IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Колку сме спремни да прифатиме нешто различно?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Колку сме спремни да прифатиме нешто различно?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 8>
Автор
Порака
bond....james b Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Ноември.2006
Статус: Офлајн
Поени: 850
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bond....james b Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Август.2008 во 10:24
kakov bojler?! збунетост намигнување
You live only ONCE!
Кон врв
fragola Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Февруари.2008
Поени: 3829
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fragola Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Август.2008 во 10:29
Uste ne cul za topla voda
I get enough exercise...just pushing my luck.
Кон врв
bond....james b Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Ноември.2006
Поени: 850
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bond....james b Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Август.2008 во 10:56
ne mi ni treba,

ama ,tebe vazno,
bojlerceto ,
ti raboti!намигнување
You live only ONCE!
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Август.2008 во 12:22
Originally posted by fragola fragola напиша:

Dali mojot bojler fatil bigor stom posle volku napisani mislenja seuste ne mozam da sfatam zosto prifakjane na razlicnost i tolerancija se gleda kako edno isto

... za nekoi razlicnosti...ako nema tolerancija...nema prifakanje... tolerancijata e vo funkcija na razbiranjeto...shto bi rekle...tolerancijata i sluguva na razlicnosta...голема%20насмевка...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fragola Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Август.2008 во 13:06
Mozebi gresam no jas poinaku go razbrav toa...spored mene za tolerancija stanuva zbor koga se prasuvame dali mozeme da go prifatime vlijanieto koe nekoj go vrsi so svoeto odnesuvanje,dali vrz nas ili nekoja druga licnost seedno...Razlicnostite koi si postojat kako poinakvi mislenja,stavovi,stil itn...bez razlika dali ni se dopagjaat ne bi trebalo da gi osuduvame i etiketirame ili ismejuvame,tuku ednostavno da gi prifatime...
Кон врв
moira Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...The Goddess... Administrateur adjoint

Регистриран: 06.Јуни.2007
Поени: 26016
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moira Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Август.2008 во 13:43
Originally posted by fragola fragola напиша:

Mozebi gresam no jas poinaku go razbrav toa...spored mene za tolerancija stanuva zbor koga se prasuvame dali mozeme da go prifatime vlijanieto koe nekoj go vrsi so svoeto odnesuvanje,dali vrz nas ili nekoja druga licnost seedno...Razlicnostite koi si postojat kako poinakvi mislenja,stavovi,stil itn...bez razlika dali ni se dopagjaat ne bi trebalo da gi osuduvame i etiketirame ili ismejuvame,tuku ednostavno da gi prifatime...

...апсолутно си во право...сепак бојлерот одлично ти работи... ...кога говориме за прифакање на различности, се мисли на она што го кажуваш...а толеранција е сосема нешто друго...и тука повторно добро ја дефинираш толеранцијата...

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Август.2008 во 13:47
Зарем е потребно етикетирање и класификација на оние кои се различни од нас?

Научете да живеете со различностите и ослободете се од предрасудите и стегите околу вас!
--------------------------------------------------------------------
....fragola... pojdovno mi beshe ova...prethodno kazav deka  razlicnosta e vo mnogu segmenti od zivotot...i od razlicni pojdovni tocki i se dvizi vo razlicni relacii...
... cesto gi slushame izjavi koi proizleguvaat od razlicnosti:
... vozrasni...aman od ovie fosilive kaj da mrdnesh od niv se sopnuvash... shto ne si sedat doma na ovie godini...
...polovi- abe zena za shofer li e....vidi cel soobrakaj go blokira..
... semejni-... svekrva...rod li e... ma ne mozam da ja smislam...
.... i da ne dolzam... razlicni od nas...i izjavuvacite...i onie za koi izjavuvaat... ako nema tolerancija..nema ni prifakanje na razlicnostite... i tokmu ova poslednoto ...se dodeka ne se oslobodime od stegite i predrasudite...nasekade okolu nas...nema da naucime da ziveeme...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fragola Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Август.2008 во 13:53
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

Зарем е потребно етикетирање и класификација на оние кои се различни од нас?Научете да живеете со различностите и ослободете се од предрасудите и стегите околу вас!--------------------------------------------------------------------....fragola... pojdovno mi beshe ova...prethodno kazav deka  razlicnosta e vo mnogu segmenti od zivotot...i od razlicni pojdovni tocki i se dvizi vo razlicni relacii... ... cesto gi slushame izjavi koi proizleguvaat od razlicnosti:... vozrasni...aman od ovie fosilive kaj da mrdnesh od niv se sopnuvash... shto ne si sedat doma na ovie godini......polovi- abe zena za shofer li e....vidi cel soobrakaj go blokira..... semejni-... svekrva...rod li e... ma ne mozam da ja smislam....... i da ne dolzam... razlicni od nas...i izjavuvacite...i onie za koi izjavuvaat... ako nema tolerancija..nema ni prifakanje na razlicnostite... i tokmu ova poslednoto ...se dodeka ne se oslobodime od stegite i predrasudite...nasekade okolu nas...nema da naucime da ziveeme...

Tocno e mamamd toa sto go kazuvas za predrasudite...jas samo poinaku ja razbiram temava...No toa ne znaci deka ne prifakjam razlicni mislenja...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fragola Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Август.2008 во 13:57
Originally posted by moira moira напиша:

...апсолутно си во право...сепак бојлерот одлично ти работи... ...кога говориме за прифакање на различности, се мисли на она што го кажуваш...а толеранција е сосема нешто друго...и тука повторно добро ја дефинираш толеранцијата...

Edna gushka i za istomislenikot
Кон врв
moira Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...The Goddess... Administrateur adjoint

Регистриран: 06.Јуни.2007
Поени: 26016
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moira Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Август.2008 во 23:23
Да појасниме околу прифаќањето на нешто различно и толеранцијата...состојби, термини, како сакате наречете ги, кои очигледно се мешаат...

Да прифатиш нешто различно од себе или од начинот како ги перцепираш нештата, означува дека немаш ништо против оној кој е различен од тебе, неговиот начин на размислување, стил на живеење и поимање на нештата, и притоа да не го осудуваш, исмејуваш него или неговите ставови и размисли без разлика дали ти се допаѓале или не, туку, како што кажав да научиш да живееш со нив  и да се ослободиш од предрасудите!

Толеранцијата пак претставува состојба која означува колку и дали воопшто ке ни смета влијанието на оние кои се различни од нас!

Еве еден прост пример...ги прифакам геј-индивидуите, не ги осудувам, и не ги исмејувам...но искрено не толерирам кога говорат за својата маргинализираност во нашето општество или пак нема да толерирам и да дозволам да ме убедат дека геј-двојка, може нормално и здраво да одгледува дете, кое патем е посвоено...

...или пак...немам ништо против другите религии, ги респектирам и воопшто не ги потценувам, но не толерирам кога сум загрозена од нив или пак кога ме убедуваат дека нивната религија е онаа вистинската...

Мислам дека сега ке ни биде појасно што се подразбира под прифакање на разлишности а што под толеранција...

Инаку кога говориме за прифакање на различности се мисли и на оној понеискрениот дел од нас, осудата која тешко вака јавно ја признаваме, затоашто нели, сите сме хепи и прекрасни, опен мајнд личности, а секако повеќето сме склони кон неа, и знаеме мошне лесно да дадеме квалификација, секако негативна, а притоа и да не знаеме зошто го правиме тоа...што е тоа што е неприфатливо за нас и зошто...?...но сепак лепиме етикети и ги распоредуваме во фиоките, а притоа никогаш не сме го преиспитале сопствениот став...случајно ние да не грешиме, да не сме во заблуда...но ова можеби спаѓа во сосема друга тема за обсервација...објективност...

Но како и да поентата ми беше да бидеме искрени и да поразговараме што е тоа што можеме да прифатиме, а што не и секако да образложиме зошто...и пред се да бидеме искрени барем за момент...затоа што овака, читајки ги сите коментари...сме отворени и спремни за прифаќање на она што се различно од нас...но делата говорат нешто сосема друго...

Кон врв
zbunet Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Регистриран: 24.Февруари.2007
Поени: 15549
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Август.2008 во 09:17
Kao na primer : - Aj da gi ubieme bogatite i da im zeeme se sto imaat. Pa ne se krivi tie sto se bogati.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Август.2008 во 09:47
...na svtot bezgreshni luge nema...  ima luge koi mozat da si poglednat vnatre vo sebe i da ja vidat vistinata... i da ne se stramat da kazat koga zgreshile, koga se vo pravo.
...No, na  svetot postojat  i luge koi nikogash ne priznavaat vina...greshnost...sekogash drugite se krivi... i od drugite baraat da priznat  krivica koja ja nema...takvite luge za sebe mislat deka sekogash se vo pravo...deka vistina e samo nivnata vistina...
...postojat  luge koi ne gi prifakaat razlicnite od sebe... no i ne komentiraat za toa...ostavat sekoj da si go vrvi svojot pat...
...drugi pak... ne gi prifakaat razlicnostite...i se trudat od petni zili da gi unishtat...da ne postojat... tie sekogash deluvaat vo grupa... sami nemaat hrabrost niti sila... sekogash pravat hajka... zad niv sekogash ostanuvaat povredeni zrtvi...krvavi tragi... tie nikogash ne se soocile so realnosta... i mnogu pati ...mnogu podocna isplivuva na povrshina deka tie ...borejki se protiv "razlicnite od sebe" ustvari se borele protiv svoeto skrieno "drugo lice" rezultatite od "rabotata"na  ovaa kategorija gi gledame cesto na TV kako destruktivni sili na razni sobiri...paradi...

Кон врв
gladius Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Август.2008
Локација: Faroe Islands
Поени: 23
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај gladius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Август.2008 во 13:45
Потполно се согласувам со тебе, иако не може баш да се каже дека секогаш оние, кои не ги прифаќаат различните од себе, всушност го прават тоа поради тоа што РАЗЛИКАТА која што ја гледаат во другите е нивното скриено лице. Да речеме дека едноставно тие се чуствуваат загрозени(како што веќе напомена). Но што е со оние кои животот ги изневерил, оние кои следејќи ги сите тие разлики и прифаќајќи ги, изгубиле нешто важно. Да земеме еден пример, поддршка на абортус... Човекот кој ја поддржуваа оваа работа може многу лесно да се најде во состојба на расправија со луѓе кои многу полесно ќе успеат да го наметнат мислењето кај јавноста, при што овој кој е спротивно од нивниот став ќе биде осуден, при што ќе претставува (ако може така да се изразам) “НАКАЗА“ во општеството. Е тогаш, овој човек ќе прекине да ги прифаќа останатите разлики(кои нели претставуваат да речеме ПРЕЧКА или НЕПРАВИЛНОСТ во едно општество) за да тој повторно не биде посочуван како негов предавник. ТОгаш почнува да се јавува зголемената желба за противење на таканаречените НЕМОРЛАНИ вредности... Сепак мислам дека си потполно во право иако мислев дека моево мислење потполно ќе го заокружи и надополни твоето гледање на работите.
Кон врв
RUSHKA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јануари.2008
Поени: 2837
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај RUSHKA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Август.2008 во 23:01
Различното не го прифаќам но не го осудувам се додека лично не ме засегне.Ако го почувствувам како атак на мојата личност ( ако доаѓа од човек) подобро да бега од менеголема%20насмевка
4ISTA SOVEST=MIREN SON
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 8>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.