IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - А што ако  Господ беше  жена?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

А што ако Господ беше жена?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 8910
Автор
Порака
kejt-d-grejt Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 6228
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kejt-d-grejt Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Септември.2008 во 23:10
Originally posted by kejt-d-grejt kejt-d-grejt напиша:

Originally posted by majmunce majmunce напиша:

момче како него, како Ев
уметникот слика едно дело. на делото има еве, сончогледи. дали уметникот е сончоглед?

so samoto toa sto si mi postavil takvo prasanje
izlisno e jas tebe da te prasam:
-pa neli e?среќа

objasnuvanjeto na svetot i zivotot od religiozen aspekt e apstraktno, zasto se temeli na ucenja i tvrdenja bez opiplivi realni dokazi.
vo kontext na toa, jas mozam soncogledot da go objasnam isto taka apstraktno:
da, drugarce moe!!! umetnikot koga slika ja ostava svojata dusa vo svoeto delo, pogotovo ako zboruvame za umetnik od kalibar na toj so procuenite soncogledi, neli? Toj ne moze tolku dobro da gi nacrta ako dlaboko vo sebe ne gi cuvstvuva. Toj stanuva po malku i soncogled
i sivacka i zvezdena nokj. denes Van Gogh ne e vekje likot od Avtoportretot, tuku site tie sliki zaedno

се' што е убаво во животот е поезија. сето друго е проза
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Септември.2008 во 23:12
Тогаш би рекла, се работи за наши различни појмања за Бог, и твое неразбирање или неприфаќање на концептот за Тројството, а секогаш таквите дискусии се бесполезни.
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kejt-d-grejt Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Септември.2008 во 23:15

среќа

Изменето од kejt-d-grejt - 17.Септември.2008 во 23:31
Кон врв
majmunce Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Септември.2008
Локација: Somalia
Поени: 154
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај majmunce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Септември.2008 во 23:19
ја остава својата креација, својата фантазија, својата замисла, својата перцепција на платното, не душата! Ван Гог е сончоглед хахахахахахаха. Бог е животно хахахахахахахаха
не се плашам, стори се чучулига
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Септември.2008 во 23:22

Originally posted by majmunce majmunce напиша:

момче како него, како Ев уметникот слика едно дело. на делото има еве, сончогледи. дали уметникот е сончоглед?

so samoto toa sto si mi postavil takvo prasanje

izlisno e jas tebe da te prasam:

-pa neli e?среќа

objasnuvanjeto na svetot i zivotot od religiozen aspekt e apstraktno, zasto se temeli na ucenja i tvrdenja bez opiplivi realni dokazi.

vo kontext na toa, jas mozam soncogledot da go objasnam isto taka apstraktno:

da, drugarce moe!!! umetnikot koga slika ja ostava svojata dusa vo svoeto delo, pogotovo ako zboruvame za umetnik od kalibar na toj so procuenite soncogledi, neli? Toj ne moze tolku dobro da gi nacrta ako dlaboko vo sebe ne gi cuvstvuva. Toj stanuva po malku i soncogled

i sivacka i zvezdena nokj. denes Van Gogh ne e vekje likot od Avtoportretot, tuku site tie sliki zaedno

Iako zboruvash so zborovi koi ne se religiozni, sushtinata ne e daleku od onoa sto se podrazbira kako religija megju skoro site vernici. Za niv religioznost e sledenje teologija i bezuslovno prifakjanje na veruvanja i dogmi.

Ako mozhat da se iznesat dokazi za takvite veruvanja i teoloshki gradbi, togash te uveruvam deka nemashe da postoi nitu eden ateist. Vsushnost, ateistite ke bea najgolemite teisti!

Problemot ne e vo ateistite, tuku vo vernicite koi ednostavno nemaat neoborivi argumenti so koi mozhat da ja dokazhat svojata vera bez da ostavat prostor za seriozno somnenie. Zatoa najchesto pribegnuvaat na primerot so "neverni Toma". So drugi zborovi velat, "lesno e da veruvash ako znaesh, tuku ajde ako si junak ili ako ti stiska, veruvaj vo neshto bez da znaesh"...sto e kompletno neprifatlivo od sekoj aspekt.

Изменето од Messenger - 17.Септември.2008 во 23:23
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kejt-d-grejt Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Септември.2008 во 23:27
amiiiii......vajstina voskrese??????????збунетост

p.s.плазење
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2008 во 00:00
Бре бре, а ја чуди се зошто ушите ми црвенеат, а тоа мариа и кејт да ми те озборувале голема%20насмевка срцки тие мили големо%20гушкање

Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Прашањево е до Евангелос, што мислиш ти за ова? Нели е сепак Отец?
Мислам, и Господовата молитва, нели е обраќање до “Татко наш, кој си на Небесата....“?

Сосема случајно ја ѕирнав темава затоа што забележав дека ти коментираш на неа. Обично јас не ни кликам на вакви теми. Друг пат ако видиш дека не ти одговарам одма, постави ми го прашањето по ЛП. Зар би те игнорирал јас тебе големо%20гушкање

Во некои религии бог е машко, а во некои бог е женско. (Богот Мајка). Во православието има и женска владичица/владетелка (Марија).
Како христијанин, јас ќе го дадам христијанскиот став на темава.

Бог не  е ниту машко, ниту женско, туку тој е Бог. Бог е дух, а духот нема пол. Но мислам дека тоа околу половите веќе сте го расчистиле до тука.

"И го создаде Бог човекот според образот Свој, според образот Божји го создаде; машко и женско ги создаде. "
(Битие 1:27)

Овој стих не вели: Го создаде Бог мажот според образот Свој, ниту пак жената според образот Свој, туку и двајцата според ОБРАЗОТ Свој. Зборот "образ" што се користи погоре во хебрејскиот јазик означува "образец, лик, подобие". Оттука следува дека Бог има и машки и женски атрибути.
Ајде да кажеме збор два за мажественоста и женственоста на Бог.
Иако во Библијата се истакнати повеќе машките атрибути на Бог, тоа не значи дека Тој нема и женски атрибути. Во Библијата има е стихови кои суптилно отркиваат и еден женски потрет на Бог. Ќе наведам неколку од нив:

Во следниов стих Бог се објавува како Мајка над мајките:

"Може ли жена да го заборави породот свој? Да не се смилува на чедото од утробата своја? А и кога би го заборавила, Јас тебе нема да те заборавам."
(Исаија 49:15)

Господ како мајка која утешува:

"Како што мајката го утешува своето дете, така јас ќе те утешам тебе"
(Исаија 66:13)

Бог како Носител од утробата: 

"Послушај Ме, доме Јаковов и сиот остаток од домот Израилев, кого го носам од утробата, кого го држав од раѓањето"
(Исаија 46:3)

Бог со женски врисок:

"Господ излегува како Јунак, како војник ја поттикнува својата жар. Со борбен извик и со воена викотница оди јуначки на Својот непријател. „Молчев долго, бев тивок, се воздржував; сега викам како жена кога раѓа, збивам и воздивнувам."
(Исаија 42:13-14)

Во следниов стих Христос се опишува Себе Си т.е.
Бог какo квачка што ги собира своите пилиња.

"Ерусалиме! Ерусалиме, што ги убиваш пророците и што ги каменуваш испратените при тебе! Колку пати сакав да ги соберам твоите деца, како што квачката ги собира своите пилиња под крилата, но не сакавте!"
(Матеј 23:37)

Заклучок:
Библискиот Бог не е ниту машко, ниту женско, туку е Бог. Бог е Дух и нема пол. Сепак Бог има и мажествени и женствени супериорни атрибути/карактеристики.
Поздрав maria_magdalena големо%20гушкање
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2008 во 09:01
ЕвАнгелос,  драго ми е што сепак ѕирна во темава, и што ми даде толку убав и јасен одговор. И најважно, аргументиран, со поткрепа од Светото Писмо, како што е својствено за тебе.

Поздравголемо%20гушкање
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
GospodBog Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Септември.2008
Поени: 43
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај GospodBog Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2008 во 09:37
Бог е Дух и оние што Му се поклонуваат, треба да се поклонуваат со дух и со вистина
Кон врв
fileo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Април.2008
Поени: 165
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fileo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2008 во 17:21
spored mene ovie maski i zenski atributi, se nase selektiranje zatoa sto gi gledame vo edniot ili vo drugiot pol. no pred da postoi covekot toa se samo Bozji atributi.
No Bog se izrazuva preku ona sto nie go razbirame.
Кон врв
zbunet Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Регистриран: 24.Февруари.2007
Поени: 15549
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2008 во 21:09
Velat deka tatko so kakvo pravi so takvo zali
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 8910
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.