IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за зимница
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за зимница

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 8>
Автор
Порака
Палестинец Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Јуни.2007
Статус: Офлајн
Поени: 12129
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Палестинец Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Септември.2008 во 02:26
Јас ги правам следниве зимници:

1. Ајвар (60 кг црвени чушки, 25 црни патлиџани, 4,5 шишиња зејтин , пола кило сол и малку шеќер)

2. Црни патлиџани окулу 20 во тегло со зејтин, оцет и лукче (претходно патлџаните ги сечам на тркала и ги пржам)

3. Лути и благи чушки по 7-8 кила за Печи-Гмечи

4. Лутица (1 кило зејтин, 5 кила црвени чушки кои ги цепам, 1 кило лути мали чувчиња, и малку магдонос)

5. Јуфки тие уште во јуни ги сукам (2 табли јајца, 1 кило млеко и околу 15 кила брашно)

6. Тарана (5 кила брашно и 2 млека)

7. Боранија 5 кила и ја замрзнувам

8. Грашок (Безеље) 15 кила

9. Патлиџани црвени 3 кила ги сечам ги посолувам и ги сушам

10. Пинџур (10 кила зелени чушки, 2 кила мали лути чувчиња, 7 кила црвени патлиџани, лукче и зејтин 1 кило)

11. Лозов лист за сарма си ги купувам уште во мај 700-800 парчиња за Сарма правење

12.Бамбарки (бабури) 50 парчиња си ги замрзнувам

13.Бамји 150 парчиња си ги замрзнувам

14. Фефорончиња 5 кила ги печам и ги замрзнувам за во тегло

15. Клавчиња 50 парчиња ги варам и ги замрзнувам

16. Праз сега во октомври-ноември ќе си земам 3 снопа и ги закопувам

17. Пченица 3 кила за Бунгур...ја мелам

Слаткото направено е......од Тиква, од Лубеница, Зелени Смокви, од Стасани смокви, од јагоди.

Месото понатакај ќе го ставам...не знам што ќе земам...кога ќе земам ќе ви напишам.


Кон врв
Палестинец Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Јуни.2007
Статус: Офлајн
Поени: 12129
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Палестинец Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Септември.2008 во 02:34
И руската ќе ја заборавев......(Моркови 5кила, краставичиња 4 кила, карфиол 3 кила, 10 патлиџани, зелени чушки оцет околу пола кило, вода и црн бибер)
Кон врв
mrzla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
натурална девојка

Регистриран: 14.Мај.2008
Статус: Офлајн
Поени: 13330
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mrzla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Септември.2008 во 02:40
се гледа колку си фамилијарен човек
Кон врв
Палестинец Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Јуни.2007
Статус: Офлајн
Поени: 12129
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Палестинец Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Септември.2008 во 02:54
Originally posted by mrzla mrzla напиша:

се гледа колку си фамилијарен човек



Па јас.... сам мафија сум.....кој ќе ми прави....мора да научам женски работа.....не е смешно ова.......се е школо.
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Септември.2008 во 10:10
Леле човече, па ти си бил голем домаќин...Цела зима просто немаш потреба да излезеш од дома по намирници, благо тебегазење%20од%20смеење
Само како стигнуваш по толку труд и на форум да си редовен?газење%20од%20смеење
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Септември.2008 во 21:09
... vcera redev boranija... seckana na polovina... pa ja redev vo tegli..dodadov po 5 luti feferoni vo sekoja tegla, nekolku zrna biber, 1 fildzan alkoholen  ocet, 1-2 lazicki sol, 2-3 lista lorber, a vo nekoi po edno parce seckan kromid, vo nekoi ne... gi dopolniv so voda,gi zatvoriv i vo rerna...na 150 gi varev edno 2 casa... pola cas se zagrevaat na 100 pa potoa na 150... za meze pa i za garnir majka si plakalo... koj ne jade lute, moze blagi feferoni...голема%20насмевка...
Кон врв
zagor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Уникатен песимист

Регистриран: 27.Септември.2007
Локација: Congo
Статус: Офлајн
Поени: 12850
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zagor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Октомври.2008 во 14:56
...dajte be recept za ziva tursija i domasno sampanjsko.!!!..aj samo pobrzo....
...zagor e ziv,se drugo e laga.
Кон врв
granny Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"SnowWhite"

Регистриран: 17.Јануари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 10160
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај granny Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Октомври.2008 во 15:07
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

... vcera redev boranija... seckana na polovina... pa ja redev vo tegli..dodadov po 5 luti feferoni vo sekoja tegla, nekolku zrna biber, 1 fildzan alkoholen  ocet, 1-2 lazicki sol, 2-3 lista lorber, a vo nekoi po edno parce seckan kromid, vo nekoi ne... gi dopolniv so voda,gi zatvoriv i vo rerna...na 150 gi varev edno 2 casa... pola cas se zagrevaat na 100 pa potoa na 150... za meze pa i za garnir majka si plakalo... koj ne jade lute, moze blagi feferoni...голема%20насмевка...
..lani jas redev taka...ama site tegli otidoa jabanaтагаse izligavija..se pojavija meurcinja(stanaa ne sakajki shampanjskoголема%20насмевка...eve uz put recepta za zagorнамигнување)
'She might smile at me,probably thinking to herself,"Poor woman,she will go to hell".And I was thinking,"Poor woman,she is living in hell"
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Август.2009 во 21:23
Ajde ckrtnete tuka recepta za slatko od zreli smokvi ama po moznost bez ona lupenje i stavanje vo var. Nesto po ednostavnoнамигнување
Кон врв
apce Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 18.Октомври.2007
Локација: Malaysia
Статус: Офлајн
Поени: 2717
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај apce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Август.2009 во 11:03
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

Ajde ckrtnete tuka recepta za slatko od zreli smokvi ama po moznost bez ona lupenje i stavanje vo var. Nesto po ednostavnoнамигнување
 
 
pravev vo nedelata i e mmmmm
 
1kg smokvi
1kg seker
 
vo tendzere se stava sekerot i voda kolku da go oblie se vari serbet
otkako ke zovrie ubavo se stavaat smokvite i se namaluva jacinata
na oginot ( jas uklucuvam na 2)
i slatkoto dodeka se vari ne se mesa, samo odvreme na vreme
so lazica resetka se pritiska odozgora
i se vari dodeka serbetot da ja dostigne potrebnata gustina
ko ke go potkrenes so lazica da se sleva kako konec
 
a da, i smokvite ne treba da se ubavo sozreani
tuku se berat malku pred dozrevanje
 
apce
Кон врв
zagor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Уникатен песимист

Регистриран: 27.Септември.2007
Локација: Congo
Статус: Офлајн
Поени: 12850
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zagor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Август.2009 во 11:10
...i ne se mesa,samo se vadi penata za da dobie sjaj serbetot...pri pakuvanje se stava po edno dve livcinja slatkarce (vnimavajte na listot..ne pelin)i .....prijaten apetit.задоволство
...zagor e ziv,se drugo e laga.
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Август.2009 во 23:14
Originally posted by zagor zagor напиша:

...i ne se mesa,samo se vadi penata za da dobie sjaj serbetot...pri pakuvanje se stava po edno dve livcinja slatkarce (vnimavajte na listot..ne pelin)i .....prijaten apetit.задоволство


види го ти него....големо%20гушкање
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
zagor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Уникатен песимист

Регистриран: 27.Септември.2007
Локација: Congo
Статус: Офлајн
Поени: 12850
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zagor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Август.2009 во 15:58
...a da,moze i orevcinja da si stavite...ili badem,se pakuva toplo i se ceka sneg da padne...задоволство
...zagor e ziv,se drugo e laga.
Кон врв
Enigma Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 11.Април.2008
Статус: Офлајн
Поени: 9984
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Enigma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Август.2009 во 07:57
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

Ajde ckrtnete tuka recepta za slatko od zreli smokvi ama po moznost bez ona lupenje i stavanje vo var. Nesto po ednostavnoнамигнување
mamamd vekje imas recepta za slatkoto,ama eve jas kako go pravam
4 kg smokvi samo gi mies i sechesh drshkata(kaj sto e skinata de)sherbetot go pravam so tri kg sheker i 3 litri voda,go stavash serbetot da se vari i koga ke provrie ubavo gi pustash smokvite neka vrie na tivok ogin i nema da pravi peni samo nekolku pati protresuvas dodeka se vari ,ne treba meshanje,(kako poznavam koga slatkoto e gotovo),ke pochne da shushka vo vrienjeto jas taka velam ili zemam na lazicka od serbetot i ja svrtuvas nadolu ako drzi kapka od serbetot gotovo e,slatkoto nikogas ne go sobiram toplo zemam krpa koja ke ja pokrie celata sherpa ja mokram celosno ubavo ja istiskuvam i go pokrivam slatkoto,taka stoi dodeka ubavo se izladi i sobiram ladno.Inaku so ovaa doza 4 kg smokvi tri kg seker blazinata mi e super.Dobar apetit
Mojata dusha ne e pateka,da minesh i da zaminesh,mojata dusha ne e kamin da se zgreesh i da zaminesh,mojata dusha e bozji hram-vleguvash i ostanuvash tamu
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 8>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.