IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ВЕРСКИ ВЕСТИ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ВЕРСКИ ВЕСТИ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4748495051 86>
Автор
Порака
David1 Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 29.Август.2008
Локација: Western Sahara
Статус: Офлајн
Поени: 27
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај David1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Август.2008 во 23:28

off topic:
za fontot, proveruvav kako se postira so pogolemi bukvi, inaku nemam namera da se zanimavam so lichnosti, a najmalku so evangelos, tuku chudno kako ne ragirash na negovata smeshna primedba koga me poistoveti mene so Asya,(ili ne se sl*gash so mene deka primebata mu beshe smeshna, mozhebi tragichna ?)...ok.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Август.2008 во 23:34

Ubeden sum deka EvAngelos taka reagiral bidejki lichno go napadna i zastana vo odbrana na Asja.

Negovata pretpostavka nemozham da ja proveram, a nitu imam nekakva namera da odam tolku daleku.  

Ti mu se obrati so kup pretpostavki i kritiki i toj ti vrati so taa edna negova pretpostavka.

Sega, koga si kazhavte sto sakate eden na drug, prestanete so ova javno raspravanje i prejdete na LP dokolku neshto imate da si raschistuvate.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Orthophill Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2008
Локација: Macedonia
Поени: 62
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Orthophill Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Август.2008 во 11:01
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

На ниеден вселенски собор не била формулирана Библијата.
Раните црковни "отци" (Поликарп, Игнасие, Василиј, Јован Златоуст, Кирил Александриски итн. не биле православни, не користеле икони, не ја обожавале Марија, не се поклонувале пред лешеви, не се молеле на светци итн, значи не биле "ваши")

На свет Вселенски собор било решено кои евангелија и посланија ќе влезат во официјалниот Нов Завет, провери ако не веруваш!
Свети Јован Златоуст не ги почитувал светците
ама затоа го празнувал споменот на мачениците :), еве дел од беседата на празникот на светите маченици:
    Свеноћним песмама ви сте од ноћи дан направили, немојте сада пијанством, преједањем и срамним песмама да од дана ноћ правите. Почаствовао си мученике тиме што си амо дошао, као и тиме што си с пажњом Слово Божије слушао; почаствуј их дакле и часним повратком, да не би неко кад те у крчми види да се непристојно понашаш, рекао да ти овамо и ниси због мученика дошао, но да би страст потакао и безаконој похоти удовољио.

Во 8. молитва од молитвеното правило пред света причест, која потекнува од св. Јован Златоусти меѓу другото се вели:
...И по молитвите на Твојата Пречиста Мајка, бесплотните Твои служители, и светите Сили и сите Светии, кои отсекогаш Ти благоугодуваат, благоволи неосудено да го примам Твоето свето и пречисто тело, и чесната Твоја крв, за исцеление на душата и телото, и за очистување на моите лукави мисли...
во 10. молитва од истотои правило и од истиот светец:
...По молитвите на Онаа, Која бассемено Те роди, Пречистата и Приснодева Марија - Твојата Мајка, единствената непостидна надеж и застапништво и спасение мое,...

Уште повеќе, дали ти е познат Дионисије Ареопагит?
сигурно ви е познат, првиот епископ Атински, еве што вели тој по неговата средба со нашата Владичица:
Сведочам пред Бога, дека покрај Бог, нема ништо толку
исполнето со божествена моќ и милост. Никој не може
потполно да го разбере она што го видов. Исповедам пред
Бога: кога бев со Јован (Богпслов), кој светеше меѓу
апостолите како Сонцето на небото,кога бев пднесен пред
лицето на Пресветата Дева, искусив неописливо чувство.
Пред мене сјаеше некој боженствен блесок, кој го закова
мојот дух. Го осетив благпуханието од неописливи мириси и
се исполнив со таков восхит, што телото ми ослабна, а
духот не можеше да издржи тие знаменија и знаци на
вечно величие и небесна сила. Нејзината благодат ми го
исполни срцето и ми го потресе духот. Да не ми имаше
кажано, ќе си помислев дека Бог е пред мене. Невозможно е
да се стои пред погплемо блаженство од ова кое го видов.
Значи уште тој ја велича Мајката Божија

Понатаму, под Крстот чесен, стоеле и Марија Магдалена и Саломија, но на ниту една од нив не им се обратил нашиот Бог, ами само на Својата Мајка, само за Неа се грижел кога бил распнат заради нашите гревови. Ај одговорими еретичка главо, зошто не им рекол на другите жени: ,,Еве ви учител‘‘ Значи единствено за Кого се грижел нашиот Господ на Својата крсна смрт била Неговата Мајка!
Кога сме кај апостолот Лука, да те прашам дали знаеш ти што е тоа смирение? Апостолот Лука не ги спомнал иконите, затоа што не сакал да се пофали со својот уметнички талент!
Понатаму зошто би го опишувал ГИХ, кога веќе самиот Тој неракотворено го насликал Својот Образ на една крпа и му го пратил на еден владетел отаде Еуфрат! Овој настан го нема во Библијата затоа што и самиот апостол на љубовта вели, ако напишевме се што направи ГИХ тогаш ќе требаше да напишеме повеќе отколку што има книги на целиот свет!

Се ова што напишав не го напишав за тебе туку за оние што ги соблазнуваш со своите зборови!
И нека Пресветата Богородица ми биде Помошница и во овој живот и на страшниот и праведен привремен и конечен Христов суд, зашто знам дека Нејзината молитва е семоќна!
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Август.2008 во 13:49
Originally posted by Orthophill Orthophill напиша:

Понатаму, под Крстот чесен, стоеле и Марија Магдалена и Саломија, но на ниту една од нив не им се обратил нашиот Бог, ами само на Својата Мајка, само за Неа се грижел кога бил распнат заради нашите гревови. Ај одговорими еретичка главо, зошто не им рекол на другите жени: ,,Еве ви учител‘‘ Значи единствено за Кого се грижел нашиот Господ на Својата крсна смрт била Неговата Мајка!

Еретичка идолопоклонска маријанке, Исус на крсната смрт си грижел за ЦЕЛИОТ СВЕТ, а не само за Марија. Исус на крстот се грижел и за оние кои му ги заковаа клинците и затоа рекол: "Прости им Татко не знаат што прават!". Освести се маријанке, ХРИСТОС е фокусот на Голгота, а не Марија!
Христос ја сврзал Марија со Јован затоа што неговите крвни браќа и сестри (другите деца на Марија) сеуште не биле верници и затоа Тој ги сврзал Марија и Јован, за уште еднаш да го потенцира ДУХОВНОТО сродство, дека сите што веруваат и ја извршуваат Божјата воља се наши браќа, сестри и мајки.

Обраќањето на Исус кон Марија на крстот не значи воопшто дека Тој ја одвојува над сите други. Под крстот биле само неколку жени, а сети се колкаво мноштво на народ имало кога Исус му се обратил на цариникот Закхеј...

"И кога влезе во Ерихон, минуваше низ градот. И ете, некој човек, по име Закхеј, кој беше началник на цариниците и богат, сакаше да Го види Исуса, Кој е, но не можеше од народот, зашто беше низок по раст. И истрча напред, се качи на дива смоква за да Го види, зашто требаше да мине покрај неа. И кога Исус дојде на тоа место, погледна нагоре и му рече: „Закхеј, слези бргу, денес треба да бидам во твојот дом!” И слезе веднаш и Го прими на гости со радост. А сите, кои го видоа тоа, почнаа да негодуваат и да зборуваат: „Дојде во куќа на грешен човек, да почине!” Закхеј стана и Му рече на Господа: „Еве, Господи, половината од својот имот ќе ја дадам на сиромасите; и ако сум зел од некого нешто несправедливо, ќе вратам четворно.” А Исус му рече: „Денес му дојде спасението на овој дом, зашто и тој е Авраамов син. Зашто Човечкиот Син дојде да го бара и да го спаси изгубеното."
(Лука 19:1-10)

Читаш ли? Закхеј не можел ни да му се приближи на Исус заради огромното мноштво на народ кое било таму, а сепак Исус од целото тоа мноштво му се обратил токму на Него, на цариникот Закхеј кого сите други го сметаа за грешен човек. Исус и се обрати на Марија меѓу 4-5 жени, а му се обрати на Закхеј меѓу огромното мноштво народ. Тогаш зошто не го величате и обожавате и Закхеј? среќа

Кога сме кај апостолот Лука, да те прашам дали знаеш ти што е тоа смирение? Апостолот Лука не ги спомнал иконите, затоа што не сакал да се пофали со својот уметнички талент!

Смирение е православна деформација на зборот "мир" или "смиреност". А тоа што ти го велиш не е смиреност, туку скромност голема%20насмевка Да не се фалиш значи да бидеш скромен, а не да бидеш смирен. Оф мори мајко со кого сум седнал да правам муабет тага
Дозволи сега чичко ЕвАнгелос да ми ти објасни..
Лука не спомнал никакви икони во своето евангелие, ниту пак во Делата на апостолите, затоа што ни Исус, ни апостолите, ни другите ученици на Исус не баратале со такви работи. Исус и апостолите не цртале, не користеле, не се поклонувале, не обожавале, не осветувале и не се молеле на, пред, зад и под икони! Ете за тоа ниту Лука, ниту другите евангелисти не спомнуваат никакви икони во своите евангелија и посланија.
Ако се работело за скромност, па Лука не морал да кажува дека он ги цртал иконите. Едноставно можел да каже дека таму и таму апостолите извадиле икона и се молеле пред неа, ја целивале, се клањале пред неа и сл. Ама таква работа нема, аш ,ни трага од икони и иконопоклонство во Новиот Завет голема%20насмевка

Понатаму зошто би го опишувал ГИХ, кога веќе самиот Тој неракотворено го насликал Својот Образ на една крпа и му го пратил на еден владетел отаде Еуфрат! Овој настан го нема во Библијата затоа што и самиот апостол на љубовта вели, ако напишевме се што направи ГИХ тогаш ќе требаше да напишеме повеќе отколку што има книги на целиот свет!

Бре бре бре, до кога ќе си наоѓате оправдување во тој стих за сите новотарии во православието. Демек православието е сето она што апостолите сакале да го запишат, ама не го напишале. Вие сакате да не убедите дека апостолите цртале, користеле, се молеле, се клањале итн пред икони, се молеле на светци, палеле свеќи, бакнувале лешеви, ја величале и обожавале Марија, се прекрстувале итн АМА сите овие работи тие преќутно ги СОКРИЛЕ и не ги напишале во своите евангелија и посланија заради тоа што немало место за тие работи во Новиот Завет? голема%20насмевка Па мајќе му иконите се намбер ван во православието и зарем тоа да го криеле апостолите? Па било кој православен што не ја прочитал Библијата да го прашате колку често се спомнуваат иконите во Библијата тој сигурбо ќе ви каже дека, согласно праксата во православието, сигурно секој втор збор во Библијата е икона. Јас кога ќе им кажам на православните дека ниту Исус ниту апостолите не користеле икони они ми велат дека јас користам некоја секташка Библија, а не православна. И кога им велат да проверат во нивната "православна" Библија дека ни таму нема, на нив здивот им се губи.
Од пуста мака што немате подршка во Новиот Завет за иконите принудени сте да измислувате вакви приказни дека Исус на крпа си го насликал својот лик и му го дал на Лука притоа велејќи му "псссст! никому ни збор за ова!" голема%20насмевка
ц ц ц...

Изменето од EvAngelos - 30.Август.2008 во 14:07
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Август.2008 во 17:35

macedon_alex, Господ не барата со датими онака како што бараташ ти. Факт е дека не се знае ни годината кога починала Марија, а камо ли точниот датум среќа Ти можеш да си толкуваш како што сакаш, ама факт е дека луѓето таму ја славеа Марија и гром ги утепа. Е сега вие можете да велите, ама не ги утепа заради тоа дека ја славеа Марија, туку затоа што тие правеа ова или она, ама сепак факт е дека тие ја славеа Марија, горм од небото удри и 7 души беа утепани (и попот заедно со нив).

Вчера исто така луѓето ја славеа Марија и авион од небото им падна во дворот на црквата "Успение на Пресвета Богородица" при што загинаа 4 души. И за чудо повторно читам во весник на луѓево не им доаѓа памет и сега тие вака велат:

"И благодариме на Богородица што не заштити од поголема трагедија"

изненадување е навистина немам зборови. Догодина метеор ќе им падне во црквата, и пак ќе ја слават и ќе и се заблагодаруваат на Марија што комета не им паднало.

Навистина немам зборови за ваквите реакции на луѓево, што и да кажам ќе биде навредливо и против правилата на форумов, затоа ќе ги поздравам оние што ја слават Марија со еден цитат од Светото Писмо:

"Па каде да ве удрам уште, кога и понатаму се бунтувате?"(Господ во Исаија 1:5)

Значи ако некој Го слави Бога и го удри гром од небо кога ќе Го слави, тогаш луѓето што се со него треба да речат: Aу, овој Го слави Бога и го удри гром, којзнае утре кога тука ќе го славиме Бога што ќе се случи, можеби земјотрес ќе удри и сите ќе изгинеме.
Значи утре во вашата Црква може ќе се случи нешто и вие пак ќе го славите Бога и ќе му се заблагодарувате, нели? Или пак ќе речете: Догодина земјотрес ќе удри и пак ли ќе Го славиме што и ќе Му се заблагодаруваме? Нормално дека ќе Го славите Бог.

Од твоите коментари следува дека не е важно како славеле и што славеле важно ја славеле Марија. Епа, утре да речеме ако некој го слави Бога на некој недостоен начин, и му се случи нешто, па некој дојде и рече дека затоа се случило тоа што се случило, дали тогаш ќе речеш дека не е важно што правел тој, важно Го славел Бог? Секако дека не. Туку ќе речеш дека славел на недостоен начин, што е сосем нормално.

Поздрав до тебе и до сите.

Кон врв
gospel Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 01.Април.2008
Поени: 405
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај gospel Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Август.2008 во 17:44
„ТОГАШ САУЛ ЗЕДЕ ТРИ ИЛЈАДИ ОДБРАНИ МАЖИ ОД ЦЕЛ ИЗРАИЛ И ОТИДЕ ДА ГО БАРА ДАВИДА И ЛУЃЕТО НЕГОВИ ПО ПЛАНИНИТЕ, КАДЕ ШТО ЖИВЕЕА ДИВОКОЗИ.
И ДОЈДЕ КАЈ ЕДНО ОВЧО ТРЛО КРАЈ ПАТОТ; ТАМУ ИМАШЕ ПЕШТЕРА, И САУЛ ВЛЕЗЕ ТАМУ ПО НУЖДА; А ДАВИД И ЛУЃЕТО НЕГОВИ СЕДЕА ВО ДНОТО НА ПЕШТЕРАТА.
(1 Самоилова 24:3-4)

Во овие стихови од Библијата, Бог ни зборува за еден настан каде што царот Саул „КАКАЛ“. Па кога може Бог да не информира за „КАКАЊЕ“, зарем нема да ни даде информација за иконите, за првата икона која што толку многу ја спомнувате, за свеќи, за свети водички, за името Богородица кое што во Библијата никаде не се спомнува, освен Марија мајката Исусова, и за ред други работи кои што ги практикува Православната црква, а не се спомнати никаде во Библијата.
Зарем на Бог поважно му е да ни го опише „КАКАЊЕТО“на Саул, отколку сите овие други работи кои што ги набројав, а се практикуваат во Православието?

Сами размислете за ова!

Со почит, Госпел.

Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Август.2008 во 18:00
ЕвАнгелос - дали секоја постапка на Исус и Апостолите е опишана во Библијата? Се разбира дека не е.
Има многу работи кои не се опишани, и кои се пренесувани усно потоа.
Преданието вели дека Лука ја нацртал првата икона. Имаш ли доказ дека не е така? Зошто воопшто би сметал дека не е така? Затоа што не го пишува во своето Евангелие?
Освен тоа - многу апсурдно звучи вашата идеја дека само она што е опишано во Евангелието е дозволено и само така треба да се постапува.
Летово кога патуваше - како тргна - пеш, со сандали и стап во раката или? Колку што се сеќавам Тој така ги испрати своите ученици... Како тоа решавате дека тој елемент не е битен, затоа што се однесува на "нешто друго", а некој друг елемент мора да е така и никако поинаку?
Сликата е потполно ист одраз на Богооддаденост, како што е пишувањето. Нема никаква разлика. Ниедна икона не е идол, ниту предмет на обожавање. Ниеден човек не е предмет на обожавање, туку се предмет на бескрајна почит од страна на верниците. А ако почнеш со приказната како тоа масовно се претвора во идолопоклонство, тогаш погледни си ја својата заедница и кажи ми колку од луѓето таму 100% го следат Христа? Ако не се такви, како тогаш судиш за останатите грешници?
Немаш никаков аргумент дека не треба да се почитува Марија и дека не треба да се ословува како Богородица (кое што е од почит кон Исус, а не кон неа), и сите цитати кои ги даваш од Библијата за обраќањето на Исус кон неа, едноставно имаат сосема друг контекст.
Го почитувам неизмерно твоето познавање на Словото, но не се согласувам околу твоето толкување на многу работи.

Изменето од zidarski - 30.Август.2008 во 18:22
Do what is right, come what may...
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Август.2008 во 18:03
@ EvAngelos

Vo eden tvoj komentar, posle mojata opomena upatena kon tebe i tvojot sogovornik da prestanete so javni prepukuvanja, ti dodade PS so koj postavuvajki se kako detektiv i sudija samo dolea maslo vo oganot:

п.с. Интересно како првиот пост на (imeto na chlenot e izvadeno od Messenger) му е со мал фонт, со кирилични букви, интересно е како во првиот пост он ја познава историјата на последните дискусии на форумов, дискусиите меѓу мене и Asya, го познава дури и Majkl и неговите постови... а во наредните постови (откако го разобличив кој е што е) глуми изгубен германец, пишува и не знае ни како да си намали фонт голема%20насмевка

Zarem ne ja zemash vo obzir mozhnosta deka toj chlen go sledel nashiov forum kako gostin, bez da zeme aktivno i neposredno uchestvo so svoi komentari?

Isto taka, ako jas pobarav od vas da prestanete so natamoshnite javni raspravii, toa znachi POTPOLNO PRESTANUVANJE vo koe ne se odzemeni natamoshni PS dodavanja na veke objavenite komentari.

Ova sto go napravi ne mi se dopagja i ne ti dolikuva, bidejki vmesto da se posvetish na religijata ti si zemash za pravo da analizirash i sudish chlenovi na forumov.

Bi sakal vakvite "analizi" poveke da ne se postiraat na stranicive bidejki nemaat nishto zaednichko so Veroispoved ili so normite na bilo koja religija.

Toj PS dodatok ti go editirav od originalnata replika. Dovolno e sto e objaven sega vo mojov komentar.

Изменето од Messenger - 30.Август.2008 во 18:05
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Август.2008 во 18:10
"Кога ќе дојдеш, донеси ја наметката, што ја оставив во Троада при Карпа, и иконите, и книгите, особено пергаментните! "
(2 Тимотеј 4:13)

Што мислите, кој збор е вишок во овој стих?  голема%20насмевка
Се разбира, прашањето е реторично, а поуката е следнава:
Ако Павле спомнувал наметки, книги, поздрави и честитки во своите посланија, тогаш зошто ја изоставил најбитната работа во православието - иконите?! збунетост

П.С. Messenger, ако сакаш да бидеш доследен модератор, тогаш зошто, иако беше присутен, ти не ги избриша ВЕДНАШ личните обраќања на дотичниот член/ка кон мене, туку ни пукаше сеир како се препуцаваме? За што ти служи модераторското стапче? Епа нормално дека и јас ќе му се обратам кога тој ми пиша 3 коментари едно по друго без да добие одговор од мене, а ти не ги избриша нив.

Изменето од EvAngelos - 30.Август.2008 во 18:17
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Август.2008 во 18:17
А дали не ти текнало дека можеби почнуваат со цртање на икони откако се напишани евангелијата и делата на апостолите? Што - во тој случај се грешни? А што ако ги испуштил да ги спомне? И во стариот завет се испуштени многу работи кои ги имал на пример Давид, па денес знаеме дека ги поседувал и користел, затоа што археологијата го докажува тоа.
Do what is right, come what may...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Август.2008 во 18:32

zidarski, ако претпоставиме дека евангелистите ги запишале евангелијата и непосредно пред својата смрт им "текнало" да цртаат икони, тогаш за тоа ќе имамве сведоштва кај нивните ученици. Поликарп на пример бил ученик на апостол Јован. Поликарп ништо не спомнува за никакви икони. Игнатиј бил исто така современик на Поликарп. И тој не спомнува никакви икони. Иринеј е ученик на Поликарп. И тој не спомнува ништо за некакви си "икони" што ги користеле апостолите. Ни "И" од икони нема да најдеш во раното христијанство.

Затоа пријателе, наместо да барате кривини и некои алтернативни теории, подобро е да се помирите со фактот дека ниту Исус, ниту апостолите, ниту поучувале за икони, ниту користеле икони. Иконите се подоцнежна новотарија во христијанството. Ама ајде, штом ве интересира оваа тема, за едно две недели, да се ослободам од некои обврски, и ќе ви напишам збор два за иконите.

Изменето од EvAngelos - 30.Август.2008 во 18:34
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Август.2008 во 18:47

Messenger, ако сакаш да бидеш доследен модератор, тогаш зошто, иако беше присутен, ти не ги избриша ВЕДНАШ личните обраќања на дотичниот член/ка кон мене, туку ни пукаше сеир како се препуцаваме? За што ти служи модераторското стапче? Епа нормално дека и јас ќе му се обратам кога тој ми пиша 3 коментари едно по друго без да добие одговор од мене, а ти не ги избриша нив.

EvAngelos, ako go prosledam ova sto mi go porachuvash, togash trebashe prvin da pochnam so tvojot komentar (kade sto na Orthophill mu se obrakjash so Asya)... a i so povekje drugi tvoi komentari kade sto imash obichaj na edni registrirani iminja da im se obratuvash so drugi, nebare toa "razotkrivanje" na "vistinskite lichnosti" koi stojat zad niv ke pridonese nekako za avtoritativnosta na tvoeto religiozno veruvanje.

Vo nitu edna religija ne se propoveda deka treba da bideme skromni i so pochit samo kon nie koi gi delat nash*te verski ubeduvanja.

Изменето од Messenger - 30.Август.2008 во 18:53
Кон врв
David1 Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 29.Август.2008
Локација: Western Sahara
Поени: 27
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај David1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Август.2008 во 18:53
Dokolku moderatorive dozvolat "cvrsta" i ostra no fer diskusija bez lichni navredi- fauli, no so pravo, kako cel normalen svet koj gi imenuva rabotite so praviot- soodveten zbor, kolku da se razberat i objasnat rabotite vo vistinskata smisla i da im se dade soodvetno mesto na pojavite i konceptite kade pripagjaat, mislam deka Asya - dokolku zeme uchestvo, bi trebalo site nie koi sme pomalku upatenite ili informirani za ovaa problematika, kje nauchime po neshto od taa diskusija ?

Изменето од David1 - 30.Август.2008 во 18:57
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Август.2008 во 18:59
David, ovie strani se sekogash otvoreni za onie koi sakaat i umeat svojot religiozen sentiment ili umen kapacitet da go spodelat na opshtoprifaten kulturen nachin so site chlenovi i gosti.

Sekoe odstapuvanje od propisite na forumov, bez obzir kolku toa mozhebi im igleda na nekoi chlenovi neprifatlivo, ke bide sankcionirano.

Bidete seopfatni, ponudete argumenti, fakti i sopstveni iskustva i razmisli, no pravete go toa korektno i so pochit kon site chitateli, bez obzir dali tie go delat vasheto mislenje ili ne.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4748495051 86>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,250 секунди.