Испечати | Затвори го прозорот

Педофилија и религија

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=15232
Датум на принтање: 26.Ноември.2024 во 03:48
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Педофилија и религија
Постирано од: spiros
Наслов: Педофилија и религија
Датум на внесување: 25.Август.2008 во 22:35
Денов што помина се случи нешто што ме подтикна да ја отворам темава. На работното место за време пауза - каде што имаше преставници и на македонците, на албанците, на турците, на србите, ... и со тоа преставници на сите религии коишто во македонија се признати со уставот, па дури и на поинакви верски заедници - проби една вест за еден теолог кој што веќе неможе да е член на неговата верска заедница, поради неговата позитивна поставеност кон педофилијата.
Тој не ја крије својата сексуална желба кон млади, невини малолетници и деца правдајќи се (отприлика) вака : “ Јас неправам ништо лошо. Бог ме создал како таков и никој нема право поради тоа, да ме дискриминира“!

Реакцијата на колегите беше бурна! Двајцата колеги што седеа одлево од мене - едениот албанец а другиот турчин со сунитска вероисповест - покажаа со рацете дека тој треба да биде убиен. Од другата страна на масата, слични реакции. Однанозе станата и барајќи во шкафчето да го најде сендвичот, една колешка со србско порекло која веќе неколку години имаше процес против еден куќен пријател, поради сексуална злопутреба на нејзините две малолетни ќеркички. Таа остана само со отворена уста и видно длабоко потресена. Другите беа исто огорчени!

Мене ме интересира вашето мислење и ставот на вашата религија, кон оваа проблематика.
Дали луѓе кои боледуваат на оваа болест, смеат да бидат свештени лица, да им бидат пример на верниците и да ги поучуваат истите како треба да се живее животот за да би се дошло до совршената цел?

Моето лично мислење е: дека на таквите треба да им се оневозможи контакт со деца и младинци и под хитно да се упатат на лекување, овозможувајќи им услови за истото.
Ставот на Евангелието е познат. Таквите (ако не се покајат и променат) неможат да влезат во Царството БОЖЈЕ!

Повелете со вашиот став и оној на вашата религија!

Однапред ви благодарам

спирос

-------------
https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!
БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Коментари:
Постирано од: Azrael
Датум на внесување: 25.Август.2008 во 22:38
Treba da se ubijat. Seriozno. Ne veruvam deka kazna ke bide delotvorna..kako onoj slucajot kaj nas vo Makedonija-neznam vo koj grad bese- pedofil otkako odlezal kazna za pedpfilski napad, od kako izlegol od zatvor prvo nesto sto napravil e pedofilski napad. Navistina smrtna kazna- i za homoesksualci, zoofili, pedofili nekrofili.

Kazal Bog za polovoizopacenite koja e krajnata destinacija.

-------------
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !     

Постирано од: seka
Датум на внесување: 25.Август.2008 во 23:37
ne zarbiram i nokogas nema da razberam!!!! Kako nekoja vozrasna osoba moze takvo nesto na edno nevino, cisto i prekrasno duse takvo nesto da napravi!

Isto taka ne razbiram, kako nikoj (ili mnogu malce) protiv toa se prezema! Ova sto go procitav od spiros me potrese!

Kako moze nekoj, vo koj imas doverba, postovanje i respekt moze taka da razmisluva i javno da kaze, deka tolku nesto loso mu e zadovolstvo?

Kako da go odnesam jas moeto dete vo crkva ili dzamija (za koj kako) ? Koga tocno znam deka takvo "stvorenie" (drug izras nemam) tamu "predava" nekoi stvari koj Bog/allah gi "postavil?

Ne ova ne go razbiram i nikogas nema da go razberam!

Gospod neka mi prosti ako gresam, no za vakvi, treba kako prvo, da im se sece do kraj a potoa so macenje da go otepa!!!!!

( se izvinuvam na moite "necisti" i vulgarni zborovi )

-------------
Razumot e skapocen kamen koj najubavo sjae vo ramkite na
skromnosta.

Постирано од: Templarius
Датум на внесување: 25.Август.2008 во 23:41
Prvin toa ne e bolest i na toa ne treba da se gleda kako na bolest tuku kako na iskvarenost i podmolnost od najlos vid...
Mislam deka vo drzavata treba da se vovede poseben zakon so koj kazna za pedofilija da bide SMRT...

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Постирано од: deshad
Датум на внесување: 25.Август.2008 во 23:41
Сека,можеби твоите зборови се вулгарни ама ептен се наместо. И јас го споделувам твоето мислење.

-------------
"Ако питаш који сам странац, поносно кажем:ЈА САМ БОСАНАЦ!"

Постирано од: Pentakostalec
Датум на внесување: 26.Август.2008 во 04:55
Sum zaprimetil povekje zavisnici od pedofilia se Svestinici

Idat posledno vremijaaa Pokajte seee luje i sluzite mu na BOG 100%!!!

-------------
Одете мегу сите народи и создавајте од нив мој ученици крштевајки ги во името на Таткото, Синот и Светиот Дух

Постирано од: melhisedek
Датум на внесување: 26.Август.2008 во 15:59
ako nekoj im nasteti na ovie malive ili gi nauci nesto pogresno zanego ce bidi mnogu tesko da vlezi vo carstvoto bozje.
vo sekoj slucaj ne treba da se ubivaat takvite lujge bidejki toa bi bilo apsurd!!??
moeto mislejne e deka takvite treba da se otstranat od decata i treba da se lekuvaaat.
sto se odnesuva na toa deka mnogu svestenici vo posledno vreme se fateni i sprema nekoji se vodi postapka za zaveduvajne na maloletnici,-----------navistina zalno!!!
no kazano e deka vo poslednite denovi mnogu volci vo ovcji kozi.

Постирано од: seka
Датум на внесување: 26.Август.2008 во 16:22
melhisedek, sto mu vredi na maleckoto nevino dusice deka nekoja osoba nema da vleze vo bozje carstvoto ?
Kako moze toa detence nekogas da veruva vo GOSPOD? Kako ke mu se objasni na toa malecko dusice deka nekoj, koj e svetec, koj veruva vo gospod, i koj odlucil za nego da sluzi, mu napravil nesto taka nerazbirlivo, mu napravil tolkava golema rana, sto nikogas vo zivotot nema da zarasne?

Mozebi sum i "prestroga" no mojot stav gore go napisav, i seuste stojam na toa!

Za takvi luge nema spas!!!!!!!

-------------
Razumot e skapocen kamen koj najubavo sjae vo ramkite na
skromnosta.

Постирано од: svemirski_duh
Датум на внесување: 26.Август.2008 во 16:29
Jasen e i stavot na Islamot,okolu ova,vprocem,si go videl na delo:

Цитирај
Двајцата колеги што седеа одлево од мене - едениот албанец а другиот турчин со сунитска вероисповест - покажаа со рацете дека тој треба да биде убиен.

Vo Islamskite zemji i spored Serijatskiot zakon,ze znae za takvite

PS: Ako te kopka uste nesto,prasaj komotno ;)

Постирано од: fiks
Датум на внесување: 26.Август.2008 во 16:33
ne be seka ne si vo pravo ni ti ni nikoj drug shto ke tvrdi deka za takvi licnosti treba samo smrt....ovie shto se po religijata ke ni kazat kako treba so pedofilite koi se clenovi na religiozni grupi i se vrsh*teli na volja od boga...abe kako moze nekoj da tvrdi deka ako se pokajale ke vlezele vo carstvo nebesno
ejj alo SPIROS ti be svesen si shto pishuvash.....kako ke go prifati be toa pokajanie devojce ili momce od 10 godini shto bilo siluvano od nekojsi sveshtenik...alooooooooooooooo SPIROS....si be ti svesen shto napisha i kolku ti e idiotska taa tvoja misla...eee
do kade dojde svetov.....ima tamo vo podforumot genijalni misli od nekoj naucnik i vidi shto ima pishano za religija....

-------------
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена,
само шлаг пена ќе бидеме и можеби
неколку жолти ракии.

Постирано од: Zajcef
Датум на внесување: 26.Август.2008 во 17:10
Јас мислам дека педофилите треба да се кастрираат.

-------------
Кога неправдата станува закон,отпорот станува должност....

Датум на внесување: 26.Август.2008 во 17:17
moze i toa zajcef,ama javno na ploshtad vo skopje i da ima direkten prenos na televizija..da gleda cela drzava kako xxxxxxxxxxxx.

Едитирано од Зидарски. Внимавајте какви зборови користите!

-------------
неколку жолти ракии.

Постирано од: BisernA
Датум на внесување: 26.Август.2008 во 17:23
за таквите болни умови нема спас... море колку сакаат нека веруваат и во Господ и во се... не дај Боже некој на мое дете така да направи.... лутина

за нив нема достојна казна... т.е малку е тоа да седат во затвор 10, 20 или цел живот... да не ќе им биде лошо да ги ранат и да ги чуваат изненадување

само не ми е јасно... како може таков да биде примен во некоја верска заедница ?? па таквите не заслужуваат да имаат покрив над глава, а камоли да им се дозволи да бидат некаде општествено прифатени... а па уште помалце да бидат свештени лица... губитник

-------------

Датум на внесување: 26.Август.2008 во 17:27
abe ko ke go napravat toj cin biserce ke se ispovedaat od srce i odma momentalno bog im prostuva i se razbira se e u redu..i posle pak isto i pak ispoved i taka ke si odi toa....mamata nivna

-------------
неколку жолти ракии.

Датум на внесување: 26.Август.2008 во 18:46
iskreno ve prasuvam ??? ne se zalagam za takvite!!!
treba da bidat kazneti ama jas ne sum toj sto ke gi kazni?
ona sto ke ve prasam e slednovo-----
ako go ubieme dali i nie ne stanuvame neposlusni sprema bog koga veli ----ne ubivaj
a od druga strana----- ako go kastrirame!
dali otkako ke go kastrirame zar toj pedofil istoto toa nema da go poftori ( na primer so prst) mozebi izgleda gnasno--- i gnasno e, no toj pak moze da zlostavuva deca iako e kastriran????
sto mislite?

Датум на внесување: 26.Август.2008 во 18:56
e pa aj melhisedek neka donesat zakon za kastriranje na pedofili na srede ploshtad makedonija vo skopje i ke vidime posle dali nekoj ke se osmeli da napravi takvo delo posle toa...dali znaesh deka vo albanija za vreme na enver hodza na kradec mu ja secele rakata so koja ukral i deka krazbite se namalile za 99 %...normalno nekoj ke se najde shto povtorno ke pravi gnasotii no ke se svede na minimum pedofilijata ako se vovede kastriranje vo javnost....

-------------
неколку жолти ракии.

Постирано од: BisernA
Датум на внесување: 26.Август.2008 во 20:05
Originally posted by fiks fiks напиша:

abe ko ke go napravat toj cin biserce ke se ispovedaat od srce i odma momentalno bog im prostuva i se razbira se e u redu..i posle pak isto i pak ispoved i taka ke si odi toa....mamata nivna

Тој гледа се... можеби Бог е голем и простува... ама јас никогаш и на никого нема да му простам такво нешто !!! нема оправдување за тоа дело.... без разлика дали му се случило тоа на моето дете, на мојата сестра, на мојот брат или на нечие друго дете... болката е иста кај сите...

ме згрозува фактот дека такви дела чинат луѓе чиишто работа, а и животна определба... е да шират љубов и мир меѓу луѓето.... лутина

-------------

Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 27.Август.2008 во 03:30
Mozhebi tokmu zatoa baraat rabota na takvi mesta - megju slabite i onie koi baraat zashtita. Tie lugje se nivniot najlesen plen.

Ushte neshto... javna tajna e na zapad deka mnogu pedofili se zareduvaat kako monasi ili popovi za da se zashtitat od zakonot i da dojdat polesno do svoite zhrtvi. Jas se ushte treba da go dozhiveam momentot koga nekoj sveshtenik ke bide osuden i zatvoren za takvi zlodela. Ne mi e jasno kako uspeala crkvata da ja stavi drzhavata vo takva sostojba na bezsilnost i pasivnost!

Ova e dokaz deka dogovorot napraven megju Konstantin i sveshtenstvoto se ushte e 100% polnovazhen.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 27.Август.2008 во 05:35
Месинџер - иако до скоро имаа протекција и од црквата и од државата, сега работите се менуваат. Само за пример, еве два случаи на обвинителни пресуди:

http://www.gazette.net/stories/073008/montnew200341_32374.shtml - http://www.gazette.net/stories/073008/montnew200341_32374.shtml

http://www.northamptonchron.co.uk/news/Sex-abuse-priest-jailed-for.4333272.jp - http://www.northamptonchron.co.uk/news/Sex-abuse-priest-jailed-for.4333272.jp

а еве цела страница со вакви случаи, процеси и пресуди:
http://www.bishop-accountability.org/AbuseTrackerArchive/2008/07/ - http://www.bishop-accountability.org/AbuseTrackerArchive/2008/07/

-------------
Do what is right, come what may...

Датум на внесување: 27.Август.2008 во 06:16
Iako site navedeni sluchai ne se za onoa za sto zboruvame tuka na ovaa tema, sepak spored nekoi od niv se zabelezhuva deka neshto se pridvizhuva vo pravilna nasoka.

Sega ushte crkvata da ne stoi tolku nastojchivo kako sokrivach i zashtitnik na nejzinoto sveshtenstvo...

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 27.Август.2008 во 07:47
Јован Павле Втори го почна тој процес, сега Рацингер официјално почна да зборува за тоа и да се сретнува со жртвите.
Интересно е што јавните обвинувања се само за католичката црква, но малку проучување покажува дека истите проблеми ги има англиканската, баптистичката, и разни други евангелистички цркви. Како што кажа Месинџер претходно - секаде каде што може да се злоупотреби со туѓата доверба и мака...
Дали има вакви јавни случаи во православието? Ако има - може некој да даде повеќе информација каде и како се случиле и дали имало процес против сторителот?

-------------

Постирано од: alan ford
Датум на внесување: 27.Август.2008 во 08:14
Originally posted by svemirski_duh svemirski_duh напиша:

Цитирај
Двајцата колеги што седеа одлево од мене - едениот албанец а другиот турчин со сунитска вероисповест - покажаа со рацете дека тој треба да биде убиен.

Ne mi bas najjasno sto mislel momakov deka vo islamskite zemji se znaelo za takvite.Vo islamskite zemji za zal toa se pravi legalno a site slucai se maskirani kao dogovoreni brakovi,pogotovo pomegu pobogatite i posiromasnite muslimanski semejstva.Za ova ne vredi da se diskutira..koj saka da vidi sto se slucuva kaj devojcinjata i zenite vo edna muslimanska zemja neka ja procita trilogijata za princezata Sultana (trilogija inspirirana i bazirana na vistiniti nastani) *strasno*

-------------
I vrag može citirati Sveto pismo za svoje potrebe.

Постирано од: BACHIOS
Датум на внесување: 27.Август.2008 во 11:05
dozivoten zatvor- toa e najmalku

-------------
I'm gonna make him an offer he can't refuse- Don Corleone

Датум на внесување: 27.Август.2008 во 15:47
Originally posted by Borjan Borjan напиша:

Originally posted by svemirski_duh svemirski_duh напиша:

Цитирај

Ne mi bas najjasno sto mislel momakov deka vo islamskite zemji se znaelo za takvite.Vo islamskite zemji za zal toa se pravi legalno a site slucai se maskirani kao dogovoreni brakovi,pogotovo pomegu pobogatite i posiromasnite muslimanski semejstva.Za ova ne vredi da se diskutira..koj saka da vidi sto se slucuva kaj devojcinjata i zenite vo edna muslimanska zemja neka ja procita trilogijata za princezata Sultana (trilogija inspirirana i bazirana na vistiniti nastani) *strasno*

Тебе изгледа многу работи не ти се воопшто (не баш ) јасни.И навистина не вреди да се дискутира со тебе за ова.

editirano od Zidarski.

Датум на внесување: 27.Август.2008 во 18:05
tvoeto mislenje voopsto ne mi e bitno.duri i zivotnite imaat poveke slobodi vo muslimanskite zemji od zenite.setete se samo na primerot so zenata od Saudiska Arabija pred okolu edna godina.siluvana od grupa mazi,namesto bilo kakov nadomest (za sudski proces ,smesno e i da pomislam),oni ja butnaa u karcer i kutrata zena ja osudija na ne znam kolku udari so stap zatoa sto "nemoralno" se odnesuvala,i bila sama vo drustvo na mazi so koi ne e vo semejna vrska.sigurno i na "prorokot" da bil ziv ke mu se prevrtuvale crevata,kao na cela svetska javnost koga slusna za vesta.

-------------

Датум на внесување: 27.Август.2008 во 18:11
Во секој случај - современите западни критериуми за педофилија не се почитуваат на истокот. Додека на запад е речиси незамисливо возрасен маж да биде со девојка помлада од 18 години и строго забрането да биде со помлада од 16, на истокот тоа е дозволено, дури и со доста помлади.

-------------

Датум на внесување: 27.Август.2008 во 18:21
se soglasuvam..eve vo Avganistan na primer pedofilijata e de fakto legalna i pretstavuva del od sekojdnevniot zivot,no ne se raboti za devojcinja nego vo 90% od sluchaevite siluvani i sodomizirani se mladi momcinja! i za niv toa ne e golem problem,nego "del od tradicijata na Afganistanskiot narod"

-------------

Датум на внесување: 27.Август.2008 во 18:29
Е видиш тоа нема врска со исламот - затоа што тоа во исламот е забрането!

-------------

Датум на внесување: 27.Август.2008 во 18:37
ali ne e vazno sto e zabraneto,sto e dozvoleno..bitno e do sto se pridrzuvaat i kako se odnesuvaat.islamot kolku sto mi e mene poznato gi zabranuva i samoubistvata,od bilo koj vid,pa oni se krevaat u vazduh so uste desetici drugi nevini luge,kolnejki se u prorokot i islamot.nekoj ke rece deka se toa fanatici..se ali verski,toa go pravat vo ime na islamot.mislam deka e seto toa mnogu mnogu tazno

-------------

Постирано од: misterX
Датум на внесување: 27.Август.2008 во 18:58
Најпрвин како човек а потоа како муслиман да го искажам својот став кон ова прашање. Иако деновиве е се поактуелно кај нас, знаеме дека оваа немила појава се јавува веќе долги години наназад а модерните демократии сеуште немаат инструменти да ја спречат. Исто така неможат да ја излечат ниту оние кои неа ја нарекуваат болест. Поради тоа јас како човек ги прифаќам моралните норми кои ги нуди исламот и кој се погрижил за решавање на сите проблеми со кои човекот може да се сретне во својот живот. Исламот од секогаш ги презирал и ги казнувал постапките кои не му доликуваат на еден цивилизиран човек. Тој за овие луѓе воспоставил и казнени мерки кои се доста строги и со кои се сложуваат барем 99 % од оние кои дискутираат на оваа тема без оглед на која религија и припаѓаат. Читав тука коментари од најтврдокорни христијани дека тие луѓе треба да се убијат или да се обесат,запалат, кастрираат да им се скине ова она, а имаше и такви кои би ги казниле со “најблагата“казна доживотен затвор(за многумина оваа казна е пострашна и од смртната казна). Како и да е без оглед на нашите различни религиозни сваќања сите ние кои моралот ни е на високо ниво ги осудивме овие постапки на одредени луѓе. Ова е доказ дека најдобар суд е човечкиот -моралниот суд (зборувам за суд кој е наменет за човекот при овоземскиот живот)кој сепак ќе биде тесно поврзан со религиозните правила и норми. Исламскиот суд ни го дава правото да му пресудиме на оној кој вака се огрешил баш со таква пресуда со која христијаните би ги “дарувале“тие грешници. Тоа е факт и сите вие мора да го признаете.
Борјан ти тука сакаш да наметнеш некои тези кои не кореспондираат со даденава тема и би те замолил да се држиш до она за кое се дискутира. Правата на жените или самоубиството е тема за друго место и би те замолил да ја отвориш па да можеме да си поразговараме и за тоа таму. Педофилијата е нешто кое мора да се осуди и дасе искорени. Јас имам дете кое има 2 години. Тоа дете ми е се на светов и доколку некој му го поремети неговото детство и слобода да израсне во здрав и добар човек, јас лично ќе му пресудам. Затоа што доколку не го направам тоа тој човек ќе посегне и по некое друго туѓо дете(од било која религија). Мојата религија ми дава за право да му се спротиставам на злото а тоа е мојот џихад. Се надевам дека низ сите овие дискусии полека но сигурно ќе го сватите неговото значење.
Поздрав сега за сега

Датум на внесување: 27.Август.2008 во 22:14
Зидарски, кога едитираш мислења направи го тоа машки,а не цинично и подмукло.Колку што гледам погоре има еден куп оф топик постови кои што треба да се бришат. Ако веќе мислиш дека тие постови се во ред, тогаш дозволи и соодветна реплика на тие постови.

-------------

Датум на внесување: 27.Август.2008 во 22:51

Драги браќа и сестри, побратими, посестрими и пријатели,
најнапред сакам да ви се заблагодарам што собравте храброст на оваа многу осетлива тема, отворено да го кажете своето мислење.
Јас ви се извинувам на сите што така снажно ве вознемирив со оваа грозна вест. Според советот на Евангелито ХРИСТОВО, од еднастрана не требаме нити да размислуваме а камоли да зборуваме за вакви грозни ствари а од друга страна пак, баш мораме да ги расветлиме грозотиите на неверниот и лажноверниот свет.
Ние сите без разлика од која раса, нација, вероисповест или светоглед доаѓаме, за првпат во нешто сосема се сложуваме. Детето е за БОГА нешто најсвето„
Од срце се надевам и молам на БОГА, нам сите и навистина децата да ни ги направи да ни бидат поважни од сите луѓе, “свети лица“, “ свештеници“ и “светци“ кои во било која форма сакале, сакаат или ќе сакаат нечие дете сексуално (во било коа форма) да го злоупотребат.

Мене неопишиво многу би ме интересирало вашето однесување во следниов случај:
Вашиот најдраг пријател, свештеник, светец, ... припадник на истата верска заедница или светоглед, во која што е високо ценет, јавно и отворено ви кажува во очи дека вашето 6 - 12 годишно дете (да кажеме ќерка) многу му се допаѓа и дека тој би сакал при прва прилика и што поскоро (со ваше допуштање) со истото да склопи брак и да има сексуален однос!

Како би сте се однесувале, што би сте му сториле на ваквиот “свештеник“, “светец“ “најдобар пријател“, ...? Какво мислење би сте имале за верата, филозофијата, светогледот, кој тој го проповеда? Дали тој после тоа би бил за вас сеуште преставник БОЖЈИ или пак можеби само еден лажен лицемер кој делува баш против БОГА и Неговата ВОЛЈА?

Однапред ви благодарам од длабината на моето детско срце .

Повелете!

п.с. Да незаборавиме дека *Тој, *Кој што живее во детското срце и го ставра секое дете во мајчината утроба, го изградува и одржува е поголем од секоја религија, филозофија и светоглед на овој свет!

-------------
https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace,
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 27.Август.2008 во 23:31
Originally posted by deshad deshad напиша:

Зидарски, кога едитираш мислења направи го тоа машки,а не цинично и подмукло.Колку што гледам погоре има еден куп оф топик постови кои што треба да се бришат. Ако веќе мислиш дека тие постови се во ред, тогаш дозволи и соодветна реплика на тие постови.

Постот на свемирски е избришан заради употреба на вулгарни зборови, а не заради ставот кој го изнесува.

-------------

Постирано од: Halid ibn Velid
Датум на внесување: 28.Август.2008 во 01:19

ali ne e vazno sto e zabraneto,sto e dozvoleno..bitno e do sto se pridrzuvaat i kako se odnesuvaat.islamot kolku sto mi e mene poznato gi zabranuva i samoubistvata,od bilo koj vid,pa oni se krevaat u vazduh so uste desetici drugi nevini luge,kolnejki se u prorokot i islamot.nekoj ke rece deka se toa fanatici..se ali verski,toa go pravat vo ime na islamot.mislam deka e seto toa mnogu mnogu tazno

Na,vakvite ko tebe koi mislam deka imaat "znaenje"

Da ti objasnam edna rabota....vo Islamot se e Jasno!!!

HALALOT(dozvolenoto) e Jasno....HARAMOT(Zabranetoto)e jasno!!!

ke ti kazam sega nekoj zbor,no dobro zxapamti gi!

NE MU SUDI NA ISLAMOT SPORED POSTAPKITE NA MUSLIMANITE....NEGO SUDIIM NA MUSLIMANITE SPORED ISLAMOT!!!

Mislam deka sum jasen!!??

Sekoe dobro...Halid ibn Velid!

-------------
Хасан ел-Басри рекол:О Човече,ти си само збир на Денови,кога денот ќе замине и дел од твоето тело заминуват!!

Датум на внесување: 28.Август.2008 во 02:38
Originally posted by Halid ibn Velid Halid ibn Velid напиша:

NE MU SUDI NA ISLAMOT SPORED POSTAPKITE NA MUSLIMANITE....NEGO SUDIIM NA MUSLIMANITE SPORED ISLAMOT!!!

Многу убаво кажано Халид! Навистина ми се допаѓа.
Истото треба да се применува кога се зборува за било која вера, нација, политичко убедување.

-------------

Датум на внесување: 28.Август.2008 во 03:10
Originally posted by Halid ibn Velid Halid ibn Velid напиша:

Bravo! Mislam deka do sega ne sme imale vakvo koncizno i precizno definiranje! Vredno za zapomnuvanje!

-------------

Датум на внесување: 28.Август.2008 во 08:35
Vaka,cuvstvuvam dolznost da opbjasnam nesto.Dokolku site clenovi na forumov bi bile istestirani za stepenot na nivnata nacionalnost,verojatno jas bi bil vo onie trojca na koi necija nacionalnost voopsto ne im e bitna.Lugeto nikogas ne gi delam spored verata,ili na koj narod pripagaat tuku bas spored postapkite.Postapkite na poedinci,postapkite na moite bliski,na moite prijateli,na moite poznanici.Podforumov "veroispovest" da bidam iskren voopsto ne me interesira,bidejki ne deka sum radikalen ateist i nihilist,tuku ednostavno religijata mi e nebitna,i mislam deka e najgolemoto zlo sto mu se ima sluceno na covestvoto od negovoto postoenje.Toa sto komentirav me pottikna naslovot na temata vo koj se spomnuva pedofilijata.Se izvinuvam ako nekogo navrediv toa ne mi bese namerata,site ste mi podednakvo dragi,podednakvo isti,a ona sto go napisav e samo odraz na informacii dobieni od mediumite-pisani,elektronski,kako i dosta knigi.Nemam namera da ubeduvam bilo kogo vo bilo sto.Da u pravo bese nekoj sto so potsmev gleda na moite komentari,zatoa sto priznavam,religiite mi se slaba strana i hristijanskata i muslimanskata,no kako covek,pravnik mozam da go razlikuvam dobroto od losoto.Sekoja cest na clenot podole sto imal detence od 2 godini,i ja razbiram negovata potreba da go zastiti na bilo koj nacin,no da se zeme pravdata vo svoi race (dokolku eve se desi nesto) e pogresno.Ednostavno pogresno.Toa vodi samo kon anarhija,nisto drugo.I ne veruvam deka tebe islamot ti dal pravo da presuduvash na drugi,ednostavno toa e samo sled na tradicionalnoto prvobitnoto tolkuvanje na islamot kade zakonite sekoj si gi interpretira onaka kako vo momentot nego mu odi vo polza.Rekov i ke povtoram ,za mene religijata e samo edno ne-nuzno zlo koe pred ne znam kolku godini mu teknalo nekomu za da ja drzi rajata vo pokornost.Sto dobro religijata i ima doneseno na edna zemja>Ako pogledneme niz istorijata ne mora da ideme daleku za toa da go uocime...od inkvizicijata,preku Krstonosnite vojni,pa se do 1,2 svetska vojna,a da ne gi spomenuvam Afganistan i Irak..sekoj ubiva vo ime na religijata vo ime gospod...Alah,Isus Hristos,Budha,Misko,Petko ili Stanko..ne veruvam deka bilo koj gospod so blagonaklonost gleda kon ova sto ni se slucuva na planetava.I na krajot jas povtoruvam deka se izvinuvam ako navrediv necii cuvstva,no ovde ne pisuvam kako vernik (bidejki ne sum) tuku samo kako "zoom politicon".!
pozdrav za site dobronamerni luge

-------------

Датум на внесување: 28.Август.2008 во 09:13
Борјан, го разбирам твојот став, но не го споделувам.
Во врска со односот кој го искажуваш на крајот - Халид претходно многу убаво го срочи тоа - не суди на религијата според верниците, а на верниците според религијата.
Ако некој излезе и рече - јас сум Христијанин, не значи дека е. По делата ќе ги познаете...
Истото се однесува и на националноста, политичката припадност, било каква лична определба.
Да, многу војни се водени во име на религијата, но исто толку војни се водени без да има никакво учество религијата во нив, дури се водени од изјавени атеистички земји и режими. Така што - не е проблемот во религијата - а во човекот. (ова последново е и во контекст на самава тема - не е битно од која вера е тој човек, ако воопшто може да се каже дека таков ѕвер има вера...)

-------------

Датум на внесување: 28.Август.2008 во 09:25
zidarski,sosema korektno od tvoja strana i ne mozam da kazam deka ne si vo pravo.Problemot fino go imas locirano,no samo bi dodal deka osnovata na sekoja vojna e vo religijata ili nacionalnata pripadost koi za mene se neraskinlivo povrzani edna od druga...Mozebi vo idninata vojnite ke se vodat za vodata,hrana ili nesto drugo,ali do sega sekoja vojna imase religiozen motiv,ako ne ocigleden togas skrien.

-------------

Датум на внесување: 28.Август.2008 во 09:49
Борјан можеби сум те разбрал лошо но од твоите коментари гледам дека и ти како и сите останати атеисти сепак повеќе сакаш да го коментираш исламот отколку другите религии. Како и да е ок ти си атеист имаш свое видување и кажа дека не се согласуваш со тоа дека доколку некој му наштети на моето дете јас треба да реагирам и да пресудам. Ок можеби тоа беше во афектна состојба кажано но сепак во исламските држави ова многу брзо се решава и ваквите луѓе се санкционираат исто така како што јас би ги санкционирал. Но дали тука кај нас се случува тоа. Гледаш дека тие луѓе излегуваат од затвор за неколку години и никој не се грижи дали повторно ќе “нападнат“. Велат болест а незнаат лек за истата. Велат нарушување а немаат соодветни институции да ги сместат нарушените. Епа што викаш ти да ги оставиме да се шетаат по улиците и да меркаат дечиња и девојчиња. Од сите криминалци и настрани луѓе овие се најлоши и за нив нема простување. Ниедна религија несмее да им дозволи да се искупат од гревот кој го направиле. Децата се свети во сите религии, тие се раѓаат чисти и ако некој ги наруши нивните детски соништа, јас лично би го набил на колец па бог нека ми суди за тоа и нека ме фрли во пеколот ако треба.

Датум на внесување: 28.Август.2008 во 09:55
misterX..jas potpolno te razbiram.Roditelskata ljubov e najjakata ljubov koja postoi na ovoj svet i te razbiram sto sakash da kazes,no toa ne znachi deka imas pravo.Kako pravnik ne mozam da se pomiram sekoj da ja zema pravdata vo svoi race,a toa sto kaj nas ovie slucai ne se sankcionirani kako sto treba-toa e krivica na nasite zakonodavci i voopsto na pravosudno-kazneniot sistem vo celina.

-------------

Датум на внесување: 28.Август.2008 во 15:01
stefcodimitrievski,

Veruvam deka ova ti e tvoe prvo doagjanje megju nas, pa ne si odomakjen so nash*te normi na komuniciranje. Najkuso mozhno objasnuvanje (samo edna rechenica) ke mozhes da   
prochitash tokmu na pochetokot na podforumov. Bo te zamolil da pojdesh tamu pred da prodolzhish so tvoite komentari:

http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=12389 - http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=12389

Natamoshnoto psihuvanje na nachinot koj go praveshe do sega ke bide sankcionirano so baniranje. Ubeden sum deka ke imash razbiranje za onoa sto se pochituva od nash*te chlenovi.

P.S. Gi potsetuvam chlenovite deka jas i zidarski zhiveeme vo delovi na svetot koi imaat 6 chasa vremenska razlika od Makedonija.

-------------

Датум на внесување: 28.Август.2008 во 15:20
Им се извинувам на сите за претходниот настап но морам да кажам дека овој стефчо е најбезобразниот посетител на форумов до сега. Од нигде никаде настапи со тешки навреди и успеа да ме извади од контрола. Им се извинувам на сите оние кои се коректни и кои сакаат да дебатираат на еден цивилизиран начин со факти и докази за она за што зборуваат. Навистина вакви провокации треба веднаш да се санкционираат за да не дојде до општа расправија и размена на лоши зборови помеѓу нас.

Датум на внесување: 28.Август.2008 во 15:39
Jas bi ve posovetuval da vnimavate koga ke zabelezhite nekoe novo ime megju nas, da ja dozvolite mozhnosta deka toj chlen doagja od nekoj drug podforum kade sto ima podrugi normi na odnesuvanje od nashiov, pa da ne se isprovocirate vednash od nekorektniot odnos, tuku da mu posochite na chovekot koi se pravilata kaj nas.

Dokolku toj nema razbiraje za nash*te vrednosti, togash vednash informirajte me mene i zidarski po LP (prakjajte LP do dvajcata bidejki sekogash postoi shansa edniot da bide otsuten za nekoe vreme).

-------------

Датум на внесување: 28.Август.2008 во 23:35

Драги Борјане,
ти си правник а од таквите посебно се очекува да размислуваат подлабоко и поздраво, па после тоа да зборуваат право!
Ти тоа и го направи кога за зверот (како што вели зидарски) не го бараше прекиот суд туку сталожено предложи зверот прво да биде фатен, па укротен (со седативи или слично) па после тоа упатен каде што му е местото и треба да биде, за да не би му штетел повеќе на јагнето или на јагнињата.
Во тие моменти додека те читав ми заличе малку на Исус кој застанува пред демонизираната жена која извршила злодело наречено браколомство и ја заштитува од толпата на “верници“ кои пројицирајќи ги сите сенки и нечистотии врз неа, сакаа да ја каменуваат.
Читајќи дека си атеист а во поглед реакцијата на заштитувањето на злосторникот од преки суд, се наоѓаше паралелно со совршеното СЛОВОТО БОЖЈЕ (ЛОГОСАНАЛОГОС), си помислив на тетовски следново: “Верникот веруа помалку од што самиот се прае - Неверникот појќе од што самиот знае!“ Таа мисла беше впрочем упатена кон сите праведници на светот, кои сеуште не им изгреала звездата деница и свесно не ја виделе СВЕТЛИНАТА ХРИСТОВА.
Зажал само неколку моменти и редови покасно, те “видов“ во една слична таква толпа на луѓе која сака нешто да “линчува“. Наоружани со камења (вербални и вистински), кој со исплашени очи, кој со стегнати тапаници, кој со црвена глава, зачкртани заби, ... сакаат да ја каменуваат религијата како воопшто веќе да не би постоела.
И кога 99.9% би сте имале право, за обвинениата на сите тие вери од егоистички книжници и лицемери водени религии - кои низ историјата и сегашноста, пролевале и пролеваат крв - сеуште тоа не би ви дало легитимитет и на оние 0.1% - кои никогаш не воделе војна, нити пролевале крв, нити следеле некого другого освен Едниот и Единствениот ОТЕЦ на МИРОТ, дури и во најтешките услови кога биле колени како јагниња - да им го забраните
правото на правата вероисповест!
Вие можеби имате право како човек и како правник, сите религии и религиозни водачи на овој свет да ги оквалификувате како крволочни и да ги ставите во еден кош, но Совршениот ИСУС и Неговите вистински следбеници не смеете никако да ги ставите во истиот, бидејќи тоа би било голема неправда!

На сите луѓе а посебно вам Г-не Борјан и на вашите колеги им поскувам одсрце да го слушнат и следат гласот на МИРОТ БОЖЈИ во своето срце.

-------------
in Time & Eternity!

Постирано од: Shaxito
Датум на внесување: 29.Август.2008 во 02:35
Koga bi znaela deka Nekoj Covek sto e vo blizina na mojata okolina e PEDOFIL (znam deka e opasen za nevinite sustestva) ne me zanima koj e ... i Moze da mi BIDE najbliska krf Ali BI GO UBILA! pa ne bi razmisluvala na posledicite...

-------------
''Ceni se samiot ako sakas da te cenat i drugite''

Датум на внесување: 29.Август.2008 во 08:32
dragi Spiros,

Ke bidam kolku mozam pokratok i pojasen.Jas sum vernik.Veruvam vo moeto semejstvo,veruvam vo nekolku moi prijateli,veruvam vo coveckata nesovrsenost (trgam od sebe)pa zatoa veruvam i vo pokajanieto,veruvam vo pravoto sekoj da ima podednakva sansa za zivot,obrazovanie,rabota..veruvam i vo mnogu positni raboti no mislam deka dosta kazav.Zatoa jas kako vernik ni mozam,nitu pak sakam da sprecuvam bilo koj covek na planetava da veruva vo ona sto misli deka e pravedno.Ne sum protiv nitu edna religija,protiv nitu eden bog.I da bidam iskren za pravnik jas sum premnogu nekonvencionalen i nihilisticki liberalen,no duri i jas znam da razgranicam dobro od loso.Pedofilite od bilo koj profil se za osuda,za najstroga mozna kazna,eve vo predvid da ja zememe i smrtnata,no nikako pravdata da ja zema u race bilo koj,bilo kade,bilo kako.Site raboti se slucuvaat po inercija..denes nekoj ke ubie pedofil,utre nekoj toa pravo ke si go dade za provalnikot koj mu zemal mater.dobra,potoa nekoj ke resi sam da presudi za nekakov verbalen napad,neistomislenost,poinakva sex-opredelenost,invalidiziranost..i ne bi sakal da pomislam sto se moze da se desi.Toa ne mozam da go prifatam,toa vodi samo kon anarhija i nisto poveke.
Ako jas kako ateist mozam toa da go kazam,se prasuvam kakvi se tie vernici koi ja zemaat pravdata vo svoi race taka brzo i taka odlucno? Nikoj,ednostavno nikoj go nema toa pravo.Mozebi sum roden so premalku istomislenici,no ponekogas e tesko da se vidi celosnata slika,dokolku se naogame vo ramkata.Za sega tolku.
pozdrav

-------------

Датум на внесување: 29.Август.2008 во 08:59
Во право си Борјан... Верниците кои си ја земаат правдината така во свои раце, треба првин малку да потпроверат во своите Свети Книги да видат како точно се прави тоа и како е регулиран односот кон престапниците и кој точно треба да се занимава со нивно гонење и судење.

-------------

Датум на внесување: 29.Август.2008 во 16:09

dragi Spiros,

Ke bidam kolku mozam pokratok i pojasen.Jas sum vernik.Veruvam vo moeto semejstvo,veruvam vo nekolku moi prijateli,veruvam vo coveckata nesovrsenost (trgam od sebe)pa zatoa veruvam i vo pokajanieto,veruvam vo pravoto sekoj da ima podednakva sansa za zivot,obrazovanie,rabota..veruvam i vo mnogu positni raboti no mislam deka dosta kazav.Zatoa jas kako vernik ni mozam,nitu pak sakam da sprecuvam bilo koj covek na planetava da veruva vo ona sto misli deka e pravedno.Ne sum protiv nitu edna religija,protiv nitu eden bog.I da bidam iskren za pravnik jas sum premnogu nekonvencionalen i nihilisticki liberalen,no duri i jas znam da razgranicam dobro od loso.Pedofilite od bilo koj profil se za osuda,za najstroga mozna kazna,eve vo predvid da ja zememe i smrtnata,no nikako pravdata da ja zema u race bilo koj,bilo kade,bilo kako.Site raboti se slucuvaat po inercija..denes nekoj ke ubie pedofil,utre nekoj toa pravo ke si go dade za provalnikot koj mu zemal mater.dobra,potoa nekoj ke resi sam da presudi za nekakov verbalen napad,neistomislenost,poinakva sex-opredelenost,invalidiziranost..i ne bi sakal da pomislam sto se moze da se desi.Toa ne mozam da go prifatam,toa vodi samo kon anarhija i nisto poveke.
Ako jas kako ateist mozam toa da go kazam,se prasuvam kakvi se tie vernici koi ja zemaat pravdata vo svoi race taka brzo i taka odlucno? Nikoj,ednostavno nikoj go nema toa pravo.Mozebi sum roden so premalku istomislenici,no ponekogas e tesko da se vidi celosnata slika,dokolku se naogame vo ramkata.Za sega tolku.
pozdrav

Apsolutno se slozhuvam so tebe Borjan.

Bez obzir na kriminalnoto delo, sekoj ima pravo na sudski proces i sekoj treba da se smeta za nevin dodeka ne se dokazhi deka e vinoven. Ako se pokazhe deka e kriv za deloto sto go storil, togash vo pravnata drzhava postoi zakon spored koj toj ke se sankcionira. Dokolku zakonot ne ni se dopagja, postoi nachin toj kako se menuva vo edno demokratsko opshtestvo.

Premnogu lesno e da se napravi kardinalna greshka koga se deluva vo afekttna sostojba i se presuduva na svoja raka i ubeden sum deka na religijski kazni ne im e mestoto vo deneshno vreme.

Posle kazhanovo, dokolku sakam navistina da sum iskren so samiot sebe si, samo bi rekol deka ne bi sakal da bidam testiran od sudbinata i praktichno da go dokazham onoa sto go propovedam.

Ubeden sum deka istoto mislenje go delat pogolemiot broj na nash*te chlenovi.

-------------

Датум на внесување: 29.Август.2008 во 16:58
Исламскиот суд или шеријатот ги предвидува сите овие постапки за докажување на вина или невиност. При тоа сите имаат право на соодветна одбрана се разбира врз основа на докази. Во случај на сексуална злоупотреба на било кого а камоли на дете тогаш казните за тие сторители се огромни. Таквите лица се осудуваат и светот се чисти од таков олош а народот е задоволен. Тука на темава сите кажаа дека таквите луѓе заслужуваат смртна казна и сл. Тоа е еден добар пример дека Исламот кореспондира со човечките инстинкти,човечките социјални, општествени и морални вредности. Ние сме луѓе а исламот е наменет за луѓето. Тој е толку совршен така што ги предвидел сите можни ситуации во кои човекот може да се најде. Казните кои се предвидени а според вашите зборови и искажувања се и оправдани, во исламските земји па и во другите каде што живеат муслимани кои ги применуваат к*ранските зборови, претставуваат еден вид на превенција од вакви девијантни појави. Затоа голем дел од светските кривични закони се правени врз основа на шеријатскиот закон и истите се модифицирани -адаптирани во согласност со потребите на земјите. Сите оние кои се “демократи“ и кои затоа што мораат би им дале право на овие педофили да ја добијат слободата преку “демократски суд и закони“ (во кои има милиони дупки за да се изнуди било каква слобода), длабоко во себе би сакале да можат да го применат шеријатот за да им пресудат правилно на овие гнасни изроди.

Датум на внесување: 29.Август.2008 во 17:09
Imam razbiranje za se sto kazha do ovoj del na tvojot komentar:

Originally posted by misterX misterX напиша:

Затоа голем дел од светските кривични закони се правени врз основа на шеријатскиот закон и истите се модифицирани -адаптирани во согласност со потребите на земјите.

Tvrdish rabota za koja nemash dovolno opshti i profesionalni poznavanja od stranata na zakonodavstvoto i negovata istorija, pa vakvite tvrdenja samo ti gi obezvrednuvaat prethodnite zborovi.

Сите оние кои се “демократи“ и кои затоа што мораат би им дале право на овие педофили да ја добијат слободата преку “демократски суд и закони“ (во кои има милиони дупки за да се изнуди било каква слобода), длабоко во себе би сакале да можат да го применат шеријатот за да им пресудат правилно на овие гнасни изроди.

Ne bi bil 100% siguren okolu toa bidejki ne mozheme da tvrdime oti SITE lugje mislat kako nas. Da dozvolime i drugi razmisluvaja i sentimenti i da ne go stavame chveshtvoto vo nashiot kosh.

-------------

Датум на внесување: 29.Август.2008 во 17:35
Оглас: Барам модератор кој ќе прифати барем еден став на муслиман на овој форум. Може и користен со доплата!!!

Ок не сум сигурен ама немој ни ти да бидеш сигурен 100% кога ќе имаш свој став добро?

Датум на внесување: 29.Август.2008 во 17:44

Оглас: Барам модератор кој ќе прифати барем еден став на муслиман на овој форум. Може и користен со доплата!!!

Povtorno ne si objektiven (da ne ti redam kolku pati sum se slozhil so stavovite na muslimanite na ovoj forum i toa samo vo poslednava nedela dena), no toa si e tvoj pogled na rabotite.

Nemozham da prifatam neshto sto e ochebijno pogreshno, isto kako sto ne bi prifatil nitu ti, neli ?

-------------

Постирано од: stefcodimitrievski
Датум на внесување: 29.Август.2008 во 18:05
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

stefcodimitrievski,

Veruvam deka ova ti e tvoe prvo doagjanje megju nas, pa ne si odomakjen so nash*te normi na komuniciranje. Najkuso mozhno objasnuvanje (samo edna rechenica) ke mozhes da   
prochitash tokmu na pochetokot na podforumov. Bo te zamolil da pojdesh tamu pred da prodolzhish so tvoite komentari:

http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=12389 - http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=12389

Natamoshnoto psihuvanje na nachinot koj go praveshe do sega ke bide sankcionirano so baniranje. Ubeden sum deka ke imash razbiranje za onoa sto se pochituva od nash*te chlenovi.

P.S. Gi potsetuvam chlenovite deka jas i zidarski zhiveeme vo delovi na svetot koi imaat 6 chasa vremenska razlika od Makedonija.

Posto gledam deka na vasiot forum seuste vazi zakonot za ednoumieto....ke ve molam oti nemozam da se snajdam da go storam toa sam, mozete slobodno da gi izbrisete site moi poraki i moeto clenstvo tuka. Toa sto sum nov na forumot ne znaci i deka ne gi razbiram pravilata na igra na internet forumite. Poglednete gi malku drugite forumi pa ke vidite kako se komunicira kaj niv! Vtoro da jas sum nov ama ne znaci i deka sum glup, zosto dozvoluavte da im go perat mozokot na ludjeto so toa sto nekoj ke drnda kako saka a ne smee da dobie replika! Mislite deka taka ke imate povekje clenovi? Doticnite gospoda ako se pronajdoa vo moite recenici toa e niven problem. Mozam da pretpostavam kakvi bi bile nivnite reakcii na ulica (bi mi vperile pistol na celo)!? Toa za vas e demokratija? Gledam deka ste gi poprimile manirite od USA (tamu uste cipovi vo teloto da vi ugradat pa da mozat kako sakaat da ve peglaat)!

Датум на внесување: 29.Август.2008 во 18:09
Стефчо - кога се зачленуваш на форумот се согласуваш со неговите правила. Ако не го почитуваш тоа, не го почитуваш својот збор пред се. Затоа - твој избор е како ќе пишуваш и наша одговорност да внимаваме тоа да биде во рамките на договорените правила.

-------------

Постирано од: stefcodimitrievski
Датум на внесување: 29.Август.2008 во 18:35
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Стефчо - кога се зачленуваш на форумот се согласуваш со неговите правила. Ако не го почитуваш тоа, не го почитуваш својот збор пред се. Затоа - твој избор е како ќе пишуваш и наша одговорност да внимаваме тоа да биде во рамките на договорените правила.

Gospodine Zidarski ako nekoj saka da mi replicira neka poveli. A ako gospodata koja se izvinuva vo moe ime pretstaven kako MisterX saka sam da gi iznesuva svoite mislenja bez da dobie komentar za niv togas neka napise nekoja kniga, mozebi nekoj ke ja procita. Forumite kolku sto sum zapoznaen postojat bas poradi toa t.e. da se procitaat mislenjata na mnogumina a ne samo na nekolku odbrani personi. Kolku sto gledam navredlivite zborovi gi koregirate, toa e ok. Samo negledam kogo toa jas go navrediv so moite zborovi. Toa sto ne go sakam islamot kako religija e moja opredelba ako nekoj misli drugcie isto taka negova.

Датум на внесување: 29.Август.2008 во 18:35
stefcodimitrievski, ne se raboti za ednoumie, tuku za nivo na konvcerzacija koja e prifatliva za ovoj podforum. Kako se odnesuvaat chlenovite na drugite forumi i sto dopushtaat nivnite moderatori i administratori voopsho ne me interesira.

Slobodno iskazhuvaj si gi tvoite mislenja i tvoite stavovi tuka, no vo forma i vo postavenite normi koi si gi prifatil koga si se zachlnil i koga si se pojavil megju nas.

Toa ne e nishto drugo osven respekt prema onie na koi im se obrakjash.

-------------

Датум на внесување: 29.Август.2008 во 18:38
Стефчо, ти не влезе во дијалог туку влезе во серија на навреди кон муслиманите без претходно да кажеш било каков друг збор. Вратисе на првиот твој коментар и види што си напишал. ако ни дозволат модераторите ќе се навредуваме колку сакаш па ќе видиш дека и јас и сите други знаеме да бидеме безобразни.

Датум на внесување: 29.Август.2008 во 18:53

Исламскиот суд или шеријатот ги предвидува сите овие постапки за докажување на вина или невиност. При тоа сите имаат право на соодветна одбрана се разбира врз основа на докази.

Ako cetirite opsto prifateni izvori za pravnite strucnjaci se: k*ranot,suna-ta (obicaite na prorokot),idzma (soglasnosta na zaednicata),i kijas-ot (rezoniranjeto po analogija),togas ne mi e jasno kade toa islamskiot sud (serijatot) gi predviduva i uste povazno PRIMENUVA ovie postapki? Kakov e toj koj sudi spored obicajnoto pravo na "prorokot",ili "rezoniranje po analogija" (primer>Ako nekoj ukral nesto,bilo sto pa makar i hrana neophodna za da gi nahrani decata,serijatot e nemilosrden i cesto presudata glasi "da mu se isece rakata".Ova drag prijatele ti zvuci fer?
Ili eve da napisam Iran,zemja koja e vo mojata sfera na interesi.Vo Iran tradicijata obvrzuva!Bas vo drevna Persija (denesen Iran),uste pred 2.500 god.izmisleno e covekot da moze da se ubie taka sto ke se obesi na drvo.Sovremenite Iranci ja prodolzuvaat "svetlata tradicija" na svoite predci,samo sto sega vo Iran lugeto gi besat na gradezni digalki koi se montirani po gradskite plostadi.Minatata godina na toj nacin bea obeseni nekolku stotici luge.No sprotivno na tradiciite,na besilkite ne zavrsija samo mazi,nego i 16-godisna devojka,koja e uapsena poradi "neodrzuvanje na higienata"...Ja prijavile "dobronamerni gragjani"...
Ili da zemam uste edna zemja od mojata sfera na interesi,a toa e Nigerija.
Pravilata za izveduvanje na smrtnata kazna strogo se odredeni so serijatskoto krivicno pravo "Kamenjata ne smeat da bidat tolku golemi,za da osudenikot ne umre samo od eden ili dva udara.Ne smee da bide ni premalo,nego so takvi dimenzii,za da moze da se narece kamen"Na vaka precizen nacin vo Nigerija se kaznuvaat osudenite najcesto za sexualni delikti: siluvanje,sodomija ili obicno bracno neverstvo.
Saudiska Arabija nema ni da ja spomenuvam.Samo minatata godina bea obezglaveni 35 mazi i 1 zena..Nikade vo svetot obezglavuvanjeto ne se vrsi taka uspesno i taka bezbolno kako tamu.Nivoto na profesionalnost pri ovoj cin vo Saudiska Arabija e isklucivo visok.Najprvin dzelatot ja otsekuva glavata so eden precizen udar,teloto paga na trotoarot na koj se postavuva ukrasna folija,a lekarot brzo go prekinuva krvarenjeto od presecenata arterija!

Dragi prijatele...za kakvi ti toa postapki za dokazuvanje nevinost mi zboruvash? I koj toa dlaboko vo sebe posakuva da moze da go koristi serijatskiot zakon i ovde?...Ne znam,bas me interesira mozebi zidarski ili Messenger vo sebe posakuvaat nasiot praven sistem da se zameni so serijatskiot?...Iskreno se somnevam deka posakuvaat....i kazi mi,ako i jas postapam na ist nacin kako i osudeniot,sto sum toa jas podobro od nego?...I jas stanuvam dzelat,ubiec.
Mozebi nasiot pravosuden sistem e za nikade,nesovrsen,poln so zakonski dupki,no podobro bilo kakov negoli nikakov,i veruvaj jas ne sum od onie koj go "prisakuvaat" serijatskoto pravo.
-se nadevam ke ja svatis dobronamernosta na textov-

-------------

Датум на внесување: 29.Август.2008 во 19:07
Heheheh,dobro namerniot post!!?

Aman be ne tresi zeleni!

Imas tolku golemi Dupki,isto ko "zakonov"vo ovaa drzava sto gi ima!

Prvo za hranata,ako nekoj demek ukrade i eden leb,ili eden Kolbas..i rakata Op,otide...ne tresi be,

Zosto prepisuvas Lagi...!??

Tocno e deka Serijatska kazna za Krazba e Otsekuvanje na Raka...no,znaj deka ima Nisab(Odredena vrednost)...kakvo e Bogatstvoto,kolku iznesuva negovata vrednost..pa potoa se primenuva Secenje na raka!!

a ne ko ti si lUPAS,gluposti!

Za toa ako ukrade,leb,kolbas ili hrana si ima drugi metodi!!

secenje na Glavi i so ti ja znam..kaj toa,i za koe Krivicno delo sleduva Secenje na Glava!?

jAS,ma navistina ne znam koe e toa Krivicno delo,za koe sleduva Secenje na Glavata!??

Za Irancite,i samiot si pisal deka si ja podrzuvaat Tradicijata na svoite predci...a znaj deka Islamot ne e tradicija!!!

i za Iran ne mi kazuvaj,ne mesaj...serijatsko vladeenje,i Siitsko vladeenje!!

Muislam deka si pravnik,pa sega sakas demek da se pofalis so nesto sto pogresnio te ucele u toa tvoe pravno skolo..polno so Dupki!!

Nego daj vratise na temata i kazi..koi se Sankciite na Vasiov zakon za Pedofilijata!!

ZATVOR!?\

Samo toa...zakoga ke se oslobodi od zatvor...uste 100.Krivicni dela da Izvrsi!??

Toa se!!??

-------------
Хасан ел-Басри рекол:О Човече,ти си само збир на Денови,кога денот ќе замине и дел од твоето тело заминуват!!

Датум на внесување: 29.Август.2008 во 19:08
Борјан,очигледно не си толку верски неписмен колку што се прикажуваше малку погоре. Ти само треба да знаеш и нешто друго дека шеријатот предвидува и казни и помилување за одредени престапници. Дали некого ќе го ставиш на доживотен затвор(според твоите демократски принципи) или ќе му отсечеш прст или пак таквиот ако силувал(според исламските) просуди ти самиот која одлука е поправедна. И сега спомнуваш иран нигерија и незнам каде. Абе ти дали знаеш колкав е степенот на криминал во исламските држави? колку силувања има таму, колку е расширена наркоманијата таму, проституцијата и сл. Епа друже мој се си носи свои резултати. Твојата демократија во моментов е болна поради нус појавите кои и се изродија. И уште еднаш ќе те потсетам. Да му вбризгаш на некој инекција за да го усмртиш или да го обесиш е едно исто. Ставаат по нашиве затвори многу лопови па кога ќе излезат од таму добиваат дури и диплома за уште повисок степен на лоповлак. Има дилери на дрога кои за една година одлежан затвор на своите конта имаат милиончиња заработени од труењето на нашите деца. Не ми зборувај за демократија која ја знам и живеам. ај да не сум тука па да незнам ама еве и јас гледам како функционира кај нас па и околу нас.

Датум на внесување: 29.Август.2008 во 19:18
prvo,so licnost kako tebe ne sakam i da razgovaram.Vtoro,(ova ne sakav da go spomnam)jas licno imam videno kako letaat glavi vo Saudiska Arabija ,a i dva pati imam pretstojuvano vo Rijad,i 3 pati vo Jeda,so cel proucuvanje i znacenjeto na Malik ibn Anas pravnik od Medina koj pocinal uste 795 godina a koj sakal da izvrsi sistematizacija na pravnite obicai na prorokot.
Ne znam koj fakultet ti imas zavrseno,i kako tebe te ucat,ali mene na Skopskiot Drzaven Univerzitet moite dragi profesori ne me ucea za serijatskoto pravo,bea premnogu politicki korektni.Toa sto go nauciv e od ona sto go vidov,slusnav i procitav so sopstveni oci...zatoa namali fontot,so nego voopsto ne si ja zgolemuvash vaznosta na tvoite blanko argumenti...
Btw...ti si musliman...voopsto si bil nekogas barem ednas vo Saudiska Arabija na adzilak?

-------------

Датум на внесување: 29.Август.2008 во 19:24
Тоа што ти го знаеш тешко се применува кај нас и во светот. Второ. Ти ако толку можеш да разбереш ќе видиш дека темава е за педофилијата а не за иран и ирак и исламот. Овде можеш да дискутираш за тоа што треба а за иран и ирак т.е како сечат глави мислам дека има и други теми. ЗА да бидам муслиман не треба да отидам во саудиска арабија. тие таму си имаат свои културни навики ние овде си имаме наши. Тие носат бели престилки околу нив јас носам фармерки и што сега? Јас не сум муслиман ако не сум бил таму а? И ако нес е лажам ти си атеист нели? А си бил ли некогаш во местото од каде што потекнува Дарвин?

Датум на внесување: 29.Август.2008 во 20:07
misterX ona sto go napisav ne se odnesuvashe na tebe nego na drugiot clen.Ja osetiv netrpelivosta vo negovoto pisuvanje,no ne reagirav,no koga nekoj koj ne mrdnal podaleku od Kosovo (kako muslimanska zemja) ke mi kaze deka lazam,ili so potsmev zboruva za moite profesori i pravi sitni bedni analogii "dupki vo zakonot=dupki vo glavata" e togas ne mozam da molcam,no povtorno ne se spustiv na negovo nivo.Mozebi izbegavme od temata,no sepak zboruvavme za kaznata koja se dava na dela kako sto se i pedofilijata i sodomijata ili bracnoto neverstvo.Ne mi e jasno kako toa ti se najde povreden...Whatever,i ne mi e jasno de prifakas de se distancirash od serijatskoto pravo...ok,nosish farmerki,pies alkohol,znaesh da opcuesh...no vo slucaj nekoj na nekakov nacin da ti nasteti,bi mu vratil kako sto nalaga serijatot?....Ili e crno ili e belo nesto...ne moze selektivno da se odnesuvame.

-------------

Датум на внесување: 29.Август.2008 во 20:20
ke povtoram,za da nema zabuni...

Ako cetirite opsto prifateni izvori za pravnite strucnjaci se: k*ranot,suna-ta (obicaite na prorokot),idzma (soglasnosta na zaednicata),i kijas-ot (rezoniranjeto po analogija),togas ne mi e jasno kade toa islamskiot sud (serijatot) gi predviduva i uste povazno PRIMENUVA ovie postapki? Kakov e toj koj sudi spored obicajnoto pravo na "prorokot",ili "rezoniranje po analogija" (primer>Ako nekoj ukral nesto,bilo sto pa makar i hrana neophodna za da gi nahrani decata,serijatot e nemilosrden i cesto presudata glasi "da mu se isece rakata".Ova drag prijatele ti zvuci fer?
Ili eve da napisam Iran,zemja koja e vo mojata sfera na interesi.Vo Iran tradicijata obvrzuva!Bas vo drevna Persija (denesen Iran),uste pred 2.500 god.izmisleno e covekot da moze da se ubie taka sto ke se obesi na drvo.Sovremenite Iranci ja prodolzuvaat "svetlata tradicija" na svoite predci,samo sto sega vo Iran lugeto gi besat na gradezni digalki koi se montirani po gradskite plostadi.Minatata godina na toj nacin bea obeseni nekolku stotici luge.No sprotivno na tradiciite,na besilkite ne zavrsija samo mazi,nego i 16-godisna devojka,koja e uapsena poradi "neodrzuvanje na higienata"...Ja prijavile "dobronamerni gragjani"...
Pravilata za izveduvanje na smrtnata kazna strogo se odredeni so serijatskoto krivicno pravo "Kamenjata ne smeat da bidat tolku golemi,za da osudenikot ne umre samo od eden ili dva udara.Ne smee da bide ni premalo,nego so takvi dimenzii,za da moze da se narece kamen"Na vaka precizen nacin vo Nigerija se kaznuvaat osudenite najcesto za sexualni delikti: siluvanje,sodomija ili obicno bracno neverstvo.
Saudiska Arabija nema ni da ja spomenuvam.Samo minatata godina bea obezglaveni 35 mazi i 1 zena..Nikade vo svetot obezglavuvanjeto ne se vrsi taka uspesno i taka bezbolno kako tamu.Nivoto na profesionalnost pri ovoj cin vo Saudiska Arabija e isklucivo visok.Najprvin dzelatot ja otsekuva glavata so eden precizen udar,teloto paga na trotoarot na koj se postavuva ukrasna folija,a lekarot brzo go prekinuva krvarenjeto od presecenata arterija!

Dragi prijatele...za kakvi ti toa postapki za dokazuvanje nevinost mi zboruvash? I koj toa dlaboko vo sebe posakuva da moze da go koristi serijatskiot zakon i ovde?...Ne znam,bas me interesira mozebi zidarski ili Messenger vo sebe posakuvaat nasiot praven sistem da se zameni so serijatskiot?...Iskreno se somnevam deka posakuvaat....i kazi mi,ako i jas postapam na ist nacin kako i osudeniot,sto sum toa jas podobro od nego?...I jas stanuvam dzelat,ubiec.
Mozebi nasiot pravosuden sistem e za nikade,nesovrsen,poln so zakonski dupki,no podobro bilo kakov negoli nikakov,i veruvaj jas ne sum od onie koj go "prisakuvaat" serijatskoto pravo.
-se nadevam ke ja svatis dobronamernosta na textov-[/QUOTE]

-------------

Датум на внесување: 29.Август.2008 во 20:28

prvo,so licnost kako tebe ne sakam i da razgovaram.Eve jas ke razgovaram..so takvi kako tebe..samo da ti objasnam...znam i zosto ne sakash!

Ne sakash zaradi toa sto sakas da najdes nekoj clen koj ne go poznava Serijatot..pa so nego da si Manipulirash i ti da mu objasnuvash..sto e Serijat,i kakov e Serijatot...e.Borjane..stop...Mene Objasnimi sto e Serijat..zatoa i Reagirav..do sega nikade ne sum ve citiral..no,nikogas nema da Dozvolam da se Iznesuvaat lagi na Islamot zaradi necii Postapki!!!

Vtoro,(ova ne sakav da go spomnam)jas licno imam videno kako letaat glavi vo Saudiska Arabija ,a i dva pati imam pretstojuvano vo Rijad,i 3 pati vo Jeda,so cel proucuvanje i znacenjeto na Malik ibn Anas pravnik od Medina koj pocinal uste 795 godina a koj sakal da izvrsi sistematizacija na pravnite obicai na prorokot.
Sto ne sakase da spomnish?Letanjeto na Glavi a ??

Zatoa Borjene te prasav zaradi koe Krivicno delo bea Kazneti tie..Si prestojuval vo Rijad i Dzidda za da naucish nesto..no neznam dali si Nauchil..mozebi si nauchil,no ete za Letanjeto na Glavite,ne si naucil zaradi koe Krivicno delo sleduva taa Sankcija!!

P.s.RIJAD I DZIDDA..NE VALDEE SERIJAT..Ova Imajgo na Pamet!

Vtoro....NE..Malik ibn Anas..nego..Malik ibn ENES.

Ne znam koj fakultet ti imas zavrseno,i kako tebe te ucat,ali mene na Skopskiot Drzaven Univerzitet moite dragi profesori ne me ucea za serijatskoto pravo,bea premnogu politicki korektni.Stom ne te ucele za Serijatskoto pravo..ne zemajsi za pravo da Sudish za Serijatot..Prasaj nekogo koj znae i ke ti razjasni!

Toa sto go nauciv e od ona sto go vidov,slusnav i procitav so sopstveni oci.Od kaj si procital,Sto si procital i kaj si Videl...vece ti kazav deka vo tie dva Grada..ne vladee Serijatot!..

zatoa namali fontot,so nego voopsto ne si ja zgolemuvash vaznosta na tvoite blanko argumenti...Okolu fontot...so toa sto stavam mnogu tocki i Izvicnici i Prasalnici...Toa mi e Navika..me znaat drugite clenovi,deka na toj nacin Pisuvam! a ne deka se Nerviram ili nervozno deluvam...nikako!!

Btw...ti si musliman...voopsto si bil nekogas barem ednas vo Saudiska Arabija na adzilak?
Kakva sega vrska ima Saudiska Arabija i jas toa sto sum Musliman!?

A,za na Adzilak InsAllah,ke bide i toa eden den(Ako sum zdrav i ziv)Togas koga ke gi Ispolnam site Uslovi za na Hadz ke idam!

-------------

Датум на внесување: 29.Август.2008 во 20:35

misterX ona sto go napisav ne se odnesuvashe na tebe nego na drugiot clen.Ja osetiv netrpelivosta vo negovoto pisuvanje,no ne reagirav,no koga nekoj koj ne mrdnal podaleku od Kosovo (kako muslimanska zemja)

E,kako da ne se smeam be Borjane..se citash li sto pishuvash??

Kaj go najde be Kosovo??za Islamska zemja!

Uste nesto..ti pisav deka ne se Nerviram..takov mi e Pristapot..po forumi...Navika,i nisto povece!

Mislam deka si nov na Veroispoved...ne si bil vo vremeto vo koe jas sedev na ovoj podforum skoro Nonstop!

Sega od vreme na vreme navracam..i zatoa taka ti izgleda!

ke mi kaze deka lazam,ili so potsmev zboruva za moite profesori i pravi sitni bedni analogii "dupki vo zakonot=dupki vo glavata" e togas ne mozam da molcam,no povtorno ne se spustiv na negovo nivo.Da,za Serijatot..uste ednash ke ti povtoram deka Lazesh i ne go poznavash..i nemoj da si zemash za Pravo da Komentirash..toa sto tebe ke ti padne vo Glavata!

A za Dupki vo zakonot ima i toa KAKO!

Mozebi izbegavme od temata,no sepak zboruvavme za kaznata koja se dava na dela kako sto se i pedofilijata i sodomijata ili bracnoto neverstvo.Ne mi e jasno kako toa ti se najde povreden...Whatever,i ne mi e jasno de prifakas de se distancirash od serijatskoto pravo...ok,nosish farmerki,pies alkohol,znaesh da opcuesh...no vo slucaj nekoj na nekakov nacin da ti nasteti,bi mu vratil kako sto nalaga serijatot?....Ili e crno ili e belo nesto...ne moze selektivno da se odnesuvame.oVA VECE NE E DO MENE UPATENO..I NEMA DA KOMENTIRAM!

-------------

Датум на внесување: 29.Август.2008 во 20:36

ke povtoram,za da nema zabuni...

-se nadevam ke ja svatis dobronamernosta na textov-
[/QUOTE]

I,uste ednas za da ti stane Pojasno!
Imas tolku golemi Dupki,isto ko "zakonov"vo ovaa drzava sto gi ima!

Prvo za hranata,ako nekoj demek ukrade i eden leb,ili eden Kolbas..i rakata Op,otide...ne tresi be,

Zosto prepisuvas Lagi...!??

Tocno e deka Serijatska kazna za Krazba e Otsekuvanje na Raka...no,znaj deka ima Nisab(Odredena vrednost)...kakvo e Bogatstvoto,kolku iznesuva negovata vrednost..pa potoa se primenuva Secenje na raka!!

a ne ko ti si lUPAS,gluposti!

Za toa ako ukrade,leb,kolbas ili hrana si ima drugi metodi!!

secenje na Glavi i so ti ja znam..kaj toa,i za koe Krivicno delo sleduva Secenje na Glava!?

jAS,ma navistina ne znam koe e toa Krivicno delo,za koe sleduva Secenje na Glavata!??

Za Irancite,i samiot si pisal deka si ja podrzuvaat Tradicijata na svoite predci...a znaj deka Islamot ne e tradicija!!!

i za Iran ne mi kazuvaj,ne mesaj...serijatsko vladeenje,i Siitsko vladeenje!!

Muislam deka si pravnik,pa sega sakas demek da se pofalis so nesto sto pogresnio te ucele u toa tvoe pravno skolo..polno so Dupki!!

Nego daj vratise na temata i kazi..koi se Sankciite na Vasiov zakon za Pedofilijata!!

ZATVOR!?\

Samo toa...zakoga ke se oslobodi od zatvor...uste 100.Krivicni dela da Izvrsi!??

Toa se!!??

-------------

Датум на внесување: 29.Август.2008 во 21:21
Ne spamirajte so povtoruvanje na isti komentari. Toa ne e dozvoleno.

-------------

Датум на внесување: 29.Август.2008 во 23:59
Halid - malku posmireno te molam. Koga nekoj kje napishe neshto shto ne e do kraj tochno, ne znachi deka e avtomatski neprijatel na islamot, a samo deka ima tolku informacija po temata. Ako imash povekje - poveli, iznesi ja kulturno, bez da go navreduvash na lichna osnova. Taka i toj kje nauchi, a i ti kje postignesh povekje.

-------------

Датум на внесување: 30.Август.2008 во 00:34

misterX ona sto go napisav ne se odnesuvashe na tebe nego na drugiot clen.Ja osetiv netrpelivosta vo negovoto pisuvanje,no ne reagirav,no koga nekoj koj ne mrdnal podaleku od Kosovo (kako muslimanska zemja) ke mi kaze deka lazam,ili so potsmev zboruva za moite profesori i pravi sitni bedni analogii "dupki vo zakonot=dupki vo glavata" e togas ne mozam da molcam,no povtorno ne se spustiv na negovo nivo.Mozebi izbegavme od temata,no sepak zboruvavme za kaznata koja se dava na dela kako sto se i pedofilijata i sodomijata ili bracnoto neverstvo.Ne mi e jasno kako toa ti se najde povreden...Whatever,i ne mi e jasno de prifakas de se distancirash od serijatskoto pravo...ok,nosish farmerki,pies alkohol,znaesh da opcuesh...no vo slucaj nekoj na nekakov nacin da ti nasteti,bi mu vratil kako sto nalaga serijatot?....Ili e crno ili e belo nesto...ne moze selektivno da se odnesuvame.

Извини што доцнам малку и не ти одговорив веднаш. Како прво тоа дека треба да си бил во арабија за да бидеш муслиман ме натера да ти реплицирам иако не мислеше да ми се обратиш мене. Тоа ти е исто како на некој црн американец да му кажеш дека тој неможе да биде црн затоа што никогаш не бил да прошета низ африка. За шеријатското право би сакал да ми кажеш дали ти воопшто си го изучувал? Ако си го изучувал тогаш треба да кажеш дека постоишеријатски суд кој суди врз основа на докази.Тој суд врз основа на доказите и тежината на престапот носи соодветни казни. Тој суд предвидува и ослободителни пресуди за ситните престапници но со посебни услови. Е сега оние кои се педофили и за кои ќе се докаже вината тие ќе го кркаат стапот. Сите луѓе кои се вклучија на темава им “пресудија“ на ваквите со најтешка казна. Што толку се буниш ти за ова. Па немој да ги покажуваш работите само од една страна. Ако знаеш и ако си правник како што треба тогаш кажи и дека има и такви работи во шеријатот. Ако не знаеш прашај некој муслиман па ќе ти каже. Ти како писмен човек треба да знаеш дека светот не се врти околу македонија.Луѓето насекаде си имаат своја различна култура. Тие луѓе таму прифатиле да живеат во таков систем и тоа за нив е нормално. И таму престапниците се казнуваат, и тука таквите се казнуваат. Кога ги слушав вестите за злоупотребените деца ми се преврте се во стомаков. истото чувство го имаа иљадници наши граѓани. На канал 77 во емисијата се јави една 70 годишна баба која плачеше, и со омраза во нејзините зборови рече дека со нејзините стари раце би го задавила секој еден кој им прави лошо на малите дечиња. Тоа е она човечкото. Во сите нас од било која вера да сме се будат исти чувства. И само еден суд вистински ги разбира чувства на оние кои пателе поради некого. Еве вие велите дека нашиот систем е добар и дека ги казнува сите оние кои згрешиле. ама јас не сум уверен во тоа затоа што гледаме секојдневно како едни влегуваат по затвори па по два дена излегуваат па аболиции па врски, адвкати кои одложуваат рочшта па застарени дела па незнам што уште не.И? каде сме ние во светот? Никаде. Никој не не шиша ни 2 посто. Ништо не ни функционира, ни влада ни претседател па ни суд. И ти ќе ме разубедиш мене дека тука кај нас владее правото и дека доколку се појави педофил системот соодветно ќе го казни?

Датум на внесување: 30.Август.2008 во 07:43

... Сите луѓе кои се вклучија на темава им “пресудија“ на ваквите со најтешка казна. Што толку се буниш ти за ова. ...

Јас не им пресудив нити на таквите болесници на запад, нити на исток, нити на истите во земјите кадешто доминира арапската култура! Јас реков дека педофилите требаат да се лоцираат, дијагностицираат, изолираат и лекуваат!
Дали шерјатот би им дозволил на лекарите да ги едуцираат оние луѓе што легнуваат со малолетни девојчиња (кои нити се доволно оформени), мислејќи дека следат еден добар хадит (адет) покажан и безбројпати потврден од мнозина, во прошлоста и сегашноста?

-------------
in Time & Eternity!

Постирано од: Pentakostalec
Датум на внесување: 30.Август.2008 во 08:09
Originally posted by spiros spiros напиша:

... Сите луѓе кои се вклучија на темава им “пресудија“ на ваквите со најтешка казна. Што толку се буниш ти за ова. ...

Јас не им пресудив нити на таквите болесници на запад, нити на исток, нити на истите во земјите кадешто доминира арапската култура! Јас реков дека педофилите требаат да се лоцираат, дијагностицираат, изолираат и лекуваат!
Дали шерјатот би им дозволил на лекарите да ги едуцираат оние луѓе што легнуваат со малолетни девојчиња (кои нити се доволно оформени), мислејќи дека следат еден добар хадит (адет) покажан и безбројпати потврден од мнозина, во прошлоста и сегашноста?

Tuka Gresis Samite Se Svesni za Grevot i za Posledicite no oni toa go pravat za toa sto se zavisnici od toa

Kako Nekoj sto ne moze bez droga,cigar,i slicni Raboti "Ti" si svesen deka ne cini no sepak konzumiras

I Sekoj sto go pravi toa e potiknat od Demon

Za Niv samo molitva i nisto druga nema za toa Lek

-------------
Одете мегу сите народи и создавајте од нив мој ученици крштевајки ги во името на Таткото, Синот и Светиот Дух

Датум на внесување: 30.Август.2008 во 09:19

Види спирос Шеријатот дозволува многу повеќе одколку што тебе би ти требало ама ти не го разбираш затоа што несакаш и затоа што ти чувствуваш омраза кон муслиманите. Па кој вика дека педофилите не треба да се лоцираат, дијагностицираат и дека треба да се изолираат и лекуваат? Никој!!! Работата е што тие не се лоцираат, не се дијагностицираат, тешко се изолираат и за нив нема лек. Не се прави најзасегнат тука и кажисиго твоето мислење. Кога јас реков дека повеќето ги осудија овие изроди не реков дека ги осуди и ти. Тоа се однесува на мнозинството од учесници на темава. Ако те интересира дали е така преврти ги страниците наназад и ќе видиш што мисли мнозинството. Адали ти си ги осудил тоа е твоја работа. Тука не го мешај шеријатот затоа што тој во однос на педофилијата има предвидено соодветни казни. Кажи ако имаш нешто за тоа како оваа појава се третира кај нас. Дали судовите се во состојба соодветно да ги казнат изродиве. Дали некој педофил се лечи некаде ид али се излечил. Дали педофилите денес се инфилтрирани во институциите каде што нашите деца го поминуваат поголемиот дел од времето? Ти спирос можеш да збориш за ова и ајде веќе еднаш пробајте да си погледнете во вашите дворишта. Оставетего сега шеријатот настрана, тој е лош и не решава ништо ок нека е така. Ајде кажете што решаваат демократските судови. Доста осудувате, престанете да го триете трнот кој ви навлегол во ногата, со тоа само подлабоко го закопувате во вас. Пробајте истиот да го извадите. Пробајте да не мислите на муслиманите кога зборувате за некоја општа работа. Јас како муслиман само кажав дека во исламот овие работи се регулирани на друг начин и опс, веднаш сите се појавија за да ме разубедат дека не било така. Абе јас си кажав за себе а вие кажете што мислите за педофилијата според вас. не бегајте од темата таа е јасна и вие мора да бидете јасни. Кажете дали осудувате, не осудувате, треба да се суди да се прави да не се прави. Што сте запнале сега да ги објаснувате методите на шеријатот. Се знаат неговите методи, за таквите нема место помеѓу нормалните луѓе и крај. Повелете и продолжете со темата.

Датум на внесување: 30.Август.2008 во 09:57
Originally posted by Pentakostalec Pentakostalec напиша:

Tuka Gresis Samite Se Svesni za Grevot i za Posledicite no oni toa go pravat za toa sto se zavisnici od toa

Kako Nekoj sto ne moze bez droga,cigar,i slicni Raboti "Ti" si svesen deka ne cini no sepak konzumiras

I Sekoj sto go pravi toa e potiknat od Demon

Za Niv samo molitva i nisto druga nema za toa Lek

Психотерапијате е форма на молитва!

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 30.Август.2008 во 10:20
Dragi moi prijateli,gledam deka diskusijava ne odi bash vo nekoja nasoka sto ima smisla,pa zatoa ke poednostavam.Ne gi opravduvam pedofilite,naprotiv za mene toa e osakatuvanje na duhot na eden mlad covek,koe e postrasno i od fizickoto..Imam mnogu dobra drugarka koja bila sistematski zlostavuvana od clen na semejstvoto vo svojata mladost.Denes e polnoletna,no ranite se uste otvoreni i pecat.Sepak nikoj,ama apsolutno nikoj nema pravo da ja zema sudbinata vo svoi race i da presuduva vo ime na prorokot ili ne znam koj drug.Kakov e toj zakon koj dozvoluva edna mlada 17-godisna devojka da bide obesena zatoa sto,i samo vrz osnova na iskazot na nejzinite sosedi deka taa ne odrzuvala higiena?..I pak ke kazam i ke mu odgovoram na nekoj sto prasa vo prethodnite postovi,kako toa nasiot pravosuden sistem prepisuva kazni za dela kako pedofilijata,aludirajki pritoa na malite i smesni kazni koi se zatoa tesko delo prepisani...I mozebi i ima pravo,no postoi edna recenica koja ja znae sekoj brucos na pravniot fakultet i na koja se temeli sovremenoto,moderno pravo a toa e deka podobro e 100 vinovni na sloboda,otkolku eden nevin vo zatvor...za poteski dela kako smrtna presuda za nekoj nevin i ne bi sakal da pomisluvam.

Zabeleshka od Messenger: nesakajkji si napravil greshka vo pishuvanjeto - vmesto "eden nevin vo zatvor" ti si napishal "eden vinoven vo zatvor". Vmesto da te chekam da se vratish na ovaa strana, jas si dadov sloboda i te popraviv za da ne se dovedat chlenovite vo nedoumenie.

-------------

Датум на внесување: 30.Август.2008 во 10:31

Види спирос Шеријатот дозволува многу повеќе одколку што тебе би ти требало ама ти не го разбираш затоа што несакаш и затоа што ти чувствуваш омраза кон муслиманите ...

мистерХ, не е тој муслиман кој се нарекува самиот така туку оној кој го благословила БОЖЈАТА Рака! Како да мразам она за што се молам? Вистинскиот ИСЛАМ и МУСЛИМАНСТВО е ДУХОТ БОЖЈИ (ХРИСТОС) и Неговото БРАТСВОТО!
Во тоа нема убиство за никого туку исцелување на сите деформации кои се последица на оддалеченоста од СОВРШЕНИОТ ДУХ БОЖЈИ (Христос) кој живее во секое дечјо срце. Тоа е изградено од Него и негов ДОМ, Негов ХРАМ!
Педофилијата и сите други дегенерации на човековото срце се последица од развојот на човековото его кое се јавува со растење на детето и неговата социјализација!
Педофилијата е со тоа една (од најгрозните) психосоцијални заболувања кои се појавувале и појавуваат кај човекот. За жал ова заболување имаат многу малу луѓе храброст да го признаат и да го лекуваат. Лечењето е можно пред се со помош на МОЛИТВА и ПОСТ или да се изразам современо: со Психоанализа, Психотерапија и одредени хемиски субстанци кои се внесуваат во организмот или преку дигестивниот тракт или интервенозно!
Оваа болест е толку раширена што кога сите ние би навлегле во длабините на темното срце (психоанализа на подсвеста) кое за жал во секој што живее во тело е присатно, би го нашле педофилот во себе.
Што повеќе еден човек агресивно се бунтува и бори кон една деформација надво однего, тоа повеќе е сигурно дека таа истата е присатна во неговиот темен дел!

Затоа, ние сите сме повикане од СВЕТЛИНАТА на Вечниот ДУХ Божји да и погледаме на ВИСТИНАТА во очи колку и да “гори“ таа! СВЕТЛИНАТА БОЖЈА нас ќе не сака и ако целиот свет не мрази. Тоа незначи дека СВЕТЛИНАТА ја сака педофилијата, туку заболениот од неа!
Теологот за кој зборува темава, досега не ја изживеал својата педофилија туку ја има под контрола. Неговиот “грев“ е во тоа што тој отворено зборува за болеста која ја има а тоа што тој го прави е еден повик за помош, милост и решение на маките на сите болесници од оваа опасна болест.

Јас сум убеден дека со методиката која ја практицираше отелотворението на МУДРОСТА БОЖЈА (ИСУС) е правиот пат а не онаа на “верниците„ со камења и ножеви в рака.

За жал мора да се констатира дека многу тука на темава се јавија кои се наречуваат со Името на МИЛОСТА БОЖЈА но во нивното срце сеуште не владее тој, туку владее она што го практицирале и практицираат сите лицемерни (теистички и атеистички) книжници на овој свет.
За жал и шерјатот и тие што се надеваат на него се далеку од СОВРШЕНИОТ ИСУСОВ ИСЛАМ!

Се извинувам ако бев превише директен, но нека ние на сите за арно и за убаво

АМИН + Иншалах

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 30.Август.2008 во 10:59
Абе дечки и хомосексуализмот до пред некоја година беше сметан за болест па сега се утврди дека тие луѓе биле исти како нас ама само сексуалните потреби им се различни. Светот на големо им ја отвара портата и хомосексуалците веќе стануваат високи политички личности кои наметнуваат поинакви морални норми употребувајќи ја својата позиција. Пред неколку месеци во Холандија или Шведска еден политичар побара законски да се намали старосната граница за стапување во сексуални односи и да им се даде слобода на помладите тоа да го прават доколку сакаат. Тој кажа дека со тоа што тие неможат да спијат со помлади деца им се нарушува нивното право наизбор и т.н.т Луѓе тука може да си правиме муабети колку што сакаме ама реалноста е друга.
Најголеми педофили, се оние кои располагаат со многу пари и моќ. Ние тука сме се сретнале со овој проблем полседниве неколку месеци и мислиме дека тоа така функционира? А дали сте слушнале за трговија со луѓе, дали знаете дека постои организиран криминал кој е во функција на некои моќници, дали знаете дека дечиња во целиот свет се препродаваат на секакви манијачишта на кои што ниеден суд неможе да им влезе во трагот затоа што тие ги држат и судовите? Дали знаете дека Македонија е една од транзит земјите за криумчарење на луѓе? Тоа е бизнис, и очигледно вие само поминувате покрај него и не го забележувате.   
Може да не се сложувате со мене, може да го критикувате исламот но реалноста ви ве токму тука околу вас, и таа не се поправа со фаќање на неколку старци.
И за крај Спирос и Борјан иако не ви посакувам ништо лошо би сакал само да можете да замислите какво им е чувството на оние ки имаат дете кое можеби никогаш повеќе нема да биде нормално поради нечии фрустрации и манијачки нагони. Не дај боже да ти се случи такво нешто,јас знам дека реакцијата нема да ви биде баш ваква каква што ви е.

Датум на внесување: 30.Август.2008 во 11:11
Mnogu e bar za mene nepristojno da gi sporeduvash homosexualcite so pedofilite bidejki dvete grupi nemaat nikakvi dopirni tocki.Homosexualcite se normalni luge so poinakvi XY hromozomi,luge koi imaat pravo na normalen zivot isto kako i heterosex. parovite.Homosexualcite mozat da bidat i monogamni i da go pominat zivotot so licnosta koja ja sakaat,i kolku sto sum jas zapoznat...nikogo ne prinuduvaat na sex,i nikogo ne iskoristuvaat protiv svoja volja.

-------------

Датум на внесување: 30.Август.2008 во 11:19
Епа за тебе се исти затоа што ти си атеист ама прашајги христијаните и другите муслимани дали за нив овие се исти. ЗА тебе демократијава кај нас и наоколу е супер а судовите се правични ама за мене не се. Јас сметам дека многу грешат. Не е непристојно да се споредуваат хомосексуалците со педофилите затоа што ако почнете да истражувате ќе додјете до истиот резултат дека и кај нив некој хромозом е поинаков од нашиот. Ова за сите верници е исто, нема разлика. Незнам дали има некој христијанин кој го оправдува хомосексуализмот ако има нека се искаже. И со оглед на тоа дека си правник и си информиран за организираниот криминал кај нас, дали имаш некоја информација како се организираат таквите и како функционираат. Дали имаш некој податок со кои методи се служат за да дојдат до жртвата?

Датум на внесување: 30.Август.2008 во 11:21
Дали имаш некој податок со кои методи се служат за да дојдат до жртвата?

Ne mi e jasno za kogo prasuvas sega?

-------------

Датум на внесување: 30.Август.2008 во 11:34

Епа за тебе се исти затоа што ти си атеист ама прашајги христијаните и другите муслимани дали за нив овие се исти. ЗА тебе демократијава кај нас и наоколу е супер а судовите се правични ама за мене не се. Јас сметам дека многу грешат. Не е непристојно да се споредуваат хомосексуалците со педофилите затоа што ако почнете да истражувате ќе додјете до истиот резултат дека и кај нив некој хромозом е поинаков од нашиот. Ова за сите верници е исто, нема разлика. Незнам дали има некој христијанин кој го оправдува хомосексуализмот ако има нека се искаже. И со оглед на тоа дека си правник и си информиран за организираниот криминал кај нас, дали имаш некоја информација како се организираат таквите и како функционираат Дали имаш некој податок со кои методи се служат за да дојдат до жртвата?

Епа ти треба да читаш се а не само делови од постовите. Ти пишува горе кој точно. Оние кои се дел од организиран криминал, оние кои препродаваат дечиња и луѓе.

Датум на внесување: 30.Август.2008 во 14:53
Organiziraniot kriminal e sirok poim,zatoa barav da mi konkretizirash za koj del tocno se interesirash

-------------

Датум на внесување: 30.Август.2008 во 16:01

Побратиме се гледа дека нешто си читал ама не си дочитал,па затоа сега имаш контузија во главата и се тие испомешано.Шеријатот на оние луѓе кои што легнуваат со малолетни девојчиња кои не се доволно оформени ги санкционира побратиме,не ги штити како што Црквата ги штити Хомосексуалците,педерите и лезбејките.

А за адетот мил мој изветреан побратиме да ти кажам дека ништо вистинито нема во него, и тие "хадиси" на кои што алудираш да ти кажам дека се измислени и апокрифни.

Вистината е дека Ајша р.а. ( ајде да ти ги доотворам картите, оти мене паметот Елхамдулиллах сеуште мие наместо)имала околу 20 години кога се омажила за Мухаммеда с.а.в.с.,ова запамти го добро,зошто ќе ти треба.

А од друга страна добро знаеш колку години имала Марија кога го родила човекот Исус,па ете никој ништо ниту вика ниту алудира од нас муслиманите за тој случај.

И на крајот да ти кажам дека совршениот ислам е АЛЛАХОВИОТ ИСЛАМ, а не исламот на некои ментално пореметени лигуши кои си мислат дека и дене денес добиваат визија, да не речам Божја Објава.

Имај пријатен ден.

-------------

Датум на внесување: 30.Август.2008 во 16:20
И педофилијата и хомосексуализмот и сите останати деформации се деформации!
“Старците“ треба да знаат дека нивните “апарати“ треба да ги сместат во соодветни фиоки а не таму кај што пробуваат тие. Хомосексуалецот треба да знае дека храната се става во уста а не во уше итн! Кој не може овие најнормални работи да ги разликува, не е арен со паметот е демонизиран итн.
Јас сум против тие деформации, но методиката на лечење не е иста со талибан и нивното братсво ширум останатите светогледи на овој свет, туку со оние кои го бараат и наоѓаат СВЕТЛИОТ Вечен ДУХ БОЖЈИ!
Само Тој е решение на овој и на сите други наши проблеми! Се друго прави поголем неред и болка во која ќе изгорат многу невини, како што гореле и горат!

Шестата и седмата од седумте молби во МОЛИТВАТА ГОСПОДОВА е : >> Зачувај нас од искушенија и Спаси нас од лошиот (лукавиот) ! <<

Јас сум сигурен дека кога ќе го бараме заеднички најважното од БОГА, дека ќе добиеме.
Се додека се противиме заеднички да му клекнеме на НЕГОВАТА МУДРОСТ, се однесуваме како вавилон и ќе биде збркотницата и катастрофата се поголема и поголема.

Има само еден ПАТ кој носи вистинско решение, а тој е : ВОЛЈАТА, МУДРОСТА, МИЛОСТА БОЖЈА!

Нека го додирне таа секое помалку или повеќе заболено срце

АМИН

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 30.Август.2008 во 16:44
Ako ja sporeduvash homosexualnosta so pedofilijata,togas dragi moj spiros,mora da kazam deka i ti si edno tazno izdeformirano ,izdemonizirano ili isfrustruirano covece.Ne znam koe e tvoeto pravo da sporeduvash nesto sto ne moze da se sporedi ni vo najludite sonista.Mene mi izgleda deka tebe ti treba mnogu poveke od Svetliot Vecen Duh Bozji,prijatele...Iskreno,postot ti e preradikalen,i bas poradi luge so svakjanja kako tvoite se drzam podaleku od religijata ..Kako sto vikaat,ko je lud ne budi mu komparativ

-------------

Датум на внесување: 30.Август.2008 во 17:47

Ти имаш право да мислиш и правиш што сакаш, а јас од ДУХОТ што е во мене, да ти кажаам што е редно а што не!
Педофилијата е неспоредливо многу поголема деформација, но и хомосексуализмот е деформација!

Борјане и едното и другото да си, Тој што живее во мене ќе те сака, ќе се надева и ќе верува докрај дека еден ден ќе го увидиш и ти тоа и ќе се промениш!

поздрав

п.с. Моето тело можеш да кажеш дека не е ништо подобро од твоето или било кое друго, јас тоа ќе ти го простам, но Оној кој живее во Него, те молам немој да го споредуваш со никого и ништо друго!

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 30.Август.2008 во 18:52
pozdravi do spiros, bravo spiros, no koj moze da te razberi!mozebi ke svatat eden den, ako da de bog,
se nadevam deka bozjata mudrost bozjata vistina i bozjiot duh ke gi dopre srcata na ovie lujge i ke ja svatat bozjata milost koja e pogolema od sto samite mozat da zamislat, no koj moze da ja spoznae bozjata milost ako ne onie na koji im e pokazana.
slava mok i sila na otecot sinot i svetiot duh!
amin.

Датум на внесување: 03.Септември.2008 во 13:51
За борјан и за сите оние кои мислеа “поинаку“не заради тоа што така мислеа туку заради тоа што фактите ги зборуваше муслиман т.е јас а кога зборува муслиман тој не треба да има право. Ќе ви го ископирам текстот кој го има во денешниот број на Време па уверетесе во тоа дали демократскиот систем кај нас е доволно спремен даказнува според нашите- човечките морални норми. Иако повеќето од нас за педофилите би предложиле многу строги казни нашиот ценет демократски суд казнува вака(читајте во текстот подолу):

УШТЕ ДВАЈЦА ОСОМНИЧЕНИ ЗА ПЕДОФИЛИЈА ВО СУДОТ ВО ШТИП
Им се суди за силување на малолетничка
Во Основниот суд во Штип почна судскиот процес против 62-годишниот Трајче Ефтимов и 40-годишниот Раде Петровски од селата Ерџелија и Долно Гуганци, обвинети за полов напад врз 14-годишно девојче. Мајката на девојчето работела во фирмата на Ефтимов, а нејзиниот работодавец со Петровски неколкупати сексуално го малтретирале девојчето. Случајот во полиција го пријавила една од помладите сестри на девојчето. Мајката на жртвата е на слобода, но се товари за подведување и за овозможување полови дејства и за запуштање на својата ќерка. Пред Судскиот совет, чиј претседател е судијата Стојан Михов, денеска сведоците даваа изјави, а се изведуваат и доказите. Првата детска амбасада во светот „Меѓаши“ завчера изрази незадоволство од пресудата за педофилот Јове Костадиновски, кој е осуден на затворска казна во траење од 15 години изречена во Основниот суд во Штип за полов напад над деца-штитеници на Домот за деца без родители „11 Октомври“ од Скопје. - Затворската казна од само 15 години е несразмерна во однос на стореното дело. Потсетуваме дека ова му е трето дело на Јове Костадиновски - подвлекуваат од „Меѓаши“. Тие досега повеќепати реагираа и бараа од судиите да ги осудуваат педофилите и силувачите на деца со максимална казна - доживотен затвор. - Не е јасно како може судот во Штип да не ја изрече максималната казна, што во согласност со Кривичниот закон може да се добие за ова дело. Посебно нагласуваме дека сторителот го повторил делото по третпат. Зарем 23 дена сексуално изживување врз дете не претставува најбрутално малтретирање и понижување. Кој ќе ја сноси одговорноста за последиците од траумата што тоа дете ја доживеало - нагласуваат од Детската амбасада. Од „Меѓаши“ сметаат дека Јове Костадиновски ги исполнува сите услови за доживотен затвор, во согласност со членот 188 од Кривичниот закон.

Извор: Време, број 1462, 03.09.2008

П.С. Прашајтеги жителите на македонија, пријателите и роднините на овие деца дали се задоволни со казната или во случајов би сакале кај нас да владееше шеријатот!!!

Датум на внесување: 03.Септември.2008 во 14:02
Еве пак што пишува Дневник. ПОтцртани ви се некои важни делови кои се поврзани с сите шретходни дискусии.

Меѓаши“ бара доживотна за педофилот од Шашаварлија

Целосната изолација може превентивно да помогне да не се случуваат сексуални малтретирања врз деца од истите сторители, а истовремено ќе биде опомена за сите идни случаи, велат во „Меѓаши“

Првата детска амбасада во светот „Меѓаши“ е незадоволна од пресудата со која Јове Костадиновски од штипското село Шашаварлија доби 15 години затвор за полов напад врз две деца и бара судот да му досуди доживотен затвор. Од „Меѓаши“ досега повеќепати реагираа и бараа од судиите да ги осудуваат педофилите и силувачите на деца со максимална казна доживотен затвор. Нејасно е како може судот во Штип да не изрече максимална казна, што според Кривичниот закон може да се добие за ова дело. Насилникот го повторил делото по трет пат. Зар 23 дена сексуално изживување врз дете не претставува најсвирепо малтретирање и понижување? Следно што се прашуваме е што ќе биде со тоа дете што 23 дена било малтретирано и злоупотребувано? Кој ќе ја сноси одговорноста за последиците од траумата што тоа дете ја доживеало? - - прашува Драги Змијанац, извршен директор на детската амбасада.Петчлен Совет на штипскиот Основен суд завчера го прогласи Костадиновски виновен и го осуди за кривичното дело полов напад врз малолетници под 14 години. Костадиновски е обвинет за полов напад врз две деца-штитеници на Домот за деца без родители „11 Октомври“ во Скопје, а од кои едното со душевно заостанат развој. За половиот напад врз едното дете Костадиновски доби десет, а за другото доби седум години затвор, по што судот му досуди единствена казна од 15 години. Костадиновски досега двапати бил осудуван за слични кривични дела. Еднаш за силување старица добил затворска казна од четири години, а еднаш за полов напад врз петгодишно девојче бил осуден на пет години затвор. Од „Идризово“ излегол пред пет години, период во кој не се јавил во Центарот за социјална работа.

- Костадиновски ги исполнува сите услови за доживотен затвор, согласно со член 188 од Кривичниот закон, според кој, „ако поради делата од ставовите 1 и 2 настапила тешка телесна повреда, смрт или други тешки последици или делото е сторено од страна на повеќе лица или на особено суров или понижувачки начин, сторителот ќе се казни со затвор од најмалку десет години или со доживотен затвор“. Во Македонија има казнена законска основа за досудување најстроги казни за педофилите и сексуалните насилници над деца, но сепак, судиите и понатаму досудуваат благи казни - велат од „Меѓаши“.Според Змијанац, целосната изолација на осуденикот може превентивно да помогне да не се случуваат сексуални малтретирања над деца од истите сторители, а истовремено да биде и опомена за сите идни случаи.

- Во Македонија и покрај се' почестото откривање и приведување на педофилите од страна на полицијата и најновите промени во Кривичниот закон кои овозможуваат далеку построги казни, судиите се' уште изрекуваат минимални казни. Медиумите постојано известуваат за овие случаи, но и тоа не е доволно. И на крајот, повторно се прашуваме што треба да се случи со децата, па судиите да почнат да ги осудуваат најстрого педофилите? Посебно е загрижувачки фактот дека речиси 100 отсто од повратниците од затвор ги повторуваат делата - објаснува Змијанац.

Постирано од: Karamazov
Датум на внесување: 03.Септември.2008 во 14:13
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Prvin toa ne e bolest i na toa ne treba da se gleda kako na bolest tuku kako na iskvarenost i podmolnost od najlos vid...
Mislam deka vo drzavata treba da se vovede poseben zakon so koj kazna za pedofilija da bide SMRT...

Pedofilijata e bolest registrirana vo katalogot na Svetskata zdravstvena organizacija, no od nea nikoj ne se izlecil. Najdaleku sto se ima stignato vo terapevtskoto tretitanje na ovaa bolest e bolniot da stane svesen za svojata bolna sostojba, da sfati deka gi povreduva decata, odnosno da razlikuva sto e dobro, a sto zlo.

-------------
tre, tri, tra

Датум на внесување: 03.Септември.2008 во 14:35
Карамазов, и за хомосексуализот до пред 20тина години сите велеа дека е болест па денес хомосексуалците дури бараат да стапуваат во религиозни бракови, да ги венчал некои свештеник, да посвојуваат деца и сл. сега тоа ти е тренд а хомосексуалците се луѓе кои се нормални и имаат свои слободи и права нели? Да не заборавиме дека тие се и главните винивници за појавата на некои СПБ за кои до ден денес нема лек.
Ваква “болест“ никогаш нема да се излечи. Исто како со сидата, најдобар начин да се искорени таа е луѓето да престанат да водат љубов барем 15 години, но ова не е можно нели?
Сметам дека за да се искоренат овие изроди потребно е тие да се затворат некаде подалеку од цивилизацијата, да не им се дозволува да видат ниту еден ден на слобода и доколку тоа се предвидува со уставот на државите тие да се осудуваат на смртна казна.

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk