IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Предизвикува ли среќата страв?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Предизвикува ли среќата страв?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 10>
Автор
Порака
james dean Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Февруари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 4476
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај james dean Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Август.2008 во 19:02
Originally posted by mrzla mrzla напиша:

Originally posted by james dean james dean напиша:

Не ми е јасно како може некој да се плаши да биде среќен... Кој не сака да биде среќен... ?

Ако сме веќе среќни, можеме само да се плашиме да не ја изгубиме таа среќа....
па тоа е всушност оваа тема,додека си веќе среќен,дали помислуваш дека ја губиш и дека доаѓа нешто што ја расипува.............а верувам дека секој сака да е среќен

Па најдобро е, додека трае да уживаш во среќата, без никакви грижи и стравувања, за навистина да ја почувствуваш, вистински да ја доживееш... но секогаш да знаеш, да бидеш свесен и спремен дека ништо не трае вечно и секогаш да бидеш подготвен на секакви изненадувања.... за евентуалниот нејзин прекин да не те собори целосно....

Изменето од james dean - 29.Август.2008 во 19:03
Кон врв
којсумјас Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Ноември.2007
Поени: 4543
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај којсумјас Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Август.2008 во 22:09
Samo kaj onie sto se plasat da go zivet zivotot...
takov kako sto ime suden...

Кон врв
Орка Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Август.2008
Поени: 44580
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Орка Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Август.2008 во 23:22
"DA NE E STRAVOT NIKOGAS NE KE ZAKOCAM"Ayrton Senna
Srekata doaga no i zaminuva,nacinot na koj se izboruvame za nea i sredstvata koi gi upotrebuvame za da ja zadrzime go kontrolira stravot.Inace koj ne bi sakal da e sreken.Nema nisto loso da razmislis kogo ke povredis za licna sreka.I dali vredi

Изменето од OrkaWhale - 31.Август.2008 во 23:23
Кон врв
pagane Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Февруари.2007
Поени: 13044
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Септември.2008 во 15:23
Стравот е од загубата на душата , не од загуба на срекjата...
Да замислим: прва средба - дали она ке е последна...важното е дека секогаш останува прва.
прв бакнеж - дали он ке е последен...магиjата е во тоа дека секогаш ке остане прв.
прва лjубов - ами ако она е  последна...чудото е во ниезината незаборава.
прва загуба - ами ако она не е последна...жално,но факт загубите се дел од животот. а смисолот е дека преди загубата сме го имале чувството на припадност, срекjата со тие што сме загубиле.
прва срекjа - последна или не ... дали ке jа задржам или ке се претвори како и обично во тага на недовршените зборови, бакнежи и лjубови...Па ке jа загубам срекjата, ако ме е страв да бидам срекен.
прво дете или деца воопшто- еден ден ке ги загубам, они ке створат своjа фамилиjа...да, но ке ни продолжат нас. ние никогаш нема да се загубим докато тие ги има.
прва младост- она секогаш е и последна... а што ке ми донесе старостта...ако младостта е богата на мигови/срекни несрекни,добри лоши, на придобиване загуба, лjубов омраза/ старостта никако нема да е бедна, барем не на спомени.
во секое прво и последно сме вложили од себе си малку- многу , нема мерило...секогаш е многу пошто е наше, лично, од нас, во нас...
Страв ни е да прифатиме дека сето тоа е миг , а мигот не се претвара никогаш во вечност. Страв ни е од совршеното чувство на поделjането на себе си со животот и во животот, коj секогаш е полн со луге... не со ствари... предмети...Стравот е дали тоа вложеното ке ни биде возвратено. Човекот секогаш бара возврат на уложеното од него.Животот не е бизнис- ке уложа малку а ке чекам да добиjам дупло. Ово и во бизнисот не се случува баш често. Стравот ке го победиме само кога заборавиме на возвратот и се потопиме во срекjата наречена наш живот и отдадеме душата си на тие кои ги сакаме... Да продолжим да ги сакаме ако и тие да не приметуват, ако и тие да не возвракjат ... секогаш чувството на себераздаване е по срекно од егоистичниот страв " што да давам од себе кога не знам дали мене ке ми биде дадено". срекjата не е 50-50
танто за танто, кон за кокошка, царство за кон... ако и понекогаш и тоа да ни е потребно. Па каков е таj живот полн со страв. Целта на човековиот живот е срекjата- не нашата, а на тие кои сакаме. Ако ги сакаме нивната срекjа ке ни е доволна да бидеме срекни и  ние. Ако и често до срекjата да се стига со жртви. Секоjа жртва е оправдана ако носи срекjа на некого коj е важен дел од нашето Яс, т.е од нашиот живот.
Кон врв
Anthony Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 3379
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anthony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Септември.2008 во 17:23
Предизвикува ли среќата страв?

Ne. Nikogash. Barem ne kaj normalni zdravi lichnosti. Srekjata e edna takva dushevna sostojba(=sostojba na duhot)koja shto e nespoiva so strav(opravdan ili neopravdan seedno). Ako tie dve bneshta se manifestiraat kaj nekoja lichnost zaedno ili ako srekjata e prichina za strtav kaj lichnosta i obratno (stravot da e prichina za srekja) togash toa e patoloshki i treba da se lekuva.
It’s nice to be important....it’s   important to be nice!
Кон врв
zbunet Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Регистриран: 24.Февруари.2007
Поени: 15549
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Септември.2008 во 22:16
Uste od mali noze ne ucat na strav i disciplina, a srekata ne moze da se disciplinira.
Кон врв
fragola Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Февруари.2008
Поени: 3829
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fragola Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Септември.2008 во 11:55
Pa toa e isto kako na pr.zamislena i zadlabocena vo svojata taga i dosada si sedam na nekoja klupa vo parkot...i odednas mi izleze Brad Peet od grmushka pozadi mene...pa od pamet ke se izvadam moze i ke izbegam
I get enough exercise...just pushing my luck.
Кон врв
ПодВодно Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 09.Декември.2007
Поени: 7391
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ПодВодно Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Септември.2008 во 19:47
среќата предизвикува страв и затоа „навремено“ реагираме со сите одбранбени и средства за да се заштитиме од нејзините (макар и краткорочни) ефекти
Кон врв
Zdravko81 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Февруари.2008
Поени: 1690
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zdravko81 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Септември.2008 во 19:49
srekata predizvikuva zgolemuvanje na adrenalinot i WOW efekt
Луѓето имаат избор, но важно е да се држат до тој избор
Кон врв
mrzla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
натурална девојка

Регистриран: 14.Мај.2008
Поени: 13330
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mrzla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Септември.2008 во 20:26
среќата-тоа ти е како една точка на вриење во организмот,и додека трае се прашуваш како ли ќе биде кога ќе истинам
Кон врв
fragola Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Февруари.2008
Поени: 3829
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fragola Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Септември.2008 во 21:33
Da predizvikuva...no sepak,jas da si ja najdam srekjata pa potoa lesno ke najdam nacin da se spravam so stravot
I get enough exercise...just pushing my luck.
Кон врв
Lilija7 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Август.2006
Поени: 8994
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Lilija7 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Септември.2008 во 00:59
nisto nezdravo i nenormalno..........
nicij zivot ne e pravoliniski....srekja, pa taga, pa ramnodusnost, pa pak srekja, itn........
i poradi nekoja proekcija od minatoto nekogas pregolemata srekja koja ja cuvstvuvame moze da probudi cuvstvo na strav vo nas, zatoa sto site znaeme deka nisto ne e vecno........среќа

samo sekogas treba da imame na um deka site ja zasluzuvame srekjata.,,zivej go momentot........задоволство

Изменето од Lilija7 - 06.Септември.2008 во 17:52
ЧОВЕЧКИОТ МОЗОК Е КАКО ПАДОБРАН, ТРЕБА ДА БИДЕ ОТВОРЕН ЗА ДА МОЖЕ ДА ФУНКЦИОНИРА.
Кон врв
RUSHKA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јануари.2008
Поени: 2837
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај RUSHKA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Септември.2008 во 01:59
Колку што се сеќавам...не сум имала чувство на страв
4ISTA SOVEST=MIREN SON
Кон врв
Biba_G Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Непоправлив оптимист

Регистриран: 18.Јануари.2008
Поени: 13718
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Biba_G Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Септември.2008 во 11:08
Го обожувам чувството на среќа...И секогаш со задоволство го дочекувам
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 10>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.