|
Што претставува монаштвото? |
Внеси реплика | страница <1 2425262728 97> |
Автор | |||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Kako mozes da kazes nekoj deka laze koga nemas vrska za sto se zboruva tuka ????? |
|||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|||
sard
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 28.Октомври.2005 Локација: Прилеп Статус: Офлајн Поени: 1440 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Не е забрането спиењето. Но за пофалба е ако некој си ускрати од спиењето и го преточи тоа во молитва. |
|||
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk |
|||
ggstefan
Сениор Регистриран: 19.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 266 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
imam vrska i te kako. i ti znaes samo uste samiot se lazes. kolku 'monasi' ima sto izbegale od doma, od roditelite, od nevozvratenata ljubov, od kriminalni dejnosti, od sto se ne, da ne zboruvam. nesomneno kaj Hrista ima proska i obnova, ama za zal vakvite si ostanuvaat bezdelnicari i praznoslovci i vo manastirite. |
|||
Maran Ata
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Па не знам дали е така. Моето искуство со монасите покажува сосема спротивно. А твоето искуство??? Или немаш искуство, а само зборуваш?! |
|||
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
|||
sard
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 28.Октомври.2005 Локација: Прилеп Статус: Офлајн Поени: 1440 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
„Затоа возљуби Го Господа со сето свое срце и со сета своја душа, и со сиот свој разум, и со сета своја сила!’ Тоа е прва заповед.“ Бог е бескраен императив. Не постои граница на посветеност која е доволна. И кога ќе постигне верникот извесна посветеност, Бог поставил нештата да не го остават на тоа ниво. Односно она што ќе му се отвори ќе му побара повеќе, затоа што Тој е вреден за секој подвиг на посветеност и враќа многукратно. Кога верник ќе се одлучи на повеќе, Бог ќе му даде сила за повеќе. Секој ќе постигне онолку колку што ќе има храброст и одважност. Затоа и нема граница во посветеноста. Оние кои ќе се одлучат да земат учество во подвигот на целовечерна молитва или било кој подвиг во името на Бога прават чекор поблиску до Бога. Еден храбар чекор но еден од бескрајниот број на чекори. Кој колку има сила. Зошто да бдее? Одговорот е во: „Затоа возљуби Го Господа со сето свое срце и со сета своја душа, и со сиот свој разум, и со сета своја сила!’ Тоа е прва заповед.“ Изменето од sard - 23.Септември.2008 во 14:41 |
|||
www.pravoslavna.mk |
|||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Како неможе некој да разбере дека и тоа е повик? Не е наредено да се биде монах, но и монаштвото е повик и не е за секого.
Некој на тој начин се чувствува поблизу до Бога. Некој се чувствува послаб да одолее на искушенијата на овој грешен свет, па нели ако не соблазнува окото, подобро е да го извадиме? Се разбира, не во буквална смисла на зборот.
Ве читам и се чудам како не можете да разберете.
Па не се сите надарени да шетаат со трактати под мишка и да “проповедаат“. Некој вака, некој онака...Мора ли по шаблон?
|
|||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|||
sard
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
На оваа тема има многу постови кои според мене заслужуваат пофалба. Ова е еден од нив:
|
|||
www.pravoslavna.mk |
|||
Maran Ata
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Зошто да бдее? Епа под бдеење се подразбира целоноќна молитва. Со оглед на тоа што св.ап.Павле вели молете се непрестајно, а исто така речено е и барајте и ќе најдете, тропајте и ќе ви се отвори, ви велам дури и да не стане да му даде леб затоа што му е пријател ќе стане затоа што му додева, бидете будни за да не ве затече Господарот како спиете, и во каква состојба ќе те затече Господ така и ќе ти суди. Ако те затече на молитва, блазе тебе, а ако не.... |
|||
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
|||
icxcnika
Нов член Регистриран: 18.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 23 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ггстефан, па зарем Христос дојде да ги повика праведниците или грешниците?
Дали на здравиот му треба лекар или на болниот? Дали Христос не го удостои Савле(Павле) да стане апостол (иако знаеме дека Савле(Павле) ги прогонуваше христијаните)? Дали Христос го отфрли од себе Петар (нели он се откажа трипати од Христа)? Зарем тие што биле криминалци,наркомани и незнам уште што,па зарем Христос на нив нема да им прости,ако се покаат? Зарем нив неможе да ги удостои со некој свештен чин? Дали Христос рече: "Судете"? Или Христос рече: "Не судете"? - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 37. *Не судете и нема да бидете судени; и не осудувајте, за да не бидете осудени; проштавајте и ќе ви биде простено; *Мат.7,1; 38. давајте и ќе ви се даде: мерка добра, набиена, натресена и преполнета ќе ви дадат в *раце; оти со каква мерка мерите, со таква и ќе ви се мери.” *Марко 4,24; 39. И им кажа парабола: <*Може ли слепец слепец да води? Не ќе паднат ли обајцата во јама? *Мат.15,14; 40. *Нема ученик поголем од својот учител; но секој, што ќе се усоврши, ќе биде како и учителот негов. *Мат.10,24; *Јован 15,20; 41. И зошто ја гледаш раската во окото на брата си, а гредата во своето око не ја забележуваш? 42. Или, како можеш да му кажеш на својот брат: позволи, брате, да ти ја извадам раската од окото твое, кога сам не ја гледаш гредата во своето око? Лицемере, извади ја најнапред гредата од своето око, па тогаш ќе видиш како да ја извадиш раската од окото на брата си. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 36. Еден од фарисеите Го помоли да јаде со него; и Он, кога влезе во куќата на фарисејот, седна на трпеза. 37. И ете, една жена од градот, која беше грешница, штом чу дека Он седи на трпеза во куќата на фарисејот, донесе алабастрен сад со миро; 38. па, како застана при нозете Негови одзади, плачејќи, почна да ги мие нозете Негови со солзи и ги триеше со косата своја; и ги целиваше и помазуваше со миро. 39. А кога го виде тоа фарисејот, што Го беше поканил, рече во себе, велејќи: <Да е Овој пророк, би знаел која е и каква е оваа жена, што се допира до Него, оти таа е грешница.” 40. Му одговори Исус и рече: <Симоне, имам нешто да ти кажам.” А тој одврати: <Учителе, кажи!” 41. Исус му рече: <Двајца му беа должни на еден заемодавец: едниот му должеше петстотини динарии, а другиот педесет. 42. Но, бидејќи немаа да му вратат, тој им прости на обајцата. Кажи Ми, кој од нив повеќе ќе го милува?” 43. Симон одговори и му рече: <Мислам оној, кому повеќе му прости.” А Он му рече: <Право пресуди.” 44. И кога се сврте кон жената, му рече на Симона: <Ја гледаш ли оваа жена? Влегов во твојот дом, ти ни вода за нозете не Ми даде, а таа со солзи Ми ги обли нозете и со косата своја ги истри. 45. Ти не ми даде целив, а таа, откако влегов, не престана да ги целива нозете Мои. 46. Ти со миро не ја помаза главата Моја, а таа со миро ги помаза нозете Мои. 47. Затоа ти велам: нејзе и се простуваат многу гревови, оти Ме возљуби многу; а кому малку се проштава, и љубов мала има!” 48. Нејзе, пак, и рече: <Ти се простуваат гревовите!” 49. А оние што седеа со Него на трпезата, почнаа да говорат во себе: <Кој е Овој што и гревови проштава?” 50. На жената, пак, и рече: <*Верата твоја те спаси; оди си со мир!” *Лука 8,48; 18,42; - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 30. Книжниците, пак, и фарисеите негодуваа против Него и им говореа на учениците Негови: <Зошто со митници и грешници јадете и пиете?” 31. Исус им одговори и рече: <Здравите немаат потреба од лекар, но болните; 32. не сум дошол да ги повикам праведните на покајание, туку грешните.” *Мат.9,14; |
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
sard, blagodaram sto se javi i sto go dade svojot pridones kon ovaa diskusija.
Tvoite zborovi ne bea zaludni, sepak stignaa do nechii ushi. |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
ggstefan
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
hristos ne dojde da gi vika zdravite, bas zatoa e cudno sto ovie monasite begaat od gresnicite i se izoliraat vo navodno isklucivo pobozni sredini.
|
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Tokmu ovie ne se zdravi i poshle na mestoto koe ke im ovozmozhi vistinsko ozdravuvanje.
|
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Кон постот на г-н стефан, зошто тие средини би биле нездрави?
|
|||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|||
ggstefan
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
epa ok, pa jas bas toa go zboruvam celo vreme messenger, samo nekjev da bidam tolku grub monasite da gi narecam nezdravi.
Изменето од ggstefan - 23.Септември.2008 во 15:12 |
|||
Внеси реплика | страница <1 2425262728 97> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |