IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Житијата на светците
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Житијата на светците

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 14>
Автор
Порака
Karamazov Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Мај.2008
Статус: Офлајн
Поени: 144
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Karamazov Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Септември.2008 во 23:33
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Samo sto gi prochitav anatemite od Svetata Pravoslavna Crkva...

... pa me interesira, koi se posledicite po eden chovek ako bide anatemisan od Crkvata?

Dali ova se pravi po nekoja Isusova preporaka (zapishana nekade vo Noviot Zavet?) ili e izbor na crkovnite otci, za sto mozhebi se dogovorile na nekoj od Vaselenskite Sobori?

Koja e poentata na frlanjeto anatema ako Isus govorel za ljubenje, ne samo na blizhniot, tuku i na svojot neprijatel?

Anatemata ne e izraz na omraza, tuku e poveke vospitna merka.
tre, tri, tra
Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Септември.2008 во 02:59
Evangelos, i ti mene mi go izmeni celiot kontekst na toa sto sakav da go kazam prethodno, zatoa eve ti go pak "Evangelos, celo vreme sudis a sam ne se gledas. izvadi ja prvo gredata od tvoeto oko pa potoa gledaj kako da ja izvadis raskata od okoto na drugiot. citav na pocetok deka go sudis starecot marko koj razurnal neznabozecki hram posveten na demonite, a sega ti so tvoite zborovi gi jades brakata. brat, misli sto pisuvas, oti so tvoite komentari samo nemir sozdavas. zboruvas za nekakva tolerancija, ama ocigledno nemas ljubov Hristova vo sebe. nauci se sto znaci "milost sakam a ne zrtva". " znaci delata pokazuvaat koj kakov e. celo vreme drugite ne ti cinat, a ti ne go pokazuvas toa sto go zboruvas i propovedas. daleku si, brat od vistinata. a i kazi mi edna rabota - dali ti koga ja citas Biblijata gi preskokas tie delovi kade sto se spomnuva predanie, a samo vagas citati koi kako ti odgovara taka si gi tolkuvas? i sto se odnesuva za Solomonoviot Hram, kako sakate narecete go, sepak toj se smeta kako sinagoga, bidejki pred se e evrejski hram od drevnosta.
i pak, prostete mi ako nekoj se najde navreden od mojov komentar, ne mi e toa celta. samo ne sakam komentari kade ima samo napagjane, a ne se gleda realnosta i sustinata. voopsto ne e poucna debata tuku e razorna i ne oddeluva od Hrista vakviot nacin na prepucavanje. koj kako saaka neka go sfati toa.
prostete mi pak, gresna sum

Изменето од Maran Ata - 11.Септември.2008 во 03:04
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Септември.2008 во 03:30
Originally posted by Maran Ata Maran Ata напиша:

prostete mi pak, gresna sum

Од мене простено нека ти е.
Читај повеќе Библија, а помалку старци, преданија, житија и сл. и помалку ќе грешиш. Читај и ќе видиш дека Христос никаде не повикува да ги рушиме нехристијанските храмови, туку не повикува на мирољубивост, толеранција, на љубов кон нашите непријатели и неистомисленици, да не посегнуваме по оружје, да бидеме во мир со сите луѓе (а не да иницираме верски војни со рушење туѓи храмови) и сл.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2008 во 02:00
Originally posted by чаир чаир напиша:

Преподобен Давид

Беше разбојнички водач околу Хермопол во Мисир и дури на постари години си дојде на себеси, се покаја и се замонаши. Нему му се јави Светиот Архангел Гавриил, којшто му даде сила на чудотворство. Се упокои мирно во 6 век, откако со голем подвиг се удостои со Царството Божјо.

Уште една грешка!!! во православните житија. Гавриил (поточно Габриел) не е Архангел, туку Михаел.

"А во шестиот месец, Бог го испрати ангелот Габриел во галилејскиот град, по име Назарет,"
(Лука 1:26)

Архангелот Михаил кога се расправаше и препираше..."
(Јуда 1:9)
Кон врв
m_moon Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2008
Поени: 15
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај m_moon Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2008 во 03:28
so nivna pomos i molitvata polesno se minuva niz iskusenieto
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2008 во 01:57
Originally posted by Maran Ata Maran Ata напиша:

Светата маченичка Аријадна     01/10/2008

...Кога ги виде гонителите, таа му се помоли на Бога при една голема карпа и карпата се отвори и ја прими Аријадна. Од ова слугите се збунија, се раскараа меѓу себе и еден со друг се испоубија.

Што толку се раскарале овие брееее, се обидувам да ја искористам фантазијата, ама никако не можам да измислам некое логичн сценарио како овие слугите, збунувајќи се испокарале до таа мера да сите се испоубијат меѓусебе и еден од нив да не преживее. размислување
Ех да не биле ваквите прикаски, кој знае колку ќе им било досадно на нашите баби додека чекале ред на чешмата сред село голема%20насмевка
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2008 во 01:59
А ти од каде знаеш дека не е така?! Или пак си зборуваш на памет...?
Do what is right, come what may...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2008 во 02:03

Во случајов потенцирам дека си зборам од памет и дека од петни жили се обидувам да ја активирам фантазијата за да ја рационализирам каубојскана дешаванка погоре.

А од каде ти знаеш дека е така? Од свој памет збориш или пак од паметот на "Раскажувачот"? среќа

Ајде цитирај ми го историчарот и неговото дело каде што е опишана горенаведената случка? трепкање
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2008 во 02:05
Свето Предание - црковните отци го пренесувале со поколенија. Некако им верувам на нивниот збор...
А ти од каде знаеш дека не се случило? Кој е твојот извор за тоа? Како што знаеме - нема... но бидејќи е православно - значи е погрешно. Јасно...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2008 во 02:31
Еве како се пренесувале светите усни православни преданија. Навечер, кога на младите не им се спиело, и бидејќи тогаш немало ни телевизија, ни компјутерски игри, ни интернет, ни форуми, "старите отци" со нивните преданија вака ги забавувале децата...

zidarski, дали таму преку океанот се игра играта "Расипан Телефон"? голема%20насмевка
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2008 во 03:24
Вака се пренесувале и Евангелијата според тебе?! Затоа што се пренесувале на истиот метод по кој се пренесувало Светото Предание...
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2008 во 03:46
Ejjjjjjjjjj... diskusiive padaa epten na niski granki...   

Sto bi rekol Nietzsche, koga se odi protiv neprijtelot i loshata muzika i kiseloto vino se dobri!

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2008 во 04:44
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Вака се пренесувале и Евангелијата според тебе?! Затоа што се пренесувале на истиот метод по кој се пренесувало Светото Предание...

Не е истиот метод. Не е ни приближно истиот метод. Новозаветните документи биле напишани уште во првиот век и фрчеле низ црквите како алва. Денес ние имаме на располагање околу 5300 грчки манускрипти, околу 9300 други рани преводи, околу 10.000 од латинската вулгата, значи севкупно ние имаме околу 24600 неверојатно усогласени манускрипти на новозаветните документи или на делови од нив. Ни едно историско дело, ниту религиско, ниту секуларно, не може да се приближи со толкава библиографска веродостојност како книгите на Новиот Завет. Наоѓани се во Ерусалим, во Рим, во Ефес, во Филипи, во Солун, во Коринт, во Колос, низ Азија, низ Грција, секаде истите ракописи, истите евангелија и посланија, со неверојатни мали промени кои потоа лесно биле поправани. Ниту едно античко дело не може да се пофали ни со приближна историска веродостојност како Новозаветните книги.

А дали знаеш по колку манускрипти постојат за "светите православни преданија"? трепкање
Си се запрашал некогаш зошто поголемиот дел од нив се наречени "усно предание" голема%20насмевка
Заради недостиг на ниту еден веродостоен манускрипт zidarski, ниту еден, ниту еден единствен. Ете затоа тие не се историја, ете затоа популарно тие се наречени "предание", кое се предавало од колено на колено, шеп шеп расипан телефон.
Секако, немој да ме сфатиш погрешно, не велам го велам ова за црковната историја и традиција. Не го велам ова за пишувањата на некои од раните црковни отци, тие секако ние ги земаме предвид, но секогаш како второстепени, како надворешен човечки аргумент, имајќи го предвид фактот дека нивните дела не се Боговдахновени, ниту пак самите се претставувале така. А тоа што денес некои ткн. православни си ја базираат сопствената вера на нив и по цело време се повикуваат на нив (а скоро никогаш на Библијата) тоа е друга работа и верувам тие самите би ги осудиле таквите, како што некои од нив и веќе го сториле тоа укорувајќи ги верниците да не ја бранат својата црква преку "хероите на верата", преку соборите на епископите, преку разни мрморења итн. туку ЕДИНСТВЕНО ПРЕКУ КАНОНСКИОТ АВТОРИТЕТ НА СВЕТОТО ПИСМО!

Се додека не направиш разлика меѓу Божјиот Збор и човечкиот збор, залудна ќе биде секоја дискусија со тебе zidarski. Жал ми е што испадна вака. Порано имаше подобро уво за Божјиот Збор и како вчера да беше кога те пофалив за твоето солидно разбирање на Библиајта, но православиево како темно перде ти се појави пред очи и ти го помрачи видот.
Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2008 во 04:51
Канонскиот авторитет на Светото Писмо бил одобрен од страна на Светите Отци кои го следеле Светото Предание, а кои, вие ниту нив ниту Преданието, денеска ги почитувате!!!

Која логика има во тоа????

+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 14>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.