IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Педофилија и религија
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Педофилија и религија

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 7>
Автор
Порака
alan ford Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Techno thief

Регистриран: 02.Март.2008
Статус: Офлајн
Поени: 10782
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај alan ford Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Август.2008 во 18:37
ali ne e vazno sto e zabraneto,sto e dozvoleno..bitno e do sto se pridrzuvaat i kako se odnesuvaat.islamot kolku sto mi e mene poznato gi zabranuva i samoubistvata,od bilo koj vid,pa oni se krevaat u vazduh so uste desetici drugi nevini luge,kolnejki se u prorokot i islamot.nekoj ke rece deka se toa fanatici..se ali verski,toa go pravat vo ime na islamot.mislam deka e seto toa mnogu mnogu tazno
I vrag može citirati Sveto pismo za svoje potrebe.
Кон врв
misterX Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2008
Поени: 342
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај misterX Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Август.2008 во 18:58
Најпрвин како човек а потоа како муслиман да го искажам својот став кон ова прашање. Иако деновиве е се поактуелно кај нас, знаеме дека оваа немила појава се јавува веќе долги години наназад а модерните демократии сеуште немаат инструменти да ја спречат. Исто така неможат да ја излечат ниту оние кои неа ја нарекуваат болест. Поради тоа јас како човек ги прифаќам моралните норми кои ги нуди исламот и кој се погрижил за решавање на сите проблеми со кои човекот може да се сретне во својот живот. Исламот од секогаш ги презирал и ги казнувал постапките кои не му доликуваат на еден цивилизиран човек. Тој за овие луѓе воспоставил и казнени мерки кои се доста строги и со кои се сложуваат барем 99 % од оние кои дискутираат на оваа тема без оглед на која религија и припаѓаат. Читав тука коментари од најтврдокорни христијани дека тие луѓе треба да се убијат или да се обесат,запалат, кастрираат да им се скине ова она, а имаше и такви кои би ги казниле со “најблагата“казна доживотен затвор(за многумина оваа казна е пострашна и од смртната казна). Како и да е без оглед на нашите различни религиозни сваќања сите ние кои моралот ни е на високо ниво ги осудивме овие постапки на одредени луѓе. Ова е доказ дека најдобар суд е човечкиот -моралниот суд (зборувам за суд кој е наменет за човекот при овоземскиот живот)кој сепак ќе биде тесно поврзан со религиозните правила и норми. Исламскиот суд ни го дава правото да му пресудиме на оној кој вака се огрешил баш со таква пресуда со која христијаните би ги “дарувале“тие грешници. Тоа е факт и сите вие мора да го признаете.
Борјан ти тука сакаш да наметнеш некои тези кои не кореспондираат со даденава тема и би те замолил да се држиш до она за кое се дискутира. Правата на жените или самоубиството е тема за друго место и би те замолил да ја отвориш па да можеме да си поразговараме и за тоа таму. Педофилијата е нешто кое мора да се осуди и дасе искорени. Јас имам дете кое има 2 години. Тоа дете ми е се на светов и доколку некој му го поремети неговото детство и слобода да израсне во здрав и добар човек, јас лично ќе му пресудам. Затоа што доколку не го направам тоа тој човек ќе посегне и по некое друго туѓо дете(од било која религија). Мојата религија ми дава за право да му се спротиставам на злото а тоа е мојот џихад. Се надевам дека низ сите овие дискусии полека но сигурно ќе го сватите неговото значење.
Поздрав сега за сега

Изменето од misterX - 27.Август.2008 во 19:11
Кон врв
deshad Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Мај.2008
Поени: 1350
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Август.2008 во 22:14
Зидарски, кога едитираш мислења направи го тоа машки,а не цинично и подмукло.Колку што гледам погоре има еден куп оф топик постови кои што треба да се бришат. Ако веќе мислиш дека тие постови се во ред, тогаш дозволи и соодветна реплика на тие постови.
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Август.2008 во 22:51

Драги браќа и сестри, побратими, посестрими и пријатели,
најнапред сакам да ви се заблагодарам што собравте храброст на оваа многу осетлива тема, отворено да го кажете своето мислење.
Јас ви се извинувам на сите што така снажно ве вознемирив со оваа грозна вест. Според советот на Евангелито ХРИСТОВО, од еднастрана не требаме нити да размислуваме а камоли да зборуваме за вакви грозни ствари а од друга страна пак, баш мораме да ги расветлиме грозотиите на неверниот и лажноверниот свет.
Ние сите без разлика од која раса, нација, вероисповест или светоглед доаѓаме, за првпат во нешто сосема се сложуваме. Детето е за БОГА нешто најсвето„
Од срце се надевам и молам на БОГА, нам сите и навистина децата да ни ги направи да ни бидат поважни од сите луѓе, “свети лица“, “ свештеници“ и “светци“ кои во било која форма сакале, сакаат или ќе сакаат нечие дете сексуално (во било коа форма) да го злоупотребат.

Мене неопишиво многу би ме интересирало вашето однесување во следниов случај:
Вашиот најдраг пријател, свештеник, светец, ... припадник на истата верска заедница или светоглед, во која што е високо ценет, јавно и отворено ви кажува во очи дека вашето 6 - 12 годишно дете (да кажеме ќерка) многу му се допаѓа и дека тој би сакал при прва прилика и што поскоро (со ваше допуштање) со истото да склопи брак и да има сексуален однос!

Како би сте се однесувале, што би сте му сториле на ваквиот “свештеник“, “светец“ “најдобар пријател“, ...? Какво мислење би сте имале за верата, филозофијата, светогледот, кој тој го проповеда? Дали тој после тоа би бил за вас сеуште преставник БОЖЈИ или пак можеби само еден лажен лицемер кој делува баш против БОГА и Неговата ВОЛЈА?

Однапред ви благодарам од длабината на моето детско срце .

Повелете!

п.с. Да незаборавиме дека *Тој, *Кој што живее во детското срце и го ставра секое дете во мајчината утроба, го изградува и одржува е поголем од секоја религија, филозофија и светоглед на овој свет!

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Август.2008 во 23:31
Originally posted by deshad deshad напиша:

Зидарски, кога едитираш мислења направи го тоа машки,а не цинично и подмукло.Колку што гледам погоре има еден куп оф топик постови кои што треба да се бришат. Ако веќе мислиш дека тие постови се во ред, тогаш дозволи и соодветна реплика на тие постови.

Постот на свемирски е избришан заради употреба на вулгарни зборови, а не заради ставот кој го изнесува.
Do what is right, come what may...
Кон врв
Halid ibn Velid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 1145
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Август.2008 во 01:19
Originally posted by Borjan Borjan напиша:

ali ne e vazno sto e zabraneto,sto e dozvoleno..bitno e do sto se pridrzuvaat i kako se odnesuvaat.islamot kolku sto mi e mene poznato gi zabranuva i samoubistvata,od bilo koj vid,pa oni se krevaat u vazduh so uste desetici drugi nevini luge,kolnejki se u prorokot i islamot.nekoj ke rece deka se toa fanatici..se ali verski,toa go pravat vo ime na islamot.mislam deka e seto toa mnogu mnogu tazno

Na,vakvite ko tebe koi mislam deka imaat "znaenje"

Da ti objasnam edna rabota....vo Islamot se e Jasno!!!

HALALOT(dozvolenoto) e Jasno....HARAMOT(Zabranetoto)e jasno!!!

ke ti kazam sega nekoj zbor,no dobro zxapamti gi!

NE MU SUDI NA ISLAMOT SPORED POSTAPKITE NA MUSLIMANITE....NEGO SUDIIM NA MUSLIMANITE SPORED ISLAMOT!!!

Mislam deka sum jasen!!??

Sekoe dobro...Halid ibn Velid!
Хасан ел-Басри рекол:О Човече,ти си само збир на Денови,кога денот ќе замине и дел од твоето тело заминуват!!
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Август.2008 во 02:38
Originally posted by Halid ibn Velid Halid ibn Velid напиша:

NE MU SUDI NA ISLAMOT SPORED POSTAPKITE NA MUSLIMANITE....NEGO SUDIIM NA MUSLIMANITE SPORED ISLAMOT!!!

Многу убаво кажано Халид! Навистина ми се допаѓа.
Истото треба да се применува кога се зборува за било која вера, нација, политичко убедување.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Август.2008 во 03:10
Originally posted by Halid ibn Velid Halid ibn Velid напиша:

Bravo! Mislam deka do sega ne sme imale vakvo koncizno i precizno definiranje! Vredno za zapomnuvanje!
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Techno thief

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај alan ford Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Август.2008 во 08:35
Vaka,cuvstvuvam dolznost da opbjasnam nesto.Dokolku site clenovi na forumov bi bile istestirani za stepenot na nivnata nacionalnost,verojatno jas bi bil vo onie trojca na koi necija nacionalnost voopsto ne im e bitna.Lugeto nikogas ne gi delam spored verata,ili na koj narod pripagaat tuku bas spored postapkite.Postapkite na poedinci,postapkite na moite bliski,na moite prijateli,na moite poznanici.Podforumov "veroispovest" da bidam iskren voopsto ne me interesira,bidejki ne deka sum radikalen ateist i nihilist,tuku ednostavno religijata mi e nebitna,i mislam deka e najgolemoto zlo sto mu se ima sluceno na covestvoto od negovoto postoenje.Toa sto komentirav me pottikna naslovot na temata vo koj se spomnuva pedofilijata.Se izvinuvam ako nekogo navrediv toa ne mi bese namerata,site ste mi podednakvo dragi,podednakvo isti,a ona sto go napisav e samo odraz na informacii dobieni od mediumite-pisani,elektronski,kako i dosta knigi.Nemam namera da ubeduvam bilo kogo vo bilo sto.Da u pravo bese nekoj sto so potsmev gleda na moite komentari,zatoa sto priznavam,religiite mi se slaba strana i hristijanskata i muslimanskata,no kako covek,pravnik mozam da go razlikuvam dobroto od losoto.Sekoja cest na clenot podole sto imal detence od 2 godini,i ja razbiram negovata potreba da go zastiti na bilo koj nacin,no da se zeme pravdata vo svoi race (dokolku eve se desi nesto) e pogresno.Ednostavno pogresno.Toa vodi samo kon anarhija,nisto drugo.I ne veruvam deka tebe islamot ti dal pravo da presuduvash na drugi,ednostavno toa e samo sled na tradicionalnoto prvobitnoto tolkuvanje na islamot kade zakonite sekoj si gi interpretira onaka kako vo momentot nego mu odi vo polza.Rekov i ke povtoram ,za mene religijata e samo edno ne-nuzno zlo koe pred ne znam kolku godini mu teknalo nekomu za da ja drzi rajata vo pokornost.Sto dobro religijata i ima doneseno na edna zemja>Ako pogledneme niz istorijata ne mora da ideme daleku za toa da go uocime...od inkvizicijata,preku Krstonosnite vojni,pa se do 1,2 svetska vojna,a da ne gi spomenuvam Afganistan i Irak..sekoj ubiva vo ime na religijata vo ime gospod...Alah,Isus Hristos,Budha,Misko,Petko ili Stanko..ne veruvam deka bilo koj gospod so blagonaklonost gleda kon ova sto ni se slucuva na planetava.I na krajot jas povtoruvam deka se izvinuvam ako navrediv necii cuvstva,no ovde ne pisuvam kako vernik (bidejki ne sum) tuku samo kako "zoom politicon".!
pozdrav za site dobronamerni luge
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Август.2008 во 09:13
Борјан, го разбирам твојот став, но не го споделувам.
Во врска со односот кој го искажуваш на крајот - Халид претходно многу убаво го срочи тоа - не суди на религијата според верниците, а на верниците според религијата.
Ако некој излезе и рече - јас сум Христијанин, не значи дека е. По делата ќе ги познаете...
Истото се однесува и на националноста, политичката припадност, било каква лична определба.
Да, многу војни се водени во име на религијата, но исто толку војни се водени без да има никакво учество религијата во нив, дури се водени од изјавени атеистички земји и режими. Така што - не е проблемот во религијата - а во човекот. (ова последново е и во контекст на самава тема - не е битно од која вера е тој човек, ако воопшто може да се каже дека таков ѕвер има вера...)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Techno thief

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај alan ford Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Август.2008 во 09:25
zidarski,sosema korektno od tvoja strana i ne mozam da kazam deka ne si vo pravo.Problemot fino go imas locirano,no samo bi dodal deka osnovata na sekoja vojna e vo religijata ili nacionalnata pripadost koi za mene se neraskinlivo povrzani edna od druga...Mozebi vo idninata vojnite ke se vodat za vodata,hrana ili nesto drugo,ali do sega sekoja vojna imase religiozen motiv,ako ne ocigleden togas skrien.
Кон врв
misterX Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2008
Поени: 342
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај misterX Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Август.2008 во 09:49
Борјан можеби сум те разбрал лошо но од твоите коментари гледам дека и ти како и сите останати атеисти сепак повеќе сакаш да го коментираш исламот отколку другите религии. Како и да е ок ти си атеист имаш свое видување и кажа дека не се согласуваш со тоа дека доколку некој му наштети на моето дете јас треба да реагирам и да пресудам. Ок можеби тоа беше во афектна состојба кажано но сепак во исламските држави ова многу брзо се решава и ваквите луѓе се санкционираат исто така како што јас би ги санкционирал. Но дали тука кај нас се случува тоа. Гледаш дека тие луѓе излегуваат од затвор за неколку години и никој не се грижи дали повторно ќе “нападнат“. Велат болест а незнаат лек за истата. Велат нарушување а немаат соодветни институции да ги сместат нарушените. Епа што викаш ти да ги оставиме да се шетаат по улиците и да меркаат дечиња и девојчиња. Од сите криминалци и настрани луѓе овие се најлоши и за нив нема простување. Ниедна религија несмее да им дозволи да се искупат од гревот кој го направиле. Децата се свети во сите религии, тие се раѓаат чисти и ако некој ги наруши нивните детски соништа, јас лично би го набил на колец па бог нека ми суди за тоа и нека ме фрли во пеколот ако треба.

Изменето од misterX - 28.Август.2008 во 09:51
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Techno thief

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај alan ford Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Август.2008 во 09:55
misterX..jas potpolno te razbiram.Roditelskata ljubov e najjakata ljubov koja postoi na ovoj svet i te razbiram sto sakash da kazes,no toa ne znachi deka imas pravo.Kako pravnik ne mozam da se pomiram sekoj da ja zema pravdata vo svoi race,a toa sto kaj nas ovie slucai ne se sankcionirani kako sto treba-toa e krivica na nasite zakonodavci i voopsto na pravosudno-kazneniot sistem vo celina.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Август.2008 во 15:01
stefcodimitrievski,

Veruvam deka ova ti e tvoe prvo doagjanje megju nas, pa ne si odomakjen so nash*te normi na komuniciranje. Najkuso mozhno objasnuvanje (samo edna rechenica) ke mozhes da   
prochitash tokmu na pochetokot na podforumov. Bo te zamolil da pojdesh tamu pred da prodolzhish so tvoite komentari:

http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=12389

Natamoshnoto psihuvanje na nachinot koj go praveshe do sega ke bide sankcionirano so baniranje. Ubeden sum deka ke imash razbiranje za onoa sto se pochituva od nash*te chlenovi.

P.S. Gi potsetuvam chlenovite deka jas i zidarski zhiveeme vo delovi na svetot koi imaat 6 chasa vremenska razlika od Makedonija.

Изменето од Messenger - 28.Август.2008 во 15:03
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 7>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,234 секунди.