|
Забрана за `поинакво` мислење |
Внеси реплика | страница <1234 7> |
Автор | |
misterX
Сениор Регистриран: 08.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 342 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Слобода на човекот, не е да прави се што сака туку да не го прави она што не го сака. Слободата на изразување не значи и слобода на искривување на некои работи-тези. Иако исламската заедница реагирала на овие работи што и е и должност тоа не значи и дека овие книги нема да бидат пуштени во продажба. Ако биле забранети тогаш ние немаше да имаме можност да видиме што таму пишува па да донесеме заклучок дали тоа е лага или вистина. Исто вакви работи прави и црквата. Таа забранува гледање на филмови со содржини кои се контрадикторни(не заборавајте колку земји забранија да се гледа филмот Кодот на Давинчи) но нејзината забрана не значи дека луѓето и државите тоа треба да го почитуваат. Утре може да се случи некој да пишува или знима филм за вас кој воопшто не ја прикажува вашата вистина. И што ќе направите вие? Ќе пуштите да оди така тоа без да се огласите и да демантирате дека не е вистина тоа што е прикажано? Да вие ќе реагирате но луѓето ќе читаат и ќе гледаат за вас а потоа ќе просудат дали тоа што го виделе или читале е вистина или не. За среќа верниците денес неможат да се премислат поради една книга или филм. Муслиманите пак го имаат к*ранот како единствена книга која во себе ја содржи вистината. Сето друго кое е напишано од обичен грешник може да биде и грешка.
|
|
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
МистерХ, кога едно дело човечко, претендира да биде историски издржано, тогаш има смисла реакцијата. Кога претендира да биде фикција, измислен роман - тогаш тотално се бесмислени реакциите, затоа што е замисла на авторот и ништо повеќе.
Ниедна земја не забрани да се гледа Кодот на ДаВинчи. Многу црковни водачи повикаа да не се гледа, но тоа не значи дека бил забранет, ниту пак анатемосан од некого. Многу филмови, книги и изложби се правени во кои се исмева или критикува Христијанството, но тоа ниту му нанело некаква штета, ниту пак некого сериозно го засега. Во последната своја реченица го сумираш тоа што го велам цело време - се што доаѓа од човек, може да е грешка и е негов, личен став. Нема зошто било кој да реагира во врска со тоа. |
|
Do what is right, come what may...
|
|
misterX
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
е така де се сложуваме. а кој ќе одреди дали е историски издржано тоа што се пишува?
Изменето од misterX - 27.Август.2008 во 20:00 |
|
svemirski_duh
Сениор Регистриран: 29.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 676 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Zidarski.
Qur'anot od sekogas i sekogas i za sekogas bil i ke bide dostapen za narodot. Sto ne e slucaj i so biblijata. Biblijata dolgo vreme ne bila dostapna.Sto i pravele za toa vreme... jasno e. Strav,nema pricina. Ne mi e jasno kako mozes da pomislis deka nekoj se plasi za nesto vakvo. Ako jas uvidam nekoja greska,go menuvam mislenjeto avtomatski. Naprotiv,reakcijata e da se zatnat poganite usti koi ne se dostojni ni da go spomnat imeto na Muhammed s.a.w.s. Da si gi resite problemite,greskite,kontradikciite i lagite vo biblijata,naj prvin pa potoa da odite za drugi da vodite racun. Toa e reakcijata. |
|
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Во конкретниов случај - делото не претендира да биде историско проучување, туку роман, фикција. Така што нема потреба да се утврдува неговата историска издржаност.
Доколку некој пишува научен труд, книга која претендира да биде историски издржана - тогаш има институти низ целиот свет кои се занимаваат со тие проучувања и велат - ова е точно, ова не е. Вака - се стигнува до доста апсурдна ситуација. До каде ќе се оди? Муслиманите по светов ќе се бунат за сите работи што сметаат дека ги навредуваат. На пример - можат да почнат да се бунат за фрескописи или пак филмови и книги за Исус, затоа што ете - сметаат дека е тоа и нивни пророк. Или Мојсеј... ако така се продолжи - тогаш за ништо повеќе нема да може да се зборува или дискутира. Сосема друга ситуација е книгата да е објавена и со неа да се врши проповедање меѓу муслиманите (на пример да влезе некој в џамија и да ви држи предавање за Ајша базирано на книгата), или да ви вели директно - не е вистина тоа што го пишува во Хадисите, ова е вистината. Но е мое право дали ќе ја купам и читам кога ќе ја видам на полица во книжарница. Интересно е што мало пребарување по интернет, покажува дека има десетици книги напишани против Библијата, против Христијанството, против Апостол Павле од страна на муслимански автори, дури и во секуларни земји - како Турција. Не се сеќавам Христијаните низ светов да рипнаа да палат Турски амбасади, да бараат изолација на Турција или да осудуваа некого на смрт. За нас - таквите книги се измислица и соодветно не пречат и не и штетат на верата. Се додека вие им придавате значење - тоа значи дека ви сметаат во вашата вера. |
|
|
|
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Значи за наше добро било ова...? А добро... За наше добро се значи и смртните казни, закани за убиства, палења на амбасади, знамиња, книги итн...? Ајде те молам - укажи ми на ползата за нас од овие работи, нешто не ја разбирам. |
|
|
|
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Имаш опомена за ова. Однесувај се со почит, ако веќе пишуваш на форумов. |
|
|
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
svemirski, ne te sankcionira zidarski, tuku jas.
Te opomenav denes pred nekoj chas, potoa te opomena zidarski, a ti i natamu ne obrakjash vnimanie kako replicirash. Mislam deka denes ne ti e denot... |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
deshad
Сениор Регистриран: 13.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 1350 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ах пусти твои желби,ама жалам што нема да ти се остварат никогаш.Зидарски основни работи мешаш, овде не се работи за страв туку за револт кон пласирањето на невистини.Недопустливо е и крајно неферски некоја КАФАНСКА к*рВА да си пишува роман како ќе и текне и за што ќе и текне. Има граници и норми преку кои не смее да се преминува. А за кодот на да Винчи, слободно ќе речам дека муслиманите беа ПРВИ КОИ ГО ОСУДИЈА И РЕАГИРАА. Знаеме што значи слобода на говор,знаеме што значи свое видување за одредена работа врз база на некои докази и сл.,знаеме што значи поинакво мислење, ама нема да дозволиме некој шарлатан да си измислува некои работи за верата и да си ги крои како што сака тоа е недопустливо и надвор од кодексот на хуманото. Со таквите книги, со таквите погрдни називи кои им се даваат на муслиманите како што веќе еден наш "umen" член погоре истакна,точно е дека луѓето бараат повеќе информација, но, не само информација за тие романи и исценирани книги, туку и информација за вистинскиот Ислам, и фала му на Бога, досега се докажало дека онаму каде што некој ќе посегнел по исламот и неговите вредности на било кој начин,ТОКМУ ТАМУ ,Исламот најповеќе се шири. Запрашајте се зошто е тоа така и ќе ви биде јасно,а ако не вие јасно ќе ви појаснам јас. Аллах џ.ш. се обврзал да го чува Исламот , му дал гаранција и сигурност на овој свет. А вие продолжете да плукате по него, нема да ви вреди,едноставно колку повеќе плукате по него толку повеќе тој зема замав и се шири. Изменето од deshad - 27.Август.2008 во 22:08 |
|
misterX
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
На оваа тема нема потреба да се дискутира со лутина. И исламската верска заедница и црквата забрануваат да се издаваат книги кои се во спротивност со нивните начела-канони. Што толку се расправате? Па сите тука се прават демек се најдобри или најправични. Ова го има насекаде и не треба да се копа за да се дојде до податок кој ќе го дискредитира оној кој не е од твоја религиј. Вакви работи имало и ќе има. Ајде да дискутираме за нешто кое е реално и притоа да си погледнеме најпрвин во себе а потоа да гледаме во другите. Ако не го прифатите ова тогаш ќе се произнесам со неколку забрани кои светата црква ги има објавено преку сите медиуми па ќе видите дека тоа така функционира сакале ние или не.
|
|
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
МистерХ - црквата во денешно време не забранува книги, препорачува да не се читаат и ја критикува нивната содржина, но не забранува ништо.
А што е со оние кои не се Христијани и Муслимани? Што е со нивното право да читаат литература каква што тие сакаат? Ако никој не се чувствува загрозен од ваквата литература, тогаш нема потреба да се реагира воопшто. |
|
|
|
misterX
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
зидарски па што зборувам јас цело време? И јас го велам истото едни ќе забрануваат а други ќе читаат и тоа така оди. И велиш во денешно време. Да не сакаш да кажеш дека некогаш забранувала? Не биди сигурен дека црквата не забранува ништо, напротив таа забранува многу работи ама вие не гледате.
Еве во продолжение ќе ти ископирам само “сегмент“ кој се однесува на филмот кодот на давинчи а за понатаму ќе се расправаме кога ќе имаме повеќе време. п.с Жалам што морам да се служам со копирање на текстови од интернет за да ви покажам дека знаете ама се правите дека не знаете. Ова е пример како една книга може да влијае врз верниците и како црквата има право да повикува на бојкот,забрана или да демантира нешто што не е вистина. Јас Зидарски зборувам дека и црквата како и останатите религиозни субјекти исто реагираат на вакви “првокации“ ако можат и каде што можат ќе забрануваат, таму каде што неможат ќе повикуваат на бојкот и сл. Што е толку нејасно тука? Зошто исламот е “поинаков“од христијанството при вакви работи? А сега читај ако имаш време. Knjiga Da Vincijev kod potkopala je vjeru u Rimokatoličku crkvu i narušila njen kredibilitet, kažu rezultati nedavno provedenog istraživanja. Navodno je puno onih koji su roman shvatili jako ozbiljno... Nakon čitanja bestselera Dana Browna ljudi su dvostruko skloniji vjerovati da je Isus Krist imao potomstvo i četiri puta su skloniji misliti da je konzervativna katolička organizacija Opus Dei ubilačka sekta. "Uzbunjujući broj ljudi vrlo ozbiljno uzima netočne tvrdnje iz knjige", rekao je Austin Ivereigh, tajnik za tisak glavnog britanskog prelata kardinala Cormaca Murphyja O'Connora. "Naša ispitivanja pokazuju da za vrlo veliki broj ljudi Da Vincijev kod nije samo zabava", dodao je Ivereigh. Ivereigh je na čelu skupine engleskih katoličkih svećenika, teologa, opatica i članova organizacije Opus Dei koja je od vodećeg instituta za istraživanja Opinion Research Business naručila anketu i nastoji promicati katolička uvjerenja u vrijeme kada premijera filma izaziva buru proturječja. ORB je prošlog vikenda ispitao više od 1000 odraslih i utvrdio da je 60 posto onih koji su knjigu čitali povjerovalo da je Isus imao dijete s Marijom Magdalenom, mogućnost koja se iznosi u knjizi, u usporedbi s 30 posto onih koji knjigu nisu čitali. Ova je skupina zatražila da film Da Vincijev kod, koji će svoju svjetsku premijeru imati u srijedu u Cannesu nosi oznaku upozorenja gledateljima. Skupina, koja ipak nije poput Vatikana pozvala katolike da bojkotiraju film, je optužila Dana Browna za nepošten marketing prodajom fikcije pod činjenice. Knjiga, koja je prodana u više od 40 milijuna primjeraka, također Opus Dei prikazuje kao okrutnu makijavelističku organizaciju čiji članovi pribjegavaju ubojstvima kako bi sačuvali tajne Katoličke crkve. Anketa je potvrdila i zapanjujuću popularnost Brownove knjige utvrdivši da ju je čitalo više od petine odraslih Britanaca. Ivereigh se požalio da su Brown i filmski studio Sony Pictures "poticali ljude da knjigu uzmu ozbiljno prikrivajući se iza tvrdnje da je to fikcija". "Naša ispitivanja pokazuju da oni trebaju preuzeti odgovornost za svoje nepoštenje i film objaviti uz upozorenje gledateljima". U anketi se čitatelje pitalo je li Opus Dei ikada izvršio ubojstvo, a 17 posto čitatelja vjeruje da jest dok u to vjeruje samo četiri posto onih koji knjigu nisu čitali. Glasnogovornik organizacije Opus Dei Jack Valero je zapanjen. "Otkako smo utemeljeni 1928. godine, Opus Dei je promicao najviše moralne standarde u radu, šireći poruku kršćanske ljubavi razumijevanja. No sada je Da Vincijev kod uvjerio stotine tisuća ljudi da imamo krvave ruke", rekao je. |
|
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ludje se raboti za umetnost a taa kako takva ne poznava granici i istata e stvorena od boga, nikoj umetnosta ne ja sprecil nitu pak ce ja spreci da stvara i da se razviva na site nejzini polinja - vo konkretniov slucaj so ovaa kniga ovaa mu dojde kako edna nevidena reklama za istata i taa ce bide citana uste povece - dali nekoj ima informacija kade moze da se kupi vo Makedonija ??????
|
|
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|
misterX
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ако ја најдеш писшими и јас би сакал да ја прочитам. Филмот со кодот го гледав и филм како филм сеуште не ми е јасно зошто во светот се дигна толку голема галама околу еден уметнички добро направен филм. Те поддржувам темплариус тоа е уметност и ниедна религија не треба да ја забранува. Со тоа се крши правото на слобода на изразување кое го има уметникот. И сите филмови и книги кои без оглед дали ја испревртуваат реалноста треба да се прифатат како такви. Црквата и џамијата немаат право да се бунат за ова.
|
|
Внеси реплика | страница <1234 7> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |