IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ХРИСТИЈАНСКО РОДОЉУБИЕ???
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ХРИСТИЈАНСКО РОДОЉУБИЕ???

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 9>
Автор
Порака
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Август.2008 во 14:34
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Има еден проблем со преводот на заповедта "Не убивај".
Оригиналот на еврејски, кога би се превел на англиски би бил "Thou shall not commit murder", а не "Thou shall not kill".
На македонски за жал и едниот и другиот збор се преведуваат како убива.

Има разлика и во македонскиот јазик. Имено: усмртува и убива.

Но дали за тебе - и за сите нас - има реално разлика помеѓу убива и усмртува? Имено, што би сме сакале ние повеќе да бидеме? Усмртени или убиени?
Веројатно ниедно од двете, бидејќи мртов си е мртов! - тој не може повеќе да го врви патот на земјата и да ги ужива или да се откажува од земските радости.

Изменето од Majkl - 04.Август.2008 во 14:49
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Август.2008 во 14:45
Originally posted by rabani rabani напиша:

...da ne se sprotistavea nash*te dedovci voeno na islamot, ke imase li deneska hristijanstvo vo makedonija i vo evropa...

Токму е тука проблемот! Токму од тие причини постојат и ден денес конфликти меѓу дел од припадниците на овие две вери. Имено убиените без разлика на која страна и припаѓале(таа која напаѓа или таа која се брани) постојано тежнеат кон освета. Тие се сретнуваат во наредните инкарнации наново и наново дур не си подадат рака и си простат едни на други.
Originally posted by rabani rabani напиша:

... vprosem DUHOT NA ZIVOTOT PO PRIRODA E NAKLONET DA GO SHTITI ZIVOTOT...

Но тука би било важно да се постави прашањето на кој живот ние мислиме? На земскиот или духовниот кој за физичките очи е невидлив и продолжува по смртта на телото? Нашиот вистински живот е во Духот - врвната реалност, не во минливата материја.

Исус велеше: „Моето Царство не е од овој свет!„ и упати „Тежнејте најпрвин кон царството Небесно...„ Зошто? Бидејќи таму е нашиот вечен живот, а не на Земјата.

Изменето од Majkl - 04.Август.2008 во 14:48
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4489
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Август.2008 во 19:13
Драги браќа и сестри,
никого јас не осудувам ниту пак имам своја вистина. Волјата БОЖЈА (ИСУС) е моја ВИСТИНА! Вечниот и чист ДУХ БОЖЈИ / Отецот на Животот / во своето Свето Тело се моли дури за своите убици. Тој е поголем и од Рим, иод Константинопел, и од Витенберг, и од Бруклин, и од стариот Ерусалим, и од Мека, и од Лаза, ...!

ОД ИСТОК ПОИСТОЧНО Е УЧЕЊЕТО ТОЧНО
ПОВИСОКО ОД ХИМАЛАЈА

Се што живее нека го слави Спасителот ХАЛЕЛУЈА!

Човековиот ден на раѓање и оној на умирање е во БОЖЈА РАКА!
Но човекот преку МИЛОСТА БОЖЈА може да се реши кого ќе го следи во животот и во смртта.
Јас се молам прво за себе потоа за сите други луѓе да се решат за Патот БОЖЈИ:ИСУС!

АМИН!

Изменето од zidarski - 04.Август.2008 во 19:19
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Август.2008 во 01:47
Ne mi e jasno sto bre filozofirate...
Ne treba da se ubiva - kazna za toa e pekol...
No ako si vojnik ti ce odis i ce ubivas i ce znaes deka za toa ce odis vo pekolot, toa go pravis za svojata zemlja za Hristijastvoto i kraj nema sto drugo da se filozofira....od druga strana ako te e strav da odis i da pogines (mozeb nema :)) ne filozofiraj i ne se zanesuvaj nego ednostavno kazi jas nemam m..a za toa i pak mnogu ednostavno kraj....

Vo slucaj da vidis deka nekoj ti go ubiva semejstvoto go pali tvojot dom i ja siluva tvojata zena - ne veruvam deka ce imas vreme da ides na idividi.com i da isfilozofiras dali e ispravno da go ubies neprijaelot , nego ce go ubies ili toj tebe ce te ubie tebe ...

Изменето од Templarius - 05.Август.2008 во 01:49
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Август.2008 во 02:24
Templarius - без непотребно драматизирање на ситуации...

Изменето од zidarski - 05.Август.2008 во 02:24
Do what is right, come what may...
Кон врв
rabani Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 02.Август.2008
Поени: 490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rabani Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Август.2008 во 15:41
Originally posted by Majkl Majkl напиша:

[QUOTE=rabani] ...da ne se sprotistavea nash*te dedovci voeno na islamot, ke imase li deneska hristijanstvo vo makedonija i vo evropa...

Токму е тука проблемот! Токму од тие причини постојат и ден денес конфликти меѓу дел од припадниците на овие две вери. Имено убиените без разлика на која страна и припаѓале(таа која напаѓа или таа која се брани) постојано тежнеат кон освета. Тие се сретнуваат во наредните инкарнации наново и наново дур не си подадат рака и си простат едни на други.
ne , ne se soglasuvam , po padot na shirijatot vo makedonija 1912 t.e. prvata balkanska vojna prekinaa vojnite po verska osnova na hristijanite i muslimanite
site drugi vojni se ili politichki motivirani ili za teritorija ili za profit
islamot na balkanot beshe voeno porazen od balkanskite i evropskite zemji pa dojde mirot i demokratijata
jas te molam kazimi nekoja muslimanska shirijatska zemja kade shto nema nasilstvo vrz hristijanite?
da potrebno e prostuvajne, ama i promena na svesta , t.e. od shirijatsko vo gragansko pravo
DOAGA ISUS SO 200000 SVETII
ZA DA IM STAVI KRAJ NA SITE PROKLETII
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Август.2008 во 19:37

Од Спирос за модераторот Зидарски!

За драми
Поради неверата на Евангелието се случуваат најголемите драми
Кој не ја подржува ВИСТИНАТА, треба да се срами!

За судењето

Јас никого не осудив,
туку на местото на варнава/сталин/черчил/мухамед/александар македонски/...
ХРИСТОВИОТ ПАТ го понудив!

За одговорноста

Ти од твојата субјективна моментална гледна точка, (ми) префрли, дека кога некој би одел по стапките на Патот на ОТЕЦОТ (на чистиот Живот) и не би се со меч (сила) умешал додека се врши агресија врз неговите (моите) деца, би бил неодговорен!

Дали ти воопшто си свестен што му префрлаш на оној кој живее во моето срце?
Јас знам дека не си свестен и затоа го молам Отецот да ти прости.
Те молам не заборавај да се вратиш дома, те молам не заборавај дека на оваа земја сме само пролазници, само гости!

Од Спирос до брат Темплариус

Ти ги спомена војниците а со тоа за мене се подразбираат и сите државни органи (начелства) кои се должни да одржуваат ред и мир.

За мене тие се како Ангели Господови кои на сите луѓе служат и за тоа ќе имаат голема награда.
Но ако тие ја негираат СВЕТЛИНАТА БОЖЈА, со збор и со дело; моја (наша) должност е да ги упозориме и да им посведочиме дека неследењето на Христовиот Пат или дури противењето на оние што го следат Јагнето БОЖЈО, ги става во категорија на волци и засигурно ќе има последици за нивниот понатамошен живот.

Вистинската храброст брате е Христовата. Тој како и сите Негови следбеници и се спротиставија на темнината без употреба на сила! Тоа се ВИСТИНСКИТЕ јунаци!
Сите други ќе паднат пред НЕГО на колена !

Од Спирос до сестра Марија - Магдалена

Ти пишуваше за некои теолози коишто покрај дебелите книги го зеле оружјето и со тоа на еден поинаков начин од Исус и неговите очевидци се бранеја од непријателот.

Божји БЛАГОСЛОВ до сите луѓе апосебно до вас и сите други ЧЕДА на Мирот БОЖЈИ

Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Август.2008 во 00:55
Spiros ne se brani tatkovinata i verata Hristova vo crkva ili vo kafena se brani na bojnoto pole onamu kade sto treba zivotot da se dade.....i so verba vo boga sekoj vojnik mora da e spremen da go polozi svojot zivot SVESEN deka za toa ce odi vo pekolot...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Август.2008 во 01:57
Спирос - секој со својот став и видување. Не претендирам дека мојата идеа е исправна - токму затоа и дискутираме тука. Ако бев убеден 100% во мојата идеја, немаше да зборувам за неа и да ја преиспитувам.
Do what is right, come what may...
Кон врв
aladin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 30.Октомври.2006
Поени: 2043
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aladin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Август.2008 во 17:02
spiros ----vo tezok film si covece!

izlezi vo realnosta.................na zemjata se vojuva od pamtivek...i ke se vojuva do krajot..........so prikazni ne pravime nisto............
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Август.2008 во 17:59
Originally posted by aladin aladin напиша:

На овој свет му се ближи крајот
Откривањето на Христа во себе
Е влезна карта за в РАЈОТ!

п.с. Како се викаше „човече“ на македонски?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Август.2008 во 18:36
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

...da go polozi svojot zivot ...

Се сложувам јас со тебе, но како Исус што го дал а не варнава, александар македонски, мухамед, итн!

Нема поголема храброст
Нема поголема чест
Нема поголема мудрост
Освен живот за Радостната Вест

Милоста Божја (Христос) поголема дури и од вечниот пекол
Среќен е секој, кој безгранично верува што Господ рекол!

Изменето од zidarski - 06.Август.2008 во 18:46
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aladin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Август.2008 во 21:15
Originally posted by spiros spiros напиша:

Originally posted by aladin aladin напиша:

На овој свет му се ближи крајот
Откривањето на Христа во себе
Е влезна карта за в РАЈОТ!

п.с. Како се викаше „човече“ на македонски?

s.p.-,,coecence,,-p.s    -(malo)........

izlezi od filmot tezok , razladi go umot zezok
svetot nas e mnogu gaden,gre'oj- vojni, -dete piska
no na site ne im stiska........

nojot....nas...golem maz.....
vo dupka crna..glavata ja pika...i ot tamu
-----evangelie ni cita!

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aladin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Август.2008 во 21:18
kolku noevi drzi zemjata ???????

http://msfriendly.files.wordpress.com/2008/04/ostrich_head_in_ground_full.jpg

Изменето од aladin - 06.Август.2008 во 21:19
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 9>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,234 секунди.