IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Децата и религијата-кога да им се говори за Бог?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Децата и религијата-кога да им се говори за Бог?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910>
Автор
Порака
Ateist Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Јуни.2007
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 757
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ateist Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Септември.2008 во 12:19
Originally posted by neo_wmaster neo_wmaster напиша:

Originally posted by Ateist Ateist напиша:

Реков браво за текстот во целост, како целина како идеја како размислување. Не на секоја реченица поединечно. Ти го потцрта тоа што го потцрта и се виде што сакаше да постигнеш.
BTW колку за твоја информација никој мене не ме индоктринирал на ништо, мојот атеизам доаѓа од мене самиот од моите размислувања од она како јас ги гледам работите. Ниту пак индоктринирам да некој биде атеист јуниор, но твоето дете сум сигурен дека ке биде Евангелос јуниор, ако веке и не е.
Можеш ли за себе да кажеш дека твојата вера не си ја примил од твоите родители? Можеш ли да кажеш дека твоите деца нема да ги воспитуваш во духот на твојата религија?
Мислам дека не, т.е. убеден сум

Ајде друже атеисту сениор да те прашам, во што верувате вие атеистите? 99.9999 од вас ке кажат дека веруваат во науката. А и толку од вас немаат поим што претставува науката. Штом не верувате ниту во наука, ниту во Бог, значи живеете во слепило дека вие го контролирате вашиот живот, што во суштина не е така, зошто сега те има, после 2 секунди може да те нема. А верниците иако се верници, поголемиот дел од нив се заинтересира и за науката. Од овде се извлекува заклучок дека ти си во заблуда, а не верникот.

Јак заклучок дека не веруваме во наука? Од каде само го изведе?
ДА во веро-НАУКА не верувам.
А дека верниците и тоа како живеат во заблуда и слепило сами си докажувате со вашите постови
Да бидеш верник е исто како да си слеп, а да раскажуваш за светлината (Атеист)
Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Септември.2008 во 12:21
Кога да им се зборува...кога ќе прашаат. Или пак, кога родителот ќе го почувствува моментот кога детето кое започнува да го впива светот со сите сетила и сите случувања околу него, има потреба од објаснувања за нешто.

И заклучив дека ќе му го кажам она што јас интимно го чувствувам и го мислам ( на начин достапен и разбирлив за него). Но, на никој начин нема да го загрозам неговото право на личен избор и мислење, за било што во животот. Но исто така, имам и обврска од него да направам човек. Имам обврска да му го донесам светот за да му дадам градивен материјал. Па дури и тој свет да биде мојот, субјективниот. Самата сум водела битки против нормите и правилата- против наметнатото поточно, и сум ја барала индивидуалноста. Но сепак, тоа е неминовно. Секое дете кога ќе почне да учи и расте, самото тоа претставува насочување кон нешто, наследување на нешто, едноставно социјализацијата и учењето во превод се ’’програмирање’’. Му преостанува единствено од таа појдовна точка, да види каде и како се препознава себеси, и што е негово вистинско а што наметнато, што сака за себе и од себе. Тоа право му е од бога дадено:)))))

Кон врв
neo_wmaster Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Angel of Death.

Регистриран: 29.Јуни.2008
Поени: 660
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај neo_wmaster Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Септември.2008 во 12:29

Реков браво за текстот во целост, како целина како идеја како размислување. Не на секоја реченица поединечно. Ти го потцрта тоа што го потцрта и се виде што сакаше да постигнеш.
BTW колку за твоја информација никој мене не ме индоктринирал на ништо, мојот атеизам доаѓа од мене самиот од моите размислувања од она како јас ги гледам работите. Ниту пак индоктринирам да некој биде атеист јуниор, но твоето дете сум сигурен дека ке биде Евангелос јуниор, ако веке и не е.
Можеш ли за себе да кажеш дека твојата вера не си ја примил од твоите родители? Можеш ли да кажеш дека твоите деца нема да ги воспитуваш во духот на твојата религија?

Ајде друже атеисту сениор да те прашам, во што верувате вие атеистите? 99.9999 од вас ке кажат дека веруваат во науката. А и толку од вас немаат поим што претставува науката. Штом не верувате ниту во наука, ниту во Бог, значи живеете во слепило дека вие го контролирате вашиот живот, што во суштина не е така, зошто сега те има, после 2 секунди може да те нема. А верниците иако се верници, поголемиот дел од нив се заинтересира и за науката. Од овде се извлекува заклучок дека ти си во заблуда, а не верникот.

Јак заклучок дека не веруваме во наука? Од каде само го изведе?
ДА во веро-НАУКА не верувам.
А дека верниците и тоа како живеат во заблуда и слепило сами си докажувате со вашите постови

Па не сум те видел да дискутираш на некоја научна тема, а од тоа заклучувам дека не веруваш во наука. А и Ајнштајн, Тесла, Њутн биле големи научни умови, но сепак верувале во Господ.
I love Daphne Millbrook.
Кон врв
fiks Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПРАВДОЉУБЕЦ

Регистриран: 18.Април.2005
Локација: Македонија
Поени: 24000
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fiks Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Септември.2008 во 12:42
neo prvo bratce porasni do zrelost i fizicka i psihicka i posle koga ke se pronajdesh samiot sebe si vo ovaa turlitava odberi dali ke bidesh vernik ili ne....
sekogash bidi covek i nishto poveke i ne go pravi na drugi toa shto ne sakash da ti bide praveno tebe...
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена,
само шлаг пена ќе бидеме и можеби
неколку жолти ракии.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ateist Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Септември.2008 во 12:42

Па не сум те видел да дискутираш на некоја научна тема, а од тоа заклучувам дека не веруваш во наука. А и Ајнштајн, Тесла, Њутн биле големи научни умови, но сепак верувале во Господ.

Пак изведуваш некаков заклучок од ракав извлечен. Ако знам да работам на компјутер не ме прави тоа Бил Гејтс, ако знам за трофазна струја не ме прави тоа Никола Тесла. А тоа што познати научници биле верници нема врска со нивните постигнувања во науката. Можеби и биле верници затоа што морале да бидат.
Но брате wmaster премногу се занимаваш со мене, врати се на темата. А дали сум јас заслепен или ти ќе видат тие околу тебе и околу мене, не се замарај со мене веќе.
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Септември.2008 во 19:00

Можеш ли за себе да кажеш дека твојата вера не си ја примил од твоите родители?

Можам. Моите родители не се христијани, а јас сум. Заклучокот ти го оставам тебе среќа

Можеш ли да кажеш дека твоите деца нема да ги воспитуваш во духот на твојата религија?

Како што ти твоите деца ќе ги воспитуваш во духот на твојата религија, така и јас во мојата. Кога ќе те прашаат дали постои Бог, ти ќе им одговориш: "Не", јас ќе им одговорам "ДА". Кога ќе те прашаат како настанал животот, ти ќе им одговориш: "Сам од себе случајно си се со создал", јас ќе им одговорам: "Бог го создал, плански и со цел".

Изменето од EvAngelos - 13.Септември.2008 во 19:00
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ateist Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Септември.2008 во 19:16
МОрам да кажам дека ти си само деклариран Христијанин а не си вистински верник. Зошто? Анализирај си го сопствениот пости и види колку христијански правила прекрши
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Септември.2008 во 20:00

Морам да ти кажам дека ти не знаеш што е тоа христијанин за да кажеш кој е, а кој не е христијанин.

Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Септември.2008 во 20:20
Prestanete so lichni prepukuvanja. Ne doagjame tuka da se vozvelichime sebe si i da gi navreduvame drugite, tuku da nauchime neshto edni od drugi.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
majmunce Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Септември.2008
Локација: Somalia
Поени: 154
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај majmunce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Септември.2008 во 23:18
на децата треба да им се говори за Бог само кога ќе прашаат
не се плашам, стори се чучулига
Кон врв
Shaxito Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јуни.2008
Поени: 260
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Shaxito Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Септември.2008 во 00:02
Sekoj roditel go saka najdobroto za svoeto dete ... Pa normalno e kako sto vika EvAngelos ...roditelot ke go vospituva deteto Po negov nacin ... i normalno ke mu govori po negovo veruvanje bez razlika koja vera e ... ke mu go kazuva veruvanjeto od negovata vera. Valjda nema da mu kazuva kako sto mislat komsiite.
Dovolno e na deteto da mu se zboruva UBAVI RABOTI. A posle deteto samo pocnuva da razmislva. IMA deca sto nemale podrska od roditelite pa se educirale kako Zreli i dobri licnosti. A isto sprotivno na toa ima mnogu deca koj jas gi poznavam ... sto se so dvajca roditeli... sto nisto ne im fali od materijalna strana ALI GABE GI IMAAT DVAJCATA RODITELI koi sto se samo ''Roditeli'' vo navodnici! ... deteto koga ke podnese nekoi losi raboti .... koga ke pomine nekoj kompliciran zivot... toa samoto pocnuva da bide svesno BEZ razlika na godinite... ONa pocnuva zadlaboceno da razmisluva i samoto ke otkrije dali vo nesto treba ili ne treba da veruva!
Iako da nadopolnam ... koga se raboti za Nacinot na vopituvanje i odnesuvanje na roditelite kon svoite deca... cesto ...pogolemiot broj od roditelite ne se svesni kako se postavuvaat sprema svoeto dete. GRESAT i posle za svojte greski .. go obvinuvaat svoeto dete.
''Ceni se samiot ako sakas da te cenat i drugite''
Кон врв
alan ford Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Techno thief

Регистриран: 02.Март.2008
Поени: 10782
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај alan ford Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2008 во 14:54
На многу деца уште од мали нозе родителите им кажуваат за Дедо Мраз, Баба Рога, Господ, штркот што носи бебиња, рајот и пеколот, промаја... Нема поефикасен начин од ова да го затупите детето. Уште од старт детската имагинација ја сведувате на летачко старче во црвена бунда. Барем да бевме пооригинални.

Многу родители секако се со најдобри намери кога ги лажат своите деца. Ама како што велат, патот до пеколот е поплочен со добри намери. За да пластично му покажете на детето како добрината секогаш парично се исплатува, ви треба Дедо Мраз. За да ја сокриете вашата сопствена неугодност од сексот и сексуалноста на вашето дете, го измисливте штркот. За да го научите да почитува правила кои не ги разбира, тука е Баба Рога. Се се тоа цуцли-лажалки кои му ги тутнувате во умот на детето со цел да му ја затнете природната детска љубопитност која плаче за одговори.

Така детето учи дека светот е едноставен со едноставни механизми на функционирање, наивно верува дека е праведен, најдобар од сите можни светови, учи дека за се постои одговор и уште повеќе, дека тие одговори се достапни на сите, очигледни, срамота да не се знаат; учи дека авторитетите (родителите, учителите) се секогаш во право и дека ако го порекне нивниот суд ќе биде казнето. Од друга страна, сомнежот, релативната вистина и несигурноста во убедувањата стануваат негативни вредности. Детето еден ден дознава дека Дедо Мраз, штркот, Господ (некои деца до душа никогаш не го дознаваат последново), сето тоа било лага, но принципите на кои се изградила таа лага остануваат. Резултат: нација од одраснати „деца„ со нулта способност за критичко размислување, наивни верувања во добрина, чесност, наместо потпирање на фактите кои укажуваат, односно не укажуваат на таа чесност; верба во космички баланс („На добриот со добро му се враќа„), па оттука помиреност со неправди и пасивност, слепа верба во авторитети, потчинување, скоро религиозна убеденост во своите упростени ставови, порекнување на туѓите вредности итн. (долга е листата)

Денес секој може да биде родител (со чесен исклучок на геј-двојки во земји каде им е забрането да посвојат), и нели, секој родител знае што е најдобро за неговото дете. Знае жими газов! Тешка глупост. Ако знае да напумпа некоја, тоа ни оддалеку не значи дека знае како се воспитуваат деца. А тие, децата, се како сунѓери и се што ќе им кажеш впиваат, особено на најмлада возраст. Секако она што ќе го научат во животот доаѓа отпосле, но она што ќе го основа нивниот карактер и основни вредности, нивниот начин на мислење и делување е токму во тие први години од животот. Ако вашето дете со свои 12 години не умее да разобличи тешка превара како Дедо Мраз, воопшто не треба ни да се труди да провали кога другарите ќе го заебаваат дека ранецот му е на дрво.

Изменето од alan ford - 16.Септември.2008 во 14:55
I vrag može citirati Sveto pismo za svoje potrebe.
Кон врв
majmunce Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Септември.2008
Локација: Somalia
Поени: 154
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај majmunce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2008 во 16:13
ти алан форд ми се допаѓаш. само да те потсетам на нешто. се е супер ова што го напиша, ама некако не ми оди Господ во група со овие другиве ликови. точно се знае кога се измислени тие, зошто се измислени. Господ има некоја поширока димензија. Господ може да биде се. ме разбираш? Господ има духовна страна, овие другиве ликови се чисто материјални слики за одредени појави.
не се плашам, стори се чучулига
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ateist Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2008 во 19:38
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Морам да ти кажам дека ти не знаеш што е тоа христијанин за да кажеш кој е, а кој не е христијанин.

Знам само што не е Христијанин, а ти си сето тоа
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,328 секунди.