|
КУЛТОТ ЗА МАРИЈА |
Внеси реплика | страница <1 3334353637 60> |
Автор | ||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Мараната, сакаш да кажеш дека човекот, бидејќи е "бог по благодат" (ајде ќе го проголтаме ова за момент), тој е пославен од Херувимите и Серафимите?
|
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
Maran Ata
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ДА, само човекот е создаден по лик и подобие Божјо според советот на Света Троица, додека пак сите останати работи што Бог ги створил (небесата, земјата, водите, деновите...) не биле со совет и по Негов лик и подобие, туку само рекол *Нека биде* и *И би*.
|
||
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Тогаш зошто не ги нарекувате сите луѓе "пославни и почесни од Херувимите и Серафимите", туку само Марија ја нарекувате така?
|
||
|
||
Maran Ata
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Затоа што е БОГОРОДИЦА, а никој друг не е.
|
||
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ти збореше општо за човекот, дека е круна на сета Божја творба, дека човекот е "бог по благодат" и како таков пославен од Херувимите и Серафимите, а не само за Марија.
Оп! Се фати во стапицааааа Изменето од EvAngelos - 24.Септември.2008 во 03:52 |
||
|
||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Maran Ata inbox ti e poln,...
|
||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Евангелос - човекот е круна на сета творевина Божја. Само што на човекот, таков каков што е создаден, му е дадена слободна воља - да остане таа круна или да се фрли во калта... како што повеќето луѓе постапиле...
Марија не е случајно избрана да биде мајка на Исус. Таа е избрана од сите жени во светот. Можело да биде некоја постара, можело да биде некоја друга... не - избрана е токму Марија, заради нејзината чистота, преданост на Бога. Таа е единствената која е избрана да го направи тоа - никогаш претходно, никогаш повторно! Таа е пречистата, таа е благословената, таа е пресвета. Таа го гледа синот нејзин, нејзиното чедо како умира, за гревовите на светот и наместо да го намрази светот, наместо да ги колне фарисеите или римските војници, таа не губи верба, ниту во луѓето, ниту во Бога и ја задржува својата чистота. И продолжува да биде светило за сите околу неа. Нормално е дека човек ќе се восхитува, ќе почитува и ќе има само пофални слова за таа жена и ќе ја слави како што и доликува. |
||
Do what is right, come what may...
|
||
Maran Ata
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Воопшто не се фатив во стапица, туку ти не ја разбираш работата каква е. Марија Дева Богородица е Мајка на Господ и е почесна и пославна и подостојна, додека пак, човекот кога ќе си го очисти срцето од страстите и го стекне Светиот Дух во него, си го враќа првобитното достоинство што му било дадено од Бога пред да паднат Адам и Ева во грев t.e. ако се усовршуа станува бог по благодат, но во никој случај не може да биде почесен или пославен од Богородица, затоа што таа е изборот на Света Троица за Мајка на Бога, а не сум јас, ма колку и света да станам. Таа и е бог по благодат, а воедно е и БОГОРОДИЦА. Таа е почесна и пославна од Херувимите и Серафимите, а општо човекот како творение по совет е подостоен од ангелите. Јасно е сега? Изменето од Maran Ata - 24.Септември.2008 во 06:04 |
||
|
||
ggstefan
Сениор Регистриран: 19.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 266 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
rok bendovi i zurki, moze od kaj znaes ke ima i vo nebesnoto carstvo. jas nesto se sekjavam kako da se spomnuvase nekoja golema veselba (zurka) vo otrkovenieto. a se razbira, ostanatoto sto go spomnuvas, mislis na kogo se odnesuva? pa duvloto na kriminalot i milionskite sumi se znae kaj se vrtat. |
||
Cinik
Група Регистриран: 24.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 58 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Стефан - не доликува да се подигруваш со сликата која си ја поставил, затоа што исмеваш чувства на многу верници...
А колку до милионските суми - погледни низ форумов пишав некои работи за тоа - и тоа со конкретни податоци, не зборувам на памет никогаш... |
||
|
||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
...ako si musliman...pocituvaj gi cuvstvata na vernicite od druga veroispoved...i imeto na poglavarot na pravoslavnata crkva ne go koristi kako podbishega na forum... ne e covecki i ne vernicki...... Изменето од mamamd - 24.Септември.2008 во 20:11 |
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Мараната, па Светиот Дух не го примила само блажена Марија. Светиот Дух го примиле апостолите, учениците на Христос, за маченикот Стефан е кажано дека бил полн со Свет Дух, потоа за Јован Крстител е кажано дека бил наполнет со Свет Дух уште во утробата на својата мајка. Потоа за пророците е кажано дека го имале Светиот Дух. Потоа ако читаш во Дела апостолски ќе се изначиташ примери каде што апостолите проповедале и крштевале и евреите и неевреите Го примале Светиот Дух. Уште повеќе, Библијата вели дека секој христијанин го има Светиот Дух. Епа зошто тогаш за сите овие не велите дека се пославни и почесни од Херувимите и Серафимите туку тоа го велите само за блажена Марија? Каква е оваа дискриминација? Кој ви дава право да судите и да ги рангирате луѓето кој од кого бил пославен и почесен? Зар не е тоа суверено право на Бог? Зар не кажа Исус дека никој роден од жена не се издигнал над Јован Крстител? Зарем не е Марија родена од жена? Значи автоматски Јован е поголем од Ана - не спорде мене, туку според Христос. |
||
|
||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Евангелос - погледни малку наназад, ти дадов објаснување зошто имаме таков однос кон Марија... многу е едноставно, нема потреба од излишни објаснувања.
|
||
|
||
Внеси реплика | страница <1 3334353637 60> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |