А што ако Господ беше жена?
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=12081
Датум на принтање: 27.Ноември.2024 во 11:48 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: А што ако Господ беше жена?
Постирано од: Mindy
Наслов: А што ако Господ беше жена?
Датум на внесување: 10.Февруари.2008 во 20:55
Дали светот би бил различен ?
-------------
|
Коментари:
Постирано од: bluebell
Датум на внесување: 10.Февруари.2008 во 21:02
A ,koj videl deka Toj e mashko?
------------- always look on the bright side of the life!
|
Постирано од: Kristin969
Датум на внесување: 10.Февруари.2008 во 21:04
tokmu taka, zborot e vo maski rod, ama Bog definitivno ne e ....
------------- Ljubov i Svetlina!
|
Постирано од: hr.lucky
Датум на внесување: 10.Февруари.2008 во 21:08
gospod povece e stanje nego licnost.kako na primer ljubov ,koja nema definicija sto e najblisku bi se definirala kako fizicko cuvstvo sublimirano so pocit taka i gospod moze samo so ljubov da se razbere a ne da se stvara nekoja slika za nego
|
Постирано од: Andjelina
Датум на внесување: 10.Февруари.2008 во 21:08
SVETOT BI BIL POUBAV
------------- Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува
|
Постирано од: La Ninja
Датум на внесување: 10.Февруари.2008 во 21:15
Andjelina напиша:
SVETOT BI BIL POUBAV | не биди толку сигурна во нешто што не знаеш.
------------- Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
Постирано од: Nikki
Датум на внесување: 10.Февруари.2008 во 21:19
Јас би сакала Господ да биде Жена
|
Постирано од: topsexy
Датум на внесување: 10.Февруари.2008 во 21:22
koj pak dokazal deka gospod ne e zena?
|
Датум на внесување: 10.Февруари.2008 во 21:23
искрено воопшто не се замарам со ова прашање...битно е Бог.
|
Постирано од: zagor
Датум на внесување: 10.Февруари.2008 во 21:38
....Е ТОГАШ ЌЕ ВЕРУВАВ ВО БОГА ...СО ЗАДОВОЛСТВО!!!
------------- ...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 10.Февруари.2008 во 22:29
Lugje, Bog e mazh za edni religii, zhena za drugi, a neshto nedefinirano za treti. Ne bidete bukvalisti. Bozhjiot pol e odreden od sekoja religija spored tradicijata na narodot. Mislam deka vo edna tema govorevme za toa.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Постирано од: efendija
Датум на внесување: 10.Февруари.2008 во 22:31
Messenger напиша:
Lugje, Bog e mazh za edni religii, zhena za drugi, a neshto nedefinirano za treti. Ne bidete bukvalisti. Bozhjiot pol e odreden od sekoja religija spored tradicijata na narodot. Mislam deka vo edna tema govorevme za toa. |
Кога укажуваш на нешто прво добро провери,па укажи.Каде во Исламот си прочитал дека Бог е машко или женско?
Спрема Исламското учење и ВИСТИНАТА КОЈА Е САМО ЕДНА: БОГ НЕМА ПОЛ!
------------- "Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
|
Датум на внесување: 10.Февруари.2008 во 22:44
efendija напиша:
Messenger напиша:
Lugje, Bog e mazh za edni religii, zhena za drugi, a neshto nedefinirano za treti. Ne bidete bukvalisti. Bozhjiot pol e odreden od sekoja religija spored tradicijata na narodot. Mislam deka vo edna tema govorevme za toa. |
Кога укажуваш на нешто прво добро провери,па укажи.Каде во Исламот си прочитал дека Бог е машко или женско?
Спрема Исламското учење и ВИСТИНАТА КОЈА Е САМО ЕДНА: БОГ НЕМА ПОЛ! |
Pa toa go velam celo vreme. Za edni religii Bog e mazh, za drugi e zhena, a za treti nema pol. Ne velam koj e vo pravo, a koj ne.
Sto ne e jasno tuka?
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 10.Февруари.2008 во 22:55
Темава, хмммммм, ми е малку несериозна и сеирџиски поставена, ама нема врска.
Па ете, имало периоди кога во политеизмот Бог бил жена, а така било и во овие краеви (што лична е само погледнете ја онаа статуетка Големата Мајка). Така да...секој има право на избор.
------------- МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
Постирано од: brza
Датум на внесување: 10.Февруари.2008 во 23:14
bluebell напиша:
A ,koj videl deka Toj e mashko? | a koj pa,veli deka e uopshte,...neshto?!
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Постирано од: Aisha
Датум на внесување: 11.Февруари.2008 во 02:46
Edna od najgolemite feministki vo Makedonija, inaku profesorka na nasiot universitet, mi ima receno, deka najmnogu vo islamot i se dopaga toa sto ALLAH nema pol.
ALLAH E EDEN I NE E SLICEN SO NISTO.
------------- PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
|
Постирано од: butel2
Датум на внесување: 11.Февруари.2008 во 10:56
Bog e ona na kogo kako mu cini....za edni maz, za drugi zena, za edno Gjorgi Kolozov, za drugi Bred Pit za treti Angelina Dzoli..... mislam fenomenalno sovrseno ... sekoj da si najde sto si saka...
|
Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 11.Февруари.2008 во 11:08
Aisha напиша:
Edna od najgolemite feministki vo Makedonija, inaku profesorka na nasiot universitet, mi ima receno, deka najmnogu vo islamot i se dopaga toa sto ALLAH nema pol. ALLAH E EDEN I NE E SLICEN SO NISTO. |
А во која друга вера/религија Бог има пол? Аха да ми текна, во Индија има една религија кои ја обожаваат кравата. Да во право била професорката, во некои религии сепак богот има пол.
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Датум на внесување: 11.Февруари.2008 во 11:09
butel2 напиша:
Bog e ona na kogo kako mu cini....za edni maz, za drugi zena, za edno Gjorgi Kolozov, za drugi Bred Pit za treti Angelina Dzoli..... mislam fenomenalno sovrseno ... sekoj da si najde sto si saka... |
А твојот бот шо е? маж или жена?
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Постирано од: fichot
Датум на внесување: 11.Февруари.2008 во 11:54
Andjelina напиша:
SVETOT BI BIL POUBAV |
А што му фали сега? Грд да не е?
|
Датум на внесување: 11.Февруари.2008 во 19:36
EvAngelos напиша:
butel2 напиша:
Bog e ona na kogo kako mu cini....za edni maz, za drugi zena, za edno Gjorgi Kolozov, za drugi Bred Pit za treti Angelina Dzoli..... mislam fenomenalno sovrseno ... sekoj da si najde sto si saka... |
А твојот бот шо е? маж или жена? |
ne postoi
|
Постирано од: majstorce62
Датум на внесување: 11.Февруари.2008 во 20:05
НАЈДОБРО Е КОГА ГО ИГНОРИРАШ НЕГОВОТО ПОСТОЕЊЕ, ПА СИ НЕМАШ ПРЕОКУПАЦИИ СО ОВА ПРАШАЊЕ.
------------- БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ
|
Постирано од: bond....james b
Датум на внесување: 11.Февруари.2008 во 20:17
a buda? sto e pa toj? masko ili zensko?
------------- You live only ONCE!
|
Постирано од: Kristin969
Датум на внесување: 11.Февруари.2008 во 20:25
BOG = SVETLINA = LJUBOV= BESKONECNOST
------------- Ljubov i Svetlina!
|
Постирано од: postariot brat
Датум на внесување: 11.Февруари.2008 во 23:34
Prva kniga Mojseeva 1.27. I go sozdade Bog covekot spored obrazot Svoj, spored obrazot Bozji go sozdade; mashko i zensko gi sozdade.
Ete toa e odgovorot na Biblijata znaci Bog e i vo mazot i vo zenata zosto i edniot i drugijot kako i se drugo e negova tvorba i go predstavuva Boga i treba kon se sto e zivo da se odnesuvame so pocit a osobeno kon lugjeto zosto tie se obdareni so najgolemiot od site Bozji darovi sposobnosta za svesno ziveenje i sakanje. E, sega mazite se pravdaat so toa sto prvo Bog go sozdal covekot pa zatoa smetaat deka Bog e maz, a zenite pak kako na shega vikaat deka tie se Bozjeto posledno delo pa zatoa i najsovrseno bidejki Bog imal iskustvo i ovojpat ja podobril svojata kreacija, ama vsusnost ne e taka i i ednite i drugite se edinstveni i nerazdelni i nezamenlivi vo Bozjiot plan za sovrsen svet koj postoel, vo koj svet ziveeme i koj svet vecno ke postoi no samo vo Boga(samo vo ljubovta).
------------- Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.
|
Постирано од: zagor
Датум на внесување: 11.Февруари.2008 во 23:42
zagor напиша:
....Е ТОГАШ ЌЕ ВЕРУВАВ ВО БОГА ...СО ЗАДОВОЛСТВО!!! |
...НЕ, СЕ ПРЕДОМИСЛИВ,МОЖЕ?..ЌЕ СЕ ВАЖИ?ВО ЖЕНА ПАК... ИЧ!..ЕТЕ ТАКА!!!!!
------------- ...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
Датум на внесување: 11.Февруари.2008 во 23:46
butel2 напиша:
EvAngelos напиша:
butel2 напиша:
А твојот бот шо е? маж или жена? |
ne postoi |
Изгледа сеуште не си го идетификувала богот на твојот живот. Aј размисли малку подлабоко, кој или што ти го води животот, на кои работи ти се поклонуваш, на парите ли, на кариерата ли, на себе си ли.. кој е твојот авторитет во твојот живот, која е твојата цел, за што се будиш наутро... не се срами, како и да е твојот бог, сепак е твој бог и заслужува јавно да го пофалиш нели? Па дури и да е среден род, сепак ти е бог
|
Постирано од: zbunet
Датум на внесување: 11.Февруари.2008 во 23:46
Gospod go napravil covekot spored svojot lik...a koj e poubaviot ? Sigurno Gospod ne moze da bide maz, koga zenata e poubava
|
Датум на внесување: 11.Февруари.2008 во 23:48
zbunet напиша:
Gospod go napravil covekot spored svojot lik...a koj e poubaviot ? Sigurno Gospod ne moze da bide maz, koga zenata e poubava
| од каде ова бе другар???? мислам со што гарантираш???
|
Датум на внесување: 11.Февруари.2008 во 23:54
Nikoj ne vlozuva trud da napravi i vozvisi vlaknest majmun koj misli samo da siluva, ubiva i graba...ne , gospod ne e takov...gospod prostuva, zenite prostuvaat otsekogas...za sekogo ima ljubov, mazite se sebicni, znam po mene
|
Датум на внесување: 11.Февруари.2008 во 23:56
zbunet напиша:
Nikoj ne vlozuva trud da napravi i vozvisi vlaknest majmun koj misli samo da siluva, ubiva i graba...ne , gospod ne e takov...gospod prostuva, zenite prostuvaat otsekogas...za sekogo ima ljubov, mazite se sebicni, znam po mene
| срц ако знаеш по себе не им препишувај на сите мажи исто сепак сите се различни нели.
|
Датум на внесување: 11.Февруари.2008 во 23:59
Pa dzabe li zenite zborat deka site mazi se isti i deka se site svinji
|
Датум на внесување: 12.Февруари.2008 во 00:02
така зборат и некои од мажите з ажените..значи работава испаѓа сите лажат или мижи да ти баам. мој совет НЕ ГО ЗАМИСЛУВАЈ БОГ....! само сакај Го...па толкумина веруваат во духови а не ги виделе срамота е во Бог да не се верува.
|
Датум на внесување: 12.Февруари.2008 во 01:56
Nikoj ne vlozuva trud da napravi i vozvisi vlaknest majmun koj misli
samo da siluva, ubiva i graba...ne , gospod ne e takov...gospod
prostuva, zenite prostuvaat otsekogas...za sekogo ima ljubov, mazite se
sebicni, znam po mene.(zbunet)
Bog te sozdade zbunet spored obrazot svoj, znaci bog e zbunet i se prasuva zosto li go sozdadov ovoj.
Zalam sto slusam deka ne umees da sakas, no veruvaj deka toa ne e tesko, samo pomisli kolku ljubov ti bila potrebna za da prezivees dosega kolku ljubov ti daletvoite roditeli rodnini i prijateli.Zablagodari im se , ako ne mozes na site da se setis togas lesno e samo zablagoda ri mu se na Boga a toj ke ti momogne da im se zablagodaris i nim so toa ke znaes deka sakas. Sakanjeto ne e nesto sto se uci ili nesto sto moze da se definira ednostavno e ili sakas sekogo ili ne. koga ke sakas sekogo ke svatis deka i Hitler ne bil mnogu polos od nas samo ne znael da saka, ama i deka dokolku gi sakas site lugje kako sebe si ke sprecis mozebi da se pojavi nekoj polos i od nego.
------------- Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.
|
Постирано од: diogenskopje
Датум на внесување: 12.Февруари.2008 во 04:32
Koe glupavo prasanje..a koj dal dokaz deka "Gospod" e maz,a ne zena?
------------- When I die, I want to go peacefully like my grandfather did, in his sleep. Not yelling and screaming like the passengers in his car."
|
Датум на внесување: 12.Февруари.2008 во 10:02
EvAngelos напиша:
butel2 напиша:
EvAngelos напиша:
butel2 напиша:
А твојот бот шо е? маж или жена? | ne postoi |
Изгледа сеуште не си го идетификувала богот на твојот живот. Aј размисли малку подлабоко, кој или што ти го води животот, на кои работи ти се поклонуваш, на парите ли, на кариерата ли, на себе си ли.. кој е твојот авторитет во твојот живот, која е твојата цел, за што се будиш наутро... не се срами, како и да е твојот бог, сепак е твој бог и заслужува јавно да го пофалиш нели? Па дури и да е среден род, сепак ти е бог |
iljada pati sum napisala koi se moite vrednosti i radosti vo zivotot, pa nema da se povtoruvam pak. Bog ne postoi za mene, go nema, a ti mozes da si go sakas kolku sto skas, ne mozes da mi go nametnes na mene. sekoj po svojot pat...
|
Датум на внесување: 12.Февруари.2008 во 15:39
Bog e ideal za sovrsenstvo kon koe se stremime i vo koe nasite fizickite razliki vo pogled na pol, tezina, obleka i slicno, go gubat znacenjeto, i predstavuvaat samo nijansi vo najraznolikata paleta na ramnotezata vo zivotot narecena Bog.
|
Датум на внесување: 12.Февруари.2008 во 16:24
Постирано од: Templarius
Датум на внесување: 12.Февруари.2008 во 16:39
Gospod ne e nitu zena nitu maz toj e GOSPOD...da gi razgranicime malku rabotite. Toj ne sozdal nas po negoviot lik ama toa nema vrska so polovata podelba. Zasto gospod e edna golema bezgranicna ljubov..
------------- Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 12.Февруари.2008 во 17:31
Jas navistina ne mislev da te navredam ama ti izgleda navistina si zbunet jas citirav del od tvoj post i nema vo nego ni farisei ni inkvizicija ima samo tvoe tvrdenje deka ti ne znaes da sakas i zatoa site mazi ne znaat da sakaat a samo zenite znaat da sakaat, i povtorno ke recam tvrdi si ti za sebe sto sakas ako sakas bidi si i nihilist i mizantrop, ama nemoj zaradi toa da mislis deka site mazi mislat kako tebe samo zatoa sto nekoja devojka ti rekla deka site mazi se isti, ta ti prasaj ja dali bila so site ta sto ti tvrdi taka. Jas ne velam deka zenite ne znaat da sakaat ta jas si imam zena i dve kerki i kako i sekoj ovde ako dodadam deka imam i majka i uste ke recam deka od site niv dobivam neizmerna ljubov, no toa ne znaci deka jas gi sakam pomalku, jas inaku si imam i tatko i brat i mnogu drugari rodnini i prijateli poznati i nepoznati i site gi sakam i negledam zosto nekoj bi me mrazel a dokolku e taka se nadevam deka Bog ke mi pomogne da se setam kade sum mu zgresil na toj nekoj i da si ja popravam greskata, ako te nervira sto te vikam zbunet togas smeni si go Imeto na forumov, ete jas si odbrav ime so koe site me vikaat Brat pa duri i nekoi koi ne me cuvstvuvaat taka, sepak jas bi sakal da veruvam deka sum brat so celoto covestvo. za kraj eve go pak toj citat
sebicni, znam po mene.(zbunet) vo koj ti tvrdis deka site nie mazite sme sebicni a se samo zatoa sto ti si maz i ti si sebicen. ta jas znam i zeni sto se sebicni, vprocem sebicnosta e edna od najcestite temi vo literaturata na covestvoto, i toa samo znaci deka si covecen a toa sto priznavas deka si sebicen i sto toa ti smeta te pravi podobar od mnozinstvoto od lugjeto, dobro e koga covek umee da bide samokriticen, samo nemoj toa da te odvede vo pogresna nasoka vo idealiziranje na siot zenski rod na nivo na bozestvo. Toa sto zenite tolku ni prostuvaat ne se dolzi na nivnata sirokogradost cest na isklucocite ami toa e zaradi toa sto se ponezni a so toa i ponesigurni, jas na primer poznavam edna zena koja iskrsi veslo od svojot soprug zatoa sto go vide kako razgovara so edna zena pomlada od nea no taa tezese barem dvapati poveke od svojot soprug, pa ti sega ke mi reces mozebi koj se tepa toj se saka i mozebi ke bides vo pravo ama toa ne znaci deka koj ne se tepa ne se saka.
|
Датум на внесување: 12.Февруари.2008 во 21:37
Ova nikoj da ne go cita, ova si e moe mislenje i go naveduvam ovde zosto nemam so kogo da go spodelam, a niti sakam.
Kako gospod bese zbunet koga me stvori i togas mu se ispusti da mi ja kaze golemata tajna na negovoto postoenje. Kako nikoj ne go gleda, a u stvari na site ni e pred nos. Dodeka triojcata pisuvaci na sudbini slavea za moeto raganje sto duri i preteraa pa mi nazvrljaa nesto, so mastilo sto ne se brise. Kako i da e jas sum samo edno vlakno od negovata kosa, ti si negoviot nokt ili kletka koja odumira i se prvuti, se sto postoi na ovaa planeta e del od organizmot narecen Gospod. Ja sum samo vlakno od negoviot til koe ponekogas strci no nikogas ne me videl, a ti kade si najdobro ke svatis spored vnimanieto sto ti se pruza od organizmot cij si del. Muslimanite se bakterii i virusi koj go napagaat toj organizam, a nekoi od nas koi se beli krvni zrnca se borat so niv, sto znaci dodeka go ima covekot, zivotnite, insektite ke go ima i Gospod...
|
Датум на внесување: 12.Февруари.2008 во 21:40
Темата не е дали постои Господ, туку „АКО ГОСПОД БЕШЕ ЖЕНА“.
Да, во тој случај ќе верував дека постои, бидејќи ќе беше многу, многу поправеден и ќе посветеше повеќе внимание за тоа што се случува на земјата, и ќе изменеше многу работи во сфаќањето и свеста кај луѓето. Вака, не верувам во него.
|
Постирано од: kejt-d-grejt
Датум на внесување: 12.Февруари.2008 во 21:47
KOJ VELI DEKA BOG E MAZ? MAZ I ISTO TOLKU KOLKU STO E I ZENA.
CAK SHTAVISHE...MAZITE NEMAAT MENTALNI SPOSOBNOSTI DA ORGANIZIRAAT MILION RABOTI VO ISTO VREME I SITE DOBRO DA FUNKCIONIRAAT. MAZITE KE SE SPLETKAAT, KE SE ZBRLOZAT I SE' KE POBRKAAT..NE, NE... BOG MORA DA E ZENA!!!
------------- се' што е убаво во животот е поезија. сето друго е проза
|
Постирано од: Sahih Bukhari
Датум на внесување: 12.Февруари.2008 во 21:52
Navistina zenite imaat poveke sposobnosti.....
eve na pr. mozat da imaat odnos so maz, a da mislat na Bret Pit
Na Boga nemu dolikuva ova, Bog nema pol, Bog e visoko nad toa shto mu go prepishuvate, ke vi stane jasno koga ke dojde momentot odreden za site vas!!!!
------------- OUR DIGNITY IS IN ISLAM!!!
|
Постирано од: mamma
Датум на внесување: 12.Февруари.2008 во 21:53
Датум на внесување: 12.Февруари.2008 во 21:59
Sahih Bukhari напиша:
Navistina zenite imaat poveke sposobnosti.....
eve na pr. mozat da imaat odnos so maz, a da mislat na Bret Pit
Na Boga nemu dolikuva ova, Bog nema pol, Bog e visoko nad toa shto mu go prepishuvate, ke vi stane jasno koga ke dojde momentot odreden za site vas!!!! |
TOA ZA NAS GRESNICITE SE ODNESUVA DEMEK, TEBE SE' TI E JASNO I KAJ SI I KAJ KE BIDES, TAKA???? ABE ODI TAMU...
|
Датум на внесување: 12.Февруари.2008 во 22:05
Koe dete poveke go saka tatkoto poveke od majkata ? Koj tatko poveke go saka deteto od sebe si ? Dobro sea moze malku preterav, ama tuka e negde
|
Датум на внесување: 12.Февруари.2008 во 22:10
zbunet напиша:
Koe dete poveke go saka tatkoto poveke od majkata ? Koj tatko poveke go saka deteto od sebe si ? Dobro sea moze malku preterav, ama tuka e negde
|
da, da...odprilika... ...
|
Датум на внесување: 12.Февруари.2008 во 22:10
кОГА ГОСПОД БИ БИЛ ЖЕНА НА СВЕТОВ СЕ БИ ФУНКЦИОНИРАЛО ВО НАЈГОЛЕМ РЕД. АМА ЗАТОА ШТО НЕ Е, ЖИВЕЕМЕ ВО ХАОС.
|
Датум на внесување: 12.Февруари.2008 во 22:13
postariot brat напиша:
sebicni, znam po mene.(zbunet)Bog te sozdade zbunet spored obrazot svoj, znaci bog e zbunet i se prasuva zosto li go sozdadov ovoj.Zalam sto slusam deka ne umees da sakas, no veruvaj deka toa ne e tesko, samo pomisli kolku ljubov ti bila potrebna za da prezivees dosega kolku ljubov ti daletvoite roditeli rodnini i prijateli.Zablagodari im se , ako ne mozes na site da se setis togas lesno e samo zablagoda ri mu se na Boga a toj ke ti momogne da im se zablagodaris i nim so toa ke znaes deka sakas.Sakanjeto ne e nesto sto se uci ili nesto sto moze da se definira ednostavno e ili sakas sekogo ili ne. koga ke sakas sekogo ke svatis deka i Hitler ne bil mnogu polos od nas samo ne znael da saka, ama i deka dokolku gi sakas site lugje kako sebe si ke sprecis mozebi da se pojavi nekoj polos i od nego.
|
ЗНАЧИ ГОСПОД БИЛ ВО СОСТОЈБА НА ЗБУНЕТОСТ ПА ГО СОЗДАЛ ЗБУНЕТИОТ.ПОТОА ПОЧЕКАЛ ДА МУ СЕ ВРАТИ СОСТОЈБАТА НА ПОЛН ИНТЕЛЕКТУАЛЕН НАБОЈ ПА ТЕ СОЗДАЛ ТЕБЕ.ЧОВЕКУ, КОЛКУ СИ ТИ СРЕЌЕН ШТО ГОСПОД Е МАЖ
|
Датум на внесување: 12.Февруари.2008 во 22:17
send file... i prati go vo tema SOVRSENSTVO
|
Постирано од: anakin
Датум на внесување: 12.Февруари.2008 во 22:38
ami Bog bi trebalo da e masko ( I ADAM E MASKO OD KAKO LAPAJ JABOLKA)
DA BESE ZENA KJE BESE BOZICA
TOA SO NE E ZENA DOKAZUVA MUSLIMANSKA VERA- KOJA ZENITE NE GI FERMA---- DOKAZ( DEKA NE GI FERMA VIDOV NA OLIMPIJADA NESMEELA ZENA DA NOSI IRANSKO ZNAME- NEBILA DEMEK DOSTOJNA)
da bese Allah zensko nemase da dozvoli takvo odnesuvanje kon zenite izgleda bash go briga za niv koga ne e od niven soj
------------- SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
Датум на внесување: 12.Февруари.2008 во 22:42
DEKA NE GI FERMA VIDOV NA OLIMPIJADA NESMEELA ZENA DA NOSI IRANSKO ZNAME- NEBILA DEMEK DOSTOJNA)
EEEEE.....SVASHTA!!!....CCC....
|
Постирано од: Omer El Faruk
Датум на внесување: 12.Февруари.2008 во 23:12
kejt-d-grejt напиша:
DEKA NE GI FERMA VIDOV NA OLIMPIJADA NESMEELA ZENA DA NOSI IRANSKO ZNAME- NEBILA DEMEK DOSTOJNA)EEEEE.....SVASHTA!!!....CCC.... |
sirni malce tuka,da se prosvetlis.
http://www.youtube.com/watch?v=WDvZr0NG08M
|
Датум на внесување: 12.Февруари.2008 во 23:14
anakin напиша:
ami Bog bi trebalo da e masko ( I ADAM E MASKO OD KAKO LAPAJ JABOLKA) DA BESE ZENA KJE BESE BOZICATOA SO NE E ZENA DOKAZUVA MUSLIMANSKA VERA- KOJA ZENITE NE GI FERMA---- DOKAZ( DEKA NE GI FERMA VIDOV NA OLIMPIJADA NESMEELA ZENA DA NOSI IRANSKO ZNAME- NEBILA DEMEK DOSTOJNA)da bese Allah zensko nemase da dozvoli takvo odnesuvanje kon zeniteizgleda bash go briga za niv koga ne e od niven soj
|
Zosto ne veruvas vo Gospoda Anakine?
|
Датум на внесување: 12.Февруари.2008 во 23:31
so znam Omere da ti kazam te razbiram deka ti veruvas nekoj ti kazal za negovo postoenje seda odis vo dzamii se molis se klanjas pravis ona sto se preporacuva custvuvas deka e toa neso dobro ok za tebe se raduvam deka imas zanimacija ili neso so te tera napred prema negovite pravila i koj ti dava nadez na zivot posle zivotot
no ako zatvoris oci i se zaprasas - navistina koga toj mi se pojavi, obrati koga jas licno najdov dokaz deka toj e tuka so mene vo mene mislam deka nema da najdes prav odgovor kako i milijarda drugi vernici no za da odvovoris sam pred sebe - navistina treba da si maximalno iskren
jas bev i si ostanav iskren deka sum sam na svetot sam - so niedna nad pomos i takov sam kje moram da se boram za moeto ubavo mesto na ovoj svet da si veruvam sam na sebesi i deka nema da dobijam od gore pomos ako neso nema da trgne kako so treba iskreno mislam deka sam se izboriv za toa so go znam i imam
pozdrav omere
mi se dopadna tonot na koj me prasa
------------- SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
Датум на внесување: 12.Февруари.2008 во 23:33
Vo red toa e tvoe ubeduvanje.
Ti blagodaram Anakine!
POzdrav i od mene
|
Датум на внесување: 12.Февруари.2008 во 23:44
pozdrav Omere
|
Постирано од: Anthony
Датум на внесување: 13.Февруари.2008 во 10:42
?
------------- It’s nice to be important....it’s important to be nice!
|
Датум на внесување: 13.Февруари.2008 во 11:13
Mona Liza напиша:
|
КОГА ТИ БИ БИЛА ГОСПОД,
ЈАС БИ БИЛ НАЈГОЛЕМИОТ ВЕРНИК
И ПОНИЗЕН СЛУГА ВО ТВОЈАТА ЦРКВА,
А СВЕТОТ БИ БИЛ ПОУБАВ И ОД РАЈОТ.
|
Постирано од: orlov
Датум на внесување: 13.Февруари.2008 во 20:37
Ако господ беше жена, ништо не би се променило. Се бибило пак исто, само немало да се вика господ него госпоѓа.
------------- ,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,
|
Постирано од: Goddes of Chaos
Датум на внесување: 13.Февруари.2008 во 20:48
А Богородица што е???
------------- Narodot za najmudra kniga ja smeta onaa koja e najnerazbirliva za nego.-A.Hitler
|
Постирано од: *moon*
Датум на внесување: 13.Февруари.2008 во 20:49
Goddes of Chaos напиша:
А Богородица што е??? |
majkata sto go rodila Isus,a ne e gospod svetica e
|
Датум на внесување: 13.Февруари.2008 во 21:13
koj shto ,..i koga rodil,...bog znae vekje!
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Датум на внесување: 14.Февруари.2008 во 15:45
Jas se izvinuvam dokolku zvucev deka proteziram deka e Bog maz jas vsusnost samo go kazuvav slednoto: deka Bog gi stvoril Adam i Eva masko i zensko po Svojot obraz i tolku tuka se e jasno deka Bog e i ednoto i drugoto a ne samo ednoto taka barem ne uci Biblijata, a za k*ranot ne znam, Sega jas kako maz bi rekol deka naslovot na temata ocigledno e glupav zatoa sto isto tolku glupav ke bese i sprotivniot naslov sto ako Bog e maz, koga se znae deka toj e seprisuten i deka moze da bide se, a sto se odnesuva do drugi citati od Biblijata samo ke recam deka dosega se voplotil samo ednas i toa vo Isus Hristos i so toa za nas na zemjava kako Hristijani veruvame deka edinstven Bog koj e na zemjava e Isus i toj e maz, A inaku kako Otec toj e seprisuten preku Svetiot Duh i vo site nas bez razlika na pol, so sto site nie moze da se nareceme ceda negovi ili mali bogovi samo dokolku seto nase egzistiranje mu go posvetime nemu koj e vo se pa i vo nas. I tolku toa e rajot nema tuka mazot e pogolem niti zenata e pogolema Bog Apsolutniot i Seprisuten Tvorec na Bezkonecnosta e prv i posleden ili prva i posledna seedno. Inaku i vo stariot zavet koga mu se javil na Avraam mu se javil vo vid na Trojca Mazi ama ne znam mozebi mozel da se javi i vo vid na tri zeni ama ete ne se pojavil taka, Od druga strana vo pravo ste koga velite deka Isus e roden od zena Devica i osenet od Svet Duh ispraten od Boga. E sega kolku ima tuka simbolika a kolku i kako se toa moze da se razbere, toa e drugo, Bog Otecot nikoj ne go videl i zatoa nikoj ne moze da ja razbere taa neopisliva sila , edinstveno Sinot koj Go objavil moze da go zemame zasega kako edinstven i dovolen Bogocovek koj nie Hristijanite mozeme da go obozuvame kako Bog a Isus e maz i ne znam kolku toj Fakt e biten ili ne ama toa e fakt. Inaku povtorno preku Svetiot Duh Bog e seprisuten vo site negovi kreacii, samo prasanje e kolku tie negovi kreacii go prifakjaat Boga. Ako uspee nekoj so celo svoe bitie (telo, duh, razum) da se prepusti na Bozjata volja togas toj se pridruzil vo grupata Angeli i toj zivee vo Boga togas toj e edno vo tretoto lice od Trojstvoto i tuka ne e Bitno dali si maz ili zena. Bog e sekoj koj e spremen da bide zrtvuvan od lugjeto i pokraj toa sto nikogas ne gresi ami samo zatoa sto tolku im pomaga na siromasnite bolnite i slabite , ljubomornite bogatasi koi ziveat kako Bogovi opkruzeni od bogatstvo nemozat a da ne go sankcioniraat . No takviot duri i koga e pred takvata smrt ne gi osuduva svoite dzelati ami naprotiv se moli za niv. Prasanje e samo dali nie sme spremni iskreno da go prasame Boga da ne povede po vistinskiot pat pa makar toa da podrazbira i oddeluvanje od site zemni udopstva pa nekogas i od familiite, i duri i od zivotot.Sevo ova e mnogu tesko da nekoj go napravi sam, ama so Boga se e lesno, pa zatoa sme svedoci i na golem broj Svetci bilo mazi bilo zeni koi celiot zivot go posvetile na Boga, zosto go poslusale glasot negov koj gi povikuval i edinstveno sto tie trebelo da napravat e da se prepustat na Negovata volja.
|
Постирано од: Shaxito
Датум на внесување: 15.Септември.2008 во 13:42
Od kaj sega pak zena Maz??? ... ili toa Bog maski rod? MOze da e i dvete a moze da e Nijedno ! NEma pol . a + pratenicite ne znaci deka go videele. Samo go slusale taka neso bese ne mi ide sega mn mn ali Sigurno nikoj ne go videl.
------------- ''Ceni se samiot ako sakas da te cenat i drugite''
|
Постирано од: majmunce
Датум на внесување: 15.Септември.2008 во 19:30
Бог не може да биде ни жена, ни маж, затоа што Бог не е човек!
------------- не се плашам, стори се чучулига
|
Постирано од: Asya
Датум на внесување: 15.Септември.2008 во 20:31
Mona Liza напиша:
|
Besmisleni prashanja ne mozhat da imaat smislen odgovor.
A sekoja besmislena "diskusija" se vika praznoslovie.
|
Постирано од: Shaxito
Датум на внесување: 16.Септември.2008 во 01:24
ixixixi Asya iako na nekoj dr temi mislam deka mnogu gresis ... tuka si Epten vo pravo : BRAVISIMO
------------- ''Ceni se samiot ako sakas da te cenat i drugite''
|
Постирано од: Templarius
Датум на внесување: 16.Септември.2008 во 01:50
AKO GOSPOD BESE ZENA SIGURNO NE BI STVORILA MAZ...PA TAKVA GRESKA MOZE SAMO NA MAZ DA MU SE SLUCI...
------------- Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Постирано од: IQ
Датум на внесување: 16.Септември.2008 во 01:59
------------- http://imageshack.us">
[URL=http://g.imageshack.us/g.php?h=521&i=00001awbzx1.jpg][IMG]http://img521.imageshack.us/img521/
|
Постирано од: Pentakostalec
Датум на внесување: 16.Септември.2008 во 02:05
A Sto ako ne si sednela toa vreme i vlegla vo IDIVIDI ne bi napraila Vakva "TEMA" za vo Recycle Bin
------------- Одете мегу сите народи и создавајте од нив мој ученици крштевајки ги во името на Таткото, Синот и Светиот Дух
|
Постирано од: deshad
Датум на внесување: 16.Септември.2008 во 02:11
Господ нема пол.
------------- "Ако питаш који сам странац, поносно кажем:ЈА САМ БОСАНАЦ!"
|
Постирано од: deshad
Датум на внесување: 16.Септември.2008 во 02:12
Nikki напиша:
Јас би сакала Господ да биде Жена
|
Ах пусти желби твои.
------------- "Ако питаш који сам странац, поносно кажем:ЈА САМ БОСАНАЦ!"
|
Датум на внесување: 16.Септември.2008 во 16:57
deshad напиша:
Господ нема пол. |
Amin!
Ima religii koi Bog go interpretiraat kako majka (bidejki sozdava, ragja, kreira...) , a ima religii koi gi interpretiraat kako tatko (bidejki chuva, rakovodi, nareduva, se grizhi...).
Se e toa antropomorfizam i spored nego lesno se zakaluchuva kako lugjeto (religiite i teologiite) go vmetnuvaat chovechkiot faktor vo obidot za osoznavanje na Kreatorot.
P.S. Postojat veruvanja kade sto Bog e bozpolen. Nivnoto razbiranje edeka ako Bog e ednistven i sovrshen, togash nemozhe da bide polariziran i ednostran.
|
Датум на внесување: 16.Септември.2008 во 17:00
Бог не е бесполен, Бог не е човек!
|
Датум на внесување: 16.Септември.2008 во 17:48
Poarno ke bese, mila mori mamo. Koj vika prvo tato ? Nikoj.
|
Датум на внесување: 16.Септември.2008 во 18:04
Bog e i maz i zena istovremeno
i covek i zivotno i rastenie
zatoa sto e sovrsen!
koga bi bil samo maz - ne bi bil zena, znaci ne bi bil sovrsen
(i sega ne mi drdajte deka e hermafrodit - toa ne go rekov!!!)
|
Постирано од: Anthony
Датум на внесување: 16.Септември.2008 во 18:19
Nekoi veruvale deka Gospod e zzena!
(=Mesechina - matrijahat)
Nekoi veruvale deka bil i mazz i zzena
(antichka grcija Zevs i Hera + shest drugi mashki bogovi i zzenski bozzici koj se ramnopravni pomegju sebe)
------------- It’s nice to be important....it’s important to be nice!
|
Датум на внесување: 16.Септември.2008 во 20:25
gospod e maz
GOSPODE BOZE TI KOJ SI NA NEBESATA......................
NEVIKAT TI KOE SI
|
Датум на внесување: 16.Септември.2008 во 20:27
На Кого се молел Исус? На Својот небесен Отец...Бог Отец...
|
Постирано од: orlov
Датум на внесување: 16.Септември.2008 во 20:32
Така е марија, ама лушево никако некои работи да ги прифатат такви ккави се во реалноста.
------------- ,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,
|
Датум на внесување: 16.Септември.2008 во 22:03
Toa e taka spored hristijanskoto veruvanje, sto za moi komunisticki sfakjanja e mnogu naivno - slicno na prikazni za mali deca
|
Датум на внесување: 16.Септември.2008 во 22:05
anakin напиша:
gospod e maz
GOSPODE BOZE TI KOJ SI NA NEBESATA......................
NEVIKAT TI KOE SI
|
da, da, vikaa i "ne pominuvaj pod bandera - kec kje dobies na skolo", pa ne dobivav
zborot me e, se' sto vikaat mora li da e tocno?
|
Постирано од: alan ford
Датум на внесување: 16.Септември.2008 во 22:06
kejt-d-grejt напиша:
anakin напиша:
gospod e mazGOSPODE BOZE TI KOJ SI NA NEBESATA......................NEVIKAT TI KOE SI |
da, da, vikaa i "ne pominuvaj pod bandera - kec kje dobies na skolo", pa ne dobivav
zborot me e, se' sto vikaat mora li da e tocno?
|
------------- I vrag može citirati Sveto pismo za svoje potrebe.
|
Датум на внесување: 16.Септември.2008 во 23:28
treba nekoj da vidi,..vo koe wc odi,...pa,..toa ke e!
|
Постирано од: alan ford
Датум на внесување: 17.Септември.2008 во 00:50
ма без везе...баш треба у вц некој да оди по него-Ако векје секој има право да си го толкува господ онака како што сака и му одговара -мојот Гоги е црнец,има говорна мана,одвреме навреме подзапира да земе воздух,ужива у формула1,навива за Челзи и е геј
------------- I vrag može citirati Sveto pismo za svoje potrebe.
|
Датум на внесување: 17.Септември.2008 во 15:51
maria_magdalena напиша:
На Кого се молел Исус? На Својот небесен Отец...Бог Отец...
|
Прашањево е до Евангелос, што мислиш ти за ова? Нели е сепак Отец?
Мислам, и Господовата молитва, нели е обраќање до “Татко наш, кој си на Небесата....“?
|
Постирано од: GospodBog
Датум на внесување: 17.Септември.2008 во 17:09
Бог го создаде човекот според Својот лик, Тој го создаде според Божјиот образец: ги создаде машко и женско
|
Датум на внесување: 17.Септември.2008 во 17:30
GospodBog ,
Dobredojde na forumov i vednash da te zamolam da koristish normalna golemina na font, kako i site drugi. Upotrebata na zgolemeni bukvi vo pishuvanjata oznachuva vikanje. Bidejki nema potreba da vikame, barem koga za prv pat pishuvame, nema potreba nitu od golemi bukvi.
Sega vo vrska so napishanoto...
Toa deka Bog go sozdade chovekot spored Svojot lik ne mora da znachi deka Negoviot lik e mashko i zhensko. Toj mozhe da go sozdade chovekot spored svojot lik, no vo dve slichni, no sepak razlichni formi - edniot mashka, a drugiot zhenska. Taka ke se ovozmozhi nivna reprodukcija bez Negovo direktno natamoshno vlijanie. Vsushnost, toa e mnogu ednostavno i inteligentno reshenie. Zaedno so darenata svest i slobodata na odluchuvanje, Bog "de jure" i "de fakto" go sozdal chovekot spored svojot obrazec, kako kreator vo ramkite na negovite limiti odredeni vo momentot na sozdavanjeto.
Od druga strana, sto mu treba na Boga da ima istovremeno mashki i zhenski pol? Sekako deka polovite se za reprodukcija, a nemu toa sigurno deka ne mu treba. Bog e vechen i nemu ne mu treba nikakva reprodukcija kako sto mu treba na chovekot.
Mislam deka ova im e potpolno jasno na site i ne bi trebalo da ni odzema premnogu prostor za diskusija.
|
Датум на внесување: 17.Септември.2008 во 21:28
е па Мариа Магдалена ако Бог е машко тогаш ти сигурно не си создадена според негов лик
БОГ НЕ Е ЧОВЕК, ако беше човек немаше да биде Бог
|
Датум на внесување: 17.Септември.2008 во 21:33
Реков ли некаде машко? Го ословуваме како Небесен Татко. Но дали тоа значи дека е машко? Токму тоа прашање му го поставив на Евангелос...
|
Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 17.Септември.2008 во 21:40
Mona Liza напиша:
|
Светот не ќе беше различен бидејќи светот го создале луѓето а не Господ. Господ го создал духовниот (за нас невидлив) универзум. Настанокот на матријалниот универзум е само последица од дејствувањето на отпаднатите битија од Бога кои сакаа да станат Божества.
Инаку Господ во себе го содржи подеднакво и машкиот и женскиот принцип, меѓутоа небесните(чистите духовни) битија го доживуваат како Бог - Отец, бидејќи неговата манифестирана форма е машки принцип, но тоа ни во еден момент не го обезвредува женскиот. што и да мислеле луѓето за тоа.
|
Постирано од: becenevem
Датум на внесување: 17.Септември.2008 во 21:46
Bog ne e zena , ama ne e nitu maz,
a moze da e i zena i maz
-------------
|
Датум на внесување: 17.Септември.2008 во 21:47
па ок, знам дека неодамна една бивша жена што сега е маж роди дете и стана по дефолт мајка, ама инаку таткото се знае дека е маж. а дали Исус ако е Бог е маж или жена или бесполен или двополен? како тоа вие христијаните го сфаќате?
|
Датум на внесување: 17.Септември.2008 во 21:53
Јасно, Исус како Божји син е од машки пол. Бог е Отец, Авторитет, Создател...зборовите се од машки пол, во граматиката на секој јазик. Таткото е секогаш Авторитетот. Лично јас мислам дека иако е ТАТКО, сепак во однос на половоста тој е како ангелите......но тоа јас си го мислам.
(Таа бивша жена што е сега маж па и родила-не е никакво чудо-тоа се веќе нус производи на општествената еманципаципација во некои земји...да не речам, прасе пред колење, и неможе да се спореди со ваква работа.)
|
Датум на внесување: 17.Септември.2008 во 22:06
извини пак ќе прашам, значи Исус е Божји син, но не Бог? ок тоа ми се свиѓа затоа што сите сме Божји деца. во однос на ангелите, дали тие се материјални или духовни? навистина не знам
|
Датум на внесување: 17.Септември.2008 во 22:07
majmunce напиша:
извини пак ќе прашам, значи Исус е Божји син, но не Бог? ок тоа ми се свиѓа затоа што сите сме Божји деца. во однос на ангелите, дали тие се материјални или духовни? навистина не знам |
Има за ова цели томови испишано овде...ИДИВИДИ
|
Датум на внесување: 17.Септември.2008 во 22:09
ама јас сакам со тебе да си дискутирам, не да читам цели томови книги. ако може на скратено
|
Датум на внесување: 17.Септември.2008 во 22:17
Епа ете, само за тебе:
1. Исус е Божји син, убаво си констатирал, и отелотворен Бог. Токму за да ијмаме претстава за Бог. “Кој ме видел Мене го видел и Отецот“
2. Ангелите се духовни битија.
|
|