|
"VS" |
Внеси реплика | страница <1234 16> |
Автор | |
Zoran K
Модератор Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Fino...
Koja kamera ti se dopagja poveke na ovie isti setinzi, Lajkava i Kanonot? Mozhesh da napravish komparacija - ist objekt, osvetluvanje, 100ASA, bez ostrenje i.t.n.? |
|
Janus
Сениор Регистриран: 07.Август.2005 Статус: Офлајн Поени: 499 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
deni, mislam deka ima. Samo M8 nema, kolku sto znam.
A BW e Balance of White (ama se izvadiv ) |
|
mdeni
Сениор Регистриран: 23.Август.2007 Статус: Офлајн Поени: 719 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Janus
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Inaku, pocnav da si igram so LEICA pomalku, i ete go prviot test:
sobno svetlo (1 sijalica od 100w vo luster. Manual BW. Sharpness LOW, drugoto standard. Manual focus, 2.4 blenda. Od raka, potpreno na casa :-) Nikakva obrabotka. http://flickr.com/photos/22386451@N03/2852147722/ |
|
Zoran K
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mi olesna...
|
|
Janus
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Zoki, majstore, koooochi!!!!
ja ja vidov smeskata, pa i ja ti se okeziv, i toa onaka So, do not be worry... Samo prodolziv vo istiot stil ;-) |
|
Zoran K
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ah bre Janus, kade vide zloba vo mojot komentar, zarem ne vide smeshka na krajot ??? Samo se sheguvav na nachinot kako gi prezentirashe rabotite, nishto povekje. Zarem ne primash shega koga govorish za kameri ? Sekogash sum velel deka CANON i NIKON se dvete najdobri iminja vo foto tehnikata i deka dokolku nemav, po nekoja prichina, Nikon kameri ke imav Canon i ke bev podednakvo zadovolen. Vo DSLR tehnikata za sega (verojatno i za podolgo vreme) nikoji ne gi stiga ovie dve iminja, nitu Leica, nitu Pentax, nitu Olympus, nitu Panasonic, nitu... Ajde da ti se izvinam ushte ednash za neshto sto ne sum napravil, ama ti taka si go interpretiral: samo se sheguvav na tvojot komentar i ne mislev nishto seriozno. |
|
Tegla
Сениор Регистриран: 16.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 2213 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ne e drugo, podobro e. Ima edno pravilo "Ako ne znaes sto da kupis, kupi go najskapoto". Taka sto Leica e najdobrata kamera i najdobrite lekji do 35mm format |
|
That is called grain. It is supposed to be there.
|
|
Tegla
Сениор Регистриран: 16.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 2213 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mislam deka Zatko prodavase eden Hasselblad. Se naogja Hasselblad za 500-800 evra na staro so 80/2.8. Ne e tolku skapo vo odnos na merakot i WOW faktorot |
|
That is called grain. It is supposed to be there.
|
|
Mire
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 15.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1594 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Auhhhh,
Ova ti e internet ... zivo nedorazbiranje. Ako ne se lazam, tebe te interesira sto ce PONUDI 5D mkII, koga ce go ponudi i kolku toa zadovolstvo ce cini, a ne kolku ce ima razlika pomedju 5D i 5D mkII. Sosema e mozno i da gresam. Razmisluvanja se samo razmisluvanja i nemaat absolutna vrednost. Sto ce rece toa se moi 0.002$ worth na taa tema, bez namera da omalovazam bilo cie glediste (outmost respect to all of you ) ... Jas sum pomalku cold-hearthed po tie prasanja i moite viduvanja cesto pati ne se bas prifatlivi za site. Istoto cesto se aplicira i na nacinot na fotografiranje i gledanjeto na fotografiite, no sto e toa e |
|
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka klikni TUKA
|
|
dimi
Сениор Регистриран: 20.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 406 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Uh Mire voopsto ne si vo pravo. nemam akcii vo nitu edna firma (za zal), nemam nitu preferenci za odreden proizvoditel ( vo momentot rabotam so Canon 400d i so Nikon D80), no i te kako mi e bitno sto kje ima vo sledniot aparat.
