|
Дали патриотизмот е христијанска наука? |
Внеси реплика | страница <1 456 |
Автор | |
misterX
Сениор Регистриран: 08.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 342 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Спирос, во право си со забелешката и знам дека така “звучам“ кога настапувам понекогаш, но не сум таков. Причината за моите такви настапи е тоа што јас тој таков егоизам за кој зборуваш ти го чувствував на “свој“грб кога многумина тука на форумов ги напаѓаа муслиманите за некои работи за кои во други дискусии имаа сосема поинакви ставови. Најдобар пример за тоа е оваа тема каде што поголемиот дел од нас се сложуваме дека човекот неможе и нетреба да стои со скрстени раце кога некој насилно сака да му ја одземе слободата, своината или животот. Јас тука дадов неколку примери за патриотизам и за примораност од одбрана на она што е наше. Тука ја посочив војната во македонија и го дадов примериот со македонските муслимани кои заедно со македонските христијани и останатите учествуваа во одбраната на својата татковина. Иако се бореа против луѓе од иста религија тие имаа своја задача да се одбранат. Нивниот џихад го бара од нив тоа и јас тоа сакав да ви го објаснам дека христијаните и човештвото треба да погледне со други очи кон исламот а не со очите на SNN, BBS и други. Кога некој христијанин со право ќе оди во војна тој христијанин го извршува својот “џихад“ колку и да не се признава тоа, тоа е реалност. КОга било кој христијанин или муслиман убиваат невини лица, силуваат, ограбуваат или прават зло, тогаш тие луѓе јас ги нарекувам терористи и не ги делам по вера и нација, за мене тие се исти(тука ви го посочив примерот со терористичките групи од шпанија, ирска, италија и сл)
Она што јас сакав да го потенцирам на оваа добра тема е дека сега кога се сложуваме околу потребата од самоодбрана редно е да подвлечиме дека секој човек има право на слобода и живот(тоа и во исламот и во христијанството е регулирано), тоа ние го нарекуваме Џихад. Се надевам дека сега конечно ќе заокружиме една голема тема и дека во иднина, врз основа на овие заеднички заклучоци ќе градиме поинакви ставови за оние кои не опкружуваат а “не се како нас“. При вакви дискусии ја гледам оправданоста на постоењето на форумов и се надевам дека во иднина фактите чии и да се, ќе бидат прифаќани од сите нас. |
|
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Мистер Икс, бидејќи темава е сродна со Христијанско родољубие, таму ти образложив мислење и ти поставив едно прашање за џихадот.
Ќе сакаш ли на таа тема да ми одговориш на прашањето за да не го препишувам?
|
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|
orlov
Сениор army veteran 2001 Регистриран: 26.Јули.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 11342 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Кога се поставува прашање за патриотизмот повеке би се рекло дека е тоа наликува на стратешка наука, од причина што патриотизмот го имаат и луќето од останатите вероисповести. Така да не смееме да го присвојуваме. Тој е својствен на сите народи и религии.
Мислам дека Марија со мене ќе се сложи? |
|
,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,
|
|
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не сум јас во право МистерХ, туку тајната на ТАТКОТО на ЖИВОТОТ и мудроста на неговиот крст! Тој ТАТКО е поважен од секој татко и секој патриотизам! Поздрав до сите |
|
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
|
Karamazov
Сениор Регистриран: 20.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 144 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Sekoj sto ke kaze za sebe si deka ne e patriot ili ima loso domasno vospituvanje ili e po malku licemeren...
|
|
tre, tri, tra
|
|
spiros
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Оние кои веруваат вистински на Евангелието имаат една друга татковина од онаа за која убиваат и се убивани неверниците.
Зборот патриот доаѓа од зборот ТАТКО а јас верувам на ТАТКОТО над ТАТКОВЦИТЕ пред кого сите патриоти ќе мораат да капитулираат! За која татковина умре Христос? Кој тие поважен Христос или Александар македонски? Ова прашање е за сите македонци и грци! Те молам прочитај во Колосјаните 3:11. поздрав |
|
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
|
misterX
Сениор Регистриран: 08.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 342 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Спирос тука си потполно во право и те поддржувам. Така треба да размислуваат сите без оглед на која религија и припаѓаат. За другите работи можеби ќе дискутираме понатака. П.с за кои македонци го поставуваш ова прашање? Дали истото важи и за мене затоа што јас сум муслиман? Би требало малку да поработиш на преформулирање на прашањево. Ајде ќе ти помогнам. Значи ти ова прашање треба да го поставиш на Христијаните од Македонија и од Грција така е или не е така? Изменето од misterX - 14.Август.2008 во 13:31 |
|
spiros
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Селам МистерХ, за сите кои не се противат дека БОЖЈИОТ ДУХ -- ОТЕЦОТ НА ЖИВОТОТ - за Спасение на сите луѓе, се отелотвори во ИСУС ХРИСТО! Спасението на човекот доаѓа од БОГА преку Неговиот Совршен и Чист ДУХ! Мир на сите кои ВИСТИНСКИ го сакаат ВИСТИНСКИОТ МИР! Изменето од spiros - 14.Август.2008 во 21:49 |
|
|
Внеси реплика | страница <1 456 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |