IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Што претставува монаштвото?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Што претставува монаштвото?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2829303132 97>
Автор
Порака
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2008 во 17:38
Originally posted by alan ford alan ford напиша:

ne ve citam taka da prostevajte ako ste napisale...a ako ne nekoj da mi odgovori
-dali monasite pri zamonashuvanje polagaat nesto kao nekoja zakletva
-kolku e istata obvrzuvacka
-od americki filmovi imam nauceno za "2-godisno" molcenje-vistina ili laga?
-dali postojat kazni-sankcii ako ne pocituvaat pravilata spored koi ziveat monaste/
-pri koi dela moze da se izrecat istite?
-koi se kaznite?
-dali monahot ako denes mu tekne moze da go napusti monaskiot red?

odnapred blagodaram

На ова прашање ќе добиеш одговор утре, ако не ти се брза, оти ми се спие сега. А и точно ќе се информирам со вистински монах за да ми каже кои се завети се даваат при монашење (иако сум била на монашење, не се сеќавам на сите).
Добра ноќ на сите
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2008 во 17:41

Neznam bas koj si igra crkva, mozsebi nekoi reformirani zaednici, na kogo ke mu tekne na gazot otvara nova crkva...лутинаNeznam bas dal Hristos zapovedal i taka, da se mnozat crkvii kako pecurki posle dozd i nanovo da pokrstuvaat bednici za vreca brasno.

Pa ti razmisli sega koj si igra crkva.
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2008 во 17:42
Originally posted by Maran Ata Maran Ata напиша:

Originally posted by alan ford alan ford напиша:

ne ve citam taka da prostevajte ako ste napisale...a ako ne nekoj da mi odgovori
-dali monasite pri zamonashuvanje polagaat nesto kao nekoja zakletva
-kolku e istata obvrzuvacka
-od americki filmovi imam nauceno za "2-godisno" molcenje-vistina ili laga?
-dali postojat kazni-sankcii ako ne pocituvaat pravilata spored koi ziveat monaste/
-pri koi dela moze da se izrecat istite?
-koi se kaznite?
-dali monahot ako denes mu tekne moze da go napusti monaskiot red?

odnapred blagodaram

На ова прашање ќе добиеш одговор утре, ако не ти се брза, оти ми се спие сега. А и точно ќе се информирам со вистински монах за да ми каже кои се завети се даваат при монашење (иако сум била на монашење, не се сеќавам на сите).
Добра ноќ на сите

Добра ноќ? Од каде пишуваш?
Добра ноќголемо%20гушкање
Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2008 во 17:44
Од другата страна на земјината полутопка

бегам
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
ggstefan Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 19.Септември.2008
Поени: 266
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ggstefan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2008 во 17:58
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Neznam bas koj si igra crkva, mozsebi nekoi reformirani zaednici, na kogo ke mu tekne na gazot otvara nova crkva...лутинаNeznam bas dal Hristos zapovedal i taka, da se mnozat crkvii kako pecurki posle dozd i nanovo da pokrstuvaat bednici za vreca brasno.

Pa ti razmisli sega koj si igra crkva.

toa li se crkvi?

ne bi rekol!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2008 во 18:06
Ниту јас...трепкање
Кон врв
ggstefan Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 19.Септември.2008
Поени: 266
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ggstefan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2008 во 18:12
majtapcii mnogu ima denes. malku se onie vistinski, posveteni, realni hristijani, sto ne se krijat po pesteri, ili glumat klovnovi vo mantii ili da pravat cirkuski teatralni propovedi ili da izigruvaat nevladini organizicii so milionski donacii za svoi celi. no nema da dozvolam gorcinata da me nadvladee, i zaradi mnogute sto odat po sirokiot pat i jas da trgnam po nego.

ima li nekoj sto ke mi se pridruzi?
Кон врв
alan ford Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Techno thief

Регистриран: 02.Март.2008
Поени: 10782
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај alan ford Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2008 во 18:14
Originally posted by Maran Ata Maran Ata напиша:

Originally posted by ggstefan ggstefan напиша:

Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

jovan nikade ne e narecen monah, nikade ne se odnesuval kako denesnite monasi, a i nikade Biblijata ne preporacuva da se bide kako nego. znaci od tri nepostoecki nesta, napravivte teorija. me potsetuvate na komunistite.

Токму затоа реков, немало тогаш манастири, туку како што гледаш, заедници...Како некој зачеток на монаштвото, за да ти дадам идеја, г-н г-н стефан, но ти секако нема да го прифатиш тоа објаснување.

Зошто Крстителот не живеел во градот? Зошто му биле неговите ученици? Зошто немало со нив и ученички? Не те потсетува тоа на некакво “братство“, некаков зародиш на монаштво? Некој повик, да се поѓивее и таков живот?

Па смеј се ти само...

na sto me potseka mene toa e sosema nevazno. biblijaa ne veli monah, nitu veli sledete go toj primer, nitu kazuva zosto nemalo (ako nemalo) ucenicki.

no ne se cudam, pa pravoslavnata dogmatika e izgradena vrz nepostoecki argumenti.

А да ги прочиташе сите претходни коментари на темава без да се избацуваш со коментари кои враќаат назад на веќе зборуваното?! Ова е заклучена тема - монаштво постоело од почетокот на Христијанството, па се до ден денеска.
Види ги претходните аргументи и докази на православните, па после дојди да побиваш.

mm...moze eden link kade e tocno toa objasneto...koj podforum..koja tema?...da ne lutam bezveze...jer ne sum bas in mood da citam religiozni tekstovi,ali ova me zanima...I koga prasuvam nesto vaka bez emoticoni,troa znaci deka ne se podbivam nitu mi e namera
pozdrav
I vrag može citirati Sveto pismo za svoje potrebe.
Кон врв
Опитен Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2008
Поени: 699
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2008 во 18:17

majtapcii mnogu ima denes. malku se onie vistinski, posveteni, realni hristijani, sto ne se krijat po pesteri, ili glumat klovnovi vo mantii ili da pravat cirkuski teatralni propovedi ili da izigruvaat nevladini organizicii so milionski donacii za svoi celi. no nema da dozvolam gorcinata da me nadvladee, i zaradi mnogute sto odat po sirokiot pat i jas da trgnam po nego.

opaaa site ke izgorime vo pekolot samo ggs ke se spasi.

aj koga ke stiges tamu pomoli se malku za nas gresnite dolu vo petokot.

mislam deka nekoj ovde e vo prelest
Господи Исусе Христе помилуј не
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2008 во 18:38

Сакаш да отвараш црква, а? Небаре, бакалница е тоа, е море г-н Стефан...Место магацин-стави хуманитарна организација, и ете ти биз..пардон Божја работа....

Ех Стефан Стефан....
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2008 во 19:21
Ајде малку факти...
Точно е дека во манастирите одат и луѓе кои имаат разно разни проблеми. Но тие не стануваат монаси, туку послушници. И тоа е процес кој обично трае 3 години. Доколку некој од нив ги задржи старите навики и начин на однесување, нема да му се дозволи да се замонаши.
Но да се оди со тезата дека сите монаси се таму од такви побуди, е апсурд. Повеќето, огромного мнозинство, се таму затоа што за нив тоа е повик.
Не ја разбирам идејата на луѓето дека ако некој не е како нив, автоматски нешто му фали...
Do what is right, come what may...
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2008 во 19:31
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Ајде малку факти...
Точно е дека во манастирите одат и луѓе кои имаат разно разни проблеми. Но тие не стануваат монаси, туку послушници. И тоа е процес кој обично трае 3 години. Доколку некој од нив ги задржи старите навики и начин на однесување, нема да му се дозволи да се замонаши.
Но да се оди со тезата дека сите монаси се таму од такви побуди, е апсурд. Повеќето, огромного мнозинство, се таму затоа што за нив тоа е повик.
Не ја разбирам идејата на луѓето дека ако некој не е како нив, автоматски нешто му фали...

Me nasmea so ova...

Jas imam obichaj da go kazham istoto, no vo obraten smer:

Neli mnogu se pametni lugjeto koi se slozhuvaat so vas?

Obichno site se izletuvaat i bez razmisluvanje velat kako da ja otkrile Amerika: Daaaa beeeee...

Ponekogash nekoi ke se setat vo sto e fintata...

Изменето од Messenger - 23.Септември.2008 во 19:32
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2008 во 19:50

Луѓе, кои ја осознале убаво науката во многу нејзини дисциплини, сепак почувствувале дека не се доволно исполнети.

Жедта за Бог, повикот за замонашување ги надвладеал страстите на овоземните задоволства. Јас на пример кога го слушам Методија Златановски, па Пимен... просто неможам да поверувам колку умни луѓе има по манастирите.

Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2008 во 23:44

Да, и мене ми е малку симпатичен тој Пимен, си ги имам сите негови колумни, ми се допаѓа особено во деловите каде што тој смело го критикува православното свештенство, а и некои од работите што "смрдат" во релното православие кај нас.

Но тоа што не ми се допаѓа кај него, е тоа што, заробен во стегите на православието, не оди до крај со реформите и, како и сите слични на него, почнува со библиски ставови, а завршува со "благо" православие.

На пример, на неговата колумна за бесмисленоста на адетите, тој почнува многу отрезнувачки (баш како да се читам себе си среќа), а при крајот вели...
"... а оние (бесмислени адети) што толку се одомаќиниле и станале дел од нашиот фолклор, ако не можеме да ги отфрлиме, барем да ги охристијанизираме, да им дадеме христијанска смисла. "

Читаш ли што пишува погоре? Да ги "охристијанизираме" бесмислените (пагански) адети изненадување
Па токму таа е причината што тие се вметнале во православието, затоа што "црквата" порано, за да го придобие полесно народот, таа ги прифаќала (охристијанизирала) паганските адети на македонците и на тој начин ги правела православни "христијани".
А што вели Божјото Слово...

"И никој не налева ново вино во стари мевови; инаку новото вино ќе ги скине мевовите, па ќе пропаднат и виното и мевовите. Туку, ново вино - во нови мевови!"
(Исус во евангелие по Марко 2:22)

"Не знаете ли дека малку квас, го потквасува целото тесто?Очистете се од стариот квас, за да бидете ново тесто, како што сте бесквасни. "
(1 Коринтјаните 5:6-7)

Кој има уши, нека чуе што Бог вели погоре.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2829303132 97>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,344 секунди.