IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Каде Исус во Библијата кажува дека тој е
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Каде Исус во Библијата кажува дека тој е

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 8>
Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Септември.2008 во 14:38
Spiros, Svevishniot ti dal slobodna volja kako ke gi razbirash i kako ke gi vrednuvash rabotite. Ako sakash nekogo da go izramnish so Boga samo zatoa sto e poprosvetlen od tebe i nemozhesh potpolno da go razberesh, togash poveli pravi go toa, no ne veli deka drugite sto ne mislat kako tebe se egoisti, deka zagaduvaat izvori i t.n.

Ako imash argumenti, poveli i diskutiraj so niv, no ako nemash nemoj da sudish ili frlash anatemi samo zatoa sto ne se deli tvoeto veruvanje.

I sega, koga vekje zema uchestvo vo ovaa diskusija, objasni mi kako mozhe chovek da bide pomokjen od Boga i da pravi pogolemi chuda od Nego?
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Септември.2008 во 14:42
Се кладам дека сега Мessenger, откако ќе го прочита мојот пост, ќе го едитира горниот негов пост. Или пак ќе го избрише овој мој пост, па потоа ќе го едитира неговиот голема%20насмевка
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Септември.2008 во 15:05
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Isus veli deka lugjeto ke pravat ne samo onoa sto pravi toj (Isus/Bog), tuku i povekje od toa, sto de facto znachi se sto pravi Bog i povekje od toa sto pravi Bog!

Исус кога зборува за "делата што ги правел Тој", Тој не мисли на создавањето на Универзумот, планетите, ѕвездите, животот итн. туку на делата што ги правел на Земјата: лекувал болни, оживувал мртви, истерувал демони итн. и како што рекол, подоцна гледаме дека и апостолите го правеле тоа. Значи Исус воопшто не бил контрадикторен или парадоксален, туку до детал прецизен и конзистентен во Својата изјава.

И пак ќе повторам, Исус воопшто не изјавувал пантеистички догми како што ти пропагираш на форумов, дека Бог е во луѓето и луѓето се Бог, ниту пак рекол дека верниците сами од себе ќе прават поголеми дела од Неговите, туку јасно кажал дека Тој - Исус ќе ги прави делата преку Нив. Еве ти го цитатот што го наведуваш заедно со Неговиот контекст:

"Вистина, вистина ви велам: кој верува во Мене, делата што ги правам Јас, ќе ги прави и тој. Ќе прави и поголеми од овие, зашто Јас одам при Мојот Татко. И што и да побарате во Мое име, ќе направам, за да се прослави Таткото во Синот. Ако посакате нешто во Мое име, Јас ќе го направам."(Јован 14:12-14)

И еве ти доказ дека апостолите чудата не ги правеле сами од себе, туку преку силата на Исус:

"Но Петар му рече: „Немам ни сребро ни злато, но што имам, тоа ти давам: во името на Исус Христос Назареецот стани и оди!” Тогаш го фати за десната рака и го исправи, а нему веднаш му зацврснаа стапалата и глуждовите, па скокна, се исправи и прооди; и со нив влезе во Храмот, скокајќи и фалејќи Го Бога."(Дела 3:6-8)

И повторно:

"Туку ќе примите сила кога Светиот Дух ќе слезе на вас"(Дела 1:8)

... Isus odel po voda, so eden leb narahranil stotici lugje...

Evangelose, ti mozhesh da pretash kolku sakash, no ne mozhesh da izlezesh od sopstvenata mrezha. Ti se suhte ne objasnuvash kako mozhat lugjeto da pravat pogolemi dela na zemjata od Isus (Bog).

Ako tvrdish deka isus e Gospod, kako mozhe Toj da im veli na lugjeto deka tie mozhat da bidat pomokjni od Nego??? Samo poradi toa sto Svetiot Duh ke vleze vo niv? Demek Svetiot Duh ke im ovozmoszhi na lugjeto da pravat i pogolemi chuda od onie sto Bog gi pravel na zemjata (nikogash ne sum rekol za sozdavanje na Univerzumot i ne go spomenuvaj toa vo nedostatok na argumenti)?

Isus ne e nitu kontradiktoren, nitu paradoksalen dodeka ti ne go izednachuvash so Boga.

Toj e ednostaven i jasen koga ke go stavish na pravoto mesto i ne ti tebaat nikakvi teoloshki egzibicii i dogmi za da obajsnish neshto sto ne se objasnuva. Site citati sto gi naveduvash kako bozhemen "dokaz" deka toj e Bog ne pravat nishto osven sto dokazhuvaat sosem sprotivno. Dokolku lugjeto poveruvaat vo onoa sto Isus propoveda i dokolku dozvolat Svetiot Duh ( chitaj - prosvetlenosta) da navleze vo niv, togash i tie ke mozhat da pravat se onoa sto pravi Isus ( ne Bog), pa duri i povekje od toa. Lugjeto nikogash ne mozhat da pravat povekje od onoa sto pravi Bog, no sekogash mozhat od nekoj sto e kako niv, pa neka e i onoj sto so svojata prosvetlenost najmnogu se doblizhil do Svevishniot.   

Poednostavno i pojasno od ova ne mozhe da bide.

P.S. Nikogash ne sum te narekol protestant vo moite razgovori so tebe i te zamoluvam da prestanesh da mi lepish bilo kakvi etiketi (na primer - panteist) koi vekje nekolku pati mi gi dodeluvash vo nedostatok na argumenti, nebare takvite definiranja isfrleni od rakav "a priori" te pravat tochen vo tvoite veruvanja.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Септември.2008 во 15:08

Се кладам дека сега Мessenger, откако ќе го прочита мојот пост, ќе го едитира горниот негов пост. Или пак ќе го избрише овој мој пост, па потоа ќе го едитира неговиот голема%20насмевка

EvAngelos, nema kraj na tvojot cinizam, egoizam i arogancija koga ti nedostasuvaat fakti ili argumenti. I kako takov imash doblest da se deklarirash kako dosleden hristijanin, sledbenik na izvornior Isusov zbor.

Toa e za zhalenje.

Изменето од Messenger - 28.Септември.2008 во 15:10
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Септември.2008 во 15:14

Spiros, Svevishniot ti dal slobodna volja kako ke gi razbirash i kako ke gi vrednuvash rabotite. Ako sakash nekogo da go izramnish so Boga samo zatoa sto e poprosvetlen od tebe i nemozhesh potpolno da go razberesh, togash poveli pravi go toa, no ne veli deka drugite sto ne mislat kako tebe se egoisti, deka zagaduvaat izvori i t.n.

Ako imash argumenti, poveli i diskutiraj so niv, no ako nemash nemoj da sudish ili frlash anatemi samo zatoa sto ne se deli tvoeto veruvanje.

I sega, koga vekje zema uchestvo vo ovaa diskusija, objasni mi kako mozhe chovek da bide pomokjen od Boga i da pravi pogolemi chuda od Nego?

Ако смеам ...

Значи душата кој верува дека Вечно Светлиот *ДУХ БОЖЈИ, *ОТЕЦОТ – и МАЈКАТА – на Животот, во *ИСУС од љубов кон човекот постана човек е битие кое неможе да ја разбере ВИСТИНАТА, а другите што ја “разбрале“ тие Го надминале и немаат веќе потреба од Него !?

Месинџер, нити јас, нити ти, нити буда, нити мухамед, нити ... сме нешто без Него!
Ај да не се играме играчки го палиме шаторот во кој треба да живеат децата за кои Тој го даде својот Прасветол ЖИВОТ, Прасетла КРВ и ТЕЛО!

Јас несудам никого, како што мојот ОТЕЦ несуди!
Но надувените што Го игнорираат и му се противат на најважното, се судат сами. А ако пробаш на културен начин да посведочиш за ВИСТИНАТА и дека не се во право и требаат да се завртат во друга насока, тогаш почнуваа да те удираат (банови), да те (вербално) исмејуваат,да ти се закануваат ... А сигурен сум дека кога очи во очи би се сретнале и околностите би биле позаострени и дури на “крст“ би те заковале, поради верата во ВИСТИНАТА.
Баш тоа им се случи на тројца браќа пред кратко време во турција. Одними двајца беа турци!

Повикот да се поклониме сите заедно пред безграничната ЉУБОВ ХРИСТОВА, не е фрлање анатема, туку молба!
Молба за која досега малкумина имаат уши. А многу им е од ТВОРЕЦОТ дадено.
Дури премногу! Матеја 11:25

поздрав

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Септември.2008 во 15:33
Originally posted by spiros spiros напиша:

Ако смеам ...

Значи душата кој верува дека Вечно Светлиот *ДУХ БОЖЈИ, *ОТЕЦОТ – и МАЈКАТА – на Животот, во *ИСУС од љубов кон човекот постана човек е битие кое неможе да ја разбере ВИСТИНАТА, а другите што ја “разбрале“ тие Го надминале и немаат веќе потреба од Него !?

Toa nikogash ne sum go rekol. Se slozhuvam so tebe deka sekoj i sekogash ke ima potreba od Nego - Svevishniot.

Месинџер, нити јас, нити ти, нити буда, нити мухамед, нити ... сме нешто без Него!

I tuka se slozhuvam so tebe i nikogash ne bi ti protivrechil. Samo megju site nabojani iminja jas go stavam i Isus, a ti imash protiv toa i ti me osuduvash.

Повикот да се поклониме сите заедно пред безграничната ЉУБОВ ХРИСТОВА, не е фрлање анатема, туку молба!
Молба за која досега малкумина имаат уши. А многу им е од ТВОРЕЦОТ дадено.
Дури премногу! Матеја 11:25

I tuka vo potpolnost se slozhuvam so tebe.

Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Септември.2008 во 15:38
Меssenger, веќе ти докажав дека верниците не станале ниту ќе станат помоќни од Исус, туку дека ИСУС ПРЕКУ НИВ ќе прави помоќни дела, затоа што, како што Самиот вели, "Јас одам при Мојот Татко". Значи Исус, откако го поразил Сатаната на земјата, повторно се враќа на Небесниот престол од каде што преку Светиот Дух прави посилни дела преку верниците Свои.
Петар не му рекол на сакатиот: "стани и оди", туку "во Името на Исус стани и оди". намигнување
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
svemirski_duh Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 29.Февруари.2008
Поени: 676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Септември.2008 во 15:42
Spiros... ako i sam Isus mu se molel na NEKOGO,togas baraj go i ti NEGO ! Ako veke tvrdis deka odis po stapkite na Isus. Neli e jasno deka si lovec na senki ?

Dali bi bil Isus nesto bez "Otecot".
JAS NEMOZAM NISTO DA PRAVAM AKO NE GO VIDAM OTECOT DA PRAVI. JAS KAKO STO GLEDAM TAKA I SUDAM. OTI NE E VOLJATA MOJA A VOLJATA NA OTECOT KOJ STO ME PRATI. BOZE MOJ BOZE MOJ,ZOSTO SI ME OSTAVIL !

Spiros,tolku te javnal gjavolot,sto i samiot gjavol pocna da te zali... Tolku te javnal sto napravil da pomislis deka si propovednik,prorok,,,za razlika od Pavle,tebe nema da ti uspee.

Кон врв
svemirski_duh Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 29.Февруари.2008
Поени: 676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Септември.2008 во 15:48

Меssenger, веќе ти докажав дека верниците не станале ниту ќе станат помоќни од Исус, туку дека ИСУС ПРЕКУ НИВ ќе прави помоќни дела, затоа што, како што Самиот вели, "Јас одам при Мојот Татко". Значи Исус, откако го поразил Сатаната на земјата, повторно се враќа на Небесниот престол од каде што преку Светиот Дух прави посилни дела преку верниците Свои.
Петар не му рекол на сакатиот: "стани и оди", туку "во Името на Исус стани и оди". намигнување

Samo "Vo imeto na Isus". ?
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Септември.2008 во 21:54

I tuka se slozhuvam so tebe i nikogash ne bi ti protivrechil. Samo megju site nabojani iminja jas go stavam i Isus, a ti imash protiv toa i ti me osuduvash.

Шалом Месинџер, роде мој драги

Многу било - малу останало!

Кога дојдовме до тука да само ова (Светото Име ИСУСОВО) е проблемот, тогаш сме дошле до едно значајно место на патот.

Сега треба само уште заеднички да дознаеме - во срцето - кој е Патот!?
Се друго, сите разговори и дискусии без тоа се безмислени. Така?

Кажими те молам, сакам од твоја “уста да слушнам“ кој е патот:
Спирос, Месинџер, Буда, Мухамед, ... или сепак Некој друг?

поздрав од се срце

п.с. Да те судам немам намера нити тебе, нити било кого другого.
Дали си ме слушнал ти мене, некогаш некого да судам?
Дури ни ѓаволот - како некои што го прават тоа – не го судам.
Еден е Тој кој е спремен да суди!

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
melhisedek Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Август.2008
Поени: 225
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај melhisedek Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Септември.2008 во 22:26
Originally posted by svemirski_duh svemirski_duh напиша:

Spiros... ako i sam Isus mu se molel na NEKOGO,togas baraj go i ti NEGO ! Ako veke tvrdis deka odis po stapkite na Isus. Neli e jasno deka si lovec na senki ?

Dali bi bil Isus nesto bez "Otecot".
JAS NEMOZAM NISTO DA PRAVAM AKO NE GO VIDAM OTECOT DA PRAVI. JAS KAKO STO GLEDAM TAKA I SUDAM. OTI NE E VOLJATA MOJA A VOLJATA NA OTECOT KOJ STO ME PRATI. BOZE MOJ BOZE MOJ,ZOSTO SI ME OSTAVIL !

Spiros,tolku te javnal gjavolot,sto i samiot gjavol pocna da te zali... Tolku te javnal sto napravil da pomislis deka si propovednik,prorok,,,za razlika od Pavle,tebe nema da ti uspee.

svemirski ???
toa sto nemozis da go svatis ti e toa sto isus vo isto vreme e sin covekov i vo isto vreme e i gospod!!!! zosto e vo isto vreme dve licnosti?samo poradi toa sto toj e patot vistinata i zivotot. so drugi zborovi zaradi nas da mozime nie da svatime kako obicni lujge kako da go molime boga i od kade doajga nasata sila i kako treba da go ziveeme zivotot , koj e praviot pat.
bog sleze od nebo vo isus hristos i zede covecko telo samo poradi toa za da mozat takvite kako tebe koji neveruvaaat da mozat da go vidat odblizu da mu zboruva direkno na covekot.
i koga isus se molel na bog toj se molel za da pokaze kako treba da se molime i vo onie momenti koga mislime deka se e izgubeno.
i koga velis deka nekoj go javnal gavolot a ne e taka zar ne vikas za sebe deka te javnal , zatoa sto gledam deka sudis i razni lukavstva izlnesuvas ovde na forumov.
a go spomnuvas i pavle ----- nego mu uspeale lagite na spiros nema da mu uspeat, zar toa go mislis takov vpecatok dobivam.
pazise gospod gleda??
pozdrav do site
----------osana--------
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Септември.2008 во 22:38

Шалом Месинџер, роде мој драги

Многу било - малу останало!

Кога дојдовме до тука да само ова (Светото Име ИСУСОВО) е проблемот, тогаш сме дошле до едно значајно место на патот.

Сега треба само уште заеднички да дознаеме - во срцето - кој е Патот!?
Се друго, сите разговори и дискусии без тоа се безмислени. Така?

Кажими те молам, сакам од твоја “уста да слушнам“ кој е патот:
Спирос, Месинџер, Буда, Мухамед, ... или сепак Некој друг?

поздрав од се срце

п.с. Да те судам немам намера нити тебе, нити било кого другого.
Дали си ме слушнал ти мене, некогаш некого да судам?
Дури ни ѓаволот - како некои што го прават тоа – не го судам.
Еден е Тој кој е спремен да суди!

Sekoj treba da si go odi svojot pat. Ako pojdesh po nekoj drug, ti ke odish nekoj tugj pat spirose.

Buda ne sledel nikogo, go izodel svojot pat i NIKOJ drug ne mozhe da go izodi istiot. Isus ne sledel nikogo i go izodel svojot pat i NIKOJ drug osven Nego nemozhe da go izodi istiot. Togash zoshto bezbroj lugje se obiduvaat da go napravat nevozmozhnoto? Tie mozhat da se inspiriraat od tugjite patishta, no edinstvenoto vozmozhno im e samo sledenjeto na svoite chekori i na svojot pat, naslushnuvajki go Bozhjeto shepotenje sto izvira od dlabinite na nivnoto bitie. I tokmu toa, takvoto sopstveno dvizhenje po svojot pat e vistinskata religija. Dugoto e samo sledenje na nekoja teologija.
Кон врв
Pentakostalec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 11.Јули.2008
Поени: 583
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pentakostalec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Септември.2008 во 23:24
E mi se sma4i vekje od vakvi temi

se znae deka ISUS e GOSPOD

"JASUM KRAL NAD KRALEVITE I GOSPODAR NAD GOSPODARITE"

Изменето од Pentakostalec - 28.Септември.2008 во 23:25
Одете мегу сите народи и создавајте од нив мој ученици крштевајки ги во името на Таткото, Синот и Светиот Дух
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Септември.2008 во 01:20
НАЗАД НА ТЕМА!!!
Do what is right, come what may...
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 8>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.