|
"VS" |
Внеси реплика | страница <1 1213141516> |
Автор | |
zatko
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 28.Октомври.2005 Локација: Australia Статус: Офлајн Поени: 388 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Za kazna jas bi ti dal Hasselblad pa da vidis sto e teskotija
Изменето од zatko - 10.Септември.2008 во 18:47 |
|
www.blissvp.com
|
|
Zoran K
Модератор Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
He... toa i ne e tolku strashno... Jas bi predlozhil barem edna Mamiya RB67, onaka kako sredna kategorija megju lesni i teshki kameri.
P.S. Tezhinata na kamerata dava odredena substicijalnost na teloto i se reflektira kako zgolemena stabilnost vo nejzinoto drzhenje i vo podobroto vpivanje (amortiziranje) na mehanichkite vibracii. Se razbira, toa ne znachi deka kamerata treba da bide ekscesivno teshka, no nejzinata masa i dimenzii treba da bidat fino izbalansirani za da dadat optimalen rezultat. So drugi zborovi, baranjeto na esktralesni kameri e kontraproduktivno za se, osven za amalskata rabota. Изменето од Zoran K - 10.Септември.2008 во 22:30 |
|
Mire
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 15.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1594 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Sakate da mi kazete da pocnam da si nosam drven stativ kako Ansel, samo zatoa sto nitu eden carbon-fiber, ili magnesium alloy stativ nema sansi da gi vpiva vibraciite kako drven?
Ubavo si kaza Zoran ... se si ima svoja namena i svoja klientela. Povtorno se vracame na ona: "Be a smart shopper" Elem, prasanjeto na tezinata na opremata isto sosema licna preferenca. Kako pro, ti i Zatko morate da gi m'knete ... dobro, ne bas morate, ama e pozelno. Ilco naprimer ne gi ni primetuva objektivite sto gi nosi, ama bicepsot mu e kolku moja butina ... jas pak, bas i ne moram, nitu sakam. Ako izborot na Zatko e Canon 1Ds, logicniot izbor na eden fotoreporter vo Canon-land e Canon 1D (barem vo golem broj na slucaite). Povtorno mnogu namenska rabota i izbor. Da sme zivi i zdravi, moze ce dojde vremeto koe Igor go spomna ("Krop senzorot e mrtov"), koga nema da ima krop senzori. Togas ce moraat FF-ot da go stavat vo telo koe ne tezi 1,2 Kg i mozebi da proizvedat solidni FF stakla koi nemaat preden element so golemina na tegla Patem, ova nema vrska so inicijalniot muabet |
|
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka klikni TUKA
|
|
Janus
Сениор Регистриран: 07.Август.2005 Статус: Офлајн Поени: 499 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Pomegju site muabeti za novi i vakvi-takvi aparati, ja nabaviv leica digilux 2. Star aparat, 5mpixeli, malo cipce, so sum na ISO 100 kolku 5d-to na 1000 (bukvalno). Arno ama, kakvi fotki vadi! Najseriozno, ima nekoja magija vo boiute i atmosferata sto gi pravi onaka, WOW. Baska ful manuelni kontroli, aperture na lekja, fokus na lekja, shutterspeed na trkalce... Mislam deka ke bide povekje koristen od 5d-to vo naredniov period. Barem koga ke mi stigne polnac, posto sega sum so prazna baterija i bez polnac :)
P.S. Ako nekoj mi kaze sega deka duri i ova aparatce e podobro od Canon, ostro ke protestiram (so kletvi i pcovki ;-) http://www.dpreview.com/reviews/leicadigilux2/ Изменето од Janus - 12.Септември.2008 во 00:31 |
|
Tegla
Сениор Регистриран: 16.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 2213 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Tebe te fatila MAJATA za Leica Gotov si. Kakov Canon, kakov Nikon. Se znae koj e glaven fraer u maalo. Toj so Leica . Ne da e podobra, najdobra e stom covek so 5D pagja na kamera koja spored segasni geek standardi e katastrofa. E toa se vika ziveenje so stil. Toa e Leica . |
|
That is called grain. It is supposed to be there.
|
|
Zoran K
Модератор Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Janus, chestito nova kamera!
Inaku, nikoj ne tvrdi deka digitalna Leica e podobra od digitalen Canon. Ama zatoa ti samiot velish ...
|
|
Janus
Сениор Регистриран: 07.Август.2005 Статус: Офлајн Поени: 499 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Zoki, krajno zloben ti e komentarot. Znaev deka vakvo nesto ke otkorne nekoj, pa ubavo najaviv sto go ocekuva vo vakov slucaj .
Inaku, stotuku zedov i 100-400L IS USM, pokraj 24-105L i 70-200L. Sledi 17-40L. 5kata moze da mi ja zameni sam 1Ds, ili eventualno 5D markII. Leicata e zamena za G9, t.e. nesto sto moze da bide non-stop so mene i da ne tezi 4 kila. Sepak, stakloto sto mu e zalepeno na aparatceto e dramaticno (vario summicron 28-90 2.0-2.4) i e tipicno leica staklo. Ne samo da e podobro od bilo koj kit objektiv, tuku i od poveketo ne-kitovi :) Razgleduvav kako opcija Leica M8, ama koshtaaaa. 5.000 dolari teloto, i ich da ne e uste tolku za 1-2 lekji. A zamislete, nema auto fokus |
|
dimi
Сениор Регистриран: 20.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 406 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Vidis Mire tvojata teza e vo red, no e premnogu subjektivna. Mozebi bi funkcionirala za nekoj sto sega vleguva vo fotografija ili pak za nekoj sto se misli da go kupi svojot prv DSLR, pa so maki se trudi da sobere sredstva. Problemot e sto e racionalna i go isklucuva vazniot i neminoven faktor "merak" :)
Na Janus na primer ne mu treba skapata Leica M8, no poradi merakot so zadovolstvo bi ja kupil, neli?
Jas odamna imam pisano deka zasega ne mi treba D3 ili 1Ds, no ako zarabotuvam dovolno od fotografijata, bi si go kupil samo zaradi merakot.
Isto taka odamna sakam da si kupam SLR 6x6 (osobeno Hassy), koj realno ne mi treba, tezi, na film e, rabotata so nego e bavna, skapa i finansiski neisplatliva, no ima poseben smek i mi pravi merak.
Sepak cenata za toa zadovolstvo postojano me sprechuva da si go dozvolam, bidejki so tie pari kupuvam digitalna oprema, sto vo momentot e daleku poisplatliva investicija, iako se uste sonuvam eden 503cw ili bilo koj od 500 serijata :) :)
Tvojot nacin go koristam pri kupuvanjeto na objektivi, koi mora da bidat striktno namenski, prakticni i kvalitetni, i se razbira finansiski isplatlivi.
Realno nemam potreba od objektiv nad 200mm, bidejki nitu rabotam kako paparaco, nitu slikam sportski natprevari, nitu pak me interesira wildlife fotografija. Vo slucajot na objektivite merakot e vo vtor plan na funkcionalnosta i isplatlivosta.
PS: Mozebi nekoj mlad bogatas so sto tuku steknat interes za fotografija sega se smeska i pritiska na kopceto "Add to card" vednas pod slikata na Hasselblad H3DII-50 :):P ne mu treba, ne stanuva zbor za nekakov merak, tuku ednostavno za luksuzarenje od tipot "mi se moze" :)
|
|
mdeni
Сениор Регистриран: 23.Август.2007 Статус: Офлајн Поени: 719 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Браос! Незнам зашто тоа голем дел го игнорираат, ама меракот има огромно значење. Знам дека може да има и бенефиции од работи направени од мерак, ама поважен е меракот одколку бенефициите. Leica, фиксни објективи, Филм, М8, (се тресе...) , Ноктилукс... Не дека се подобри од 400Д, ама друго е... |
|
Mire
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Dimi,
Pretpostavuvam deka zboruvas za vtoriot del od mojot prvicen post (ili pak diskusijata za tezinite na opremata). Normalno deka e subjektivna, no tezata ne mi e toa. Edinstvena teza (kako teza) koja ja dadov e deka e totalno nebitno kolku napredok imaat vgradeno vo sledniot aparat Canon, ili Nikon, tuku bitno e sto vo momentot se nudi na pazarot i za koi pari. Za krajniot korisnik, diskusiite i zaklucocite kolku napredok ima od 30D do 40D, ili od D80 do D90, se totalno irelevantni, osven ako imate akcii vo Canon ili Nikon . |
|
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka klikni TUKA
|
|
dimi
Сениор Регистриран: 20.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 406 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Uh Mire voopsto ne si vo pravo. nemam akcii vo nitu edna firma (za zal), nemam nitu preferenci za odreden proizvoditel ( vo momentot rabotam so Canon 400d i so Nikon D80), no i te kako mi e bitno sto kje ima vo sledniot aparat.
Prvo sum ljubitel na tehnikata i na fotografskata tehnologija, (ili geek) pa mi e interesno da gledam kako napreduvaat.
Od druga strana napredokot na tehnologijata vo fotografijata znaci deka naskoro taa tehnologija kje stane dostapna i vo poniskite klasi i kje bide poeftina.
Na krajot izleguvanjeto na nov aparat, bi mozelo da me predomisli da go kupam postariot model, pa zatoa mi e vazno sto e ona sto kje sleduva.
Vo konkretniot slucaj, sega ne bi kupil 5d bidejki tehnologijata vo nego e zastarena i bi si gi zacuval parite za da go kupam noviot model. ako navistina mnogu mi treba FF, a novata 5-ka ne go dade ona sto se ocekuva, togas mozebi bi razmisluval za menuvanje na sistemot i investicija vo Nikon D700
zatoa mi e vazno sto kje se slucuva so novite aparati
|
|
Mire
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Auhhhh,
Ova ti e internet ... zivo nedorazbiranje. Ako ne se lazam, tebe te interesira sto ce PONUDI 5D mkII, koga ce go ponudi i kolku toa zadovolstvo ce cini, a ne kolku ce ima razlika pomedju 5D i 5D mkII. Sosema e mozno i da gresam. Razmisluvanja se samo razmisluvanja i nemaat absolutna vrednost. Sto ce rece toa se moi 0.002$ worth na taa tema, bez namera da omalovazam bilo cie glediste (outmost respect to all of you ) ... Jas sum pomalku cold-hearthed po tie prasanja i moite viduvanja cesto pati ne se bas prifatlivi za site. Istoto cesto se aplicira i na nacinot na fotografiranje i gledanjeto na fotografiite, no sto e toa e |
|
|
|
Tegla
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mislam deka Zatko prodavase eden Hasselblad. Se naogja Hasselblad za 500-800 evra na staro so 80/2.8. Ne e tolku skapo vo odnos na merakot i WOW faktorot |
|
|
|
Tegla
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ne e drugo, podobro e. Ima edno pravilo "Ako ne znaes sto da kupis, kupi go najskapoto". Taka sto Leica e najdobrata kamera i najdobrite lekji do 35mm format |
|
|
|
Внеси реплика | страница <1 1213141516> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |