IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Зошто Господ има човечки особини?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Зошто Господ има човечки особини?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3456>
Автор
Порака
DAIJA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 1668
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2008 во 14:09

Obelodenuvawe na nekoi protivre~nosti.

1.Nesoglasuvawe vo imiwata i brojot na sinovite na Venjamin:

Vo prvata kniga na Letopisi (7: 6) stoi:

"Venjaminovi sinovi:Vela, Veher i Edijail, trojca."

Vo prvata kniga Letopisi (8: 1-2) :

"Na Venjamin mu se rodi prvenecot Vela, vtoriot Asvil, tretiot Ara, (2) ~etvrtiot Noe i petiot Rafa."

Vo knigata Bitie (46: 21):

"Venjaminovi sinovi:Vela, Veher, Asvil, Gira,Naaman,  Ihij, Ros, Mupim, Upim  i Ared."  

Spored prviot tekst Venjamin imal samo tri sina, a spored vtoriot pet sina.Taka ovie dva teksta se isklu~uvaat eden so drug. Se razminale vo imiwata i brojot. A se sl*gaat samo vo imeto Vela. Dodeka sprema tretiot tekst toj ima deset sina. Zna~i, tretiot se razminuva vo odnos na prvite dva teksta vo brojot i imiwata, a se sl*ga samo vo dve imiwa, a site tri teksta se sl*gaat samo vo imeto Vela.

Prvite dva teksta se od istata Kniga i prestavuvaat protivre~nost vo zborovite na eden ist avtor, a toa e Ezra. Potoa imame protivre~nost i me|usebno isklu~uvawe pome|u ona {to go napi{al Ezra vo prvata kniga Letopisi i ona {to e napi{ano vo knigata Bitie. Hristijanskite prou~uva~i vo ovie protivre~nosti se zapletkale i kone~no bile prinudeni da ja priznaat gre{kata i da mu ja pripi{at na Ezra.Tie rekle: "Blagoslovnite listovi od koi Ezra zemal podatoci ne bile kompletni pa zatoa ne pravel razlika pome|u sinovite i vnucite."

О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2008 во 15:24
Temata za Aisha nema mesto tuka, zadrzhete se na temata!
Daija - ako ushte ednash ja navredish Svetata Kniga na Hristijanite, kje dobiesh ban. Ova ti e vtora vekje opomena od mene. Vo red e shto ti ne ja pochituvash kako takva, no ne gi povreduvaj verskite chuvstva na drugite!
Vratete se site na temata, nema smisla da si go gubime vremeto vo chistenje na postovi.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2008 во 15:27
E sega... Daija - prvo - pishuvash izmislici. Vakov stih:

Зашто Троица се, Кои сведочат на небото: Отецот, Словото и Светиот Дух; и Тројца се едно.“
(1 Јован Богослов, 5: 7)

vo Biblijata nema! Vo niedna verzija! I ako ja imashe prochitano celata glava 5, kje znaeshe deka ne bi ni imalo smisla da ima, pa da e brishena, zatoa shto taa glava zboruva za sosema druga rabota. Koga pishuvate, dajte be barem proveruvajte osnovni fakti, vaka kopirashe tuka stranici i stranici, za djabe, zatoa shto vo nekoja broshurka si go prochital ova...
Кон врв
DAIJA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2007
Поени: 1668
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2008 во 02:41
Abe toa e vasiot muabet, ama tie sto citaa znaat oovekje od onie na koi im se servira, zatoa, jas naveduvam citati,a  ako toa te navreduva....
tvoj problem!!!!
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2008 во 04:09
Daija - ne me navreduva tekstot, me navreduva toa shto velish deka e citat od Biblijata. Jas ti tvrdam deka na mestoto koe shto go imash posocheno vo Biblijata, takov citat nema! Ili imash pogreshna informacija ili manipulirash sam so informacijata, koe e?
Кон врв
Shaxito Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јуни.2008
Локација: Macedonia
Поени: 260
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Shaxito Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Септември.2008 во 20:00
BOG E SE' NO NE E SE BOG !

Nije mozeme se da zamisluvame Ali ovaa recenica go dava celosniot odgovor na ova prasanje.
''Ceni se samiot ako sakas da te cenat i drugite''
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Септември.2008 во 22:00
Зошто Господ има човечки особини?

A zarem mozhe poniskata svest navistina da ja osoznae povisokata?

Sigurno deka najdobroto sto mozhe chovek da napravi so svoite interpretacii na seopfatnoto, semoknoto, seprisutnoto i seznajnoto e da sozdade antropomorfen Bog. Poveke od toa sekojdnevniot chovekov um ne mozhe da razbere, a negovata svest da osoznae.

Toa go spoznale samo duzina lugje od chie prosvetluvanje denes sozdavame surogati narecheni teologii i religii.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Септември.2008 во 00:18

Господ нема човечки особони, туку човекот има некоја бледа форма од Божјите особини.

Пример, љубовта не е човекова особина што ја има и Бог, туку Божја особина што ја има и човекот. Комуникацијата, креативноста, слободната воља, емоциите итн не се човечки особини што ги има Бог, туку Божји особини што Бог му ги всадил и на човекот.
Се работи за погрешна перспектива од страна на членот кој ја отворил темава.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Септември.2008 во 01:06
Ova sto go naveduvash e tokmu antropomorfizam. Bog gi ma site nashi osobini, samo nash*te se nekoja Negova bleda forma.

Nikoj ne znae tochno koi se Bozhjite osobini i karakteristiki, a mozheme samo da si pretpostavuvame spored nekoi nashi subjektivni iskustva, interpretacii na objektivni sluchki, intelektualni kontempliranja za obete i seto toa vo limitite na nashata svest i umstven kapacitet vo sevkupnite ramki na religijata, naukata i individualnite istrazhuvanja.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
BUGS Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Февруари.2008
Локација: India
Поени: 268
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BUGS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Септември.2008 во 01:10
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Ova sto go naveduvash e tokmu antropomorfizam. Bog gi ma site nashi osobini, samo nash*te se nekoja Negova bleda forma.

Nikoj ne znae tochno koi se Bozhjite osobini i karakteristiki, a mozheme samo da si pretpostavuvame spored nekoi nashi subjektivni iskustva, interpretacii na objektivni sluchki, intelektualni kontempliranja za obete i seto toa vo limitite na nashata svest i umstven kapacitet vo sevkupnite ramki na religijata, naukata i individualnite istrazhuvanja.

Kolku si kontradiktoren prvo velish deka gi ima site covecki osobenosti,pa vednash potoa deka nikoj tocno ne znae,tuku samo se pretpostavuva.Ajde ti se molam,!
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Септември.2008 во 01:39
E duri sega ne znam kako da reagiram... dali navistina si gi razbrala komentarite i dali navistina go mislish ova sto go napisha?

Podobro da ne komentiram nishto.
Кон врв
dejanpp Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Април.2008
Поени: 893
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dejanpp Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Септември.2008 во 10:40
GOSPOD NIKOGAS NEMAL COVECKI OSOBINI , SAMO NIE SO POMOS NA BOD SE TRUDIME DA NALIKUVAME NA BOGOVI
Кон врв
fileo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Април.2008
Поени: 165
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fileo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Септември.2008 во 14:13
vo biblijata Bog kazuva za sebe deka e ljubomoren Bog, deka e praveden, deka ne saka mnogu, deka ne ukoruva za nasite greski,

Bog se opisuva preku osobinite koi gi poznavame i se zaednicki.
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Септември.2008 во 21:01
Човекот е тој кој има некакви си Божји особини, па нели сме создадени по Образот Божји, т.е. по неговиот карактер?
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3456>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,187 секунди.