IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Житијата на светците
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Житијата на светците

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 14>
Автор
Порака
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Август.2008 во 14:52
Originally posted by macedon_alex macedon_alex напиша:

Евангелос и Израилевите синови разурнувале пагански храмови и жртвеници од истата причина како и светците: гадости, блуд, крвопролевање, масовен колеж на животни и луѓе. И Пророкот Илија ги убил т.н. пророци на Ваал, а сепак бил признат и од самиот Бог.

Израилевите синови го правеле тоа под команда на Бог.
Пророкот Илија ги убил т.н. пророци на Ваал затоа што тоа било заповедано во Мојсеевиот закон - лажните пророци да бидат погубени!
Значи и едните и другиот биле послушни на Господ.

Во Новиот Завет ние никаде немаме заповед да уриваме нехристијански храмови, ниту да ги погубуваме нехристијаните. Напротв, повикани сме на следното:

Јас ве испраќам како овци меѓу волци. Затоа бидете мудри како змии и безопасни како гулаби (Христос во Матеј 10:16)

"...ни разбојниците нема да го наследат Божјото Царство."(1 Коринтјаните 6:10)

Љубете ги своите непријатели и молете се за оние кои ве прогонуваат. (Христос во Матеј 5:44)

Не противете му се на злото, туку ако некој те плесне по твојот десен образ, сврти му го и другиот. Ако некој сака да се суди со тебе и да ти ја земе кошулата, остави му ја и наметката.. (Христос во Матеј 5:39,40)

Никому не враќајте зло за зло. (1 Солунјаните 5:14)

Ако е можно, доколку зависи од вас, бидете во мир со сите луѓе!(Римјаните 12:18)

Не одмаздувајте се, туку дајте му место на Божјиот гнев. (Римјаните 12:19)

Ако твојот непријател е гладен, нахрани го, ако е жеден, напој го.(Римјаните 12:20)

Не оставај да те победи злото, туку победи го злото со добро.(Римјаните 12:21)

Тогаш Исус му рече: Врати го мечот на своето место, зашто сите што се фаќаат за меч - од меч ќе загинат. (Христос во Матеј 26:52)

Синот Човечки не дојде да погубува човечки души, туку да ги спаси (Лука 9:56)

Љуби го својот ближен како себеси!
(Христос во Марко 12:31)

Кога апостол Павле ја посетил Атина и ги видел многубројните идолопоклонски нехристијански храмови тој не презел никаква иницијатива за нивно рушење.
Исто така кога Павле со група верници дошле во Ефес, ним воопшто не ги тангирал храмот на божицата Артемида. Тие не презеле никаква акција истот да биде срушен, ниту гибнат.

"Ги доведовте овие луѓе, кои ниту го ограбија храмот, ниту хулат на нашата божица. "
(Ефескиот писар во Дела 19:37)

ЗАКЛУЧОК:
Значи Израелевите синови и пророкот Илија биле послушни на Господ, но дали овие свети разурнувачи на нехристијански храмови биле послушни на новозаветните заповеди на нашиот Господ?

Изменето од EvAngelos - 16.Август.2008 во 14:57
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
aladin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 30.Октомври.2006
Поени: 2043
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aladin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Август.2008 во 15:29
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

aladin, твоите опомени ги множам со нула, затоа што се неосновани. Ниту си компетентен, ниту имаш моќ да ме опоменуваш.
Ова е јавен и слободен форум и секој може да пише што сака. За мене Христос е Господ, за муслиманите пророк, за атеистите обичен човек, за некои не бил ни тоа. Секој си има право на свое убедување и мене тоа воопшто не ме навредува. За тебе овие што ги наведов се православни светители, за мене се свети разурнувачи на нехристијански храмови. Ако сметаш дека моето убедување е погрешно, повели изнеси аргументи против мојата теза.

mene mi e jasno, deka ti si daleku od toa da gi razberes licnostite na svetitelite vo pravoslavnata crkva......toa e tvoj iszbor.........no da gi narekuvas so razni pogrdni nazivi(ismejuvacki) ,,sveti-razurnuvaci,, nema da se slozam deka ti e dozvoleno.....
ovoj forum ne postaven za nekoj da se omalovazuva.....pa i pravoslavnite svetiteli.......i site ostanati...........a za toa slobodno diskutiraj si za nivnite postapki ....se dodeka ne premines vo arogantno i potsmevlivo etiketitanje...     dokolku prodolzis........ke bide vozvrateno.........

a so tvoeto ubeduvanje pravi si sto sakas...........eretik si e eretik...

a kolku sum kompetenten...ne e bitno....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Август.2008 во 15:53
Што му фали на мојот назив "свети разурнувачи"? Па како треба според тебе да ги нарекувам оние кои рушеле храмови, "свети градители"?
Од кога е навреда некој што разурнува да го наречеш разурнувач? Плус јас им давам и комплимент "свети разурнувачи", и покрај тоа што не сметам дека имало нешто свето во нивното нехристијанско рушење на храмовите.

Ако сметаш дека моето убедуање е еретичко, повели разобличи го со вистината, изнеси аргументи против мојата теза.
Откако ти ја затнав устата со библиски цитати за нехристијански постапки на светите разурнувачи, се разбира дека немаш ништо да додадеш освен "еретик". Истото тоа му го велела и "црквата" на Никола Коперник, кога овој им изнесувал еден куп докази дека Земјата се врти околу сонцето, а овие немајќи никакви аргументи само му гракале "еретик, еретик" среќа
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Август.2008 во 18:05
ЕвАнгелос... навистина претеруваш понекогаш...
Дури не станува збор дали мислењето ти е еретичко, библиско, оправдано - а станува збор дека исмеваш и навредуваш нешто што на многумина тука им значи многу.
Можеме да дискутирате за постапките на тие личности и зошто според тебе не се оправдани - но не си дозволувај да го користиш тој начин на обраќање. Да - знам, веќе многу пати кажа дека црното ќе го нарекуваш црно и белото бело, но за многумина тоа не е така. Сети се на муабетот за желката... И малку повнимателно.
Do what is right, come what may...
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Август.2008 во 18:33
Евангелосе - уште нешто - со своето пишување и однос сега, зарем не го рушиш ти храмот...?

Ако е можно, доколку зависи од вас, бидете во мир со сите луѓе!(Римјаните 12:18)

Кон врв
aladin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 30.Октомври.2006
Поени: 2043
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aladin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Август.2008 во 13:56
toj ne e svesen deka so ova pottiknuva mnugu .........,,intere-sno svakjanje za protestantite,,-vo makedonija..............no sto da se pravi .........sepak kaj nas nemalo inkvizicija......dosega

a ti evangelose....so tvoite tolkuvanja...,,,seci vadi---brzo sadi,,, samo me potsekjas na nekoi postapki na odredeni clenovi od minatoto na forumot....koi neslavno zavrsija so svoite nameri.......razmisli....

sto se odnesuva do svetitelite i faktite.....ti prijatele mnogu dobro znaes deka da vleguvam vo polemika so tebe e isto kako ---,,,,vladata na sad da pocne da pregovara so teroristite,,,....tuka imase vo svoe vreme mnogu ubavi temi za ovie prasanja.....svetiteli,macenici,cudotvorci  kade -(pa i za tie sto rusea hramovi i bile vojnici ili carevi) sto nekoi se potrudija da objasnat dobro za sto stanuva zbor......no ti gi izbrisa koga bese t.n. moderator-----samo za da ti posluzi na cest........vo idnina t.e -sega..........

zatoa bidi pozdraven i ne gradi losa slika za onie koi se narekuvaat protestanti....zaradi tvoite nepromisleni zborovi i komentari.......

Изменето од aladin - 17.Август.2008 во 13:56
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Август.2008 во 14:37
Prasanje do Protestantite....

DALI MERILO ZA VASATA VERA E KOJ POVECE CE GO ISPLUKA PRAVOSLAVIETO< SPORED TOA LI SE CENITE MEDJU VAS ???????

NE gi dirajte Svetcite nasi se Pravoslavni ostavete gi namira nisto loso ne vi napravile negi narekuvajte so pogrdni iminja NEKOGO TOA MNOGU GO NAVREDUVA ....
Ve molam OSTAVETE GI SVETCITE NA MIRA.......ako ste hristijani...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Август.2008 во 14:51
Доста цимолите како мали деца. Доколку имате да напишете нешто квалитетно и ОН-ТОПИК на темава, бујрум облагородете ја истата. Доколку немате, пребацете се на темата "Општо и неврзано" среќа

Originally posted by aladin aladin напиша:

svetiteli,macenici,cudotvorci  kade -(pa i za tie sto rusea hramovi i bile vojnici ili carevi) sto nekoi se potrudija da objasnat dobro za sto stanuva zbor......no ti gi izbrisa koga bese t.n. moderator-----samo za da ti posluzi na cest........

Си ги побркал малку работите. Јас никогаш не сум бил модератор голема%20насмевка и затоа не сум имал ни можност (а ни повод!) да бришам пораки на форумов.
но еве ти нова можност на тебе да не просветлиш и да ни објасниш чии тоа инструкции следеле овие (за мене) сомнителни верници што ги рушеле нехристијанските храмови? Сите добро знаеме дека такво нешто Христос не заповедал и затоа те повикувам тебе, а и сите други што ги славите овие светци, да пробате да ни ги објасните овие нивни вандалистички постапки.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Август.2008 во 15:27
Originally posted by Nikki Nikki напиша:

Во еден манастир на света гора, монасите живееле послободно
И Господ дозволил варвари да го нападнат манастирот
Кога дошле варварите, од иконата во храмот на манастирот Исус извикал ајде побрзајте
А Дева Марија му ја затворила устата на Исус и им кажала на монасите да бегаат
Од тогаш на оваа икона е нацртана Дева Марија како му ја држи устата на Исус
Оваа случка ни кажува колквава е силата и застапувањето на Марија, кога таа се моли за нас
На пример, Св Отци се молат за нас, но Дева Марија може и Божјите одлуки да ги промени, со своите молитви

Што мислите вие за оваа случка?
Дали може жената Марија да му ја затвори устата на Господ Исус?
Замислете, Господ Исус им рекол на варварите да побрзаат да ги нападнат монасите, а жената Марија му ја затворила устата на Господ Исус и им рекла на монасите да избегаат.

Моето мислење е дека ова не е можно и дека наведената приказна е лага. Што мислите вие?

Кон врв
gospel Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 01.Април.2008
Поени: 405
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај gospel Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Август.2008 во 16:52
     БАЈКИ И ПРИКАСКИ
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Август.2008 во 17:01
Originally posted by gospel gospel напиша:

БАЈКИ И ПРИКАСКИ

"Зашто ќе дојде време, кога луѓето не ќе ја трпат здравата наука, туку според своите страсти ќе си насоберат учители,за да им ги скокоткаат ушите, и ќе ги одвратат ушите од вистината, а ќе се свртат кон бајки."
(2 Тимотеј 4:3-4)
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Август.2008 во 18:44
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Евангелосе - уште нешто - со своето пишување и однос сега, зарем не го рушиш ти храмот...?

Сериозно - во што се разликува тоа што ти го правиш од опишаното? Не обвинувам - ме интересира објаснувањето за разликата меѓу едното и другото.
Кон врв
AlDra Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Јули.2008
Поени: 823
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај AlDra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Август.2008 во 21:11
Би сакал да ги прашам со сета почит таканаречените православни и сите останати кои понекогаш се чувствуваат навредени од некои постови: Зошто воопшто доаѓате на форумов? Ова е место каде се разменуваат мислења по верски теми. На овие теми отсекогаш имало спротивставени ставови. Впрочем еден од основните предуслови на дискусијата е да постојат најмалку два различни става за едно исто нешто.
Конкретно на темава, Житијата на светците, што очекувавте кога видовте таква тема? Ајде ако толку сакате ќе се повлечеме ние Христијаните кои имаме различен поглед од вас православните и вие ќе можете слободно да си дискутирате на темава...сами. Ако не сакате да бидат навредени вашите верски чувства не учествувајте на темите кои можат да го сторат тоа. Баш поради ова јас лично не учествувам во расправии со атеисти и муслимани. Па мислам дека стратегијата успева.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Август.2008 во 01:24
Алдра - не станува збор за спротивставени мислења. Станува збор за начинот на кој се изразуваат тие мислења...
Ти дадов веќе пример - секој пат кога ќе ве нарече некој секта, се лутите, затоа што звучи навредливо... зборот значи - група луѓе која се одделила од мнозинството, заради несогласување со нивната догма. Така?
Не станува збор за навреда на верските чувства, станува збор за навреда на основни човечки чувства.
Многу пати на форумов е докажано и покажано дека може да се дискутира и за најжешките и најспорните теми, без да се навредува никој, доколку малку се внимава со јазикот кој се употребува.

Ете, поставив многу конкретно прашање - каква е разликата меѓу вашиот однос сега, кон нечии верски чувства и начин на верување, и примерот кој Евангелос толку искрено го критикува со рушењето на храмот? Јас искрено не гледам разлика... Нека ја посочи некој.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 14>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,107 секунди.