|
Што претставува монаштвото? |
Внеси реплика | страница <1 1920212223 97> |
Автор | ||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Евангелос, те читам во Разно каде на една тема велиш дека водиш војна со еретиците на Вероисповед.
Искрено, малку ме разочара со ова. Ме потсетуваш на пастори на некои деноминации (кои патем, исто така се колнат дека нивните цркви се библиски и следат изворно христијанство) и каде секој втор збор во нивните шоуменски проповеди им е “неверниците вака“ “неверниците така...“ мислејќи при тоа на ПРАВОСЛАВНИТЕ, додека публикумот воодушевено му ракоплескаат на клов...т.е. пасторот.
Не заборави дека ние христијаните треба да се стремиме кон едно унитаријанство, зашто сите кои сме Го прифатиле Спасителот сме негови деца и не смееме да се возгордеваме поради тоа и да се издигнуваме над браќата/сестрите.
|
||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Зошто бараш прошка од мене? Па ти никаде не ми згреши мене.
Покај се пред Бог и барај прошка од Него.
Секако дека ќе се помолам за тебе, но кажи ми за што конкретно да се молам? Кои се твоите потреби, маки, искушенија? Можеби поминуваш низ некоја криза или тежок период во животот? Слободно сподели го со мене и јас ќе се молам за тебе. Ако ти е незгодно тука, слободно пиши ми и лична порака.
Поздрав!
|
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Мариа,
Прво, тоа што јас го кажав на подфорумот Разно беше кажано со голема доза на шала.
Второ, не ти доликува на тема за "монаштвото" да ме оговараш што јас сум кажал на друг подфорум. Ова е форум на кој се дискутира на одредена тема, а не чат собичка каде уз кафе муабет треба ние да си се озборуваме кој што каде кажал и зошто кажал. Ако имаш некоја забелешка за тоа што сум го кажал, реплицирај ми таму, па ќе ја продолжиме дискусијата каде што и е местото.
Трето, такви муабети на што јас те потсеќам и на што ти личам, пишувај на темата "Општи и неврзани муабети."
Четврто, отвори тема за унитаријанство па ќе дискутираме за тоа дали Христијаните се повикани на такво нешто или не и кои се границите.
|
||
|
||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Извини ако тоа те повредило, воопшто не се работи за оговарање, но доза на разочарување. И со доза на шега да е-ми звучи горделиво па се дрзнав да го напишам тоа што го мислам. Тоа што не ти реплицирав таму но овде, е токму за да не иритираме некои кои не се заинтересирани за такви дискусии, бидејќи постои овој подфорум.
И пак ќе речам, секој за својата деноминација тврди дека е библиска-но делата сведочат најубаво.
|
||
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
maria magdalena. те читам на една тема на "Мода и Убавина" каде за една пејачка велиш дека е "баба рога", "кyрвиште едно старо грдо, бар да има некакви квалитети". Искрено, малку ме разочара со ова. Сепак сите сме луѓе. Каква и да е таа пејачка, сепак и неа Господ ја создал, и таа е Божјо чедо, и за неа Христос умре на крстот. Бог на секому дава различен изглед и секој е убав во Божјите очи. Тие не се криви што не се "класично убави". Тоа што ние не сме "ружни" тоа е заслуга на Бог, а не наша, затоа што Бог го обликува секој човек, некој се раѓа класично убав, а некој ружен, а некој дури и инвалид.
И друго, секој си има свои квалитети, свои таленти. А и тие ни се подарок од Бог и ако мислиме дека имаме повеќе квалитети од нормалата, треба да му благодариме на Бог за тоа, а не да ги омаловажуваме оние кои навидум немаат квалитети или пак немаат експонирачки квалитети.
Како и да е, ова погоре ми делува некако многу горделиво "баба рога.. кyрвиште едно старо грдо, бар да има некакви квалитети".
Баш како што кажа, делата сведочат најубаво.
|
||
|
||
maria_magdalena
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ако, копај ми по постовите за да ми вратиш “ОКО ЗА ОКО“, но не заборави дека ние христијаните треба и меѓусебно да се советуваме за наше усовршување. А она што го напишав за к*рвиштето-се однесува на нејзиниот морал....Баба, се слика гола (не доликува и да е млада, сеедно), рекламира производи од секси шопови, вештачки пениси на насловни страни од дневен печат-барем тебе треба да ти е доволно јасно што е “ружно“ и недолично...
ОКО ЗА ОКО_ПАСТА ЗА ЗАБИ. А сега родолжи си само
|
||
|
||
gospel
Сениор Регистриран: 01.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 405 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
POLEKA BE DECKO. KONTROLIRAJ GI MALKU HORMONITE. PA NE SI MI TATKO VAKA DA MI RAZVIKUVAS I DA MI VRESKAS NA FORUMOV? AJDE MALCE PRIBERISE. NEMOJ DA MISLIS DEKA KE ME UPLASIS. NE SAMO STO NE PRILEGAS NA HRISTIJANIN, POVEKE LICIS NA ISKOMPLEKSIRANA LICNOST. KOJ SI TI DA NI ZABRANIS DA GO KAZEME NASETO MISLENJE VO VRSKA SO PRAVOSLAVIETO? AKO NE SI SPREMEN DA DEBATIRAS, SLOBODNO POVLECI SE, IMA KOJ DA DEBATIRA. OVA E FORUM, NA KOJ STO SEKOJ MOZE SLOBODNO DA SI GO ISKAZI SVOETO MISLENJE. AKO TI SMETAAT MOITE POSTOVI SLOBODNO PRESKOKNUVAJ GI. I NEMOJ DA BIDES BEZOBRAZEN.... |
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Има многу православни монаси што пред да се замонашат биле во брак, па за да се замонашат, морале да се разведат од своите жени. Сепак Библијата вели:
"Сврзан ли си со жена? Не барај развод! "
(1 Коринтјаните 7:27) Што велите вие за ова?
|
||
|
||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Se gleda deka ne gi citas postovite premnogu si gord za toa eve sto veli Biblijaa za toa sto ti se trudis da go isprevrtis 27 Сврзан ли си со жена? Не барај развод! Разврзан ли си од жена? Не барај жена! 28 Но, иако се ожениш, не грешиш; а ни девицата не греши ако се омажи. Но, таквите ќе имаат телесни неволји, а јас пак се обидувам да ве поштедам. 29 Браќа, ви го велам ова: времето е кратко. Затоа, и оние кои имаат жени, да бидат како да ги немаат; 30 и кои плачат, како да не плачат; и кои се радуваат, како да не се радуваат; и кои купуваат, како да немаат; 31 и кои го ползуваат овој свет, како да не го ползуваат, зашто поминува обликот на светов. 32 Би сакал да бидете без грижи. Оној кој не е во брак се грижи за она што е Господово; како да Му угоди на Господа. 33 А женетиот се грижи за земното: како да и угоди на жената, 34 та вниманието му е поделено. И немажената жена, девицата, се грижи за Господовото, за да биде света во телото и во духот; а мажената се грижи за светското: како да му угоди на мажот. 35 Ова го зборувам за ваша сопствена полза. Не за да ви поставам јамка, туку за да бидете чесни и за да Му служите без пречки истрајно на Господа. Sto ti ce kazes na ovaa, koga ce se procita vo celina ??? |
||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Јас, откако ќе го прочитам целиот тој текст ќе кажам дека Павле таму вели доколку си сврзан со жена да не бараш развод! Тоа таму е дословно кажано:
"Сврзан ли си со жена? Не барај развод! "
(1 Коринтјаните 7:27) |
||
|
||
maria_magdalena
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Добра ноќ на сите, иако тотално се разочарав...Но утре е нов ден
|
||
|
||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Sega izeguva deka od drvoto ne ja gledas sumata vo koja ima mnogu drvja i edno drvo ne moze da suma ... zatoa pogledni ja celata slika za da mozes se da vidis ... |
||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
||
Templarius
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
29 Браќа, ви го велам ова: времето е кратко. Затоа, и оние кои имаат жени, да бидат како да ги немаат;
32 Би сакал да бидете без грижи. Оној кој не е во брак се грижи за она што е Господово; како да Му угоди на Господа. 35 Ова го зборувам за ваша сопствена полза. Не за да ви поставам јамка, туку за да бидете чесни и за да Му служите без пречки истрајно на Господа. Eve ti tri stiha izvadeni od kontekst - kako ce gi protolkuvas ??? |
||
Give me your secrets
||
Maran Ata
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
А бе гледам јас како Господ ви дал свет дух за да си толкувате на своја глава. Забораваш дека човекот е гревољубиво и ограничено суштество, и дека правилното толкување се дава на тие што си го имаат очистено срцето од страстите - на тие што го стекнале Светиот Дух во срцето преку молитва, а ти претходно се изјасни дека не сте баш големи молитвеници и ве мрзи да се молите. А како сакаш да му се даде правилно толкување на некој што е огревовен, а не сака да стане нов човек во Христа, со оглед на тоа што Библијаа ги изнесува бесконечните небесни вистини??? Та ти не знаеш основни црковно-историски податоци, а камоли толкување на Светото Писмо. Од кои книги читаш црковна историја??? Во времето кога Господ ги пратил Своите ученици да проповедаат, Христијанството сеуште се сметало за секта и суеверие, за што не уваераува и Светото Писмо. Ниту јудеите ги гонеле за што сведочи фактот дека тие оделе и проповедале најнапред во синагогите и сеуште оделе и се молеле таму, бидејќи сеуште не бил направен тој јаз мегу јудејството и христијанството. Та нели во суштина нашата вера е јудеохристијанска, оти ние не го порекнуваме стариот завет туку се потираме и на него, а христијанството е негово исполнување и продолжение. Христијамството пчнало да биде гонето откако христоијаните како паметни почнале да заземаат главни места во управите на имеријата и општеството и се зголемувале, па тогаш царевите почнале да се плашат од нив...
А бе ЕвАнгелосе, се смееш на мене што не знам арамејски, а ти брат, во Македонија живиш, а не знаеш македонски. Каде ти во овие цитати прочита дека Павле им додевал??? Та многу јасно кажува во нив ако ги прочиташ и подолу, а не да ги ваѓаш од контекст, дека св.ап. Павле проповедал, а не додевал, и доколку некој не сакал да го слуша, си заминувал без да биде спречуван во тоа. Се спасувале само оние кои сакале да го примат словото Божјо!!! Доброволно, без присила!!! И друга работа, ти пред некој ден ми пиша дека сум те наклеветила дека одите од врата на врата - ама брат, ова твое правдање го покажува спротивното. Сепак, како што реков, протестантските секти по тоа и се познати... Изменето од Maran Ata - 22.Септември.2008 во 02:12 |
||
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
||
Внеси реплика | страница <1 1920212223 97> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |