IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Децата и религијата-кога да им се говори за Бог?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Децата и религијата-кога да им се говори за Бог?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 10>
Автор
Порака
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Септември.2008 во 23:36
Токму така!
Do what is right, come what may...
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Септември.2008 во 23:43
Така ами како?
Сееш, полеваш и се молиш за добар род...Како добар градинар.
Го негуваш цветот, му даваш љубов и неопходни материи за раст, нежно му шептиш...Тешко дека во таков случај место плод-ќе добиеш трн...

Ова ме потсети на една убава песна на Виолета Томовска (навистина убава е, народна, но вредна...“Нека расте о Боже, родот убав мој...“)среќа

МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Ateist Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Јуни.2007
Локација: Macedonia
Поени: 757
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ateist Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Септември.2008 во 12:02
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Бутел - се согласувам со тебе! Но како што гледаш, и јас и ти сме во право. Затоа што ако ти го учиш детето твое на религија, нема да бидеш искрена пред себе, а соодветно и пред него. Ако јас не го учам детето мое (кога ќе имам де) на религија, тогаш јас нема да бидам искрен пред себе, а соодветно и пред него...
Но - ни јас ни ти не го ограничуваме детето во тој поглед и сепак тоа самото ќе избере за себе понатаму во животот.
Се надевам дека се разбираме.

Само една „мала“ разлика што неучењето на нешто ќе му даде можност понатаму да го избере тоа (ако детето сака), но учењето на нештото тешко да ќе му даде правец утре да се одрече од тоа, а и чисто се сомневам ако сепак се одрече дека тебе ќе ти биде драго.

Изменето од Ateist - 11.Септември.2008 во 12:03
Да бидеш верник е исто како да си слеп, а да раскажуваш за светлината (Атеист)
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Септември.2008 во 13:03
Ateist, што би му одговорил на твоето дете доколку тоа те праша дали постои Бог?
На какво "нешто" ти би го научил твоето дете во тој случај?

Изменето од EvAngelos - 11.Септември.2008 во 13:19
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Септември.2008 во 18:26
Атеист - истото важи ако го научиш детето на теорија на еволуција - после тешко дека ќе се откаже од неа, иако знаеме дека таа не е ниту докажана, ниту доволно стабилна како теорија.
Во секој случај, што и да го учиш, ти ќе му изградиш еден систем на верување и убедување, тоа е неминовно. Соодветно - секој родител го гради системот што тој го смета за исправен.
Do what is right, come what may...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ateist Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Септември.2008 во 00:14
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Ateist, што би му одговорил на твоето дете доколку тоа те праша дали постои Бог?

Ке му кажам дека не постои

Изменето од Ateist - 13.Септември.2008 во 00:14
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ateist Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Септември.2008 во 00:20

Атеист - истото важи ако го научиш детето на теорија на еволуција - после тешко дека ќе се откаже од неа, иако знаеме дека таа не е ниту докажана, ниту доволно стабилна како теорија.
Во секој случај, што и да го учиш, ти ќе му изградиш еден систем на верување и убедување, тоа е неминовно. Соодветно - секој родител го гради системот што тој го смета за исправен.

Нема ни во теоријата на еволуцијата, ке го научи тоа во школо
BTW, ако теоријата на еволуцијата е ниту докажана, ниту доволно стабилна како теорија, сигурно теоријата (не е дури ни теорија) за бог е ептен и докажана и стабилна

Изменето од Ateist - 13.Септември.2008 во 00:30
Кон врв
alan ford Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Techno thief

Регистриран: 02.Март.2008
Поени: 10782
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај alan ford Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Септември.2008 во 00:41

kompletno se soglasuvam.no ako vekje mora nesto da mu kazesh,pre bi odbral da mu zboruvam za teor. za evoluc. nego da mu kazam "gospod sine,se e ova delo na gospod"
I vrag može citirati Sveto pismo za svoje potrebe.
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Септември.2008 во 00:59
Originally posted by Ateist Ateist напиша:

A sto ce mu kazes ako te prasa dali postoi dedo mraz koj sekoja godina im nosi podaroci na negovite drugarcinja - deka ne postoi samo zatoa sto tato ne veruva vo toa.....

Vidi sega ako nekoj nauci dete samo da gleda crno i belo zivotot na toa dete ce bide siv, no ako go naucime deteto na site boi ne samo sto ce ima raznoboen zivot nego ce ima sansa da gi mesa boite i da si napravi svoja koja najpovece ce mu odgovara ....
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Techno thief

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај alan ford Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Септември.2008 во 01:09
koe dete denes veruva vo Dedo Mraz? Vnuka mi ima 4 godini,i koga i go spomnav Dedo Mraz,samo me pogledna i mi rece "aj be ne me driblaj"..Dedo Mraz otide u urbanite legendi
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Септември.2008 во 01:11

Зошто да го учиш на атеизам детето уште во мали години? Зошто би го усмерувал детето во атеизам? Па нели неучењето на "нешто" ќе му даде можност понатаму да избере тоа (детето што сака)?
Или тоа важи само за теистите? голема%20насмевка

п.с.

Само една „мала“ разлика што неучењето на нешто ќе му даде можност понатаму да го избере тоа (ако детето сака), но учењето на нештото тешко да ќе му даде правец утре да се одрече од тоа, а и чисто се сомневам ако сепак се одрече дека тебе ќе ти биде драго.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Септември.2008 во 01:12
Originally posted by alan ford alan ford напиша:

koe dete denes veruva vo Dedo Mraz? Vnuka mi ima 4 godini,i koga i go spomnav Dedo Mraz,samo me pogledna i mi rece "aj be ne me driblaj"..Dedo Mraz otide u urbanite legendi

Sto mislis koj e kriv za toa ..... decata sigurno ne se tie se radjaat kako tabula rasa ... nie sme tie sto pisuvame po nea ....
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Techno thief

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај alan ford Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Септември.2008 во 01:25
bas taka...zatoa da ne gi doime uste od mali noze so razni nebulozi
Кон врв
Shaxito Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јуни.2008
Поени: 260
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Shaxito Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Септември.2008 во 01:26
Sekoj roditel e dolzen da go vospituva svoeto dete po pravilniot pat,za eden den i samoto toa da se gordee na svojot roditel a i da postane vo vistinska licnost.Jas kako roditel moeto dete bi go vospitala poinaku od STO JAS SUM BILA VOSPITANA vo tije godini koga ''me vospituvale'' ... kako najprvin se znae deka na deteto sekogas mu se zboruva so tivok ton i najubavo e nikogas deteto da ne oseti karanje ili nekoj konflikt megu roditelite.Moeto dete bi go ucela da ne krade,da ne laze,da ne gi navreduva i povreduva lugeto i da gi pocituva.Da ne gi deli pred se drugarcinjata bez razlika od kaj se,od kaj poteknuvaat i od koja vera se ili rasa...Normalno e deka nema da mu nametnuvam nekoi dtrogi normi na Islamot ali sepak ke mu kazam nekoi raboti koi jas gi pocituvam...ali toa vo pogolemi godini ali ne kako mnogu malo.A koga ke napravi 15-16 godini ,,,ona e veke sesno za Verata i samo moze da si odluci za sto ke veruva isto kako sto jas sama si odluciv bez NIKAKOV PRITISOK od nikogo.
''Ceni se samiot ako sakas da te cenat i drugite''
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 10>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,391 секунди.