IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Забрана за `поинакво` мислење
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Забрана за `поинакво` мислење

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567>
Автор
Порака
misterX Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 342
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај misterX Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Август.2008 во 19:14
Е добро утро зидарски пак после незнам колку пати дојде на моето. дека некои ќе реагираат ама нема да можат да ја забранат. И кој си бе ти да знаеш што ќе направи црквата да не си нивни портпарол?
Кон врв
Halid ibn Velid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 1145
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Август.2008 во 19:16
Originally posted by misterX misterX напиша:

Е добро утро зидарски пак после незнам колку пати дојде на моето. дека некои ќе реагираат ама нема да можат да ја забранат. И кој си бе ти да знаеш што ќе направи црквата да не си нивни портпарол?

Allah da te nagrade Misterx!!!!!

Samo sto ce go pisuvav istoto!!!

Toa i mi bese celta!

Изменето од Halid ibn Velid - 29.Август.2008 во 19:17
Хасан ел-Басри рекол:О Човече,ти си само збир на Денови,кога денот ќе замине и дел од твоето тело заминуват!!
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Август.2008 во 19:16
Не, но црквата нема да се меша во светските работи на луѓето, и нема да бара забрана за ништо од овој вид, затоа што тоа не ја засега. Може да осуди такво пишување заради навреди кои ќе бидат упатени кон нешто што е свето, но никогаш нема да побара да не се печати, ниту пак ќе бара смртна казна за авторот, нешто што изгледа е честа практика во денешно време...
Do what is right, come what may...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Август.2008 во 19:19
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Не, но црквата нема да се меша во светските работи на луѓето, и нема да бара забрана за ништо од овој вид, затоа што тоа не ја засега. Може да осуди такво пишување заради навреди кои ќе бидат упатени кон нешто што е свето, но никогаш нема да побара да не се печати, ниту пак ќе бара смртна казна за авторот, нешто што изгледа е честа практика во денешно време...

Zidarski,kolku skass sega maznise,i pravise Nevin...dovolno e !!

Ne oti ke ja pisuvav knigata..sum ja cital(ne celosno)..Samo mi bese celta da vidam,kako ke reagiras,i sto ke kazes,i dojde nam mesto se!!

Utka a ??

Dovolno e !!

Pozdrav..Halid ibn Velid!
Хасан ел-Басри рекол:О Човече,ти си само збир на Денови,кога денот ќе замине и дел од твоето тело заминуват!!
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Август.2008 во 19:26
Нема никаква утка пријателе...
Ќе има некој кој ќе реагира, но тоа нема да биде официјалната црква.
Верникот не се подведува по разно разни пишувања, од кого и да се. Сум прочитал стотици книги со анти-христијанска содржина, па никогаш тоа не ми посметало на мојата вера, а напротив - многу од нив служеле во обратен правец, ми ја зацврстиле верата и убедувањето дека сум бил претходно во право.
Некој може да бара забрана на објавување на книги, статии, филмови - само ако нема доволно верба во себе.
Do what is right, come what may...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај misterX Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Август.2008 во 19:36
Зидарски сега ти како да си некој господин господин зидарски па кажуваш како ќе бидело. Немало да забрани ама ќе ги искарало тие што пишуваат. Хипокризија на квадрат ти е ова. Остви што зборуваш во име на црквата туку и предвидуваш како ќе реагира. Абе зошто едноставно не признаеш дека сите исто реагираат. Еве исламската заедница побарала да се спречи печатењето на таа книга и што? ќе се спречи или не? А според тебе таа треба да каже: абе дечки не сте требале да печатите такво нешто ќе ни се вознемири народот.
ЈАс како муслиман не сакам никој да пишува ништо против мојата вера ама неможам тоа да го спречан. И напротив доколку имам шанса да ја купам оваа книга тоа ќе го направам одма. Еве ти ветувам дека првото одење во книжара ќе ја купам книгава па да видам што е толку страшно.

Изменето од misterX - 29.Август.2008 во 19:37
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Август.2008 во 19:40
Originally posted by Halid ibn Velid Halid ibn Velid напиша:

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Svesno ili nesvesno, se ushte kaj dobar del od muslimanite se ushte zhivee ova:

Velikiot kalif so svojata vojska zastanal pred Aleksandrijskata biblioteka. Vo ednata raka go imal podignato K*ranot, a vo drugata raka drzhel rasplamnat fakel.

- Imam ednostavno prashanje za tebe choveku - mu se obrnal na glavniot bibliotekar - Dali vo ovaa biblioteka se sodrzhi samo onoa sto e napishano vo k*ranot ili sodrzhi neshto poveke od onoa sto ima vo Alahovata objava? Oti ako vo bibliotekava ima samo onoa sto e vo k*ranot, togash seto toa e nepotrebno kako superficijalno, povrshno i odpovekje - samo k*ranot e sovrshena objava. Ako pak vo bibliotekava ima neshto poveke od onoa sto ima vo k*ranot, togash toa e pogreshno, pa kako takvo mora vednash da se unishti!

Ama Velikit kalif,neli???...No ne i ISLAMOT!!

mESSS,Setise na taa recenica koja ja pisuvav pred nekoj den!

Prvata zapoved na Imperativen nacin koja mu bese objavena na Muhammed.s.a.v.s.bese:IKRE
Uci!!

Taka da Mess, Dolznost na sekoj eden Musliman/ka e da Uci!

Pa sega ti...Misli kako sakas,i sto sakas,toe e tvoe pravo..no noe i da mislis deka si vo pravo!

Nie se slozhuvame vo stavot deka postojano se uchi, deka toa e neprekinat proces i tokmu zatoa go navedov sluchajot so kalifot koj si umisli deka nauchil se na svetov. Ubeden sum deka koga go storil onoa sto go storil, Muhamed se prevrtuval vo grobot.

Zatoa i go povtoruvam ovoj sluchaj, kako opomena za site koi smetaat deka go fatime Boga za brada ili mu sednale na desnata strana, pa se postavuvaat kako Negovi potparoli, braniteli i Negovi zashtitnici.

Se razbirame, neli ?

Изменето од Messenger - 29.Август.2008 во 19:43
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Август.2008 во 20:12

Velikiot kalif so svojata vojska zastanal pred Aleksandrijskata biblioteka. Vo ednata raka go imal podignato K*ranot, a vo drugata raka drzhel rasplamnat fakel.

- Imam ednostavno prashanje za tebe choveku - mu se obrnal na glavniot bibliotekar - Dali vo ovaa biblioteka se sodrzhi samo onoa sto e napishano vo k*ranot ili sodrzhi neshto poveke od onoa sto ima vo Alahovata objava? Oti ako vo bibliotekava ima samo onoa sto e vo k*ranot, togash seto toa e nepotrebno kako superficijalno, povrshno i odpovekje - samo k*ranot e sovrshena objava. Ako pak vo bibliotekava ima neshto poveke od onoa sto ima vo k*ranot, togash toa e pogreshno, pa kako takvo mora vednash da se unishti!

Prvata zapoved na Imperativen nacin koja mu bese objavena na Muhammed.s.a.v.s.bese:IKRE
Uci!!

Pa sega ti...Misli kako sakas,i sto sakas,toe e tvoe pravo..no noe i da mislis deka si vo pravo!

Nie se slozhuvame vo stavot deka postojano se uchi, deka toa e neprekinat proces i tokmu zatoa go navedov sluchajot so kalifot koj si umisli deka nauchil se na svetov. Ubeden sum deka koga go storil onoa sto go storil, Muhamed se prevrtuval vo grobot.

Zatoa i go povtoruvam ovoj sluchaj, kako opomena za site koi smetaat deka go fatime Boga za brada ili mu sednale na desnata strana, pa se postavuvaat kako Negovi potparoli, braniteli i Negovi zashtitnici.

Se razbirame, neli ?

Ova..sto si pisuval za Prevrtuvanjeto vo grobot...za facanjeto na Boga za brada..za sedenje od desnata strana..braniteli..i red drugo...

Ova e Hristijansko Ucenje..nikao Islamko...da bese Upateno na Hristijanite...deka Isus se prevrtuval u Grobot,Deka dedo Boze imal bela brada,i deka Isus sednal od desnata strana..i deka deva Marija e Potparol,posrednik i zastitnik na Hristijanite..ke ti drzese...

Se erazbirame...sekako!!
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Август.2008 во 22:59

...pocekaj ce ja vidam jas vasata reakcija..koga ce ja napisam knigata za Apostolite na Tajnata vecera...deka toa bilo Orgija,i deka vodele Ljubov,eden so drug...
Togas ke ve vidam kako ke reagirate!

Фала ти побратиме!

Ти се закануваш дека од СВЕТАТА ВЕЧЕРА ќе правиш перверзен роман!?
Дали незнаеш дека за припадниците на ИСУСОВИОТ ИСЛАМ самата негација на таа ВЕЧЕРА и настаните после неа (КРСТОСУВАЊЕТО и ВОСКРЕСЕНИЕТО), биле, се и ќе бидат нешто најпровокативно и најперверзно.
Знаеш ли колку време е и ќе биде трпена таа негација? Знаеш ли дека секој повик од мухамеданските имами за молитва е истовремено една таква негација и провокација?

Незаборави уште нешто! Синџирот на сведоштвот за Христовото ЕВАНГЕЛИЕ и Неговиот СОВРШЕН ИСЛАМ, никаде не споменува дека Тој неможел да ги контролира своите сексуални желби. Децата и младинците Нему му се во зеницата на окото и никогаш нити ни помислил на такво нешто што некои други го практицирале! Кој практицира такво нешто - без разлика дали во името на БОГА или не - тој го има Него за свој противник! Неговиот (ХРИСТОВИОТ) сексуален живот се преливал исклучиво и директно во ДУХОВНО соединување со сите слаби, обесправени, болни, ... ! Само таква природа имал, има и ќе има Неговиот сексуален живот!
Ако ти напишеш една таква перверзна книга - како предмалку што запрети - тоа нема да биде ништо ново! Твојата книга ќе биде книга на лага, сигурно нема да ги надгласи другите книги на лага кои го негираат ЕВАНГЕЛИЕТО на Неговата КРВ! Таа може со својата отворена перверзност само полесна за лоцирање одколку другите што се добро камуфлирани и каширани.

Ти посакувам тебе и на твоите истомисленици ВИСТИНСА СЛОБОДА И СЕЛАМ!
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Август.2008 во 23:07

Uci!!

Se razbirame, neli ?

Ova..sto si pisuval za Prevrtuvanjeto vo grobot...za facanjeto na Boga za brada..za sedenje od desnata strana..braniteli..i red drugo...

Ova e Hristijansko Ucenje..nikao Islamko...da bese Upateno na Hristijanite...deka Isus se prevrtuval u Grobot,Deka dedo Boze imal bela brada,i deka Isus sednal od desnata strana..i deka deva Marija e Potparol,posrednik i zastitnik na Hristijanite..ke ti drzese...

Se erazbirame...sekako!!

Halid, dali go opravduvash palenjeto na bibliotekata od stranata na kalifot i dali znaesh sto znachi figurativnoto izrazuvanje nekoj "da se svrti vo grob"?
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Август.2008 во 23:36

Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Zidarski,kolku skass sega maznise,i pravise Nevin...dovolno e !!

Ne oti ke ja pisuvav knigata..sum ja cital(ne celosno)..Samo mi bese celta da vidam,kako ke reagiras,i sto ke kazes,i dojde nam mesto se!!

Utka a ??

Dovolno e !!

Ova e za Spiros!!

Taka da Spiros..smirise i ne se Nerviraj!

Ne sakam da se zamaram....Toa sto go kazav,bese samo Test za Zidarski...a,Zidarski ne Polozi
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај misterX Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Август.2008 во 00:03
Време е да се смират страстите.Оваа тема е доста интересна и треба да се разговара за таа книга,па и за забраната и за сите забранувања досега и одсега..Иако ја немаме прочитано книгата ние дискутираме и се караме. иако можеби не ме разбраа некои дискутанти јас морам да повторам дека сум против секакви забрани но и дека ги рабирам верските организации кога реагираат на вакви работи. Тоа е нормално исто како што е нормално да ја повлечеш ногата во моментот кога те боцкаат со игла. Тие се спонтани реакции и вие мора да го прифатите тоа. Не е некое оправдување тоа дека црквата некогаш забранувала ама сега не забранува. Црквата грешела и ден денес греши а грешат и исламските заедници. Тие се само институции кои се водени од обични луѓе. Што си мислите вие ако ГГ стефан има две имиња и носи убави облеки не е грешен?Или пак ако некој од исламската заедница о цел ден се моли и тој не греши? Луѓето кои ги водат овие организации од секогаш биле повеќе политичари отколку вистински верници и тоа ви го тврдам. Мене лично не ме навредуваат нападите дека некој во србија или било каде во светов сакал да забрани некоја книга.Ок тоа е нивна политика и нека прават како што сметаат тие. Но повеќе ме лути и навредува тоа што вие од другата религија не си ги гледате вашите проблеми од ваков карактер а се нафрлувате врз муслиманите. треба да си признаете дека ова го има секаде и дека ние верниците треба во себе да си ја негуваме и чуваме религијата.Мене и иљада книги да ми дадат со содржини против исламот јас нема да се разубедам. Истото важи и за вас. сето ова е ок ама барем еден од вас да се најдеше да се искритикува самиот себеси и да каже“да тие грешат но грешиме и ние “ е тогаш ќе сметав дека може да се дискутира добро и од темава на крај да донесевме некој заклучок, да осудевме некои постапки и сл. Јас би осудил веднаш ама за тоа ми треба косензус а кај вас големи демократишта очигледно нема расположение за такво нешто. Вие сте најдемократи и никогаш не сте грешеле и не грешите. Ние сме друга лига. Па ајде ќе земеме пример од вас и ќе почнеме да се однесуваме како што вие викате дека треба. И ние ќе тргнеме по вашиот пат па можеби после 50години и ние нема да забрануваме да се печатат некои книги.
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Август.2008 во 00:06

Ova e za Spiros!!

Taka da Spiros..smirise i ne se Nerviraj!

Ne sakam da se zamaram....Toa sto go kazav,bese samo Test za Zidarski...a,Zidarski ne Polozi

Побратиме, додека ние се тестираме пред компјутерите, надвор се водат војни, умираат деца, жени, стари, ... од глад! Човечкиот род на планетата земја - овој привремен но прекрасен дом - стои пред најголемата огнена катастрофа. Голема е казната за негирањето, за неверата дури и на најмалечката строфа!

Побратиме, срце и раце широко ни се отворени - како Исусовите на крст - да се сретнеме братски и единствени во Неговиот СОВРШЕН ИСЛАМ, каде што сите егоисти и егоистички колективи ќе загубат а целото човечанство ќе го добое СОВРШЕНИОТ МИР, ЉУБОВ и СЛОБОДА!

ТОЈ е единствениот ПАТ преку кој можеме сите да бидеме спасени! Те молам делувај прво кај себе и ослободи го своето срце од негирање кон небесната СОВРШЕНА КРВ, СОВРШЕНО ЕВАНГЕЛИЕ и СОВРШЕН ИСЛАМ, а пото во твојата околина!

Алах да те благослови

АМИН
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Август.2008 во 00:17
Originally posted by misterX misterX напиша:

Време е да се смират страстите.Оваа тема е доста интересна и треба да се разговара за таа книга,па и за забраната и за сите забранувања досега и одсега..Иако ја немаме прочитано книгата ние дискутираме и се караме. иако можеби не ме разбраа некои дискутанти јас морам да повторам дека сум против секакви забрани но и дека ги рабирам верските организации кога реагираат на вакви работи. Тоа е нормално исто како што е нормално да ја повлечеш ногата во моментот кога те боцкаат со игла. Тие се спонтани реакции и вие мора да го прифатите тоа. Не е некое оправдување тоа дека црквата некогаш забранувала ама сега не забранува. Црквата грешела и ден денес греши а грешат и исламските заедници. Тие се само институции кои се водени од обични луѓе. Што си мислите вие ако ГГ стефан има две имиња и носи убави облеки не е грешен?Или пак ако некој од исламската заедница о цел ден се моли и тој не греши? Луѓето кои ги водат овие организации од секогаш биле повеќе политичари отколку вистински верници и тоа ви го тврдам. Мене лично не ме навредуваат нападите дека некој во србија или било каде во светов сакал да забрани некоја книга.Ок тоа е нивна политика и нека прават како што сметаат тие. Но повеќе ме лути и навредува тоа што вие од другата религија не си ги гледате вашите проблеми од ваков карактер а се нафрлувате врз муслиманите. треба да си признаете дека ова го има секаде и дека ние верниците треба во себе да си ја негуваме и чуваме религијата.Мене и иљада книги да ми дадат со содржини против исламот јас нема да се разубедам. Истото важи и за вас. сето ова е ок ама барем еден од вас да се најдеше да се искритикува самиот себеси и да каже“да тие грешат но грешиме и ние “ е тогаш ќе сметав дека може да се дискутира добро и од темава на крај да донесевме некој заклучок, да осудевме некои постапки и сл. Јас би осудил веднаш ама за тоа ми треба косензус а кај вас големи демократишта очигледно нема расположение за такво нешто. Вие сте најдемократи и никогаш не сте грешеле и не грешите. Ние сме друга лига. Па ајде ќе земеме пример од вас и ќе почнеме да се однесуваме како што вие викате дека треба. И ние ќе тргнеме по вашиот пат па можеби после 50години и ние нема да забрануваме да се печатат некои книги.

MisterX, tokmu poradi toa sto lugjeto sekogash greshele i ke greshat, kako obichni smrtnici vo neprekinato baranje na svojot pat kon prosvetluvanjeto i spasenieto, nauchile deka ne treba da se odnesuvaat kako diktatori, sudii i egzekutori.

Koj e toj sto e bezgreshen i vo sekoj mig, bez nikakva rezerva i so potpolna sigurnost, ke frli so kamenot?
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.