IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Што претставува монаштвото?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Што претставува монаштвото?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1213141516 97>
Автор
Порака
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2008 во 07:22
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

zidarski, пишувајте што сакате за монасите, подржувајте го со православните книги, но не го чепкајте Божјиот Збор, затоа што се што пишувате се коси со Божјиот Збор.

Бракот е завет меѓу мажот и жената се додека едниот од нив не умре!  Дури и во православните венчавки се вели: "Додека смртта не ве раздели!" Никој, па ни сопружниците немаат право да го прекинуваат бракот.

"Така што не се веќе двајца, туку едно тело. И така што Бог соединил, човекот да не разделува!"(Исус во евангелие по Матеј 19:6)

Исус тука јасно кажува дека откако двајца ќе дадат брачен завет, тие веќе не се двајца, туку ЕДНО тело соединето од Бог. Во тој завет учествува и Бог. Бог е верен на Својот Завет. Бог никогаш, ама баш никогаш не го прекршил, ниту ќе го прекрши својот завет.

За какви тоа "одобренија" зборите? Читајте што вели Христос: "Тие веќе не се двајва, туку едно тело". Двајца можеш да ги разделиш, но за да разделиш едно тело, треба прво да го раскршиш на две половини.

"Жената е сврзана додека мажот и е жив."(1 Коринтјани 7:39)

"Бракот да се почитува од сите!"(Евреите 13:4)

Таа "клауза" за одвојвуање од партнерот воопшто не е за замонашување. Во таа "клауза" главната заповед е "не лишувајте се еден од друг!", а тоа "освен за молитва" е ИСКЛУЧОКОТ, и тоа апостолот додава "за некое време", а не за цела вечност!

И уште на крај и во оваа тема да повторам дека Бог го мрази напуштањето на жената и не дозволува развод!

"Зашто Јас го мразам напуштањето на жената - зборува Господ, Израелевиот Бог"(ГОСПОД во Малахија 2:16)

"Сврзан ли си со жена? Не барај развод!"(1 Коринтјани 7:27)

Матеј 19, 27 Тогаш Петар одговори и Му рече: „Ете, ние оставивме СЕ, и по Тебе одиме: што ќе стане, со нас?” ....29 и секој што остави куќа, или брат, или сестра, или татко, или мајка, или жена, или нива, заради Моето имеќе наследи стопати повеќе и ќе добие живот вечен

Зарем Господ сам Себе се контрадицира?
И зарем Петар сеуште бил во брачен однос откако оставил се, та и својата жена?
И зарем тој апостол, на чија вера Бог ја положил Својата црква, направил престап на Божјата заповед за кој не се кае?

Јасно е кажано дека за Бога може да се остави било што, апсолутно се, само за да се биде со Него, а Тој ќе не награди стократно ако го направиме тоа!

Изменето од Maran Ata - 20.Септември.2008 во 07:31
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2008 во 07:33

Молитвата не е само за ткн. "монаси". Таа не е ни само за оние што се решиле на целибат. Молитвата е за секој верник, па и за оние што се во брак.

Тоа е точно, а дали јас и ти на форумов се молиме, според *молете се непрестајно*???

Изменето од Maran Ata - 20.Септември.2008 во 07:34
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2008 во 07:59

"Зашто Јас го мразам напуштањето на жената - зборува Господ, Израелевиот Бог"(ГОСПОД во Малахија 2:16)

Ова не е вистински стих од Библијата, не знам од каде ти е изваден. Вистинскиот текст е следниов – (http://preminportal.com.mk/pdf/orth2.pdf Библија)

Малахија 2, 16 Зашто Јас мразам развод – вели Господ, Бог Израилев - и човек што си ја опоганува својата облека со неверство, вели Господ Саваот. Затоа пазете го духот свој да не постапувате вероломно.

Малахија 2,14-16 Вие, пак, прашувате - зошто? Поради тоа што Господ беше сведок меѓу тебе и жената од твојата младост, на која не и беше верен, иако таа ти е помошничка и твоја законска жена. Зар Тој не направи да бидеш едно тело и еден дух со неа? И што сакаше Тој со тоа? Тој сакаше да добие потомство од Бога. Па така, пазете го духот свој и никој да не ја изневерува жената од својата младост. 16 Зашто Јас мразам развод – вели Господ, Бог Израилев - и човек што си ја опоганува својата облека со неверство, вели Господ Саваот. Затоа пазете го духот свој да не постапувате вероломно.

А кога ќе се прочита целиот текст, кристално јасно може да се види дека Бог мрази неверство кон брачниот партнер, а не дека забранува некој да се оддаде на целибат (никакво неверство, туку апсолутна чистота на телото, и плус, во православната практика со благослов од брачникот) заради Неговото име.

Изменето од Maran Ata - 20.Септември.2008 во 08:00
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2008 во 08:33

"Така што не се веќе двајца, туку едно тело. И така што Бог соединил, човекот да не разделува!"(Исус во евангелие по Матеј 19:6)

Точно, ова е Господова заповед за оние кои се во брак. И вели она што Тој го составил, човек да не го разделува, односно да не се врши прељуба и да не се разведува со цел да стапи во брак со друга жена. Е сега да го разгледаме ова. Дали монасите одат во манастир за да прељубодејствуваат? НЕ!!!! А дали монасите одат в манастир заради некој човек? Па да, може така да се каже, само не заради некој обичен човек, туку за Христа БОГОЧОВЕКОТ!!!

"Бракот да се почитува од сите!"(Евреите 13:4)

Еве го и целиот контекст на стихот.

Евреите 13, 4 Бракот да се почитува од сите, и брачното легло да се пази неосквернето; а блудниците и прељубниците ќе ги суди Бог.

Значи, Бог ќе ги суди блудниците и прељубниците, а во овој кош не спаѓаат монасите, бидејќи живеат во целибат.

Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2008 во 09:44
Originally posted by Maran Ata Maran Ata напиша:

И зарем Петар сеуште бил во брачен однос откако оставил се, та и својата жена?

Јасно е кажано дека за Бога може да се остави било што, апсолутно се, само за да се биде со Него, а Тој ќе не награди стократно ако го направиме тоа!

Штом толку буквално го толкуваш тој стих, тогаш следува дека апостолите и облеките свои ги оставиле и голи тргнале Исус да го следат газење%20од%20смеење
Еххх гледаш ли до каде те однесе православното слепило?

И зарем тој апостол, на чија вера Бог ја положил Својата црква, направил престап на Божјата заповед за кој не се кае?

Скраја да е, Петар не направил престап на Божјите заповеди...

"Зашто Јас го мразам напуштањето на жената - зборува Господ, Израелевиот Бог"
(ГОСПОД во Малахија 2:16) 

"Сврзан ли си со жена? Не барај развод!"
(1 Коринтјани 7:27)

Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2008 во 09:53

Малахија 2,14-16
Вие, пак, прашувате - зошто? Поради тоа што Господ беше сведок меѓу тебе и жената од твојата младост, на која не и беше верен, иако таа ти е помошничка и твоја законска жена. Зар Тој не направи да бидеш едно тело и еден дух со неа? И што сакаше Тој со тоа? Тој сакаше да добие потомство од Бога. Па така, пазете го духот свој и никој да не ја изневерува жената од својата младост. 16 Зашто Јас мразам развод – вели Господ, Бог Израилев - и човек што си ја опоганува својата облека со неверство, вели Господ Саваот. Затоа пазете го духот свој да не постапувате вероломно.

Развод или напуштање на жената ти е едно те исто. (што "преведувач" ќе беше ти хаха). Па нели тебе суштината ти беше важна, а не "формата"? среќа 
Значи горе е апла кажано дека Бог мрази развод, а вие велите дека е богоугодно Божјите луѓе да ги разведуваат своите жени за да идат во манастир и да бдеат таму, да прават мед, темјан, да цртаат икони, да си резбаат, да плетат бројаници итн. ма дај ти се молам.

Понатаму види што вели горниот стих: "Зар Тој не направи да бидеш едно тело и еден дух со неа?" Тогаш како си дозволуваат ткн. "монаси" да го кршат тоа едно тело и тој еден дух со своите жени и да ги напуштаат?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2008 во 09:57

"Така што не се веќе двајца, туку едно тело. И така што Бог соединил, човекот да не разделува!"
(Исус во евангелие по Матеј 19:6)

Точно, ова е Господова заповед за оние кои се во брак. И вели она што Тој го составил, човек да не го разделува, односно да не се врши прељуба и да не се разведува со цел да стапи во брак со друга жена.

Абе само јас сум ќорав или и другите не гледате каде го вели ова Исус погоре? голема%20насмевка
Мараната, ајде поцртај ми каде тоа во горниот стих Исус вели "да не се разведува СО ЦЕЛ ДА СТАПИ ВО БРАК СО ДРУГА ЖЕНА!"

Како смееш да си додаваш согласно догмите врз Христовите зборови?
Како си дозволуваш да Му ставаш твои зборови во устата на Исус?
Има ли во тебе ронка страв Божји? тајм%20аут
Кон врв
majmunce Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Септември.2008
Локација: Somalia
Поени: 154
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај majmunce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2008 во 11:54
а што фајде бре ако животот му го посветиле на Бога?? што? си обезбедиле место во Рајот? ооо браво браво алал да им е. тие се чисти паразити!
не се плашам, стори се чучулига
Кон врв
majmunce Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Септември.2008
Локација: Somalia
Поени: 154
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај majmunce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2008 во 12:36
а ти Маран Ата, ти почна да ме плашиш. ти си типичен екстремист. еј како смееш да преобратуваш некого мори Ато! ете вие знам дека се служите со перење на мозок (преобратувањето е ништо друго туку перење мозок). значи целта на монахот е и да преобратува некого....ете нешто ново научив. а начинот на кој говориш, преобратување на кривоверни (муслимани и секташи) е најстрашен! како прво, како можеш да ги ставиш под иста капа муслиманите (светски призната РЕЛИГИЈА) и секташите (СЕКТА)!!! ете толку и од твоето знаење, и од твојата добрина, затоа што ти како сегашна или идна монахиња треба нели да ги сакаш сите, не си ти таа што одлучува кој каков човек е и што е, а види ти што правиш, шириш омраза и тоа огромна омраза! страшно разочарувачки Маран Ата.

поздрав од сомалиското мајмунче!
(на сомалиските мајмунчиња никој не гледа со презир, ама ти тоа го правиш со презир, иронија и омраза)
не се плашам, стори се чучулига
Кон врв
ggstefan Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 19.Септември.2008
Поени: 266
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ggstefan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2008 во 14:27
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Престанете со дискусијава, не доликува.
Овде сме да дискутираме за вероисповед и религиските принципи и идеи, а не за рекла-казала.

ne se rekla kazala. postojat dokumentirani slucai kade ubijci i drugi kriminalci se kriele po manastiri. ne se mnogu cesti tie slucai, ama gi ima, ne se pravete sega naudreni.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2008 во 14:43
Originally posted by majmunce majmunce напиша:

а ти Маран Ата, ти почна да ме плашиш. ти си типичен екстремист. еј како смееш да преобратуваш некого мори Ато! ете вие знам дека се служите со перење на мозок (преобратувањето е ништо друго туку перење мозок). значи целта на монахот е и да преобратува некого....ете нешто ново научив. а начинот на кој говориш, преобратување на кривоверни (муслимани и секташи) е најстрашен! како прво, како можеш да ги ставиш под иста капа муслиманите (светски призната РЕЛИГИЈА) и секташите (СЕКТА)!!! ете толку и од твоето знаење, и од твојата добрина, затоа што ти како сегашна или идна монахиња треба нели да ги сакаш сите, не си ти таа што одлучува кој каков човек е и што е, а види ти што правиш, шириш омраза и тоа огромна омраза! страшно разочарувачки Маран Ата.

поздрав од сомалиското мајмунче!
(на сомалиските мајмунчиња никој не гледа со презир, ама ти тоа го правиш со презир, иронија и омраза)

Во никој мој коментар јас не наведов дека сум монахиња или дека во иднина ќе бидам. Ако јас не сум тоа, не значи дека е грешен начин на живот. И покрај тоа што не сум монахиња, јас го прифаќам монаштвото како благословена форма на живот од Бога. Ако прфаќање на верата онака како што е предадена од Бога за тебе претставува екстремистички чин, тогаш тоа е твоја работа при што нема да ти се мешам. Можеш да си останеш со тоа мислење.

Ама да се оцрнуваат монасите без докази - тоа не бива.

Под преобратување подразбирам покажувајќи Христова љубов да му ја покажеш некому светлината, а не на перење мозок. Господ дал апсолутно слободна волја да си избереме што сакаме, без разлика дали тоа ќе биде исправно или не. Така и монасите. А дека тие не ги мразат луѓето од другите верски припадности сведочи фактот што има полно такви кои ги посетуваат манастирите и не се бркани поради својата различност. И јас имам еден куп, пред се, пријатели муслимани, потоа пентакосталци, католици, атеисти, и не ги мразам, туку напротив, ги љубам како што Христос ги љуби сите и на сите подеднакво им дава сонце и дожд. Но тоа не значи дека ќе ја оправдам нивната вероисповед и ќе се откажам од мојата.

Целта ми е на форумов да се пласира и православното гледиште во однос на монаштвото, да се наведат сите факти и докази дека е благословено како контра на она што го зборува ЕвАнгелос, а потоа секој да си одбере што смета дека е вистина. Значи, цело време зборувам за тоа дали е монаштвото благословено од Бога, а доколку ти имаш некое спротивно, световно гледиште на тоа, тогаш друга муабет треба да правиме. Дискусијата помеѓу мене и ЕвАнгелос е од верски карактер, ане од општествен каде можат да се мешаат и атеисти. Според тоа што и двајцата сме верници, разговараме за различни гледишта на две вероисповеди.

А што се однесува за тоа што ти реков дека си сомалиско мајмунче, прости, сега приметив дека може двосмислено да се сфати. Не го мислев со иронија или со презир, туку со милост, затоа што многу сакам мајмуни (и ова не го кажувам со иронија, туку навистина). Исто како што на ЕвАнгелос му се обраќам со зборот дете - тоа не го кажувам во негативна смисла, туку со милост, како што Господ се радувал на децата.
Иако со некои од вас имам спротивни гледишта, не значи дека ве мразам или презирам, што неколку пати претходно го напоменав, затоа што сите сме создадени од Едниот Бог и сите го имаме Неговиот лик.
А доколку ве мразам - тогаш правам грев и Му се противам на Бога.

Уште еднаш, прости ми најпонизно за мојата нејасност околу изразувањето. Немој да се навредуваш, туку прими ја мојата почит кон тебе како човечко битие, пред се.

ПРОСТИ МИ!!!

Маран Ата +
Кон врв
Опитен Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2008
Поени: 699
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2008 во 16:55
Полека, полека браќа...

Ме информираа за оваа дискусија и сакав да ја видам...
и мислам дека по малку се претерува, и од едната и од другата страна.

Цитатите на Маран Ата за монаштвото се прави, но сепак заради пристрасноста кон своја вероисповест и монаштното, што е и позитивна работа , помалку забегува и како што се гледа и од последниот коментар на мајмунче, е и со лоши последици.

за монаштвото би бил краток и би употребил една компарација, па сами размислете си...

Сите сме биле, или сме, заљубени нели? И како што во Песна над Песните се раскажува за љубовта помеѓу возљубената која копнее, остава се и преминува преку се, само да е со возљубениот, тогаш зошто и забранувате на оное кои со сето свое срце , сета своја душа сиот свој ум и сила, која е прва и основна заповест, го возљубиле Бога и сакаат да се само со Него? и што грев има во тоа?

св.Јован Лествичник рекол „ како можеш некому да му кажеш колку е сладок медот кога никогаш не пробал?“ Така и ние можеме да вадиме и манипулираме со цитати колку сакаме и до бескрај, но св. Григориј Палама, бранителот на исихазмот во 13 век рекол „ На зборот со збор, може да му се воспротиви а на делото кој може?

Мислам бев јасен?

Помолете се за мене грешниот.
Кон врв
ggstefan Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 19.Септември.2008
Поени: 266
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ggstefan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2008 во 17:26
Originally posted by Опитен Опитен напиша:

за монаштвото би бил краток и би употребил една компарација, па сами размислете си...

Сите сме биле, или сме, заљубени нели? И како што во Песна над Песните се раскажува за љубовта помеѓу возљубената која копнее, остава се и преминува преку се, само да е со возљубениот, тогаш зошто и забранувате на оное кои со сето свое срце , сета своја душа сиот свој ум и сила, која е прва и основна заповест, го возљубиле Бога и сакаат да се само со Него? и што грев има во тоа?

lele kakva romansa. Se zaljubile vo Bog. diskustabilno no ok, ke ti ostavam deka e taka.

no Hristos koga go prasaa koi se najgolemi zapovedi, ne zastana na "Ljubi go BOga" i tolku! Lesno ke bese da e taka, posto site lugje ke se falea (kako sto i pravat) deka imaat golema ljubov kon Bog. Tuku ima i vtora zapoved: "Ljubi gi svoite blizni". Bas zatoa i Apostolot Jakov vo svoeto poslanie veli deka LAZGOVCI se onie koi velat deka go ljubat Bog, a ne gi ljubat svoite blizni.

Litmus testot na ljubovta kon Bog, e ljubovta kon bliznite. A kako monasite ke gi ljubat svoite blizni, koga begaat od niv kako od kuga?
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2008 во 17:47
Евангелос, ме интересира како го разбираш ова ТИ.
Имено, како треба да се сфатат зборовите на Св апостол Павле кога зборува дека
1.некои се “скопени “ од Бога (мислејќи на оние мажи народски познати како „адами“, неразвиени, има и такви),
2. некои од луѓе, како евнусите
3. и како него, Павле, кој доброволно се одрекле од половиот живот заради Бога?

Павле препорачува мажачки и женачки, јасно, но кој може како него, и тоа не го отфрлил..Едноставно, некои луѓе можеби така чувствуваат, дека половиот живот им ја одзема енергијата која треба да ја посветат на Бог. Доброволно, како Апостолот, се откажуваат од тоа. М?

Изменето од maria_magdalena - 20.Септември.2008 во 17:52
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1213141516 97>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,500 секунди.