|
КУЛТОТ ЗА МАРИЈА |
Внеси реплика | страница <1 3435363738 60> |
Автор | ||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
zidarski, се изнаслушав филозофии и човечки мудрувања. Но Мечот на Словото ги поби сите нив. Пред Божјото Слово не остана ниту една, ниту една единствена титула освен овие две библиски титули: блажена и благословена меѓу жените - што секако не се резервирани само за Марија, туку тие титули ги носат и уште многу други библиски личности.
А не заборавај дека остана сеуште неодговорено прашањето зошто Исус ниту еднаш не ја нарекол блажената Марија "мајка", туку ја нарекувал "жено", а во исто време ги нарекол "мајка" сите оние кои ја исполнуваат Божјата воља
Исус никаде ја нема ексклузивно пофалено блажената Марија за некоја супериорна вера или некоја побожност, а од друга страна пофалил многу други личности како: Јован (најголемиот меѓу луѓето), стотникот (за големата вера), Натанаил (вистински Израелец во кого нема лукавство), вдовицата (за големата дарежливост) итн.
Така што, од каде знаете дека еден или една од овие погоре нема повисокот место горе на Небото? Кој ви дава право по свои мудрувања и свои критериуми да ги рангирате луѓето во Небесното Царство? Ви завидувам на храброста. Мене ми е страв од Бог да го правам тоа.
|
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Тоа е твое право и е сосема во ред.
Бог може да избере како сака да се обраќа кон некого - тоа е Негово право и нема зошто ни да се прашуваме зошто така постапил. А ние, луѓето, грешните - ќе се обраќаме кон неа, онака како што и доликува во споредба со нас. |
||
Do what is right, come what may...
|
||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
[QUOTE=EvAngelos] macedon_alex, смешно ми е да реплицирам на твоите коментари. Батали, уживај, пиј едно кафе од мене каде и да си [QUOTE]
Ок, Евангелос не мораш да ми реплицираш, твое право . А за кафето тоа е супер идеја, ама гледај во колку часот ми препорачуваш да пијам. Ќе треба да останам буден потоа цела ноќ. |
||
rabani
Сениор Регистриран: 02.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
evangelie spored luka 11:27Dodeka Isus go kazuvashe ova od narodot se oglasi edna zena, i reche:Blagoslovena e zenata shto Te rodila i odgledala!"11 :28Toj i odgovori :"uste poblagosloveni se onie shto ja slushaat Bozjata poraka i ja sproveduvaat vo delo!"
ok, sega koj e poblagosloven, marija , majka mu na isus ili onie shto ja chitaat biblijata, koja ni ja soopshtuva bozjata priroda |
||
DOAGA ISUS SO 200000 SVETII
ZA DA IM STAVI KRAJ NA SITE PROKLETII |
||
Maran Ata 2
Нов член Регистриран: 26.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 19 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
БОГОРОДИЦА е 100 пати поблагословена од сите човечки битија.
1. Го родила БОГ (а никој друг не го направил тоа) 2. И пред, и за време на и по рождеството останала Дева (а никоја друга жене не го можела, може и не ќе го може тоа) 3. Жвеела свет и непорочен живот, според Божјиот збор (зашто да не било така, не би дозволил Господ да се роди телесно од неа) 4.......................... Од ова следува заклучок дека сепак е поблагословена и преблагословена и почесна и пославна од сите нас, од сите ангели, зашто таа го родила Спасението на нашиот род. еве еден математички приказ за да се сфати тоа Богородица = Го раѓа Бог + го слуша словото + го исполнува словото на дело > кој било друг човек (или ангел) = го слуша Божјото слово + го исполнува словото на дело Изменето од Maran Ata 2 - 26.Септември.2008 во 05:54 |
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
"Вистина ви велам: меѓу родените од жена не се јавил поголем од Јован Крстител"
(Исус Христос во евангелие по Матеј 11:11)
1. Марија е родена од жена.
2. Следува: Марија не е поголема од Јован.
3. Божјиот Збор > Човечките мудрувања и филозофии.
|
||
|
||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Буквализмот на тој стих може да наведе на помисла дека Јован Крстител е поголем и од Исус - бидејќи и Тој е роден од жена...
|
||
|
||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
А да не зборуваме што стихот не е така, туку:
...Меѓу родените од жени, не се ИЗДИГНАЛ никој поголем од Јован... |
||
|
||
Maran Ata 2
Нов член Регистриран: 26.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 19 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
А и да не заборавиме дека ако не постоела Богородица за да го роди Христос, тогаш ни Јован немаше да постои како предвесник на Христос.
Прво доаѓа БОГОРДИЦА (Која Го раѓа Тој што е предвестен дека ќе се роди), а потоа доаѓа св Јован (кој Го крштева Оној што е роден од БОГОРОДИЦА,а е предвестен дека ќе се роди) Use your logic, man! |
||
Karamazov
Сениор Регистриран: 20.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 144 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ovoj citat vo Biblija, koja e izdadena so blagoslov na MPC e napisan malku poinaku. A, toa mnogu menuva. |
||
tre, tri, tra
|
||
Nikki
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 02.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 259 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
И Марија преку Св Дух вели:
ОД сега ќе ме ублажуваат сите родови Ова не е философиа ни човечко мудрување, тоа е Силата на Св Дух |
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Најн! Затоа што стихот продолжува:
"Вистина ви велам, меѓу родените од жени не се подигнал поголем од Јован Крстител, но, најмалиот во царството небесно е поголем од него."
(Матеј 11:11) Видиш како Бог не дозволува фаќање кривини во Неговиот збор?
Ајдеее според оваа православна "логика" испадна дека Бог бил зависен од Марија
Срцуш, ако не била маката на Марија, немаше да биде ни Марија. Ако не беше пак нејзината мајка, немаше да биде ни она итн доаѓаме до првата мајка - Ева, потоа до Адам. А Кој го создаде Адам? Бог. А преку Кого создаваше Бог? Преку Исус Христос. Значи Кој е прапричината за блажена Марија? Исус! Затоа друг пат размисли два пати пред да пишеш нешто Знаеш како велат србине: "Испеци па реци".
Ако не била Марија, ќе беше некоја друга девица, можеби некоја Марта, или Сандра, или Ана... сеедно, зар Бог ќе зависи од човек? Ма дааај ви се молам нали овај..
И доста користите човечки филозофии, мудрувања и човечки критериуми и не се замислувајте дека сте Бог па да судите кој каква положба има на Небото. Исус јасно кажа во една прилика дека Бог ги одредува местата. Како? Како што Тој сака и како што Тој смета дека е праведно.
|
||
|
||
Karamazov
Сениор Регистриран: 20.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 144 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Znaci Jovan e pogolem od Isus na zemjata, no ne i na neboto. Interesno bilo ova tolkuvanje na Svetoto pismo po svoj um. |
||
tre, tri, tra
|
||
rabani
Сениор Регистриран: 02.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
e pa daj postiraj go srihot , pa da sporedime |
||
DOAGA ISUS SO 200000 SVETII
ZA DA IM STAVI KRAJ NA SITE PROKLETII |
||
Внеси реплика | страница <1 3435363738 60> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |