|
Библијата и чиста и нечиста храна |
Внеси реплика | страница <1 34567 13> |
Автор | ||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ете и тоа слушнав, Христов Ислам, интересно...
А друго, што има врска постов со чиста и нечиста храна? Ах бе вие нановородениве, колку сте ревносни...
|
||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
А што ако човекот загинал при несреќен случај и трупот е сеуште тазе? Може ли тогаш да го јадеме? И зошто би било тоа спротивно на она што го налага здравиот разум ако јадењето и убувањето животни не е спротивно здравиот разум? Зошто човечкиот труп, особено ако тазе загинат и е помлад по возраст не би можел свечено да се сервира со сенф и мајонез? Што е тоа што го прави по-нечиста храна од да речеме заклана свиња, крава или пиле? Намерно го наведувам морбидниов пример, мислам дека ја сфаќате поентата. Секако дека никој нема право никому да наметнува што ќе јаде што не, но кога чисто онака логички човек би размислил зарем сепак не би дошол до соодветни заклучоци? (кои потоа можеби ќе или можеби нема да ги примени) |
||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Мајкл... стварно сметаш дека има потреба да влегувам во оваа дискусија?
|
||
Do what is right, come what may...
|
||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ништо не сметам, само наведов морбиден пример дека и така можат да се гледаат работите, а сепак интересно, не се гледаат.
Она што сакам да кажам е дека поентата не е толку во тоа дали храната е од верски аспект чиста или нечиста, дали е здрава или нездрава, туку како таа се добива! Не можам да си втурам во глава дека Бог кој (барем за мене е извор на Милост и Љубов) би одобрил на нечие дете со остри предмети да му се пресечат вратните жили и тоа да се мачи дур не искрвари до смрт, за потоа некој го лапне велејќи: „Благословено јадење!„ или „Добар апетит!“. Замислете да не окупира некоја вампирска цивилизација и луѓето да ги чуваат претежно во мали затворени простори исполнети со миризби кои ги нагризуваат очите, да ги товат, на мајките да им се одземаат бебињата кои потоа би се поставиле на подвижна лента со ротациона пила на крајот која ќе ги коле, патем во на некој вампирски форум да кажат „Има премногу луѓе, а тие се и така за тоа создадени доказ за тоа има во премрачните записи на Дракула“ - ова е инаку реалност во касапниците кои ги создале луѓето за животните и се оправдани и од некои религии бидејќи ете така пишувало дека Бог одредил во светите списи. Го проколнуваат ли Бога животните оти е тој неправеден спрема нив и ги создал за храна на луѓето(со исклучок на некои нечисти)? Зошто би бил Бог односно Аллах толку суров. Ете тоа е тоа кое неможам да го израмнам со здравиот разум и праведноста(на која не подучуваат од друга страна религиите). Изменето од Majkl - 28.Јули.2008 во 21:43 |
||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Спирос - кога модераторот ќе затвори нечиј пост, тоа значи дека треба да остане така, затоа што имам проблем со содржината. Конкретниот текст твој нема врска со темата!
Ако го направиш ова уште еднаш, ќе добиеш опомена. |
||
|
||
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Има луѓе, поединци и заедници коишто се прават исти или дури поголеми од Оној за кого сведочи Евангелието.
Тоа е нивно убедение и за таквото никој не ги санкционира. Во ред! Моето мислење е дека само оддаденоста кон Бога (арабски Ислам), како што ја покажа Оној кој што се отелотвори во Исус е правиот пат! Во ред е тоа или можеби сум во нечии очи опасен елемент кој што треба да се санкционира? Се извинувам ако некому му стапнав на жуљ! |
||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Спирос - без непотребни драми...
Никому не си му стапнал на жуљ, ама да те прашам - како ова што сега го пиша има врска со темата "Библијата и чиста и нечиста храна"?!?!?! Се додека не се однесува на храната твојот пост, нема место во оваа тема. |
||
|
||
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Има луѓе тука кои што наговараат дека одредени јадења не треба да се јадат! Истите тие се наречуваат правоверци а се многу далеку од правата вера која што за сите нас се отелотвори во Христос!
Ете како има врска. Простетеми ако ви се чини дека го пишувам ова со рака дрска. Мир и Љубов до сите луѓе ! |
||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Е овој пост, делумно е на темата... иако - ако ја погледнеш темата од почеток - има зададено прашање. Соодветно - секој си го дава својот коментар и мислење.
Не држам сметка кој има исправно, а кој не, се додека не почне да навредува и напаѓа некого директно. |
||
|
||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Civiizacijata vo svojot tek stvorila etika i moral i toa do odredena granica ce ne sprecuva da ne jademe ludje, odredena granica velam zasto sepak ekstremna glad vo ekstremni uslovi navela mnogu ludje da stanat kanibalisti.... Inaku za zivotnite da mili se zlatni se, greota e, no za da opstoime mora da gi jademe, a za da mozeme da gi jademe mora da gi ubieme, toa e stvarnosta, (sto e podobro od ludje) taka da nesto sto civilizacijata stvarala so vekovi nemoze nekoj vegeterijanec sega da go osporuva i da kaze deka ne e dobro..... Za mene kral na zivotnite e svinjata zasto se uste ne sum probal Lav.... |
||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Мислам дека темата - Библијата и храната се исцрпи... и веќе тапкаме во место. Муабетот за вегетеријанството - не е баш за овде... Или, ако сака некој нека го постави во соодветен контекст и да отвори тема.
Ќе почекам уште малку и ќе ја заклучам темата. |
||
|
||
misterX
Сениор Регистриран: 08.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 342 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Зидарски извини што се јавувам малку подоцно но до сега не бев во можност да се приклучам. Гедам дека имаш замерка за моето излагање и сакам да ти одговорам дека примерот кој го напишав таму е во сооднос со некои тврдења на одредени луѓе од форумов дека секое месо и секоја храна е прочистена т.е. дека нема нечиста храна. Тука имаше примери за мачки кучиња глувци и сл и некои од луѓе кои се декларираат како христијани за оваа работа дадоа едноставен одговор дека тие кои јадат такви работи тоа си е нивна работа и демек има одреден степен на одобрување за нивното однесување и притоа подвлекоа дека се што претставува храна може да се јаде затоа што е “исчистена од бога“. Тука беше проблемот и јас само побарав да се одреди што може а што не може да биде храна па потоа го дадов примерот со човечкото месо.
Спирос многу ми се допаѓа твојот начин на комуникација и употребата на зборот Ислам во твоите коментари. Токму тоа го правел Исус, тој го спроведувал и ги учел луѓето на Ислам иако тогаш тоа се нарекувало поинаку. Доколку вие го знаете значењето на овој голем збор тогаш ќе потврдите дека сум во право. Изменето од misterX - 29.Јули.2008 во 01:11 |
||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Наједноставно што можам ќе ти одговорам...
Човечкото месо не е храна за човекот. Има многу работи кои не се храна за човекот, работи кои едноставно не може да влезат во категоријата на храни - како што се отровните работи на пример. Тоа не е наменето за јадење и соодветно не се јаде. За некои животни, човекот е и тоа како добро мезе... Во контекст на темава - се што е храна, е чиста храна и може да се јаде од аспект на Библијата. Вие не мислите така и тоа е сосема во ред. |
||
|
||
misterX
Сениор Регистриран: 08.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 342 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Абе зидарски ти како модератор земи малку прочитај што пишував погоре и прелистајги и другите страници но читај и што е во наводници и што е во загради па ќе видиш дека само ги повторуваш моите зборови. И јас ги повикав останатите да утврдат што се е храна а што не е. Според мене а и многу други мачки глувци, замии, кучиња, и сл не спаѓаат во група на храна и затоа не треба да се спомнуваат. За разлика од некои христијани јас сметам дека и свинското месо не треба да се употребува како храна. Кратко и јасно а човечкото месо беше само еден пример- споредба, кој не треба да го вадиш од контекст затоа што правиш забуна.
|
||
Внеси реплика | страница <1 34567 13> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |