deka sekoj onoj koj ke poveruva da ochekuva nagradi kakovi sto ke posaka. Vtorata e: И што и да побарате во Мое име, ќе направам, за да се прослави Таткото во Синот. Ако посакате нешто во Мое име, Јас ќе го направам. Porakata e isto taka ednostavna i ja inforsira prvata: I sto i da pobarate vo MOE IME ( vo onoa sto me pretstavuva mene pred vas - moeto propovedanje, vo onoa sto ve uchev), ke se ostvarii za da se proslavi Tatkoto vo Sinot (za da se pokazhi i dokazhi Bozhenstvenoto vo Bozhjata cheda, onoa sto postojano vi porachuvam, deka Bog e vo site nas) Ako sakashe da kazhe onoa sto go tvrdish ti, togash nemashe potreba da veli "vo Moe ime", tuku ednostavno ke recheshe "sto ke pobarate od mene". Tvojata interpretacija na Isusovoto izrazuvanje ne pravi nikakva logika, bez obzir kolku toa tebe ti izgleda vo red. Frazata vo NEKOE IME se koristi koga se saka da se posochi deka neshto se porachuva, bara ili nudi vo ime na nekoja seopfatnost ili vo ime na nekoja vrednost. Toa e koga se veli "vo ime na narodot", "vo ime na naukata", "vo ime na Verata" i t.n. Koga se koristi takva fraza toa ja oznachuva vrednosta ili kvalitetot na imenuvanoto. Isus ne veli se shto ke pobarate od mene , so sto bi se pretstavil kako Bog, nitu pak sto ke pobarate of Boga povikuvajki se na mene, so shto bi se pretstavil kako nekakov medijator megju Boga i lugjeto. Isus veli da se pobara soglasno so negovoto propovedanje, so Hristova svest. Toa e onoa sto e sodrzhano vo Negovoto ime. Vsushnost TOA e Isus! E, tokmu tuka lezhi zajakot EvAngelos. I zoshto veli deka e podobro da si otide? Sto mislish, dali e popolezno za decata roditelite vechno da se grizhat za niv ili stom ke potporasnat i ke bidat poucheni, da gi napushtat i da im dozvolat ponatamu samite da se grizhat za sebe? Slednite citati samo go potvrduvaat onoa sto go analiziravme pogore, nishto povekje ili pomalu od toa. Znachi Isus ja ostava Hristovata svest i taa sekogash ke im bide ponudena i podarena na site togashni i sledni generacii sto ke sakat da ja osoznaat. I povtrono sledi istata poraka od prvite stihovi - stom lugjeto ke poveruvaat vo Negovite zborovi ke se prosvetlat (ke go primat Svetiot Duh) i ke gi pravat istite dela, pa i pogolemi od Negovite. Ako ne se razbravme do sega, nema da se razbereme nitu doveka. Ako sakash da replicirash poveli, tvojot zbor neka bide posleden. Изменето од Messenger - 01.Октомври.2008 во 02:49 |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ајдеее пак ти почна со твоите "свест" филозофии Ок, терај си.
Не можам повеќе да се повторувам. Ако некој навистина го интересира ова, може слободно да ги прочита и твојот и мојот коментар и да спореди што држи, а што не држи вода.
|
||
|
||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
EVANGELOSE TVOJOT NE DRZI VODA
|
||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
||
deshad
Сениор Регистриран: 13.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 1350 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Хехе, Кириос, Кир,Лорд, Херн, Сињоре, Пан,Сејјиди, Господар, Господин....итн...итн... Игра на зборови,ништо повеќе. Сите овие зборови а и останатите други во светските јазици кои се употребуваат во преводот на Јован: 13 :13, немаат експлицитно значење само за Бога, туку можат да се преведат и во поинаква конотација.Затоа ништо од обидот ваш,дај нешто поубедливо, нешто пологичко , нешто јасно и недвосмислено,нешто од типот: " ЈАС СУМ БОГ!" " I,M GOD!" Ти стиска али не ти стиска, а? |
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
deshad, прочитај го насловот на темава. Одговорот ти е погоре. Тоа е зборот за "Господ" во старогрчкиот јазик. Жал ми е што не ти се допаѓа, ама ниту мене не ми се допаѓа и дури ми е смешна верзијата "Вие ме нарекувате Учител и Господин и право велите бидејќи тоа Сум." Бидејќи не гледам зошто Исус посебно би забележувал дека луѓето Го нарекувале "Господин", затоа што така ги нарекувале сите возрасни мажи во тоа време.
А што се однесува за тоа дали Христос има потврдено дека е Бог, еве ти уште еден стих:
"Тома одговори и Му рече: „Мој Господ и мој Бог!”
Исус му рече: „Поверува, зашто Ме виде."
(Јован 20:28-29) |
||
|
||
ggstefan
Сениор Регистриран: 19.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 266 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Jovan 14:13 veli:
"и што и да посакате од Отецот во Мое име, ќе ви го исполнам, за да се прослави Отецот во Синот." Poglednete kakov interesen paradoks ima vo ovoj stih. Isus veli: sto i da pobarate od OTECOT, a potoa veli, ne otecot tuku JAS ke vi go ispolnam. haha, dali toa slusham molk od drugata strana? |
||
deshad
Сениор Регистриран: 13.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 1350 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не е молк, туку враќање на дијафрагмата на своето место.
ЕвАнгелос,која е разликата помеѓу зборот КИРИОС и ТЕОС? Од теолошка страна прашувам. |
||
Sunny
Сениор Fantasy girl Регистриран: 01.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 19874 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ггстефан дали си слушнал за единството наречено Свето Тројство
|
||
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!
|
||
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Shalom! TEOS e toa sto na arabski e ALAH a KIRIOS e NEGOVATA VECNA MILOST! Za site sto veruvaat taa MILOST e GOSPOD ISUS HRISTOS! Shalom! |
||
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
||
Внеси реплика | страница <1 34567 8> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |