IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Што претставува монаштвото?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Што претставува монаштвото?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1920212223 97>
Автор
Порака
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2008 во 23:59
Евангелос, те читам во Разно каде на една тема велиш дека водиш војна со еретиците на Вероисповед.

Искрено, малку ме разочара со ова. Ме потсетуваш на пастори на некои деноминации (кои патем, исто така се колнат дека нивните цркви се библиски и следат изворно христијанство) и каде секој втор збор во нивните шоуменски проповеди им е “неверниците вака“ “неверниците така...“ мислејќи при тоа на ПРАВОСЛАВНИТЕ, додека публикумот воодушевено  му ракоплескаат на клов...т.е. пасторот.

Не заборави дека ние христијаните треба да се стремиме кон едно унитаријанство, зашто сите кои сме Го прифатиле Спасителот сме негови деца и не смееме да се возгордеваме поради тоа и да се издигнуваме над браќата/сестрите.

МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2008 во 00:02
Originally posted by Опитен Опитен напиша:

Прости ми, јас сум грешен човек и помоли се за мене.

Зошто бараш прошка од мене? Па ти никаде не ми згреши мене.
Покај се пред Бог и барај прошка од Него.

Секако дека ќе се помолам за тебе, но кажи ми за што конкретно да се молам? Кои се твоите потреби, маки, искушенија? Можеби поминуваш низ некоја криза или тежок период во животот? Слободно сподели го со мене и јас ќе се молам за тебе. Ако ти е незгодно тука, слободно пиши ми и лична порака.
Поздрав! големо%20гушкање
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2008 во 00:09
Мариа,
Прво, тоа што јас го кажав на подфорумот Разно беше кажано со голема доза на шала.
Второ, не ти доликува на тема за "монаштвото" да ме оговараш што јас сум кажал на друг подфорум. Ова е форум на кој се дискутира на одредена тема, а не чат собичка каде уз кафе муабет треба ние да си се озборуваме кој што каде кажал и зошто кажал. Ако имаш некоја забелешка за тоа што сум го кажал, реплицирај ми таму, па ќе ја продолжиме дискусијата каде што и е местото.
Трето, такви муабети на што јас те потсеќам и на што ти личам, пишувај на темата "Општи и неврзани муабети."
Четврто, отвори тема за унитаријанство па ќе дискутираме за тоа дали Христијаните се повикани на такво нешто или не и кои се границите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2008 во 00:17
Извини ако тоа те повредило, воопшто не се работи за оговарање, но доза на разочарување. И со доза на шега да е-ми звучи горделиво па се дрзнав да го напишам тоа што го мислам. Тоа што не ти реплицирав таму но овде, е токму за да не иритираме некои кои не се заинтересирани за такви дискусии, бидејќи постои овој подфорум.

И пак ќе речам, секој за својата деноминација тврди дека е библиска-но делата сведочат најубаво.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2008 во 00:36

maria magdalena. те читам на една тема на "Мода и Убавина" каде за една пејачка велиш дека е "баба рога", "кyрвиште едно старо грдо, бар да има некакви квалитети".

Искрено, малку ме разочара со ова. Сепак сите сме луѓе. Каква и да е таа пејачка, сепак и неа Господ ја создал, и таа е Божјо чедо, и за неа Христос умре на крстот. Бог на секому дава различен изглед и секој е убав во Божјите очи. Тие не се криви што не се "класично убави". Тоа што ние не сме "ружни" тоа е заслуга на Бог, а не наша, затоа што Бог го обликува секој човек, некој се раѓа класично убав, а некој ружен, а некој дури и инвалид.
И друго, секој си има свои квалитети, свои таленти. А и тие ни се подарок од Бог и ако мислиме дека имаме повеќе квалитети од нормалата, треба да му благодариме на Бог за тоа, а не да ги омаловажуваме оние кои навидум немаат квалитети или пак немаат експонирачки квалитети.
Како и да е, ова погоре ми делува некако многу горделиво "баба рога.. кyрвиште едно старо грдо, бар да има некакви квалитети".
Баш како што кажа, делата сведочат најубаво.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2008 во 00:42

Ако, копај ми по постовите за да ми вратиш “ОКО ЗА ОКО“, но не заборави дека ние христијаните треба и меѓусебно да се советуваме за наше усовршување.

А она што го напишав за к*рвиштето-се однесува на нејзиниот морал....Баба, се слика гола (не доликува и да е млада, сеедно), рекламира производи од секси шопови, вештачки пениси на насловни страни од дневен печат-барем тебе треба да ти е доволно јасно што е “ружно“ и недолично...

ОКО ЗА ОКО_ПАСТА ЗА ЗАБИ.  А сега родолжи си самоголемо%20гушкање
Кон врв
gospel Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 01.Април.2008
Поени: 405
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај gospel Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2008 во 00:46
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Dobro be sto treskas pa vaseto govorenje ide vo bezobrazluk ako ste vie tolku posveteni na Biblijata pa vie bre ne bi trebalo los zbor da kazete za se sto e na bilo koja nacin e svrzano so boga...pa vie ste isfrustrirani od toa sto Pravoslavieto e toa sto e...sto sakate da dokazete deka vie vo toa sto veruvate e podobro AKO NEKA E TAKA sto majka barate da plukate po Pravoslavieto i Monastvoto koga vie si imate nekoja podobra religija ... koja vi e poentata, na toj nacin li si gi lecite vasite kompleksi i nesigurnost vo toa sto veruvate ... pa daj oladete malku dajte nesto kazete za toa vo sto vie veruvate eve sega site znaeme deka del od vaseto veruvanje e da se MRAZI Paravolsavjeto i Monastvoto so toa, sakaj go blizniot svoj, zapovesta, ja krsite..sto znaci deka ne ste Hristijani ajde eve kazete sto ste ????

POLEKA BE DECKO. KONTROLIRAJ GI MALKU HORMONITE. PA NE SI MI TATKO VAKA DA MI RAZVIKUVAS I DA MI VRESKAS NA FORUMOV? AJDE MALCE PRIBERISE. NEMOJ DA MISLIS DEKA KE ME UPLASIS. NE SAMO STO NE PRILEGAS NA HRISTIJANIN, POVEKE LICIS NA ISKOMPLEKSIRANA LICNOST.
KOJ SI TI DA NI ZABRANIS DA GO KAZEME NASETO MISLENJE VO VRSKA SO PRAVOSLAVIETO?
AKO NE SI SPREMEN DA DEBATIRAS, SLOBODNO POVLECI SE, IMA KOJ DA DEBATIRA.
OVA E FORUM, NA KOJ STO SEKOJ MOZE SLOBODNO DA SI GO ISKAZI SVOETO MISLENJE. AKO TI SMETAAT MOITE POSTOVI SLOBODNO PRESKOKNUVAJ GI.
I NEMOJ DA BIDES BEZOBRAZEN....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2008 во 01:05

Има многу православни монаси што пред да се замонашат биле во брак, па за да се замонашат, морале да се разведат од своите жени.

Сепак Библијата вели:

"Сврзан ли си со жена? Не барај развод! "
(1 Коринтјаните 7:27)

Што велите вие за ова?
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2008 во 01:12
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Има многу православни монаси што пред да се замонашат биле во брак, па за да се замонашат, морале да се разведат од своите жени.

Сепак Библијата вели:

"Сврзан ли си со жена? Не барај развод! "(1 Коринтјаните 7:27)

Што велите вие за ова?

Se gleda deka ne gi citas postovite premnogu si gord za toa eve sto veli Biblijaa za toa sto ti se trudis da go isprevrtis

27 Сврзан ли си со жена? Не барај развод! Разврзан ли си од жена? Не барај жена!     

28 Но, иако се ожениш, не грешиш; а ни девицата не греши ако се омажи. Но, таквите ќе имаат телесни неволји, а јас пак се обидувам да ве поштедам.     

29 Браќа, ви го велам ова: времето е кратко. Затоа, и оние кои имаат жени, да бидат како да ги немаат;     

30 и кои плачат, како да не плачат; и кои се радуваат, како да не се радуваат; и кои купуваат, како да немаат;     

31 и кои го ползуваат овој свет, како да не го ползуваат, зашто поминува обликот на светов.     32 Би сакал да бидете без грижи. Оној кој не е во брак се грижи за она што е Господово; како да Му угоди на Господа.     

33 А женетиот се грижи за земното: како да и угоди на жената,     

34 та вниманието му е поделено. И немажената жена, девицата, се грижи за Господовото, за да биде света во телото и во духот; а мажената се грижи за светското: како да му угоди на мажот.     

35 Ова го зборувам за ваша сопствена полза. Не за да ви поставам јамка, туку за да бидете чесни и за да Му служите без пречки истрајно на Господа.

Sto ti ce kazes na ovaa, koga ce se procita vo celina ???
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2008 во 01:16
Јас, откако ќе го прочитам целиот тој текст ќе кажам дека Павле таму вели доколку си сврзан со жена да не бараш развод! Тоа таму е дословно кажано:

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2008 во 01:21
Добра ноќ на сите, иако тотално се разочарав...Но утре е нов денголемо%20гушкање
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2008 во 01:30

Јас, откако ќе го прочитам целиот тој текст ќе кажам дека Павле таму вели доколку си сврзан со жена да не бараш развод! Тоа таму е дословно кажано:

Sega izeguva deka od drvoto ne ja gledas sumata vo koja ima mnogu drvja i edno drvo ne moze da suma ... zatoa pogledni ja celata slika za da mozes se da vidis ...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2008 во 01:32
29 Браќа, ви го велам ова: времето е кратко. Затоа, и оние кои имаат жени, да бидат како да ги немаат;     

32 Би сакал да бидете без грижи. Оној кој не е во брак се грижи за она што е Господово; како да Му угоди на Господа.     

35 Ова го зборувам за ваша сопствена полза. Не за да ви поставам јамка, туку за да бидете чесни и за да Му служите без пречки истрајно на Господа.

Eve ti tri stiha izvadeni od kontekst - kako ce gi protolkuvas ???
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2008 во 02:09

Отворија конечно Библијата и прочитај што вели таму:

"Потоа Господ определи седумдесет и ги испрати, по двајца пред Себе во секој град и во секое место, каде сакаше да отиде; и им рече: „Жетвата е голема, а работниците се малку. Затоа молете Го Господарот на жетвата да испрати работници на Својата жетва. Одете! Ете, Јас ве праќам како јагниња меѓу волци. Не носете ни мало торбиче за сребреници, ни торба, ниту обувки и не поздравувајте никого патем! И во која куќа влезете, најнапред речете: „Мир на оваа куќа!” И ако биде таму синот на мирот, вашиот мир ќе остане на неа; а ако ли не, ќе се врати при вас. Останете во таа куќа, јадете и пијте што имаат, зашто трудбеникот ја заслужува својата плата. Не преоѓајте од куќа во куќа. "(Исус во евангелие по Лука 10:1-7)

Во секој христијански богословски факултет има предмет "Црковна Историја". Ако си од Скопје можеме да договориме средба и да измериме кој има повеќе и подебели книги за црковната историја намигнување

Нас Бог ни го дарил Светиот Дух и Разум за правилно да го читаме и разбираме Светото Писмо, а вас, а вас кој да ви го толкува "светото предание"? Кој да ви ги толкува толкувањата на Светото Писмо? Бидејќи ако одредени "свети отци" ви го толкувале Светото Писмо, тогаш кој ли ви ги толкува нивните писанија? среќа

А бе гледам јас како Господ ви дал свет дух за да си толкувате на своја глава. Забораваш дека човекот е гревољубиво и ограничено суштество, и дека правилното толкување се дава на тие што си го имаат очистено срцето од страстите - на тие што го стекнале Светиот Дух во срцето преку молитва, а ти претходно се изјасни дека не сте баш големи молитвеници и ве мрзи да се молите. А како сакаш да му се даде правилно толкување на некој што е огревовен, а не сака да стане нов човек во Христа, со оглед на тоа што Библијаа ги изнесува бесконечните небесни вистини???
Та ти не знаеш основни црковно-историски податоци, а камоли толкување на Светото Писмо. Од кои книги читаш црковна историја???
Во времето кога Господ ги пратил Своите ученици да проповедаат, Христијанството сеуште се сметало за секта и суеверие, за што не уваераува и Светото Писмо. Ниту јудеите ги гонеле за што сведочи фактот дека тие оделе и проповедале најнапред во синагогите и сеуште оделе и се молеле таму, бидејќи сеуште не бил направен тој јаз мегу јудејството и христијанството. Та нели во суштина нашата вера е јудеохристијанска, оти ние не го порекнуваме стариот завет туку се потираме и на него, а христијанството е негово исполнување и продолжение.
Христијамството пчнало да биде гонето откако христоијаните како паметни почнале да заземаат главни места во управите на имеријата и општеството и се зголемувале, па тогаш царевите почнале да се плашат од нив...

Патем, го прочита ли следниов мој пост кој ти го напишав баш на тебе:

Мараната, еве како "додевале" со евангелието Павле и другите апостоли:

"А во саботата излеговме надвор од градската врата, кон реката, каде што имаа обичај да се молат. И седнавме и им зборувавме на собраните жени."(Дела 16:13)

Значи Павле и другите не седнале на брегот за да си бдеат и созерцаваат како православните монаси, и жените не дојдоа кај нив, туку Павле и останатите, согласно Христовата заповед: "ОДЕТЕ!", отидоа до кај жените, седнаа до нив и им го проповедале евангелието.

"И кога поминаа преку Амфипол и Аполонија, пристигнаа во Солун, каде имаше јудејска синагога. И по својот обичај Павле влезе при нив и, три саботи по ред, расправаше со нив од Писмото, толкувајќи и докажувајќи дека Христос требаше да пострада и да воскресне од мртвите и дека е Тој Месија"(Дела 17:1-3)

Читаш ли погоре? Павле имал обичај да влегува во јудејските синагоги (тоа не биле цркви намигнување) и да им го проповеда евангелието.

Читаш ли погоре? Три саботи по ред Павле им досаѓал докажувајќи им дека Христос е Месијата кој требало да пострада и да воскресне.

И после јас не сум ја знаел Библијата... оооо девојченце девојченце.. мила душичке среќа

"Тогаш Павле застана среде Ареопагот и рече: „Луѓе Атињани! "(Дела 17:22)

Да не добил случајно Павле покана од грчкиот премиер да гостува во Атинскиот Ареопаг и да им проповеда на Атињаните? газење%20од%20смеење

Исто така кога Павле отишол во Коринт, и таму им досаѓал на Јудејците и Грците...

"А секоја сабота расправаше во синагогата и ги убедуваше Јудејците и Грците."(Дела 18:4)

"а гледате и слушате дека овој Павле, не само во Ефес туку речиси во цела Азија, убеди и одврати големо множество, велејќи дека богови направени со раце - не се богови"(Дела 19:26)

Да не сакаш да кажеш дека луѓето од внатрешноста на Азија му праќале покани на Павле да дојде и да им проповеда? Или пак дека луѓето доаѓале во "Павловиот манастир"? среќа

А бе ЕвАнгелосе, се смееш на мене што не знам арамејски, а ти брат, во Македонија живиш, а не знаеш македонски. Каде ти во овие цитати прочита дека Павле им додевал??? Та многу јасно кажува во нив ако ги прочиташ и подолу, а не да ги ваѓаш од контекст, дека св.ап. Павле проповедал, а не додевал, и доколку некој не сакал да го слуша, си заминувал без да биде спречуван во тоа. Се спасувале само оние кои сакале да го примат словото Божјо!!! Доброволно, без присила!!!
И друга работа, ти пред некој ден ми пиша дека сум те наклеветила дека одите од врата на врата - ама брат, ова твое правдање го покажува спротивното. Сепак, како што реков, протестантските секти по тоа и се познати...

Изменето од Maran Ata - 22.Септември.2008 во 02:12
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1920212223 97>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,328 секунди.