|
Што претставува монаштвото? |
Внеси реплика | страница <1 1213141516 97> |
Автор | ||
Maran Ata
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Матеј 19, 27 Тогаш Петар одговори и Му рече: „Ете, ние оставивме СЕ, и по Тебе одиме: што ќе стане, со нас?” ....29 и секој што остави куќа, или брат, или сестра, или татко, или мајка, или жена, или нива, заради Моето имеќе наследи стопати повеќе и ќе добие живот вечен Зарем Господ сам Себе се контрадицира? И зарем Петар сеуште бил во брачен однос откако оставил се, та и својата жена? И зарем тој апостол, на чија вера Бог ја положил Својата црква, направил престап на Божјата заповед за кој не се кае? Јасно е кажано дека за Бога може да се остави било што, апсолутно се, само за да се биде со Него, а Тој ќе не награди стократно ако го направиме тоа! Изменето од Maran Ata - 20.Септември.2008 во 07:31 |
||
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
||
Maran Ata
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Тоа е точно, а дали јас и ти на форумов се молиме, според *молете се непрестајно*??? Изменето од Maran Ata - 20.Септември.2008 во 07:34 |
||
|
||
Maran Ata
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ова не е вистински стих од Библијата, не знам од каде ти е изваден. Вистинскиот текст е следниов – (http://preminportal.com.mk/pdf/orth2.pdf Библија) Малахија 2, 16 Зашто Јас мразам развод – вели Господ, Бог Израилев - и човек што си ја опоганува својата облека со неверство, вели Господ Саваот. Затоа пазете го духот свој да не постапувате вероломно. Малахија 2,14-16 Вие, пак, прашувате - зошто? Поради тоа што Господ беше сведок меѓу тебе и жената од твојата младост, на која не и беше верен, иако таа ти е помошничка и твоја законска жена. Зар Тој не направи да бидеш едно тело и еден дух со неа? И што сакаше Тој со тоа? Тој сакаше да добие потомство од Бога. Па така, пазете го духот свој и никој да не ја изневерува жената од својата младост. 16 Зашто Јас мразам развод – вели Господ, Бог Израилев - и човек што си ја опоганува својата облека со неверство, вели Господ Саваот. Затоа пазете го духот свој да не постапувате вероломно. А кога ќе се прочита целиот текст, кристално јасно може да се види дека Бог мрази неверство кон брачниот партнер, а не дека забранува некој да се оддаде на целибат (никакво неверство, туку апсолутна чистота на телото, и плус, во православната практика со благослов од брачникот) заради Неговото име. Изменето од Maran Ata - 20.Септември.2008 во 08:00 |
||
|
||
Maran Ata
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Точно, ова е Господова заповед за оние кои се во брак. И вели она што Тој го составил, човек да не го разделува, односно да не се врши прељуба и да не се разведува со цел да стапи во брак со друга жена. Е сега да го разгледаме ова. Дали монасите одат во манастир за да прељубодејствуваат? НЕ!!!! А дали монасите одат в манастир заради некој човек? Па да, може така да се каже, само не заради некој обичен човек, туку за Христа БОГОЧОВЕКОТ!!!
Еве го и целиот контекст на стихот. Евреите 13, 4 Бракот да се почитува од сите, и брачното легло да се пази неосквернето; а блудниците и прељубниците ќе ги суди Бог. Значи, Бог ќе ги суди блудниците и прељубниците, а во овој кош не спаѓаат монасите, бидејќи живеат во целибат. |
||
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Штом толку буквално го толкуваш тој стих, тогаш следува дека апостолите и облеките свои ги оставиле и голи тргнале Исус да го следат
Еххх гледаш ли до каде те однесе православното слепило?
Скраја да е, Петар не направил престап на Божјите заповеди...
"Зашто Јас го мразам напуштањето на жената - зборува Господ, Израелевиот Бог"
(ГОСПОД во Малахија 2:16) "Сврзан ли си со жена? Не барај развод!"
(1 Коринтјани 7:27) |
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Развод или напуштање на жената ти е едно те исто. (што "преведувач" ќе беше ти хаха). Па нели тебе суштината ти беше важна, а не "формата"?
Значи горе е апла кажано дека Бог мрази развод, а вие велите дека е богоугодно Божјите луѓе да ги разведуваат своите жени за да идат во манастир и да бдеат таму, да прават мед, темјан, да цртаат икони, да си резбаат, да плетат бројаници итн. ма дај ти се молам.
Понатаму види што вели горниот стих: "Зар Тој не направи да бидеш едно тело и еден дух со неа?" Тогаш како си дозволуваат ткн. "монаси" да го кршат тоа едно тело и тој еден дух со своите жени и да ги напуштаат?
|
||
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Абе само јас сум ќорав или и другите не гледате каде го вели ова Исус погоре?
Мараната, ајде поцртај ми каде тоа во горниот стих Исус вели "да не се разведува СО ЦЕЛ ДА СТАПИ ВО БРАК СО ДРУГА ЖЕНА!"
Како смееш да си додаваш согласно догмите врз Христовите зборови?
Како си дозволуваш да Му ставаш твои зборови во устата на Исус?
Има ли во тебе ронка страв Божји?
|
||
|
||
majmunce
Сениор Регистриран: 13.Септември.2008 Локација: Somalia Статус: Офлајн Поени: 154 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
а што фајде бре ако животот му го посветиле на Бога?? што? си обезбедиле место во Рајот? ооо браво браво алал да им е. тие се чисти паразити!
|
||
не се плашам, стори се чучулига
|
||
majmunce
Сениор Регистриран: 13.Септември.2008 Локација: Somalia Статус: Офлајн Поени: 154 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
а ти Маран Ата, ти почна да ме плашиш. ти си типичен екстремист. еј како смееш да преобратуваш некого мори Ато! ете вие знам дека се служите со перење на мозок (преобратувањето е ништо друго туку перење мозок). значи целта на монахот е и да преобратува некого....ете нешто ново научив. а начинот на кој говориш, преобратување на кривоверни (муслимани и секташи) е најстрашен! како прво, како можеш да ги ставиш под иста капа муслиманите (светски призната РЕЛИГИЈА) и секташите (СЕКТА)!!! ете толку и од твоето знаење, и од твојата добрина, затоа што ти како сегашна или идна монахиња треба нели да ги сакаш сите, не си ти таа што одлучува кој каков човек е и што е, а види ти што правиш, шириш омраза и тоа огромна омраза! страшно разочарувачки Маран Ата.
поздрав од сомалиското мајмунче! (на сомалиските мајмунчиња никој не гледа со презир, ама ти тоа го правиш со презир, иронија и омраза) |
||
не се плашам, стори се чучулига
|
||
ggstefan
Сениор Регистриран: 19.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 266 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ne se rekla kazala. postojat dokumentirani slucai kade ubijci i drugi kriminalci se kriele po manastiri. ne se mnogu cesti tie slucai, ama gi ima, ne se pravete sega naudreni. |
||
Maran Ata
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Во никој мој коментар јас не наведов дека сум монахиња или дека во иднина ќе бидам. Ако јас не сум тоа, не значи дека е грешен начин на живот. И покрај тоа што не сум монахиња, јас го прифаќам монаштвото како благословена форма на живот од Бога. Ако прфаќање на верата онака како што е предадена од Бога за тебе претставува екстремистички чин, тогаш тоа е твоја работа при што нема да ти се мешам. Можеш да си останеш со тоа мислење. Ама да се оцрнуваат монасите без докази - тоа не бива. Под преобратување подразбирам покажувајќи Христова љубов да му ја покажеш некому светлината, а не на перење мозок. Господ дал апсолутно слободна волја да си избереме што сакаме, без разлика дали тоа ќе биде исправно или не. Така и монасите. А дека тие не ги мразат луѓето од другите верски припадности сведочи фактот што има полно такви кои ги посетуваат манастирите и не се бркани поради својата различност. И јас имам еден куп, пред се, пријатели муслимани, потоа пентакосталци, католици, атеисти, и не ги мразам, туку напротив, ги љубам како што Христос ги љуби сите и на сите подеднакво им дава сонце и дожд. Но тоа не значи дека ќе ја оправдам нивната вероисповед и ќе се откажам од мојата. Целта ми е на форумов да се пласира и православното гледиште во однос на монаштвото, да се наведат сите факти и докази дека е благословено како контра на она што го зборува ЕвАнгелос, а потоа секој да си одбере што смета дека е вистина. Значи, цело време зборувам за тоа дали е монаштвото благословено од Бога, а доколку ти имаш некое спротивно, световно гледиште на тоа, тогаш друга муабет треба да правиме. Дискусијата помеѓу мене и ЕвАнгелос е од верски карактер, ане од општествен каде можат да се мешаат и атеисти. Според тоа што и двајцата сме верници, разговараме за различни гледишта на две вероисповеди. А што се однесува за тоа што ти реков дека си сомалиско мајмунче, прости, сега приметив дека може двосмислено да се сфати. Не го мислев со иронија или со презир, туку со милост, затоа што многу сакам мајмуни (и ова не го кажувам со иронија, туку навистина). Исто како што на ЕвАнгелос му се обраќам со зборот дете - тоа не го кажувам во негативна смисла, туку со милост, како што Господ се радувал на децата. Иако со некои од вас имам спротивни гледишта, не значи дека ве мразам или презирам, што неколку пати претходно го напоменав, затоа што сите сме создадени од Едниот Бог и сите го имаме Неговиот лик. А доколку ве мразам - тогаш правам грев и Му се противам на Бога. Уште еднаш, прости ми најпонизно за мојата нејасност околу изразувањето. Немој да се навредуваш, туку прими ја мојата почит кон тебе како човечко битие, пред се. ПРОСТИ МИ!!! Маран Ата + |
||
|
||
Опитен
Сениор Регистриран: 20.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 699 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Полека, полека браќа...
Ме информираа за оваа дискусија и сакав да ја видам... и мислам дека по малку се претерува, и од едната и од другата страна. Цитатите на Маран Ата за монаштвото се прави, но сепак заради пристрасноста кон своја вероисповест и монаштното, што е и позитивна работа , помалку забегува и како што се гледа и од последниот коментар на мајмунче, е и со лоши последици. за монаштвото би бил краток и би употребил една компарација, па сами размислете си... Сите сме биле, или сме, заљубени нели? И како што во Песна над Песните се раскажува за љубовта помеѓу возљубената која копнее, остава се и преминува преку се, само да е со возљубениот, тогаш зошто и забранувате на оное кои со сето свое срце , сета своја душа сиот свој ум и сила, која е прва и основна заповест, го возљубиле Бога и сакаат да се само со Него? и што грев има во тоа? св.Јован Лествичник рекол „ како можеш некому да му кажеш колку е сладок медот кога никогаш не пробал?“ Така и ние можеме да вадиме и манипулираме со цитати колку сакаме и до бескрај, но св. Григориј Палама, бранителот на исихазмот во 13 век рекол „ На зборот со збор, може да му се воспротиви а на делото кој може? Мислам бев јасен? Помолете се за мене грешниот. |
||
ggstefan
Сениор Регистриран: 19.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 266 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
lele kakva romansa. Se zaljubile vo Bog. diskustabilno no ok, ke ti ostavam deka e taka. no Hristos koga go prasaa koi se najgolemi zapovedi, ne zastana na "Ljubi go BOga" i tolku! Lesno ke bese da e taka, posto site lugje ke se falea (kako sto i pravat) deka imaat golema ljubov kon Bog. Tuku ima i vtora zapoved: "Ljubi gi svoite blizni". Bas zatoa i Apostolot Jakov vo svoeto poslanie veli deka LAZGOVCI se onie koi velat deka go ljubat Bog, a ne gi ljubat svoite blizni. Litmus testot na ljubovta kon Bog, e ljubovta kon bliznite. A kako monasite ke gi ljubat svoite blizni, koga begaat od niv kako od kuga? |
||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Евангелос, ме интересира како го разбираш ова ТИ.
Имено, како треба да се сфатат зборовите на Св апостол Павле кога зборува дека
1.некои се “скопени “ од Бога (мислејќи на оние мажи народски познати како „адами“, неразвиени, има и такви),
2. некои од луѓе, како евнусите
3. и како него, Павле, кој доброволно се одрекле од половиот живот заради Бога?
Павле препорачува мажачки и женачки, јасно, но кој може како него, и тоа не го отфрлил..Едноставно, некои луѓе можеби така чувствуваат, дека половиот живот им ја одзема енергијата која треба да ја посветат на Бог. Доброволно, како Апостолот, се откажуваат од тоа. М? Изменето од maria_magdalena - 20.Септември.2008 во 17:52 |
||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||
Внеси реплика | страница <1 1213141516 97> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |