|
Забрана за `поинакво` мислење |
Внеси реплика | страница <1 23456 7> |
Автор | |
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јас само ти кажав дека во современата историја, црквата нема никогаш забрането книга. Има зборувано против, но никогаш не барала да се забрани, да се уништи, да се каменува авторот, да се запали неговата амбасада......
|
|
Do what is right, come what may...
|
|
Shaxito
Сениор Регистриран: 26.Јуни.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 260 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
[QUOTE=fiks] a ne moze taka azrael,se shto ne im se dopaga na muslimanite treba da se povlece.....ke im se urivala religijata inace..sekoj shto misli i govori poinaku za nivniot muhamed ne bil vo pravo..samo tie znaat se i samo ti ja govorat vistinata pritoa zaboravaki deka nivnata vistina za nekogo e laga i obratno...ko da sme vo sreden vek..
Hm.... ne mora da znaci. Ok vo pravo si deka Muslimanite zaboravaat deka toa sto go tvrdat tije i sto go mislat Za drugite mozda ne znaci nisto. Ali za se drugoto mislam deka ne Si bas Vo pravo. Ali sepak si imas svoe mislenje. |
|
''Ceni se samiot ako sakas da te cenat i drugite''
|
|
Shaxito
Сениор Регистриран: 26.Јуни.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 260 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mene bas me interesira OVAa kniga i sekogas druga sto zboruva protif islamot. IAko sum muslimanka nikogas ne bi ja zabranila.. mislam deka sekade postojat Negativni komentari i nije kako vernici toa treba da go Citame i da znaeme sto se raboti a ne da go zabranuvame .... Ne sum protiv toa da postojat vakvi knigi ... ali sum protiv KAlikaturite :S
|
|
''Ceni se samiot ako sakas da te cenat i drugite''
|
|
misterX
Сениор Регистриран: 08.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 342 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Повторно господинот Зидарски со своите коментари како модератор кој е правичен но сепак за едните е мајка а за другите маќеа. Добро Зидарски ти си во право и така е Исламот забранува да се пишува против него. Христијанството не забранува и затоа кој ќе стигне може да си поигрва со ликот на исус, да го ставаат во разни уметнички филмчиња, да си прават вицеви на негов рачун и сл. Ако не ви смета терајтеси и понатаму иако нас како луѓе кои го сакаат исус многу ни смета тоа, секој “уметник“ да си прави своја верзија од од неговиот живот и дело. Ова што го кажуваш ти мене ми дава идеја да си помислам дека можеби сега ние се наѓаме во некојси среден век и дека можеби исламот ќе започне борба против се што е напредно и се што мисли поинаку од него исто како што на светата црква и требаа векови за да разбере дека научниците кои тврдеа некои работи кои денес се факти не требаше да ги пали и да ги убива. Како прво ти воопшто не си во право кога велиш дека денешната црква (нагласуваш дека зборуваш за денешната а не црквата во минато а со тоа кажуваш доста ) не забранува ништо. Денешната црква не ги почитува основните правила кои исус ги наметнал а тоа е сите да бидат сплотени под една единствена света црква. Денес МПЦ, СПЦ И ГПЦ па и БПЦ се во таква “војна“ што заличува како да се работи за четири различни религии истовремено. Денес едни со други не се признават и се забрануваат како Исус да е само на едните или само на другите. Сакаш ли да знаеш колку српски дела се на црната листа на МПЦ или пак обратно(побарај на интернет доколку те интересира повеќе). Дали ти зидарски ја прочита книгата за која се зборува? Дали ти знаеш која е пораката која таа книга ја испраќа до читателите? Кој си ти да одредуваш дали таа книга е само дело на еден уметник? Зошто не прифатиш дека реакцијата на исламската верска заедница во србија е нормална и дека исто како и сите други верски заедници таа реагирала. Радикални верници има секаде и во секоја религија. Палеле и каменувале амбасади и тука во скопје, млади скопјани кои немаа никаква врска со србија освен религиозна нападнаа амбасада на земјата која ни е најголем пријател и што? сите македонци се радикални? Па исламската заедница како и останатите сигурно на ова ќе возврати со книга во која ќе ги изнесе контра аргументите и со тек на време се ќе се смири. МОрате да признаете дека вакви реакции имало и ќе има и дека тие не се страшни туку се нормални. Политиката е длабоко навлезена во религијата и оттука сите средства за да се докаже вистината се оправдани. Изменето од misterX - 29.Август.2008 во 17:36 |
|
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
МистерХ - ај да не го одвлекуваме муабетот непотребно.
Кажи ми еден пример на книга за која црквата во последниве 50 години барала да биде забранета и да не се печати? Само една. Не зборувај за црни списоци и за расправа меѓу црквите која нема никаква врска со оваа тема, ако немаш аргументи за ова што тука го зборуваме. Прашањето е друго - до каде ќе се оди со тие барања за забрана? Каде е границата на слободниот говор? |
|
|
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Za zhal, vo pravo si... Znaeme od iskustvo deka koga politikata ke se upotrebi za "dokazhuvanje" na vistinata svetot stanuva mnogu pojasen i poubav... osobeno koga ke bide upotrebena od strana na religijata. Spored komentarite zabelezhuvam deka i ti si ubeden oti politikata e nedeliv element na religioznosta. Изменето од Messenger - 29.Август.2008 во 17:58 |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
misterX
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Абе зидарски само една само две или само неколку. Па кеде ти виде дека исламската заедница во србија забранува да се печати оваа книга? Па каде прочита дека исламската заедница било каде во светов има сила да го забрани пишувањето или печетењето на книги и др. Јас цело време ти зборувам дека тоа е само една нормална реакција и дека исламската заедница таа книга нема да ја има само во своите полици ама луѓето ќе ја купуваат и ќе читаат. Тоа е една реакција а не забрана. Како мислиш ти сега исламската заедница ќе појде во некоја печатница во германија и ќе и забрани да ја печати книгава а? Не бе другар не е така.
И кажими ти еден пример до пред 50 години каде што против исламот се пишувало како што се пишува денес. Ај да не ја шириме темава и да заклучиме дека реакцијата на било која религија кога се пишува нешто против неа или контра нејзините норми, секогаш е иста. сите ги повикуваат своите верници на бојкот, испраќаат силна порака до светот дека таа книга или дело е со лажни измислени податоци, и ниедна религија неможе да го стопира печатењето на ниедно дело затоа што тоа не е возможно. И за крај, не се муслиманите толку лоши колку што ги замислувате вие. Има демократија и кај нас и ние живееме покрај христијани и немаме никакви проблеми со нив. Она што сакате да го покажете со темава е и ваша одлика. И вие т.е вашата црква реагирала и ќе реагира исто. Се палеле книги се правеле чуда па никому ништо. Ние може да се надмудруваме за други работи каде што сме мноу различни но тука. Ај да ми каже некој атеист кој не припаѓал никаде ок нема што да зборам ама вие!!! Не заборавајте ја историјата, и потсететесе дека сте исти како нас. Истите работи ви пречат истите работи ве прават среќни и тажни, вие со ништо не се разликувате од нас и затоа немојте да се прикажувате како подобри или пак подемократски расположени кон оние кои ја напаѓаат вашата религија или било што друго. |
|
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Исламската заедница официјално бара забрана за печатење на книгата. Дај ми пример каде што Црквата го сторила истото во последниве 50 години?
|
|
|
|
misterX
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Зидарски си запнал како пијан за плот. Не ти давам пример еве ти признавам дека ние сме лоши. Вие не забранувате вие дозволувате се а ние забрануваме и такви сме нема да се смениме. Најлоши сме!!! И сега задоволен си. Исламската заедница официјално бара и сите христијани да станат муслимани ама тоа нема да се случи никогаш(за жал).
|
|
Halid ibn Velid
Сениор Регистриран: 10.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 1145 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Aman be zidarski,dobro ti kazuva covekot,
Vam ne vi e li jasno!? Znaes sto zidarski,vie se si nosite...nocekaj ce ja vidam jas vasata reakcija..koga ce ja napisam knigata za Apostolite na Tajnata vecera...deka toa bilo Orgija,i deka vodele Ljubov,eden so drug..i deka tokmu toa,deneska homoseksualcite go zemaat,kako dokaz za da mozat da stapuvaat vo brak masko so masko,a Crkvata go podrzuva toa! Togas ke ve vidam kako ke reagirate! |
|
Хасан ел-Басри рекол:О Човече,ти си само збир на Денови,кога денот ќе замине и дел од твоето тело заминуват!!
|
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Svesno ili nesvesno, se ushte kaj dobar del od muslimanite se ushte zhivee ova:
Velikiot kalif so svojata vojska zastanal pred Aleksandrijskata biblioteka. Vo ednata raka go imal podignato K*ranot, a vo drugata raka drzhel rasplamnat fakel. - Imam ednostavno prashanje za tebe choveku - mu se obrnal na glavniot bibliotekar - Dali vo ovaa biblioteka se sodrzhi samo onoa sto e napishano vo k*ranot ili sodrzhi neshto poveke od onoa sto ima vo Alahovata objava? Oti ako vo bibliotekava ima samo onoa sto e vo k*ranot, togash seto toa e nepotrebno kako superficijalno, povrshno i odpovekje - samo k*ranot e sovrshena objava. Ako pak vo bibliotekava ima neshto poveke od onoa sto ima vo k*ranot, togash toa e pogreshno, pa kako takvo mora vednash da se unishti! |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
Halid ibn Velid
Сениор Регистриран: 10.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 1145 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ama Velikit kalif,neli???...No ne i ISLAMOT!! mESSS,Setise na taa recenica koja ja pisuvav pred nekoj den! Prvata zapoved na Imperativen nacin koja mu bese objavena na Muhammed.s.a.v.s.bese:IKRE Uci!! Taka da Mess, Dolznost na sekoj eden Musliman/ka e da Uci! Pa sega ti...Misli kako sakas,i sto sakas,toe e tvoe pravo..no noe i da mislis deka si vo pravo! Pozdrav..Halid ibn Velid! Изменето од Halid ibn Velid - 29.Август.2008 во 18:54 |
|
Хасан ел-Басри рекол:О Човече,ти си само збир на Денови,кога денот ќе замине и дел од твоето тело заминуват!!
|
|
misterX
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Е да де великиот калиф ги запалил сите книги а арапските бројки, научниците, големите филозофи и учители излегоа од некоја вселенска црна дупка и паднаа директно во арабија. Ова се приказни а не факти. Палеа црквите научници кои докажуваа дека светот не го носат волови(детални податци за вселената а воедно и за нашата планета имаш во к*ранот и датираат многу години пред црквата да почне да ги пали тие луѓе) и тоа не се приказни.
|
|
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Да, тоа се случува до 17-тиот век и католичката црква многукратно има изјавено потоа дека тоа било грешка и има јавно побарано прошка за тоа.
Муслиманите го прават ова денес, во 21-виот век, и не гледам некој да се извинува за тие реакции, а напротив, се поттикнуваат и поддржуваат. Халид - напиши ја книгата, веројатно некој ќе протестира против нејзината содржина, но не верувам дека некој ќе бара да се забрани нејзиното објавување. (патем - да не те разочарувам, ама има баш таква книга, токму со таа содржина, објавена е уште во 60-тите години, кога ќе ми текне како се викаше точно, ќе ти кажам) |
|
|
|
Внеси реплика | страница <1 23456 7> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |