|
Колкава е инфлацијата во Македонија? |
Внеси реплика | страница 12> |
Автор | |
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 29.Август.2008 во 08:39 |
...Ima inflacija...nema inflacija...Inaflacijata e dvocifrena... inflacijata e pogolema otkolku shto e oficijalno priznata... inflacijata ja "due" opozicijata... vakvi....onakvi informacii...a cenie rastat... eve od sabajle koga mi se potroshi shtekata cigari otkriv deka Benston lights meko e kaceno 5 den... odnosno 12,5%...za drugi proizvodi da ne zboruvame...Bankite gi zgolemija kamatnite stapki... Guvernerot Goshev ne moze da ni potvrdi dali ke ni se "posoli" i pogorci zivotot...
Збогум на ниските камати - ќе се смири ли инфлацијата? Засега е тешко да се каже дали овие мали поместувања ќе влијаат врз инфлацијата, вели гувернерот Гошев Дефинитивно може да им се каже збогум на „евтините“ кредити, ако и досега можеа така да се наречат заемите кои нашите банки им ги доделуваа на граѓаните и на компаниите. Речиси сите банки една по една ги зголемија каматните стапки на своите кредити. Некои банки дури и во два наврата извршија корекции во својата каматна политика. |
|
Pustinski-Lav
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 31.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Jas licno smetam deka vo Makedonija demnee dvocifrena inflacija...... toa go zabelezav so doadzanje vo Makedonija posle nekolku meseci odsustvo............ povece od 50% od artiklite za ishrana se poskapi za razlika od edna Germanija da receme..
|
|
NEMOZETE DA GO NAUCITE NA DRUGI SO NISTO; MOZE SAMO DA MU POMOGNETE SOZNANIETO DA GO SPOZNAE VO SEBE
|
|
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
nema!,..za slepcite i tie shto ne mislat so svoja glava( a tie se gro-to vo zemjava),..kako be moze da nema,...koga ,..lani ako si plakjal za smetki ,..da recheme 4 000,...sega ne ti stigaat ni 6 !?,...parno ,telefon,..sega i strujata,..za benzinot i da ne zborime,...........mleko i se shto e od mleko!! ....skoknale nekoi duri i sto posto,...a, glupchono ke mi sere za 5-6 % inflacija!,...
Изменето од brza - 30.Август.2008 во 22:19 |
|
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|
Miriam
Сениор Регистриран: 25.Април.2007 Локација: United States Статус: Офлајн Поени: 336 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Инфлација во моментов има насекаде во светот. За жал, придружена е со стагнација.
Македонија не може да направи ништо да го сопре процесот - не може да ја намали цената на нафтата, а и ги испродаде сите порано јавни претпријатие и не може да ја контролира ни цената на струја, парно, телефон. Банките се малку различна приказна - каматите се високи поради поголемиот ризик, не толку многу заради инфлација. |
|
Try again. Fail again. Fail better.
|
|
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Инфлација во моментов има насекаде во светот. За жал, придружена е со стагнација.
da?!,..pa?,...i gotovo?,...imalo sekade ,..pa i tuka!,..ajde bogati,...a, toa shto tuka osnovnoto e kacheno za duri i 100% ,..voopshto ne e vazno,..samo neka se teshi narodot,..deka sekade e ,..taka!,...a be,..odamna vikam,...nekoi ne zasluzile da se bilo kade ,..osven tuka! |
|
|
Miriam
Сениор Регистриран: 25.Април.2007 Локација: United States Статус: Офлајн Поени: 336 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Е па не мора да значи ако има насекаде, да има и во Македонија. Ако Македонија си ја произведува нафтата, струјата, храната, облеката и се друго, каква е состојбата во светот апсолутно нема да има врска со економијата во Мк. Ама ако 90% од консумативите се увезени, и ако поскапуваат во земјите каде што се произведени, како ќе ја спречиш инфлацијата во Македонија? Не велам дека е фер или многу убаво, ама тоа е... |
|
|
|
brza
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
pak ti kako da ne razbirash ili razbirash,...ama,....stvarta e u toa shto,..tamu ripa nekolku %,...a tuka nekolku desetici,...e,pa,....ne e toa zaradi toa shto nasekade poskapuva,...tuku samo izgovor za strizenje na "ovcite",...koe shto ,..tamu kaj shto si,....ne e mozno!
|
|
|
Miriam
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
И според тебе некој им кажува на сите продавници истовремено да ги поскапат цените? Кој? Инаку, се разбира дека со сите фирми продадени на странци и монополи во сите сфери, навистина е тешко за народот. Ама така е од доста време. И таму кај што сум за храна давам 20% повеќе од лани. Среќа што немам кола па не трошам за безнин. Се разбира, во Македонија се познава повеќе зашто и во нормална состојба платите не стигаат до крај на месецот, уште помалку кога цените растат. |
|
|
|
ТХЦ Манге
Сениор Регистриран: 10.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 99 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Инфлацијата е некаде над 12 % на годишно ниво... тоа е галопирачка инфлација која во посрана земја како нашата одма може да се претвори во хиперинфлација.. но лекцијата ја научија нашите лижачи на ММФ - па сега к*рсот на денарот го оддржуваат со врзување на денарот со монетарните резерви... на тој начин тој е стабилен додека извозот стагнира а целата економија генерално пропаѓа...
Околу зголемувањето на банкарските каматни стапки- тоа е резултат на спасоносното решение на „македонските експерти“ да на амерички начин( во економија од 300.000.000 милиони жители и незмисливо богатство) - едноставно ги кренат каматите на благаничките записи. Со тоа банките се одлучуваат да купуваат благајнички записи- тезаурираат поголем дел од парите- и во недостиг(релативен) на пари- ја зголемуваат каматната стапка на кредитите.. тоа е се во ред - но дали е за една мала економија - каде сепак разликата во двата t на благајничките записи и интересот - нема да биде црпена од буџетот на овај докљафкан народ... ама то ти е македонче ко ке ти водит економија...ЛОЛ абе да било то за економија - не ке било офчарче низ вековите ... ама ај батали... Видела жабата коњот кај шо се потковјат - и таа ја кренала ногата... така и ние .. ке си играме држава...ЛОЛ |
|
alan ford
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Techno thief Регистриран: 02.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 10782 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
koj po gjavolite moze da ja izmeri...samo neboto i e granica
|
|
I vrag može citirati Sveto pismo za svoje potrebe.
|
|
biljana.madrid
Сениор Прилепчанка Регистриран: 22.Ноември.2007 Локација: Spain Статус: Офлајн Поени: 358 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Koga letovo bev vo Makedonija i izlegov da kupuvam v prodavnica, nervite mi se krenaa od cenite. Cenite bea isto kako i vo Spanija i zgora na toa ne soodejstvuvaat so kvalitetot. Imas mal izbor od eden odreden proizvod ( ili nikakov izbor) po edna visoka cena.
Na primer: Jas kupuvam CHOCAPIC od Nestle i tuka e 2,15 evra 340 - 600 gr zavisi od ponudata i prodavnicata, Tamu go vidov vo edna prodavnica isto CHOCAPIC ama vo mini pakuvanje i 220 den ( znachi 3 i nesto evra). Si rekov da ti se pluknam ke davam 3 i pol evra za 5 zrna sto mi gi prodavaat, i si ¨delkav¨ biskviti cel mesec. Toa e samo eden primer. SE e taka. Cenite visoki ( da ne recham i poskapo od tuka), kvalitet nikakov, ponuda nema, i vo odsustvo na konk*rencija jasno e deka cenata ne soodejstvuva so kvalitetot.
Infalacija i tuka im nekade 4 procenti, bese 4, 7 ama se namali malku ama sakam da kazam ne e isto da poskapi nesto vo Makedonija (vo sluchajov rechisi se) i tuka vo Spanija. Nie i onaka nemame pari i napolu cena da ni go dadat isto ni se faka.
Nema domasno proizvodsvo, rechisi sé e od uvoz. Samo proverete gi etiketite. Pa i da e nashe proizvodstvo poradi malata konk*rencija cenata ne paga...
|
|
Прилепчанка
|
|
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...aj nekoj neka mi presmeta...gravot beshe 120 den... sega e 250 den... kolku e inflacijata...kaj gravot...velat godinashen...a toa se gleda tropa kako suva slama...sushen presushen...
Изменето од mamamd - 17.Септември.2008 во 14:19 |
|
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
мамамд... ме насмеа... инфлација кај гравот...
Инфлацијата е пораст на општото ниво на цени и се мери годишно или месечно. Стапката на инфлација е промена на општото ниво на цени и се мери:
CPI (за тековната година) - CPI (за претходната година)
_______________________________________________ * 100
CPI (за претходната година)
CPI (consumer price index) ти е статистичка мерка формирана од просекот на цените пондерирани преку потрошувачката кошничка на едно просечно семејство за една година.
Е сега ти пресметај каде е тука гравот... и колкава му е инфлацијата...
|
|
mamamd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
[QUOTE=anastea] мамамд... ме насмеа... инфлација кај гравот...
Инфлацијата е пораст на општото ниво на цени и се мери годишно или месечно. Стапката на инфлација е промена на општото ниво на цени и се мери:
CPI (за тековната година) - CPI (за претходната година)
_______________________________________________ * 100
CPI (за претходната година)
CPI (consumer price index) ти е статистичка мерка формирана од просекот на цените пондерирани преку потрошувачката кошничка на едно просечно семејство за една година.
Е сега ти пресметај каде е тука гравот... и колкава му е инфлацијата... [/QUOTE]...ano..ance... ako trgnesh deka osnovno CPI na siromashtijata e cenata na gravot i piperkite... ne baraj inflacija na godishno nivo...tuku na sezonsko... se sheguvam... morav da si kazam... za mene e mnogu vazna cenata na gravot... so toa i sekojdnevnoto pokacuvanje na cenite... |
|
Внеси реплика | страница 12> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |