Испечати | Затвори го прозорот

Децата и религијата-кога да им се говори за Бог?

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: Право на личен избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=15483
Датум на принтање: 16.Ноември.2024 во 00:09
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Децата и религијата-кога да им се говори за Бог?
Постирано од: Azrael
Наслов: Децата и религијата-кога да им се говори за Бог?
Датум на внесување: 09.Септември.2008 во 09:54
На која возраст сметате дека е најдобро според вас да почне да му се зборува на детето за Бог и да се воведува во верата? И на кој начин да се прави тоа? Дали е добар начинот преку цртани филмови кои имаат религиска содржина и прераскажуваат настани од Библијата на пример?Или преку некои детски книги во кои се насликани настани од Библијата со кратки приказни?

-------------
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !     

Коментари:
Постирано од: butel2
Датум на внесување: 09.Септември.2008 во 10:18
a sto pak treba nesto posebno da im se zboruva za religijata? sega uste da se ukinat Tom i Dzeri, pa da gledame crtani za Gospod.

Датум на внесување: 09.Септември.2008 во 10:35
Jas na moeto pomalo dete mu citam od Biblijata, t.e delovi od nejze koi veruvam deka nema da mu bidat teski za razbiranje, a toa gi prifaka so radost, saka da slusa za Rajot i za angelite. Cesto potoa ako napravi nesto loso vednas me prasuva dali losi deca ke odat vo pekol ili dali Isus gi saka dobrite deca(mene bar ova mi  e smesno).
Mislam deka od crtanite za Tom i Jerry osven nasilstvo nema da nauci koj znae sto, pa tie samo se tapaat i ubivaat megu sebe. Decata gledale deka Tom posle sekoja tepacka pak e dobar, nisto ne mu e , i gi imitiraa nivnite tepacki. Od crtani za Gospod moze i ke naucat nesto pametno. No neznam kolku treba da se zboruva na malo dete, ne zboram sega za decava sto ke ucat veroispoved tuku na dete od predskolska vozrast, kako na nego da mu se doblizi Bog a sepak da ne se optovari mnogu?

-------------
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !     

Постирано од: seka
Датум на внесување: 09.Септември.2008 во 10:36
ne bi rekla deka ima nekoja vozdrast, vo koja zapocnuvanjeto na takvi razgovori e toccna.... Licno mislam deka sekoj roditel trba sam da si go poznava deteto i da znae koga e vreme za takvi razgovori.... licno kaj nas, pocnavme na vozdras od kako e krstivme t.e na 9 meseci... pocnavme za "dedoboze" da i "raskazuvame"... samata posaka da nauci da se "krsti" pred da vleze vo crkvata... tesko e na dete da mu objasnist nesto "pojse" od religijata.... posto decata tek so 7-8 godini pocnuvaat realnost i nerealnost da delat, zatoa e i tesko da i objasnis deka "dedo boze" ne moze da odi i mu kazuva deka bila vo crkva (saka da vidi lik, saka da dopre osoba itn.itn)

-------------
Razumot e skapocen kamen koj najubavo sjae vo ramkite na
skromnosta.

Датум на внесување: 09.Септември.2008 во 11:14
Od Tom i Dzeri ne se uci samo nasilstvo, a barem jas iako moite deca se pogolemi od presdkolska vozrast , ne mi pagjalo na pamet da im kazuvam prikaski deka dobrite deca ke odat vo rajot, a losite deca vo pekolot.

zar ne znaes deka nema losi deca? decata se deca , nekoi tivki nekoi palavi , nekoi mozebi nedobro vospitani ( sto e vina na roditelite) , no tie se deca i sekako ne losi.

Постирано од: Ateist
Датум на внесување: 09.Септември.2008 во 11:15
Никогаш не треба да им се зборува за Бог
Ако сакаат кога ќе бидат возрасни ќе прифатат религија, зарем тоа не е право на секого? Зошто мора да ја прифатат религијата од своите родители и зошто воопшто и да прифатат било каква?

-------------
Да бидеш верник е исто како да си слеп, а да раскажуваш за светлината (Атеист)

Постирано од: alan ford
Датум на внесување: 09.Септември.2008 во 11:37
Mojot stav e nikogash..Koga ke porasnat decata sami ke odlucat vo sto kolku i kako ke veruvaat.Zasto mora da gi ogranicuvame i sakatime nivniot duh od mala vozrast
Ne veruvam deka religijata e nuzno zlo.Toa samite ja pravime da bide

-------------
I vrag može citirati Sveto pismo za svoje potrebe.

Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 09.Септември.2008 во 11:38
Originally posted by Ateist Ateist напиша:

Никогаш не треба да им се зборува за Бог
Ако сакаат кога ќе бидат возрасни ќе прифатат религија, зарем тоа не е право на секого? Зошто мора да ја прифатат религијата од своите родители и зошто воопшто и да прифатат било каква?

Забораваш еден клучен момент: Децата прашуваат! Децата се живи прашалници! Штом детето ќе научи да збори, ќе почне да те прашува: Кој ја создаде Земјата? Кој го создаде Небото? Кој ги постави ѕвездите горе? Кој ги создаде луѓето? Што се случува по смртта? итн.
Зошто на детето уште на 4-5 години да му се врши атеистичка индоктринација? Зошто да му се кажуваат само атеистичките аргументи? Зошто да му се наметнува атеистичка религија од своите родители?
Ако си доследен и непристрасен на ова што го пиша погоре, тогаш ти на детето или не треба воопшто да му ги одговараш овие прашања, или пак треба да го информираш за сите гледишта и ставови по овие прашања (и атеистички и теистички), а не само атеистичките.

-------------
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.

Датум на внесување: 09.Септември.2008 во 11:44
Ne mi se veruva..te prasuvaat decata koj ja sozdal zemjata?...i ti mu odbusuvas "gospod-Bog sine..on ja sozdal i zemjata i zvezdite i morinjata i lugeto..sve sine gospod sozdal" Ova me potsekja na ona veruvanjeto deka zemjata e ploca koja na svojot grb ja nosat tri kita..xaxax..hillarious   

-------------

Датум на внесување: 09.Септември.2008 во 11:44
a zosto pak da go zatupis deteto i na sekoe prasanje da mu dades odgoovor - Bog go sozdade.... Bog taka saka i tolku

Постирано од: nikita
Датум на внесување: 09.Септември.2008 во 11:48
мислам дека најдобриот начин е преку сликовници и преку цртани филмови и секако родителите имаат клучна улога.

Датум на внесување: 09.Септември.2008 во 11:52
Originally posted by alan ford alan ford напиша:

Ne mi se veruva..te prasuvaat decata koj ja sozdal zemjata?...i ti mu odbusuvas "gospod-Bog sine..on ja sozdal i zemjata i zvezdite i morinjata i lugeto..sve sine gospod sozdal" Ova me potsekja na ona veruvanjeto deka zemjata e ploca koja na svojot grb ja nosat tri kita..xaxax..hillarious   

Синко, додека Библијата во 10 век пред наша ера тврдеше дека Земјата лебди во празниот простор, атеистите беа тие што велеа дека таа е плоча носена на грбот на три кита желки хахаха плазење

Originally posted by butel2 butel2 напиша:

a zosto pak da go zatupis deteto i na sekoe prasanje da mu dades odgoovor - Bog go sozdade.... Bog taka saka i tolku

Читај погоре butel2, јас му предложив на ateist да му ги кажува на детето и "овие аргументи", и "оние аргументи", па потоа кога ќе си порасне тоа самото да си одлучи во што ќе верува, а не да го затупуваме детето и на секое прашање да му даваме одговор: случјано се создало... емиии ете така само од себе...

-------------

Датум на внесување: 09.Септември.2008 во 12:06
malku gi mesas rabotite Evangelos, no , sekogas sum velela religijata e licen izbor a ne nesto sto treba da se nametnuva, pred se toa e veruvanje vo nesto nedokazano, pa licen izbor e koj ke veruva vo nedokazani raboti ili ne

Датум на внесување: 09.Септември.2008 во 12:15
Jas sum protiv ona sto se praktikuva, koga od neznaenje ili kolku da se otkaci deteto koe premnogu prasuva da mu se odgovara na primer koga ke vrne dozd deka Gospod placel, ili koga ke svetkaat grmotevici deka Gospod se karal,  ili da mu se dozvoli da gleda Makedonski Narodni Prikazni bez nadzor. Site deca mislat deka Gospod e Dedo Boze so bela brada i si sedi nekade na neboto...Gjorgi Kolozov голема%20насмевка

-------------
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !     

Датум на внесување: 09.Септември.2008 во 12:19

malku gi mesas rabotite Evangelos, no , sekogas sum velela religijata e licen izbor a ne nesto sto treba da se nametnuva, pred se toa e veruvanje vo nesto nedokazano, pa licen izbor e koj ke veruva vo nedokazani raboti ili ne

Не ги мешам јас воопшто работите butel2, туку ти ги гледаш премногу ограничено, еднодимензионално.

Јас не го одрекувам тоа што го велиш, само надополнувам дека истото важи и за атеизмот. Јас само додавам дека и атеистичкиот верник верува во недокажани работи и дека, доколку сака да ненаметнува верски убедувања на своето дете, тогаш не треба да ги наметнува ни своите атеистчки убедувања.

-------------

Датум на внесување: 09.Септември.2008 во 12:30
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Синко, додека Библијата во 10 век пред наша ера тврдеше дека Земјата лебди во празниот простор, атеистите беа тие што велеа дека таа е плоча носена на грбот на три кита желки хахаха плазење

Читај погоре butel2, јас му предложив на ateist да му ги кажува на детето и "овие аргументи", и "оние аргументи", па потоа кога ќе си порасне тоа самото да си одлучи во што ќе верува, а не да го затупуваме детето и на секое прашање да му даваме одговор: случјано се создало... емиии ете така само од себе...

vo 10 vek ...i toa pred nasata era velis...Ccccc..e posle ova nemam sto da kazam..ocigledno imas nekoi informacii od prva raka..Jas nemam..10 vek..pred nasata era ...give me a break

-------------

Датум на внесување: 09.Септември.2008 во 12:32
a sto ne e dokazano deka 2+2 se 4 , deka drvjata zeleneat na prolet, lisjata pagjaat na esen, ili deka umrenite odat vo raj i li pekol?

i te molam, nemoj poveke so taa vasa teza za ateisticki vernici, jas ne sum nikakov vernik

Датум на внесување: 09.Септември.2008 во 12:40

Не ги мешам јас воопшто работите butel2, туку ти ги гледаш премногу ограничено, еднодимензионално.

Јас не го одрекувам тоа што го велиш, само надополнувам дека истото важи и за атеизмот. Јас само додавам дека и атеистичкиот верник верува во недокажани работи и дека, доколку сака да ненаметнува верски убедувања на своето дете, тогаш не треба да ги наметнува ни своите атеистчки убедувања.

АТЕИСТИЧКИ верник???? АТЕИСТИЧКА религија?
дај те молам, преиспитај се, ако ги мразиш атеистите тоа е твој проблем

-------------

Датум на внесување: 09.Септември.2008 во 12:42
Изјавите 2+2=4, дрвјата зеленеат на пролет, лисјата паѓаат на есен воопшто не се ниту атеистички, ниту теистички изјави голема%20насмевка Првата изјава е математички дефинирана како таква, а вторите две се нешто што го гледаме секоја пролет и секоја есен и во овие изјави се согласуваат и теистичките и атеистичките верници.
Она што не е докажано во атеистичката вера е дека душата на умрените престануваат да постојат по смртта, дека Земјата и целиот универзум настанале од "Ништо", дека животот си настанал самиот од себе, дека сета оваа законитост, дизајн и комплексност во вселената е продукт на неверојатна случајност и сл.
Сите овие работи никој ги нема докажано и ти ги ВЕРУВАШ butel2, затоа си рамноправна верничка како мене, како ateist, како и сите верници на оваа планета.

-------------

Датум на внесување: 09.Септември.2008 во 12:44
Негација на веруванје е веруванје во спротивното???? леле мајко
Глупости

-------------

Датум на внесување: 09.Септември.2008 во 12:47

vo 10 vek ...i toa pred nasata era velis...Ccccc..e posle ova nemam sto da kazam..ocigledno imas nekoi informacii od prva raka..Jas nemam..10 vek..pred nasata era ...give me a break

Точно така, бидејќи јас имам информации од прва рака, а ти немаш и само тресеш од ракав, затоа слободно земи си break и одмори од темава намигнување

Негација на веруванје е веруванје во спротивното????

Не, туку негација од верување во една изјава, е верување во негацијата на таа изјава.
Пример:
Теистот верува дека постои Бог.
Атеистот верува дека не постои Бог.
Теистот верува дека Земјата, универзумот, животот се плански и целисходно создадени.
Атеистот верува дека тие случајно настанале самите од себе.
Заклучок: И едните и другите ВЕРУВААТ, и едните и другите се ВЕРНИЦИ намигнување

-------------

Датум на внесување: 09.Септември.2008 во 12:48
Kako sto mi stoi u potpisot.." i Vrag moze citirati Sveto Pismo za svoje potrebe"

-------------

Датум на внесување: 09.Септември.2008 во 12:54
Mozes ti sega da filozofiras , no, dali matemacka definicija, ili prirodna rabota koja site ja gledame, toa e vistina , koja se gleda, opipuva , dokazana iljada pati. rajot i pekolot se izmisleni i nikogas dokazani raboti do sega .

Датум на внесување: 09.Септември.2008 во 12:59
Па и ти сега можеш да филозофираш колку сакаш, но тоа дека човекот е само бездушевна материја, дека Земјата, универзумот и животот случајно настанале сами од себе се измислени и никогаш докажани работи до сега.

-------------

Постирано од: bond....james b
Датум на внесување: 09.Септември.2008 во 13:14
nisto ne e slucajno! se si ima priina za postoenjeto. ama toa deka gospod  se napravil  e najgolema glupost na covekot- za da gi drzi potcineti-  uste poglupavite negovi edinki !

-------------
You live only ONCE!

Датум на внесување: 09.Септември.2008 во 13:17
Originally posted by bond....james b bond....james b напиша:

nisto ne e slucajno! se si ima priina za postoenjeto.

bond, ако не е случајно тогаш е планирано. Ако е планирано, тогаш планирано е од некој Планер. Епа токму тој "Планер" јас го нарекувам Бог.

-------------

Датум на внесување: 09.Септември.2008 во 13:18

Па и ти сега можеш да филозофираш колку сакаш, но тоа дека човекот е само бездушевна материја, дека Земјата, универзумот и животот случајно настанале сами од себе се измислени и никогаш докажани работи до сега.

jas ne rekov deka se nastanalo samo od sebe, jas pogore pisuvam deka rajot i pekolot se izmisleni i nedokazani raboti , ako me citiras citiraj go toa sto go kazuvam.

tocno, se si ima svoja pricina , no ne e Bog pricinata za se sto se slucuva i postoi.

Датум на внесување: 09.Септември.2008 во 13:23

Originally posted by bond....james b bond....james b напиша:

nisto ne e slucajno! se si ima priina za postoenjeto.

bond, ако не е случајно тогаш е планирано. Ако е планирано, тогаш планирано е од некој Планер. Епа токму тој "Планер" јас го нарекувам Бог.
   mnogu gresis! se sto ima pricina - ne znaci i deka e planirano! jas na primer ....ne planirav eden gomnar da pomine na crveno i da me udri ! ama ,  sepak i bez mojot plan toj me udri, blago kazano!

-------------
You live only ONCE!

Датум на внесување: 09.Септември.2008 во 13:27

Точно така, бидејќи јас имам информации од прва рака, а ти немаш и само тресеш од ракав, затоа слободно земи си break и одмори од темава намигнување

Негација на веруванје е веруванје во спротивното????

Не, туку негација од верување во една изјава, е верување во негацијата на таа изјава.

Пример:

Теистот верува дека постои Бог.

Атеистот верува дека не постои Бог.

Теистот верува дека Земјата, универзумот, животот се плански и целисходно создадени.

Атеистот верува дека тие случајно настанале самите од себе.

Заклучок: И едните и другите ВЕРУВААТ, и едните и другите се ВЕРНИЦИ намигнување

ЈАС верувам само во едно, дека во секого, ама баш во секого постои човек, мо многумина сеуште не се свесни за тоа. Кога ќе станат свесни за тоа можеби, но само можеби и ќе стане човек од нив. Спрема тоа брате Евангелос верувам длабоко верувам дека еден ден, порано или покасно и ти ќе станеш свесен за тоа. Дотогаш верувај си што сакаш.

-------------

Датум на внесување: 09.Септември.2008 во 13:37
 pa, da vidis- i si veruva!

-------------
You live only ONCE!

Датум на внесување: 09.Септември.2008 во 13:40
Nepotrebno diskusijata otide vo pravec na dokazuvanje dali Bog postoi ili ne, a prasanjeto na koe sakav da razgovarame e sosem poinakvo.
OK, da pretpostavime deka STE vernici, pripagjate na bilo koja religija, kako vaseto malo dete ajde neka bide eve od 3 godinki pa nagore ke go zapoznavate so vasata religija, ili ke cekate samo da porasne i samo da projavi interes? Kako i koga bi pocnale da mu zboruvate na deteto na ovaa tema i preku koi metodi? Ke go nosite u crkva ili dzamija, ke mu pustate crtan film  so/za  Gospod ili slikovnici so religiska tematika?
Shto mu kazuvate koga go prakate na Kolede? Zasto bas na toj den ide od kuka do kuka i pee i koleda? Ve prasuva li deteto zasto farbate jajca za Veligden, zasto se pali sveka vo crkva i sl prasanja i kako odgovarate?
E toa neka bide tema za diskusija. Molam

-------------
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !     

Датум на внесување: 09.Септември.2008 во 13:46
Originally posted by Azrael Azrael напиша:

Nepotrebno diskusijata otide vo pravec na dokazuvanje dali Bog postoi ili ne, a prasanjeto na koe sakav da razgovarame e sosem poinakvo.OK, da pretpostavime deka STE vernici, pripagjate na bilo koja religija, kako vaseto malo dete ajde neka bide eve od 3 godinki pa nagore ke go zapoznavate so vasata religija, ili ke cekate samo da porasne i samo da projavi interes? Kako i koga bi pocnale da mu zboruvate na deteto na ovaa tema i preku koi metodi? Ke go nosite u crkva ili dzamija, ke mu pustate crtan film  so/za  Gospod ili slikovnici so religiska tematika? Shto mu kazuvate koga go prakate na Kolede? Zasto bas na toj den ide od kuka do kuka i pee i koleda? Ve prasuva li deteto zasto farbate jajca za Veligden, zasto se pali sveka vo crkva i sl prasanja i kako odgovarate?E toa neka bide tema za diskusija. Molam

Тоа и го кажав, дека не е потребно ние децата да ги наведуваме на религија, посебно никако не пред нивна 15-16 год. возраст

-------------

Постирано од: Pentakostalec
Датум на внесување: 09.Септември.2008 во 13:56
Bozjoto carstvo mu Pripagja na Decata

Primer jas imam 16 god za BOG znam use od Mal vo Momentov se obiduvam da mu sluzam 100% nego i vikam:

SLAVATI ISUSE STO ME PRONAJDE USTE MAL I ZA TAA PRIVELGIA DA TI SLUZAM TEBE,DA ZBORAM ZA TEBE,DA ZIVEAM ZA TEBE,zs koj znae so kje bese so mene ako ne go znaev do sea

Po droga,devojki,cigari i trista gluposti

BOG e ziv!!!

-------------
Одете мегу сите народи и создавајте од нив мој ученици крштевајки ги во името на Таткото, Синот и Светиот Дух

Датум на внесување: 09.Септември.2008 во 13:58
kako da ne?!

-------------
You live only ONCE!

Датум на внесување: 09.Септември.2008 во 14:48
Originally posted by Pentakostalec Pentakostalec напиша:

Bozjoto carstvo mu Pripagja na Decata

Primer jas imam 16 god za BOG znam use od Mal vo Momentov se obiduvam da mu sluzam 100% nego i vikam:

SLAVATI ISUSE STO ME PRONAJDE USTE MAL I ZA TAA PRIVELGIA DA TI SLUZAM TEBE,DA ZBORAM ZA TEBE,DA ZIVEAM ZA TEBE,zs koj znae so kje bese so mene ako ne go znaev do sea

Po droga,devojki,cigari i trista gluposti

BOG e ziv!!!

Лелееее
не сум знаел дека тие што „не му служат на бога“ се се наркомани и пијаничишта и ...... не знам што уште не

-------------

Датум на внесување: 09.Септември.2008 во 15:08
Premnogu e da se kaze deka sekoj koj ne mu sluzi na Bog ke stane alkos, narkos ili ke ide po orospii. Ima luge koi ne veruvaat kojznae kolku ili ne veruvaat ic, a sepak se podobri od t.n. vernici, koi samo se deklariraat kako takvi a sosem drugo praktikuvaat.
Donekade se slozuvam deka ako od malo ne go naucis deteto na STRAVOPOCIT od Bog, mozebi ke se zavede po sirokiot pat koj vodi vo propast. Ako nema moralen uzor i dobro vospitanie, mozebi e izvesno deka poelsno ke potpaga na iskusenija. Do sega moite deca ne projavile buntovnicko odnesuvanje, sepak se mali za da zemat aktivno ucestvo vo verski obredi i sluzba, ali znaat deka Bog go sozdal covekot i se okolu nas, znaat deka ima Raj i Pekol, znaat deka Isus gi saka. Najmaloto e sekogas ona koe ima najmnogu prasanja, koga ke vidi deka nekoj se rasprava ili tepa vednas prasuva dali toj i toj ke odi vo pekol (moze malku preterav so gjavolot i so pekolot)
Bas sakam crtani da najdam so hristijanka tematika ama na makedonski sinhronizirani, ima nekoj soznanie kade ima nesto vakvo?

Mene mi e dolznost, bar taka cuvstvuvam deka treba da mu kazam na sekoe deka veruvam oti Bog ne sozdal i od malo da go poducuvam, poleka poleka na duhovni vrednosti

-------------
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !     

Датум на внесување: 09.Септември.2008 во 15:48
sekoj roditel na svoite deca im go saka najdobroto. dolznost na roditelot e da go vospita, usmeri deteto, no ne i da mu nametnuva i vlijae na nego. cesto e nevozmozno da se postavi granica kade vospituvanjeto i usmeruvanjeto preogjaat vo nametnuvanje i vlijanie.

pred 3-4 godini, nekolku dena vremeto bese vrnezlivo i sin mi , kogo komsivkata mu kazala deka ima Dedo Boze i toj go pusta dozdot,mi veli - ajde javi mu se i kazi mu da prestane.
- na kogo da se javam? na dedo Boze.
- a kako da mu se javam, prasuvam jas ponatamu - pa na mobilen.

se cudese kako denes koga sekoj ima po 2-3 mobilni, dedo Boze nema nitu eden

Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 09.Септември.2008 во 19:03
Интересно е што атеистите кога велат дека не треба да се зборува на децата за Бог, всушност не даваат одговор како треба да им се објаснат нивните прашања?
Ако треба да им се дадат атеистичките (еволутивните) одговори, тогаш пак - детето го задојуваме со една доктрина, со една идеја.
И што треба - детето да израсне со таа идеаја, да дојде на 18 години и тогаш да го седнеме и да му кажеме - сине - еве, има и религија, ајде сега ти избери што сакаш?
Не е можно, едноставно не е можно тоа да се случи така.
Секој родител го воспитува детето онака како што тој смета дека е исправно и го учи во животот да биде добар човек, според своите критериуми и видувања. Ниеден родител не може да биде 100% објективен и независен во тој поглед.
А како ќе постапи атеист во случај детето да почне само да се интересира за религија уште на мала возраст (5-6 години)? Што ќе му кажете тогаш? Дека се тоа глупости и дека не треба да верува во тоа? Зарем не го задојувате на тој начин со вашата "вера" и не му го одземате правото да верува во тоа што самото сака?
Имате многу погрешна идеја дека верниците ги ограничуваат своите деца кога им зборуваат за религија. Доколку тоа се направи правилно, на детето уште од мала возраст ќе му се пренесат општочовечките идеи и норми кои верата ги исповеда, за потоа, кога ќе порасне, самиот да избере дали верува во останатите слоеви и работи или пак не. Секој има избор, и човек кој е изграден како верник, има избор да се посомнева и во еден момент да каже дека не верува повеќе.

-------------
Do what is right, come what may...

Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 09.Септември.2008 во 21:44
Понекому може да биде чудно која е смислата на овој вид поука кога децата сеуште многу нешто не разбираат. Треба да се објасни меѓутоа дека пред се душата на детето е таа што ја прима суштината на информацијата доколу таа се прикаже едноставно и без наметнување, а притоа битна улога игра дали родителот или воспитувачот и самиот го живее оноа кое се обидува да го предаде на детето.

Според ставот на „Прахристијанската заедница - Универзален Живот„ децата не треба да се оптоваруваат со учење во смисла на верска историја, традиција или учење молитви и ритуали напамет. Но треба со едноставни зборови и со сликовни споредби од природата да им се објасни нивното вистинско потекло(Духот), дека во секоја ситуација можат да му се обратат на семоќниот Бог кој сите не` љуби, за исправно водство, за смислата и целта на нивниот живот како и правилниот однос кон создавањето, космосот и природата.

За таа намена небесниот свет преку пророчицата Габриеле од Вирцбург даруваше повеќе книги кои таа ги прими низ внатрешен(телепатски) диктат од едно небесно битие наречено Лиобани, задолжена за духовно воспитување на децата и младите.

Во врска со духовно воспитување на децата особено внимание заслужуваат книгите: Лиобани - Јас раскажувам слушаш ли? наменета за децата од 1 ден на животот до нивната наполнета шеста година(поделена на 3 дела: за деца од 0-3год. за 4-7год и поглавие за родителите). Книгата е достапна и на македонски, хрватски и англиски јазик (за повеќе информации можете да ме контактирате во л.п.).

ЛИОБАНИ - Јас советувам, прифаќаш ли? е натамошна книга за децата на возраст од 7 - 12 години дадена е објавата:

Како и неколку книги со приказни примени од светлината како на пр. Десетте мали црнчиња(10те заповеди објаснети за деца) Халене, малечката комета, Змејко малото змејче, Бикот полн љубов и тн.... (по неко е време ќе се обидам да презентирам дел од нив во темата: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=14592 - Универзален Живот - Прахристијани (клик) )

Датум на внесување: 09.Септември.2008 во 21:52
Prekrasno, znaci imalo literatura kakva sto sakav! Bi mozele da dobieme informacii kade se prodavaat, cena ...

-------------
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !     

Датум на внесување: 10.Септември.2008 во 02:19
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Интересно е што атеистите кога велат дека не треба да се зборува на децата за Бог, всушност не даваат одговор како треба да им се објаснат нивните прашања?

Кои прашања, Ако ме праша од каде му на Перо комшијата три автомобили и три стана треба да му кажам дека Господ му ги дал а не дека на времето бил директор во државна фирма?????? ај те молам

Ако треба да им се дадат атеистичките (еволутивните) одговори, тогаш пак - детето го задојуваме со една доктрина, со една идеја.

Непостоењето на бог не е доктрина ниту идеја, за ваша жал реалност

И што треба - детето да израсне со таа идеаја, да дојде на 18 години и тогаш да го седнеме и да му кажеме - сине - еве, има и религија, ајде сега ти избери што сакаш?

Кога ке има 18 доволно е свесен сам да размислува и одговорите ке си ги најде сам, нема да ги бара од мене

А како ќе постапи атеист во случај детето да почне само да се интересира за религија уште на мала возраст (5-6 години)? Што ќе му кажете тогаш? Дека се тоа глупости и дека не треба да верува во тоа? Зарем не го задојувате на тој начин со вашата "вера" и не му го одземате правото да верува во тоа што самото сака?

На 5-6 год? На таа возраст сигурно нема да се интересира освен ако вие претходно со неа не го „задоиле“

Имате многу погрешна идеја дека верниците ги ограничуваат своите деца кога им зборуваат за религија. Доколку тоа се направи правилно, на детето уште од мала возраст ќе му се пренесат општочовечките идеи и норми кои верата ги исповеда, за потоа, кога ќе порасне, самиот да избере дали верува во останатите слоеви и работи или пак не. Секој има избор, и човек кој е изграден како верник, има избор да се посомнева и во еден момент да каже дека не верува повеќе.

Идејата не ни е погрешна, деца задоени со религија имаат помали морални вредности тоа е факт.
Види не сум знаел дека „општочовечките идеи и норми“ само религијата ги познава. Сите ние атеистите појма немаме што се тоа, сите сме неморални и неподобни за ниедно општество. Тоа ли ви е целта да докажете????

-------------

Датум на внесување: 10.Септември.2008 во 03:44
Никаде не реков дека општочовечките норми и вредности се привилегија само на религијата. Напротив - многу атеисти ги имаат истите. Не ги критикувам атеистите и не сум против нивниот систем на убедување.
Но - против тоа сум што атеистите се противат на религијата. Тоа е проблемот. Со тоа - нивното убедување го поставуваат на ниво на религија (иако, за многу работи, немаат ни оддалеку толку добри докази како што си мислат дека имаат).
А не е точно дека детето се задојува со религија само од родителите. Јас сум израснат во семејство каде што татко ми е агностик (и не признава ниедна вера и црква), а мајка ми е "номинален" верник - и тоа во последниве десетина години пројавува интерес. Така што - моето мислење сум го изградил без нивно влијание во тој поглед, а првиот контакт сум го имал уште на многу мала возраст.
Пак останува прашањето (и тука се водам од сопствениот пример) - кога детето ќе постави прашања во врска со душата, духовноста, верата, Бог - што ќе му одговорите? Дека се тоа глупости и дека не постои? Со тоа го ограничувате во иста мерка, како што ги обвинувате верниците дека го прават...

-------------

Датум на внесување: 10.Септември.2008 во 11:55
Jas ne sum protiv religijata i nemam nisto protiv sto nekoi si veruvaat deka posle smrtta gi ceka drug zivot, nivna rabota, no imam protiv koga toa se nametnuva na nacin kako sto denes se pravi kaj nas, koga na cel glas se zboruva deka samo vernicite se dobri i sl.

jas moite deca gi ucam da ne kradat, ne lazat , da si gi pocituvaat drugarcinjata, no ne zatoa sto bog taka veli ili deka ako go pravat toa ke odat vo rajot, tuku zatoa sto so takvite postapki ke povredat mnogu licnosti okolu sebe , a pred se , sekogas im velam da se obidat da se postavat na necie drugo mesto pa da vidat dali na niv ke im bide dobro nekoj da im napravi taka

Датум на внесување: 10.Септември.2008 во 12:30
Не кради, не лажи, љуби го својот ближен, прави му го на другиот она што сакаш тебе да ти го прават... сите овие се библиски заповеди butel2. Ти свесно или несвесно ги учиш твоите деца на еден дел од христијанската етика. А кога би ги учела на целата христијанска етика, еххх што би било кога било мечтаење

-------------

Постирано од: Karamazov
Датум на внесување: 10.Септември.2008 во 14:41
Jas na mojot sin mu govoram za Bog uste od samoto negovo ragjanje. Duri i mu peev pesni dodeka bese bebe so "nabozna" sodrzina. Mozam da kazam deka toj ima poiskristalizirano cuvstvo za Boga i od mene.
Hristos na edno mesto rekol deka ne treba ba im se brani na decata da pristapuvaat kon nego.

-------------
tre, tri, tra

Датум на внесување: 10.Септември.2008 во 16:30
Evangelos , jas nikogas ne sum ni rekla deka desette bozji zapovedi se losi, druga rabota e sto ne mislam deka se bozji , kazani od boga, tuku pisani od lugjeto.

Датум на внесување: 10.Септември.2008 во 19:33

butel2, сакаш да кажеш дека 10те Божји заповеди се добри? Сакаш да кажеш дека ти ги учиш твоите деца на десетте Божји заповеди, само не им велиш дека тоа се "Божји"?

-------------

Датум на внесување: 10.Септември.2008 во 23:05
ne, jas gi ucam da ne kradat, lazat , zatoa sto toa ne e dobro, a ne zatoa sto tie se 2-3 od desette bozji zapovedi

druga rabota e sto jas ne veruvam deka tie ne se bozji i deka nikakov bog ne gi kazal ili napisal, tuku samite lugje od toa vreme gi napisale, megjutoa tie se mali seuste, a dosega ne projavile nekoj pogolem interes za da vodime nekoj razgovor vo vrska so zapovedite.

Датум на внесување: 10.Септември.2008 во 23:07
Бутел... една хипотетичка ситуација...
Што ако детето почне да те прашува за Бог и за работи во врска со верата и религијата? Ќе му дадеш избор или ќе му кажеш "тоа се измислици"?

-------------

Датум на внесување: 10.Септември.2008 во 23:09
za mene Bog e izmislen i toa e moj stav nezavisno so kogo razgovaram. jas ovde imam napisano deka koga ke porasnat, ako toa e nivna zelba, moze da bidat i popovi, jas nema da im stojam na patot.

Датум на внесување: 10.Септември.2008 во 23:12
Не зборував за кога ќе пораснат, а кога се деца...
Значи, ти, водена од своето лично убедување, ќе им кажеш дека е тоа измислица и така ќе ги воспитуваш. Кога ќе пораснат потоа, ако сакаат самите, може да веруваат дури и да станат попови.

Од другата страна погледнато тоа изгледа вака: Јас на моето дете, воден од своите лични убедувања, ќе му кажам дека Бог постои и ќе го воспитувам така. Кога ќе порасне потоа, ако сака самото, може да не верува воопшто или да смени вера.

Каде е разликата?!

-------------

Постирано од: La Ninja
Датум на внесување: 10.Септември.2008 во 23:16
Originally posted by Azrael Azrael напиша:

На која возраст сметате дека е најдобро според вас да почне да му се зборува на детето за Бог и да се воведува во верата? И на кој начин да се прави тоа? Дали е добар начинот преку цртани филмови кои имаат религиска содржина и прераскажуваат настани од Библијата на пример?Или преку некои детски книги во кои се насликани настани од Библијата со кратки приказни?
Секогаш во секое време...

-------------
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....

Датум на внесување: 10.Септември.2008 во 23:23
jas pogore napisav deka dosega ne projavile nekoj pogolem interes za da nie vodime razgovori vo vrska so religijata.

po moe licno ubeduvanje gi vospituvam kako sto i mene me vospituvale , da naucat sto e dobro a sto loso, i da naucat samite da nosat odluki sto sakaat a sto ne sakaat.

jas ne im odreduvam kakva muzika da slusaat, koj sport da go gledaat, koi filmovi, so koi drugarcinja da se druzat , toa e niven interes i izbor. taka i so religijata.

za mnogumina od vas religajta e etika, moral, nesto bez sto covekot e los, neispolnet, prazen. za mene religijata e samo veruvanje vo nesto vo koe jas ne veruvam. i ednostavno ne mi e potrebno toa veruvanje vo nesto sto nikoj ne go videl , nikoj ne go opipal , za da bidam srekna i uspesna vo zivotot.

Датум на внесување: 10.Септември.2008 во 23:26
Бутел - се согласувам со тебе! Но како што гледаш, и јас и ти сме во право. Затоа што ако ти го учиш детето твое на религија, нема да бидеш искрена пред себе, а соодветно и пред него. Ако јас не го учам детето мое (кога ќе имам де) на религија, тогаш јас нема да бидам искрен пред себе, а соодветно и пред него...
Но - ни јас ни ти не го ограничуваме детето во тој поглед и сепак тоа самото ќе избере за себе понатаму во животот.
Се надевам дека се разбираме.

-------------

Датум на внесување: 10.Септември.2008 во 23:33

Бутел - се согласувам со тебе! Но како што гледаш, и јас и ти сме во право. Затоа што ако ти го учиш детето твое на религија, нема да бидеш искрена пред себе, а соодветно и пред него. Ако јас не го учам детето мое (кога ќе имам де) на религија, тогаш јас нема да бидам искрен пред себе, а соодветно и пред него...
Но - ни јас ни ти не го ограничуваме детето во тој поглед и сепак тоа самото ќе избере за себе понатаму во животот.

se razbirame ....

Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 10.Септември.2008 во 23:34

Секој добар родител (во случајов христијанин), ќе се потруди на детето од малечко да му ги предочи вредностите на вистинската вера, и да се моли дека понатака детето ќе го одбере ВИСТИНСКИОТ ПАТ.

Зар добриот родител нема на своето дете да му каже што е зло, зар нема да му каже од што да се чува во животот? Зар на малото дете нема да му кажеме да не чепка во штекер, да не пали кибритчиеа, да се чува од зли чичковци кои нудат бомбончиња и слично?

На сличен начин, мое, како христијанин, е да дадам насока, да посеам семе-и да се молам семето да даде ДОБАР плод.
Останатото е Божја работа.

Значи без присила и наметнување.

-------------
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.

Датум на внесување: 10.Септември.2008 во 23:36
Токму така!

-------------

Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 10.Септември.2008 во 23:43
Така ами како?
Сееш, полеваш и се молиш за добар род...Како добар градинар.
Го негуваш цветот, му даваш љубов и неопходни материи за раст, нежно му шептиш...Тешко дека во таков случај место плод-ќе добиеш трн...

Ова ме потсети на една убава песна на Виолета Томовска (навистина убава е, народна, но вредна...“Нека расте о Боже, родот убав мој...“)среќа

-------------
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.

Датум на внесување: 11.Септември.2008 во 12:02

Само една „мала“ разлика што неучењето на нешто ќе му даде можност понатаму да го избере тоа (ако детето сака), но учењето на нештото тешко да ќе му даде правец утре да се одрече од тоа, а и чисто се сомневам ако сепак се одрече дека тебе ќе ти биде драго.

-------------

Датум на внесување: 11.Септември.2008 во 13:03
Ateist, што би му одговорил на твоето дете доколку тоа те праша дали постои Бог?
На какво "нешто" ти би го научил твоето дете во тој случај?

-------------

Датум на внесување: 11.Септември.2008 во 18:26
Атеист - истото важи ако го научиш детето на теорија на еволуција - после тешко дека ќе се откаже од неа, иако знаеме дека таа не е ниту докажана, ниту доволно стабилна како теорија.
Во секој случај, што и да го учиш, ти ќе му изградиш еден систем на верување и убедување, тоа е неминовно. Соодветно - секој родител го гради системот што тој го смета за исправен.

-------------

Датум на внесување: 13.Септември.2008 во 00:14

Ateist, што би му одговорил на твоето дете доколку тоа те праша дали постои Бог?

Ке му кажам дека не постои

-------------

Датум на внесување: 13.Септември.2008 во 00:20

Атеист - истото важи ако го научиш детето на теорија на еволуција - после тешко дека ќе се откаже од неа, иако знаеме дека таа не е ниту докажана, ниту доволно стабилна како теорија.
Во секој случај, што и да го учиш, ти ќе му изградиш еден систем на верување и убедување, тоа е неминовно. Соодветно - секој родител го гради системот што тој го смета за исправен.

Нема ни во теоријата на еволуцијата, ке го научи тоа во школо
BTW, ако теоријата на еволуцијата е ниту докажана, ниту доволно стабилна како теорија, сигурно теоријата (не е дури ни теорија) за бог е ептен и докажана и стабилна

-------------

Датум на внесување: 13.Септември.2008 во 00:41

kompletno se soglasuvam.no ako vekje mora nesto da mu kazesh,pre bi odbral da mu zboruvam za teor. za evoluc. nego da mu kazam "gospod sine,se e ova delo na gospod"

-------------

Постирано од: Templarius
Датум на внесување: 13.Септември.2008 во 00:59

A sto ce mu kazes ako te prasa dali postoi dedo mraz koj sekoja godina im nosi podaroci na negovite drugarcinja - deka ne postoi samo zatoa sto tato ne veruva vo toa.....

Vidi sega ako nekoj nauci dete samo da gleda crno i belo zivotot na toa dete ce bide siv, no ako go naucime deteto na site boi ne samo sto ce ima raznoboen zivot nego ce ima sansa da gi mesa boite i da si napravi svoja koja najpovece ce mu odgovara ....

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 13.Септември.2008 во 01:09
koe dete denes veruva vo Dedo Mraz? Vnuka mi ima 4 godini,i koga i go spomnav Dedo Mraz,samo me pogledna i mi rece "aj be ne me driblaj"..Dedo Mraz otide u urbanite legendi

-------------

Датум на внесување: 13.Септември.2008 во 01:11

Зошто да го учиш на атеизам детето уште во мали години? Зошто би го усмерувал детето во атеизам? Па нели неучењето на "нешто" ќе му даде можност понатаму да избере тоа (детето што сака)?
Или тоа важи само за теистите? голема%20насмевка

п.с.

Само една „мала“ разлика што неучењето на нешто ќе му даде можност понатаму да го избере тоа (ако детето сака), но учењето на нештото тешко да ќе му даде правец утре да се одрече од тоа, а и чисто се сомневам ако сепак се одрече дека тебе ќе ти биде драго.

-------------

Постирано од: Templarius
Датум на внесување: 13.Септември.2008 во 01:12

koe dete denes veruva vo Dedo Mraz? Vnuka mi ima 4 godini,i koga i go spomnav Dedo Mraz,samo me pogledna i mi rece "aj be ne me driblaj"..Dedo Mraz otide u urbanite legendi

Sto mislis koj e kriv za toa ..... decata sigurno ne se tie se radjaat kako tabula rasa ... nie sme tie sto pisuvame po nea ....

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 13.Септември.2008 во 01:25
bas taka...zatoa da ne gi doime uste od mali noze so razni nebulozi

-------------

Постирано од: Shaxito
Датум на внесување: 13.Септември.2008 во 01:26
Sekoj roditel e dolzen da go vospituva svoeto dete po pravilniot pat,za eden den i samoto toa da se gordee na svojot roditel a i da postane vo vistinska licnost.Jas kako roditel moeto dete bi go vospitala poinaku od STO JAS SUM BILA VOSPITANA vo tije godini koga ''me vospituvale'' ... kako najprvin se znae deka na deteto sekogas mu se zboruva so tivok ton i najubavo e nikogas deteto da ne oseti karanje ili nekoj konflikt megu roditelite.Moeto dete bi go ucela da ne krade,da ne laze,da ne gi navreduva i povreduva lugeto i da gi pocituva.Da ne gi deli pred se drugarcinjata bez razlika od kaj se,od kaj poteknuvaat i od koja vera se ili rasa...Normalno e deka nema da mu nametnuvam nekoi dtrogi normi na Islamot ali sepak ke mu kazam nekoi raboti koi jas gi pocituvam...ali toa vo pogolemi godini ali ne kako mnogu malo.A koga ke napravi 15-16 godini ,,,ona e veke sesno za Verata i samo moze da si odluci za sto ke veruva isto kako sto jas sama si odluciv bez NIKAKOV PRITISOK od nikogo.

-------------
''Ceni se samiot ako sakas da te cenat i drugite''

Датум на внесување: 13.Септември.2008 во 01:32
Originally posted by Shaxito Shaxito напиша:

Sekoj roditel e dolzen da go vospituva svoeto dete po pravilniot pat,za eden den i samoto toa da se gordee na svojot roditel a i da postane vo vistinska licnost.Jas kako roditel moeto dete bi go vospitala poinaku od STO JAS SUM BILA VOSPITANA vo tije godini koga ''me vospituvale'' ... kako najprvin se znae deka na deteto sekogas mu se zboruva so tivok ton i najubavo e nikogas deteto da ne oseti karanje ili nekoj konflikt megu roditelite.Moeto dete bi go ucela da ne krade,da ne laze,da ne gi navreduva i povreduva lugeto i da gi pocituva.Da ne gi deli pred se drugarcinjata bez razlika od kaj se,od kaj poteknuvaat i od koja vera se ili rasa...Normalno e deka nema da mu nametnuvam nekoi dtrogi normi na Islamot ali sepak ke mu kazam nekoi raboti koi jas gi pocituvam...ali toa vo pogolemi godini ali ne kako mnogu malo.A koga ke napravi 15-16 godini ,,,ona e veke sesno za Verata i samo moze da si odluci za sto ke veruva isto kako sto jas sama si odluciv bez NIKAKOV PRITISOK od nikogo.

se soglasuvam 100% so tebe Shaxito

-------------

Датум на внесување: 13.Септември.2008 во 01:50
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

A sto ce mu kazes ako te prasa dali postoi dedo mraz koj sekoja godina im nosi podaroci na negovite drugarcinja - deka ne postoi samo zatoa sto tato ne veruva vo toa.....

Vidi sega ako nekoj nauci dete samo da gleda crno i belo zivotot na toa dete ce bide siv, no ako go naucime deteto na site boi ne samo sto ce ima raznoboen zivot nego ce ima sansa da gi mesa boite i da si napravi svoja koja najpovece ce mu odgovara ....

Со религијата го учиме на сите бои? чудно.....

-------------

Датум на внесување: 13.Септември.2008 во 01:57

Зошто да го учиш на атеизам детето уште во мали години? Зошто би го усмерувал детето во атеизам? Па нели неучењето на "нешто" ќе му даде можност понатаму да избере тоа (детето што сака)? Или тоа важи само за теистите?

Да неучењето вера ќе му даде можност да избере, А учењето вера нема

-------------

Датум на внесување: 13.Септември.2008 во 02:04

Учењето дека "Бог не постои" е учење атеизам. Значи ти го учиш детето на атеистичка вера и не му дозволуваш само да си избере вера кога ќе порасне.

-------------

Датум на внесување: 13.Септември.2008 во 02:16
zar treba da go laze svoeto dete? kako mozam da mu recam deka postoi, koga ne veruvam vo toa?

ti kako vernik, ke odgovoris na istoto prasanje - ne, ne postoi?

Датум на внесување: 13.Септември.2008 во 02:20

butel2, јас исто како тебе ќе му одговорам искрено на моето дете согласно моето убедување. Како што ти го учиш своето дете согласно твојата атеистичка вера, така и јас го учам согласно мојата теистичка вера. Јас ја започнав оваа дискусија бидејќи некои членови поставија еден еднодимензионален и пристрасен пристап кон прашањето алудирајќи дека доколку на детето му се проповеда атеистичка вера, тоа не било наметнување и ограничувње на слободниот избор, а доколку му се проповеда теистичка вера, тоа било наметнување и ограничување. Ја мајкатааа голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 13.Септември.2008 во 02:23

zar treba da go laze svoeto dete? kako mozam da mu recam deka postoi, koga ne veruvam vo toa?

Апсолутно истиот аргумент го поставив претходно во истава дискусија.
Секој го учи своето дете онака како што тој смета дека е исправно. Разликата е во тоа што мене ми е логично и разбирливо атеистот да го учи своето дете на атеизам, додека повеќето атеисти се противат на тоа човек детето да го учи на вера...
Аргументот дека ако го учиш на едното или на другото ќе му го одземе правото на избор е едноставно - глупост.

-------------

Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 13.Септември.2008 во 02:28
Ako ste iskreni so sebe i ako gi otfrlite veruvanjata, bilo da se ateistichki ili teistichki, bi odgovorile ednostavno ne znam.

A potoa mozhete da go informirate deteto so raznite chovekovi veruvanja. Toa ne ve sprechuva da go nauchite na opshto prifatenite chovechki normi i vrednosti.

Potoa ostavete go samoto da go otkriva svetot i vodete go nezhno, nenametlivo i vnimatelno so odgovori samo koga ke ve prasha i koga ste sigurni vo onoa sto go zboruvate. Ne go indoktrinirajte onaka kako sto ve indooktriniraa vas, "za negovo dobro", dokolku ne sakate da izrasne kako nekakva vasha lichna kopija, nekoe neispolneto Super Ego, nekakov neostvaren son. Bog vasheto dete go sozdal edno i edinstveno, nikogash porano rodeno i nikogash ponatamu nesozdadeno. Toa e unikatno i kako takvo treba da si go najde svojot pat vo zhivotot. Toa samoto ke se najde sebe si vo ovaa Kreacija i ke odbere vo sto da veruva.

Bidete srekni ako ne e kako vas. Toa ke bide dokaz deka e kako sebe si!

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 13.Септември.2008 во 02:32
ima razlika pomegju ucenje na nesto i odgovor dokolku deteto postavi prasanje.

Датум на внесување: 13.Септември.2008 во 02:32
"Toa ne ve sprechuva da go nauchite na opshto prifatenite chovechki normi i vrednosti."

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 13.Септември.2008 во 02:33
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Ako ste iskreni so sebe i ako gi otfrlite veruvanjata, bilo da se ateistichki ili teistichki, bi odgovorile ednostavno ne znam.

A potoa mozhete da go informirate deteto so raznite chovekovi veruvanja. Toa ne ve sprechuva da go nauchite na opshto prifatenite chovechki normi i vrednosti.

Potoa ostavete go samoto da go otkriva svetot i vodete go nezhno, nenametlivo i vnimatelno so odgovori samo koga ke ve prasha i koga ste sigurni vo onoa sto go zboruvate. Ne go indoktrinirajte onaka kako sto ve indooktriniraa vas, "za negovo dobro", dokolku ne sakate da izrasne kako nekakva vasha lichna kopija, nekoe neispolneto Super Ego, nekakov neostvaren son. Bog vasheto dete go sozdal edno i edinstveno, nikogash porano rodeno i nikogash ponatamu nesozdadeno. Toa e unikatno i kako takvo treba da si go najde svojot pat vo zhivotot. Toa samoto ke se najde sebe si vo ovaa Kreacija i ke odbere vo sto da veruva.

БРАВО

-------------

Датум на внесување: 13.Септември.2008 во 02:34
Не разбирам само една работа...
Зошто се мисли дека луѓето кои веруваат се индоктринирани, ограничени, догматизирани?!
Толку ли е невозможно да се разбере дека некој може да верува затоа што навистина искрено верува и ја открива суштината на постоењето во тоа верување?
Зошто секогаш се мисли дека се верува од страв, од тоа што некој те научил така, од тоа што мораш...?
Таквиот став е исто толку догма и доктрина колку што е она за кое се обвинуваат верниците...

-------------

Датум на внесување: 13.Септември.2008 во 02:35

"Toa ne ve sprechuva da go nauchite na opshto prifatenite chovechki normi i vrednosti."

sosema se slozuvam

Датум на внесување: 13.Септември.2008 во 02:36

Не разбирам само една работа...
Зошто се мисли дека луѓето кои веруваат се индоктринирани, ограничени, догматизирани?!
Толку ли е невозможно да се разбере дека некој може да верува затоа што навистина искрено верува и ја открива суштината на постоењето во тоа верување?
Зошто секогаш се мисли дека се верува од страв, од тоа што некој те научил така, од тоа што мораш...?
Таквиот став е исто толку догма и доктрина колку што е она за кое се обвинуваат верниците...

zato sto sigurna sum, mnogu malku ima takvi koi iskreno veruvaat

Датум на внесување: 13.Септември.2008 во 02:37

БРАВО

И јас се приклучувам кон честитките... БРАВО големо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкање

-------------

Датум на внесување: 13.Септември.2008 во 02:38
Zidarski, ako samiot si doshol do toa veruvanje, iskreno, bez strav ili nekakov interes, togash toj e tvojot slobode izbor. No toa ne znachi deka mora da bide isto zbor i na tvoeto dete.

A dokolku sledish nekoja religija i se smetash kako nejzin dosleden sledbenik, togash sigurno sledish dogmi.

-------------

Датум на внесување: 13.Септември.2008 во 02:42

Ako ste iskreni so sebe i ako gi otfrlite veruvanjata, bilo da se ateistichki ili teistichki, bi odgovorile ednostavno ne znam. A potoa mozhete da go informirate deteto so raznite chovekovi veruvanja. Toa ne ve sprechuva da go nauchite na opshto prifatenite chovechki normi i vrednosti. Potoa ostavete go samoto da go otkriva svetot i vodete go nezhno, nenametlivo i vnimatelno so odgovori samo koga ke ve prasha i koga ste sigurni vo onoa sto go zboruvate. Ne go indoktrinirajte onaka kako sto ve indooktriniraa vas, "za negovo dobro", dokolku ne sakate da izrasne kako nekakva vasha lichna kopija, nekoe neispolneto Super Ego, nekakov neostvaren son. Bog vasheto dete go sozdal edno i edinstveno, nikogash porano rodeno i nikogash ponatamu nesozdadeno. Toa e unikatno i kako takvo treba da si go najde svojot pat vo zhivotot. Toa samoto ke se najde sebe si vo ovaa Kreacija i ke odbere vo sto da veruva. Bidete srekni ako ne e kako vas. Toa ke bide dokaz deka e kako sebe si!
БРАВО

И јас се приклучувам кон честитките... БРАВО големо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкање

Си го извлече од целиот текст само тоа што ти одговара? не го есапиш во целост текстот? Очигледно не ја свати поентата

-------------

Датум на внесување: 13.Септември.2008 во 02:42

Ako ste iskreni so sebe i ako gi otfrlite veruvanjata, bilo da se ateistichki ili teistichki, bi odgovorile ednostavno ne znam. A potoa mozhete da go informirate deteto so raznite chovekovi veruvanja. Toa ne ve sprechuva da go nauchite na opshto prifatenite chovechki normi i vrednosti. Potoa ostavete go samoto da go otkriva svetot i vodete go nezhno, nenametlivo i vnimatelno so odgovori samo koga ke ve prasha i koga ste sigurni vo onoa sto go zboruvate. Ne go indoktrinirajte onaka kako sto ve indooktriniraa vas, "za negovo dobro", dokolku ne sakate da izrasne kako nekakva vasha lichna kopija, nekoe neispolneto Super Ego, nekakov neostvaren son. Bog vasheto dete go sozdal edno i edinstveno, nikogash porano rodeno i nikogash ponatamu nesozdadeno. Toa e unikatno i kako takvo treba da si go najde svojot pat vo zhivotot. Toa samoto ke se najde sebe si vo ovaa Kreacija i ke odbere vo sto da veruva. Bidete srekni ako ne e kako vas. Toa ke bide dokaz deka e kako sebe si!
БРАВО

Ah ti... Go upotrebiv zborot Bog bidejki sme na Veroispoved i pod toj termin podrazbirame neshto sto kreiralo, neshto (bilo sto) sto sozdalo po nekoj proces, a ne podrazbiram Bog kako religijska figura, onaka kako sto bi sakal ti da go prezentiras.

-------------

Датум на внесување: 13.Септември.2008 во 02:43
Месинџер - ова звучи исто како - кој не е со нас е против нас... само раскажано од другата страна.
Вистинската слобода е кога ќе почнеш да веруваш во туѓото право на слобода. Тоа го вклучува и правото на детето да избере само свој пат. Но што се однесува до едукацијата - човек доколку не го учи на она што самиот тој смета дека е исправно - тогаш го лаже детето.
Од друга страна - многу луѓе се лажат себе си кога мислат дека не го "индоктринираат" детето со својот став на еден или друг начин - дури и примерот кој ти го наведуваш е таков - тоа е твојот систем на верување, зарем не?

-------------

Датум на внесување: 13.Септември.2008 во 02:46

БРАВО

Ah ti... Go upotrebiv zborot Bog bidejki sme na Veroispoved i pod toj termin podrazbirame neshto sto kreiralo, neshto (bilo sto) sto sozdalo po nekoj proces, a ne podrazbiram Bog kako religijska figura, onaka kako sto bi sakal ti da go prezentiras.

Ova e odlichen primer za toa kako lugjeto slushaat, gledaat i razbiraat onoa sto sakaat da vidat i da slushnat. Nivniot mejkap gi pravi nesvesno selektivni i filtriraat se onoa sto ne se sovpagja so nivnite razbiranja, pogledi na svetot, filozofija na zhiveenje ili bilo sto drugo.

Tie ja gledaat samo svojata refleksija vo ogledaloto na zhivotot.

-------------

Датум на внесување: 13.Септември.2008 во 02:49

Месинџер - ова звучи исто како - кој не е со нас е против нас... само раскажано од другата страна.
Вистинската слобода е кога ќе почнеш да веруваш во туѓото право на слобода. Тоа го вклучува и правото на детето да избере само свој пат. Но што се однесува до едукацијата - човек доколку не го учи на она што самиот тој смета дека е исправно - тогаш го лаже детето.
Од друга страна - многу луѓе се лажат себе си кога мислат дека не го "индоктринираат" детето со својот став на еден или друг начин - дури и примерот кој ти го наведуваш е таков - тоа е твојот систем на верување, зарем не?

Ти зборуваш за туѓо право на слобода а на своето дете му ја ускратуваш..... Хипокризија

-------------

Датум на внесување: 13.Септември.2008 во 02:55

Ова М-р Ев треба да е потцртаното не тоа шти ти го потцрта

-------------

Датум на внесување: 13.Септември.2008 во 02:56
Прочитај убаво што реков - тоа го вклучува и правото на детето да избере.
Ако јас го учам детето на вредностите во кои јас верувам и според кои се водам во животот, не гледам како тоа ќе го ограничи него по некаков начин кога ќе порасне да има други вредности и да верува во други работи?
Со истата логика - доколку ти го учиш дека Бог не постои - ти го учиш на една теорија и еден систем на убедување (да не речам верување).
Нема разлика меѓу двете, ама баш никаква.

-------------

Датум на внесување: 13.Септември.2008 во 03:01

Ne se slozhuvam.

Kako toa "koj ne e so nas e protiv nas"? Kako mozhe da ima "nas' i "vas" koga na deteto mu gi pretstavuvash site strani. Togash ima samo "nie". Nie znaeme ova, nie ne znaeme ona i nie veruvame vo toa i toa.

I toa e toa. Nema nishto drugo poiskreno i pootvoreno od toa. Seto drugo e indoktrinacija bidejki se servira samo edno veruvanje, samo edna filozofija, samo edna dogma. Rabotata e sto vo ovie neshta ne se raboti so fakti, tuku so veruvanja, pa kako takvi tie ne mozhat da se dokazhat. Kako ke go dokazhesh ti onoa vo sto veruvash, a e sprotivno od nekoe drugo veruvanje? Imash nesoborlivi dokazi?

Ako ne beshe taka, togash nemashe da postojat ateisti, site ke bea teisti od toa "nesoborlivo veruvanje". Vsushnost toa vekje nema da bide veruvanje tuku nauka.

Istorijata sekogash potvrduvala deka onoa sto nie smetame vo momentot deka e ispravno, vsushnost bila ushte edna iluzija. Taka da jas nikomu ne bi mu sovetuval da se kladi na momentalnata "ispravnost".

Na krajot, mislam deka tvrdenjeto oti i "neveruvanjeto vo ona sto jas veruvam e isto taka veruvanje" e samo fraza na koja i davame pregolema vazhnost, neshto sto taa navistina ja nema. Zvuchi ubavo oratorski koga ke se upati na nekoj sto ne se slozhuva so nas, no istovremeno samo pokazhuva deka sme ostanale bez argumenti. Toa e drug nachin na kazhuvanje - ostanuvam "jas na moeto, a ti na tvoeto".

-------------

Датум на внесување: 13.Септември.2008 во 11:20

Ова М-р Ев треба да е потцртаното не тоа шти ти го потцрта

Штом реплицираше на целиот текст и на цеиот текст ти кажа "Браво", значи ти кажа браво и на реченицата "Бог вашето дете го создаде..." намигнување
И јас реплицирав на целиот текст и моето "браво" се однесуваше на целиот текст. Јас само потенцирав еден дел од него, а тоа не значи дека не велам браво на останатиот дел од текстот. Значи јас не сум тој што селектира, туку ти бидејќи не се согласуваш со делот каде што се вели "Бог го создаде вашето дете".
Јас се согласувам и со твоето потенцирање погоре, точно така, ти не треба да го индоктринираш твоето дете како што тебе те индоктринирале со атеизам уште од мали нозе, доколку не сакаш тоа да биде Атеист Џуниор среќа

-------------

Датум на внесување: 13.Септември.2008 во 11:49
Реков браво за текстот во целост, како целина како идеја како размислување. Не на секоја реченица поединечно. Ти го потцрта тоа што го потцрта и се виде што сакаше да постигнеш.
BTW колку за твоја информација никој мене не ме индоктринирал на ништо, мојот атеизам доаѓа од мене самиот од моите размислувања од она како јас ги гледам работите. Ниту пак индоктринирам да некој биде атеист јуниор, но твоето дете сум сигурен дека ке биде Евангелос јуниор, ако веке и не е.
Можеш ли за себе да кажеш дека твојата вера не си ја примил од твоите родители? Можеш ли да кажеш дека твоите деца нема да ги воспитуваш во духот на твојата религија?
Мислам дека не, т.е. убеден сум

-------------

Постирано од: fiks
Датум на внесување: 13.Септември.2008 во 12:06
na 90% od vernicite religijata im e nametnata od svoite roditeli ili nivni bliski..a se toa se slucuva vo mladosta na poedinecot,koga i samiot ne znae shto e i traga po vistinskiot karakter na svojata licnost.

-------------
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена,
само шлаг пена ќе бидеме и можеби
неколку жолти ракии.

Постирано од: neo_wmaster
Датум на внесување: 13.Септември.2008 во 12:09

Реков браво за текстот во целост, како целина како идеја како размислување. Не на секоја реченица поединечно. Ти го потцрта тоа што го потцрта и се виде што сакаше да постигнеш.
BTW колку за твоја информација никој мене не ме индоктринирал на ништо, мојот атеизам доаѓа од мене самиот од моите размислувања од она како јас ги гледам работите. Ниту пак индоктринирам да некој биде атеист јуниор, но твоето дете сум сигурен дека ке биде Евангелос јуниор, ако веке и не е.
Можеш ли за себе да кажеш дека твојата вера не си ја примил од твоите родители? Можеш ли да кажеш дека твоите деца нема да ги воспитуваш во духот на твојата религија?

Ајде друже атеисту сениор да те прашам, во што верувате вие атеистите? 99.9999 од вас ке кажат дека веруваат во науката. А и толку од вас немаат поим што претставува науката. Штом не верувате ниту во наука, ниту во Бог, значи живеете во слепило дека вие го контролирате вашиот живот, што во суштина не е така, зошто сега те има, после 2 секунди може да те нема. А верниците иако се верници, поголемиот дел од нив се заинтересира и за науката. Од овде се извлекува заклучок дека ти си во заблуда, а не верникот.

-------------
I love Daphne Millbrook.

Датум на внесување: 13.Септември.2008 во 12:19
Originally posted by neo_wmaster neo_wmaster напиша:

Ајде друже атеисту сениор да те прашам, во што верувате вие атеистите? 99.9999 од вас ке кажат дека веруваат во науката. А и толку од вас немаат поим што претставува науката. Штом не верувате ниту во наука, ниту во Бог, значи живеете во слепило дека вие го контролирате вашиот живот, што во суштина не е така, зошто сега те има, после 2 секунди може да те нема. А верниците иако се верници, поголемиот дел од нив се заинтересира и за науката. Од овде се извлекува заклучок дека ти си во заблуда, а не верникот.

Јак заклучок дека не веруваме во наука? Од каде само го изведе?
ДА во веро-НАУКА не верувам.
А дека верниците и тоа како живеат во заблуда и слепило сами си докажувате со вашите постови

-------------

Постирано од: Kali
Датум на внесување: 13.Септември.2008 во 12:21
Кога да им се зборува...кога ќе прашаат. Или пак, кога родителот ќе го почувствува моментот кога детето кое започнува да го впива светот со сите сетила и сите случувања околу него, има потреба од објаснувања за нешто.

И заклучив дека ќе му го кажам она што јас интимно го чувствувам и го мислам ( на начин достапен и разбирлив за него). Но, на никој начин нема да го загрозам неговото право на личен избор и мислење, за било што во животот. Но исто така, имам и обврска од него да направам човек. Имам обврска да му го донесам светот за да му дадам градивен материјал. Па дури и тој свет да биде мојот, субјективниот. Самата сум водела битки против нормите и правилата- против наметнатото поточно, и сум ја барала индивидуалноста. Но сепак, тоа е неминовно. Секое дете кога ќе почне да учи и расте, самото тоа претставува насочување кон нешто, наследување на нешто, едноставно социјализацијата и учењето во превод се ’’програмирање’’. Му преостанува единствено од таа појдовна точка, да види каде и како се препознава себеси, и што е негово вистинско а што наметнато, што сака за себе и од себе. Тоа право му е од бога дадено:)))))

-------------

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk