|
CERN |
Внеси реплика | страница <1 23456> |
Автор | |
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Како бе ќе не немаше... ќе не имаше, само на друго место... во дупката... и пак пред (или зад) компјутери... Инаку, викаат дека бил успешен првиот дел од експериментот... е сега кога ќе почнат со зголемување на сноповите со честици... па ако им се бендиса резултатот ќе одат се понатаму и понатаму... е тогаш... Почетокот бидна... ама крајот кај ќе биде?...
|
|
moira
Сениор ...The Goddess... Administrateur adjoint Регистриран: 06.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 26016 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...нема крај...знаеш дека дупката нема крај...а таму сме...само мислите дека сме тука...
|
|
Astra
Сениор Регистриран: 21.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 297 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
знаеш дека и мене ми поминаа низ глава овие мисли? |
|
What you see,hear and feel is not always true.
|
|
Astra
Сениор Регистриран: 21.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 297 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
сакаш речеш ќе си имаме виртуелен свет во друг свет..ааа матрица во матрица, баш фино...хехехех |
|
What you see,hear and feel is not always true.
|
|
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
gluposti zivi , koj prv experiment???, jas doma vekje 10 godini imam CRNA DUPKA , kaj i da se zavrtam se nesto fali , nemam ova ona pari mari mi fale takvoto onakvotogi golta mojata crna dupka, a sepak Зemjata postoi proslite deset godini, znacit nema opasnost od crnata dupkakoga eden den kje primetam deka CRNATA dupka mi ja progoltala mojata nasmevka , togaj kje me nema na forumov i toa e predupreduvanje do site- spasuvajte glavi od CRNI DUPKIИзменето од anakin - 10.Септември.2008 во 21:14 |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
koda
Нов член Регистриран: 11.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 1 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Vaka sega...
Od logicka gledna tocka, nisto na nasata planeta ne e tolku silno da absorbira nuklearna energija golema kolku i samata planeta, zatoa teoretski e nevozmozno da bidi zemjata unistena ili "progoltana" od nekoja crna dupka koja mozebi bi se otvorila pri eksperimentot. Energijata na crnite dupki koi bi se otvorile pri eksperimentot bi bila ekvivalentna na energijata koja e iskoristena vo eksperimentot. Denes e 11 septemvri i eksperimentot e vo pocetna faza i svetot e seuste tuka kako sto gledam, sto znaci site stravovi od tipot "kraj na svetot" se neosnovani. Vsusnost i ne postojat bilo kakvi argumenti sto odat vo polza na "doom's day" teorijata, barem kolku sto jas znam. |
|
majmunce
Сениор Регистриран: 13.Септември.2008 Локација: Somalia Статус: Офлајн Поени: 154 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
да беше експериментот опасен немаше да дозволи швајцарската влада да се реализира на нејзина територија. ќе го правеа негде во африка!
|
|
не се плашам, стори се чучулига
|
|
којсумјас
Сениор Регистриран: 22.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4543 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
И сите ќе знаеја што прават.... Вака... малку потешко... што ќе ни кажат.. тоа е ..... |
|
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Денес се случил втор инцидент со акцелераторот во Женева. Им “избегал“ хелиум во тунелот, што ги натерало научниците да го стават на пауза LHC, барем за 2 месеци. На почетокот на неделава еднаш веќе бил блокиран, поради проблеми со системот за разладување.
“Според испитувањата, најверојатната причина за избеганиот хелиум е електрична преоптовареност на двата магнети.“- објаснува James Gillies од CERN. LHC работи на ептен ниски температури (-271°C) па испуштањето на хелиум од системот за разладување предизвикал пораст на внатрешната температура и дошло до автоматско блокирање. |
|
Sunny
Сениор Fantasy girl Регистриран: 01.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 19874 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ako ne ste go videle i chule eve link do mnogu pouchen rap za eksperimentot vo CERN eksperimentot vo CERN |
|
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!
|
|
vili2121
Сениор Papa Bear Регистриран: 04.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 5628 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
neli crnite dupki rastat vo soodnos na energijata koja ja absorbirale znaci: vo pocetnata faza ke bide so dijametar od... da receme 1 mikron ike raste a bidejki ne znaeme kako se unistuva... znaete sto sledi potoa |
|
Анастеа
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не чека „судниот ден“: Научниците не се сигурни дали акцелераторот ќе не уништи?Ако сте загрижени дека големиот хадронски судирач (LHC), најголемиот акцелератор на светот, дека може да создаде црна дупка која ќе ја уништи Земјата, кога експериментот ќе се финализира летово, можеби и сте во право. Тројца физичари ги преработија математичките формули кои креираат микроскопски црни дупки во швајцарката база во LHC, и дојдоа до созание дека тие нема така едноставно да испарат во милисекунда, како што беше предвидено. Физичарите Роберто Касадио, Серџо Фаби и Бенџамин Хармс рекле дека мини црните дупки можат да постојат подолго, можеби повеќе до секунда, што во околности на судир на честичките е права вечност. Под такви услови на нивен живот настанала трка со времето потребно црната дупка да исчезне, како и брзината која е потребна да нарасне и самата да создаде превенција на распад. Тие мислат дека црната дупка сама ќе се распадне, ќе се судри со Земјата или
ќе исчезне во атмосферата пред да стане проблематично. „Се сложивме дека речиси
невозможно црната дупка да порасне до катастрофална големина, но, вистина е дека
е потребно повеќе време таа да пропадне“, заклучиле научниците. |
|
mikomak
Нов член Регистриран: 12.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 8 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
spored mojata teorija sto e vo razvoj crni dupki ne postojat. pri sudirot moze da dobijat samo poveke cesticki(mali parcinja od atomot) nisto drugo. i posle nekoi teoreticari ke i davat iminja alfa1, hu3 i slicno i ke pocnat da pisuvat nekoi teorii(prikazni)za mali deca. dokolku nekoj se sprotistavin nema da ja razbira nivnata teorija:)))))
inace poglednete ja mojata SA Masina (perpetum mobilee..) www.youtube.com/mikomakinc i nekoi drugi producti na mojata web strana www.mikomak.com ako imate prasanja ili komentari ke bideme srekni da gi odgovoreme. pozdrav |
|
zagor
Сениор Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
vo posledniot obid ,vo CERN,da se sudrat dvete cestici od heliumot,povtorno se napravi "utka",taka sto tie se razminaa...ednata od cesticite e pronajdena utrovo vo blizina na seloto Gajre..na Sar Planina!
ekipi na naucnici od Makedonija i od celiot svet pri silno obezbeduvanje se na mestoto na nastanot i ne e mozno prisustvo na civili od okolinata.
|
|
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
|
Внеси реплика | страница <1 23456> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |