IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Што претставува монаштвото?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Што претставува монаштвото?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2425262728 97>
Автор
Порака
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2008 во 13:49
Originally posted by ggstefan ggstefan напиша:

taman se ponadevav deka eden od vas nema da laze.

Kako mozes da kazes nekoj deka laze koga nemas vrska za sto se zboruva tuka ?????

Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
sard Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Октомври.2005
Локација: Прилеп
Поени: 1440
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2008 во 13:52

Hristos verojatno vo nekoj od vasite manastiri bi bil isfrlen, posto ZASPA na kajceto.

ne samo Hristos, tuku i Josif posto spiel koga mu se javil angelot.

Ma ne samo Josif, i Petar koga spiel vo zatvorot, i sto bi se reklo, pravoslavieto bi gi ekskomuniciralo pola Bibliski likovi. ma koi pola, kolku sto znam site spiele.

Не е забрането спиењето.
Но за пофалба е ако некој си ускрати од спиењето и го преточи тоа во молитва.
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk
Кон врв
ggstefan Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 19.Септември.2008
Поени: 266
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ggstefan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2008 во 14:22
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Kako mozes da kazes nekoj deka laze koga nemas vrska za sto se zboruva tuka ?????

imam vrska i te kako. i ti znaes samo uste samiot se lazes. kolku 'monasi' ima sto izbegale od doma, od roditelite, od nevozvratenata ljubov, od kriminalni dejnosti, od sto se ne, da ne zboruvam. nesomneno kaj Hrista ima proska i obnova, ama za zal vakvite si ostanuvaat bezdelnicari i praznoslovci i vo manastirite.
Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2008 во 14:40

Originally posted by Templarius Templarius напиша:

imam vrska i te kako. i ti znaes samo uste samiot se lazes. kolku 'monasi' ima sto izbegale od doma, od roditelite, od nevozvratenata ljubov, od kriminalni dejnosti, od sto se ne, da ne zboruvam. nesomneno kaj Hrista ima proska i obnova, ama za zal vakvite si ostanuvaat bezdelnicari i praznoslovci i vo manastirite.

Па не знам дали е така. Моето искуство со монасите покажува сосема спротивно. А твоето искуство??? Или немаш искуство, а само зборуваш?!
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2008 во 14:40
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Бла бла бла.... а зошто да бдее? среќа

„Затоа возљуби Го Господа со сето свое срце и со сета своја душа, и со сиот свој разум, и со сета своја сила!’ Тоа е прва заповед.“

Бог е бескраен императив. Не постои граница на посветеност која е доволна. И кога ќе постигне верникот извесна посветеност, Бог поставил нештата да не го остават на тоа ниво. Односно она што ќе му се отвори ќе му побара повеќе, затоа што Тој е вреден за секој подвиг на посветеност и враќа многукратно. Кога верник ќе се одлучи на повеќе, Бог ќе му даде сила за повеќе. Секој ќе постигне онолку колку што ќе има храброст и одважност.
Затоа и нема граница во посветеноста. Оние кои ќе се одлучат да земат учество во подвигот на целовечерна молитва или било кој подвиг во името на Бога прават чекор поблиску до Бога. Еден храбар чекор но еден од бескрајниот број на чекори. Кој колку има сила.

Зошто да бдее? Одговорот е во:
„Затоа возљуби Го Господа со сето свое срце и со сета своја душа, и со сиот свој разум, и со сета своја сила!’ Тоа е прва заповед.“

Изменето од sard - 23.Септември.2008 во 14:41
www.pravoslavna.mk
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2008 во 14:41
Како неможе некој да разбере дека и тоа е повик? Не е наредено да се биде монах, но и монаштвото е повик и не е за секого.
Некој на тој начин се чувствува поблизу до Бога. Некој се чувствува послаб да одолее на искушенијата на овој грешен свет, па нели ако не соблазнува окото, подобро е да го извадиме? Се разбира, не во буквална смисла на зборот.

Ве читам и се чудам како не можете да разберете.

Па не се сите надарени да шетаат со трактати под мишка и да “проповедаат“. Некој вака, некој онака...Мора ли по шаблон?

МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2008 во 14:44
На оваа тема има многу постови кои според мене заслужуваат пофалба. Ова е еден од нив:

Originally posted by icxcnika icxcnika напиша:

Mонаштвото и бракот

Бог го благословил бракот, најпрво во Рајот, а потоа на свадбата во Кана Галилејска. Во бракот две души се едно, две тела се едно, „неразделно и слиено“. Бракот го скротува сладострастието, а со умножувањето на човечкиот род се умножува и бројот на оние кои можат да го примат Христовото Евангелие и да се спасат. Затоа, бракот е символ на врската помеѓу Христа и Црквата. Освен брачната, сопружничка врска, постои и друг пат кон Царството Божјо – тоа е патот на монаштвото. Монахот се откажува од бракот не затоа што го презира, туку затоа што сака со сето срце, со сета душа, со сето свое битие да Му служи и угодува единствено на Христа. Негова сопруга е покајанието, а деца му се молитвите и воздишките за Царството Небесно. Меѓутоа, и монасите и брачниците имаат исти христијански идеали, од кои највозвишениот е задобивање на Светиот Дух и вечно заедничарење со Светата Троица. И монасите и мирјаните мораат да го сочуваат целомудрието: монасите воздржувајќи се од брачните прегратки, а мирјаните-сопружници, останувајќи си верни еден на друг и воздржувајќи се од тие прегратки по договор во текот на посрдечен и позасилен пост и молитва. И жителите на манастирите и брачниците треба, чистејќи го своето срце и измивајќи го од се што е грешно, да напредуваат кон очистувањето од страстите. Бракот мора да биде чесен, а брачната постела непорочна (Евр. 1, 4 ). Ревнителите на монаштвото, каков што бил Св. Атанасиј Велики, во исто време се и бранители на бракот: „Блазе му на оној кој во младоста, слободно избирајќи си себеси брачен другар, ја употребува природата за раѓање на деца“. Црковните канони се јасни: „Кој води девствен живот заради Господа, па поради тоа се вознесува пред оние кои се во брак, нека е анатема“, вели 10 Правило на VI Вселенски Собор. Според тоа, патиштата се различни, но целта е иста. Епископот будимски Данило преку споредба ја објаснува целта кон која се оди до врвот на планина, на која верните ги чека Христос. Откажувајќи се од бракот и избирајќи го манастирот, монахот е сличен на планинарот кој до врвот стигнува по покусиот пат, по пострмниот и поопасниот, качувајќи се по карпите и бездните. Оженетиот човек оди по заобиколениот пат, возејќи автомобил; крај него се жената и децата. Оженетиот му се восхитува на монахот, на храбриот планинар кој го ризикува животот по карпите на осамеништвото и одрекувањето; монахот пак, му оддава почит на оженетиот, зашто знае дека ако домаќинот ја изгуби контролата над својот дом, ако го испушти духовниот волан во себе, целото семејство ќе биде повредено. Тоа значи дека домаќинот одговара и за својата сопруга и за своето потомство, додека тој, монахот, одговара само за себе. И едниот и другиот на врвот ги чека Господ, помагајќи им да ги совладаат искушенијата и да влезат во Рајот.

Како што рече свети Макариј Велики: „Не бара Господ ниту девојка, ниту мажена, ниту монах, ниту мирјанин, туку бара добра волја и намера, и неа ја прима исто како и делото. По волјата на секој, Он Го дава Светиот Дух, Кој дејствува и управува со животот на секој што сака да се спаси.

www.pravoslavna.mk
Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2008 во 14:45
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Originally posted by sard sard напиша:

А за време на пост и празници и многу почесто ноќите ги поминува во бдение.

А зошто да бдее? Зошто, веќе ако нема работа и ако завршил со молитвата, зошто да не си легне да спие за да биде другиот ден наспан и свеж? Зошто мора да "бдее" цела ноќ како некој був?

Зошто да бдее? Епа под бдеење се подразбира целоноќна молитва. Со оглед на тоа што св.ап.Павле вели молете се непрестајно, а исто така речено е и барајте и ќе најдете, тропајте и ќе ви се отвори, ви велам дури и да не стане да му даде леб затоа што му е пријател ќе стане затоа што му додева, бидете будни за да не ве затече Господарот како спиете, и во каква состојба ќе те затече Господ така и ќе ти суди. Ако те затече на молитва, блазе тебе, а ако не....

+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
icxcnika Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 18.Септември.2008
Поени: 23
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај icxcnika Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2008 во 14:54
ггстефан, па зарем Христос дојде да ги повика праведниците или грешниците?
Дали на здравиот му треба лекар или на болниот?
Дали Христос не го удостои Савле(Павле) да стане апостол (иако знаеме дека Савле(Павле) ги прогонуваше христијаните)?
Дали Христос го отфрли од себе Петар (нели он се откажа трипати од Христа)?
Зарем тие што биле криминалци,наркомани и незнам уште што,па зарем Христос на нив нема да им прости,ако се покаат?
Зарем нив неможе да ги удостои со некој свештен чин?
Дали Христос рече: "Судете"?
Или Христос рече: "Не судете"?
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

37. *Не судете и нема да бидете судени; и не осудувајте, за да не бидете осудени;
проштавајте и ќе ви биде простено;
*Мат.7,1;
38. давајте и ќе ви се даде: мерка добра, набиена, натресена и
преполнета ќе ви дадат в *раце; оти со каква мерка мерите, со таква и ќе ви се мери.”
*Марко 4,24;
39. И им
кажа парабола: <*Може ли слепец слепец да води? Не ќе паднат ли обајцата во јама?
*Мат.15,14;
40. *Нема
ученик поголем од својот учител; но секој, што ќе се усоврши, ќе биде како и учителот негов.
*Мат.10,24; *Јован
15,20;
41. И зошто ја гледаш раската во окото на брата си, а гредата во своето око не ја забележуваш?
42. Или, како можеш да му кажеш на својот брат: позволи, брате, да ти ја извадам раската од окото твое, кога сам не ја гледаш гредата во своето око? Лицемере, извади ја најнапред гредата од своето око, па тогаш ќе видиш како
да ја извадиш раската од окото на брата си.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

36. Еден од фарисеите Го
помоли да јаде со него; и Он, кога влезе во куќата на фарисејот, седна на трпеза.
37. И ете, една жена од
градот, која беше грешница, штом чу дека Он седи на трпеза во куќата на фарисејот, донесе алабастрен сад со
миро;
38. па, како застана при нозете Негови одзади, плачејќи, почна да ги мие нозете Негови со солзи и ги
триеше со косата своја; и ги целиваше и помазуваше со миро.
39. А кога го виде тоа фарисејот, што Го беше
поканил, рече во себе, велејќи: <Да е Овој пророк, би знаел која е и каква е оваа жена, што се допира до Него, оти
таа е грешница.”
40. Му одговори Исус и рече: <Симоне, имам нешто да ти кажам.” А тој одврати: <Учителе,
кажи!”
41. Исус му рече: <Двајца му беа должни на еден заемодавец: едниот му должеше петстотини динарии, а
другиот педесет.
42. Но, бидејќи немаа да му вратат, тој им прости на обајцата. Кажи Ми, кој од нив повеќе ќе го
милува?”
43. Симон одговори и му рече: <Мислам оној, кому повеќе му прости.” А Он му рече: <Право пресуди.”
44. И кога се сврте кон жената, му рече на Симона: <Ја гледаш ли оваа жена? Влегов во твојот дом, ти ни вода за
нозете не Ми даде, а таа со солзи Ми ги обли нозете и со косата своја ги истри.
45. Ти не ми даде целив, а таа,
откако влегов, не престана да ги целива нозете Мои.
46. Ти со миро не ја помаза главата Моја, а таа со миро ги помаза нозете Мои.
47. Затоа ти велам: нејзе и се простуваат многу гревови, оти Ме возљуби многу; а кому малку
се проштава, и љубов мала има!”
48. Нејзе, пак, и рече: <Ти се простуваат гревовите!”
49. А оние што седеа со
Него на трпезата, почнаа да говорат во себе: <Кој е Овој што и гревови проштава?”
50. На жената, пак, и рече:
<*Верата твоја те спаси; оди си со мир!”
*Лука 8,48; 18,42;
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

30. Книжниците, пак, и фарисеите негодуваа против Него и им говореа на учениците Негови: <Зошто
со митници и грешници јадете и пиете?”
31. Исус им одговори и рече: <Здравите немаат потреба од лекар, но
болните;
32. не сум дошол да ги повикам праведните на покајание, туку грешните.”
*Мат.9,14;
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2008 во 15:06
sard, blagodaram sto se javi i sto go dade svojot pridones kon ovaa diskusija.

Tvoite zborovi ne bea zaludni, sepak stignaa do nechii ushi.    
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ggstefan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2008 во 15:07
hristos ne dojde da gi vika zdravite, bas zatoa e cudno sto ovie monasite begaat od gresnicite i se izoliraat vo navodno isklucivo pobozni sredini.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2008 во 15:10
Tokmu ovie ne se zdravi i poshle na mestoto koe ke im ovozmozhi vistinsko ozdravuvanje.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2008 во 15:11
Кон постот на г-н стефан, зошто тие средини би биле нездрави?збунетост
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ggstefan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2008 во 15:12
epa ok, pa jas bas toa go zboruvam celo vreme messenger, samo nekjev da bidam tolku grub monasite da gi narecam nezdravi.

Изменето од ggstefan - 23.Септември.2008 во 15:12
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2425262728 97>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,281 секунди.