Prvo sum ljubitel na tehnikata i na fotografskata tehnologija, (ili geek) pa mi e interesno da gledam kako napreduvaat.
Od druga strana napredokot na tehnologijata vo fotografijata znaci deka naskoro taa tehnologija kje stane dostapna i vo poniskite klasi i kje bide poeftina.
Na krajot izleguvanjeto na nov aparat, bi mozelo da me predomisli da go kupam postariot model, pa zatoa mi e vazno sto e ona sto kje sleduva.
Vo konkretniot slucaj, sega ne bi kupil 5d bidejki tehnologijata vo nego e zastarena i bi si gi zacuval parite za da go kupam noviot model. ako navistina mnogu mi treba FF, a novata 5-ka ne go dade ona sto se ocekuva, togas mozebi bi razmisluval za menuvanje na sistemot i investicija vo Nikon D700
zatoa mi e vazno sto kje se slucuva so novite aparati
|
|
Mire
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 15.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1594 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Dimi,
Pretpostavuvam deka zboruvas za vtoriot del od mojot prvicen post (ili pak diskusijata za tezinite na opremata). Normalno deka e subjektivna, no tezata ne mi e toa. Edinstvena teza (kako teza) koja ja dadov e deka e totalno nebitno kolku napredok imaat vgradeno vo sledniot aparat Canon, ili Nikon, tuku bitno e sto vo momentot se nudi na pazarot i za koi pari. Za krajniot korisnik, diskusiite i zaklucocite kolku napredok ima od 30D do 40D, ili od D80 do D90, se totalno irelevantni, osven ako imate akcii vo Canon ili Nikon . |
|
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka klikni TUKA
|
|
mdeni
Сениор Регистриран: 23.Август.2007 Статус: Офлајн Поени: 719 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Браос! Незнам зашто тоа голем дел го игнорираат, ама меракот има огромно значење. Знам дека може да има и бенефиции од работи направени од мерак, ама поважен е меракот одколку бенефициите. Leica, фиксни објективи, Филм, М8, (се тресе...) , Ноктилукс... Не дека се подобри од 400Д, ама друго е... |
|
dimi
Сениор Регистриран: 20.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 406 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Vidis Mire tvojata teza e vo red, no e premnogu subjektivna. Mozebi bi funkcionirala za nekoj sto sega vleguva vo fotografija ili pak za nekoj sto se misli da go kupi svojot prv DSLR, pa so maki se trudi da sobere sredstva. Problemot e sto e racionalna i go isklucuva vazniot i neminoven faktor "merak" :)
Na Janus na primer ne mu treba skapata Leica M8, no poradi merakot so zadovolstvo bi ja kupil, neli?
Jas odamna imam pisano deka zasega ne mi treba D3 ili 1Ds, no ako zarabotuvam dovolno od fotografijata, bi si go kupil samo zaradi merakot.
Isto taka odamna sakam da si kupam SLR 6x6 (osobeno Hassy), koj realno ne mi treba, tezi, na film e, rabotata so nego e bavna, skapa i finansiski neisplatliva, no ima poseben smek i mi pravi merak.
Sepak cenata za toa zadovolstvo postojano me sprechuva da si go dozvolam, bidejki so tie pari kupuvam digitalna oprema, sto vo momentot e daleku poisplatliva investicija, iako se uste sonuvam eden 503cw ili bilo koj od 500 serijata :) :)
Tvojot nacin go koristam pri kupuvanjeto na objektivi, koi mora da bidat striktno namenski, prakticni i kvalitetni, i se razbira finansiski isplatlivi.
Realno nemam potreba od objektiv nad 200mm, bidejki nitu rabotam kako paparaco, nitu slikam sportski natprevari, nitu pak me interesira wildlife fotografija. Vo slucajot na objektivite merakot e vo vtor plan na funkcionalnosta i isplatlivosta.
PS: Mozebi nekoj mlad bogatas so sto tuku steknat interes za fotografija sega se smeska i pritiska na kopceto "Add to card" vednas pod slikata na Hasselblad H3DII-50 :):P ne mu treba, ne stanuva zbor za nekakov merak, tuku ednostavno za luksuzarenje od tipot "mi se moze" :)
|
|
Внеси реплика | страница <1234 16> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |