IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Дали Стариот Завет сеуште важи за христиј
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали Стариот Завет сеуште важи за христиј

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 6>
Автор
Порака
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јули.2008 во 22:06
Originally posted by Al_Masih_Qam Al_Masih_Qam напиша:

Само 2-3 факти за заедницата на Michael (ако имаш забелешки - поправи ме): Заедницата го прифаќа историското постоење на Исус, но не и библиските факти за него, како ниту основните заеднички учења на христијанските деноминации (православните, римокатолиците и протестантите). Селективна е кон Светото Писмо (како кон новиот, така и кон стариот завет), т.е. нешто прифаќа, а нешто не. Има своја пророчица (Германка, сеуште е жива), чии пророштва се земаат како основен авторитет, кој е изнад авторитетот на Библијата.

Истиве факти важат како за „Универзален живот“, така и за Исламот на пример. Поради нив Исламот не е, не може да биде и сосема поштено не претендира да се претстави како „христијанска заедница“, туку само како посебна религија различна од христијанството (иако со поедини сличности и заеднички мотиви). Истото важи и за религиската група на Michael.

Исправка: Мајкл не Michael.

Дополна: тоа е твое сфаќање за христијанството и не е факт. На пр. Јеховините Сведоци ќе речат за православието и протестантизмот дека не се христијанство итн...

За мене христијанството е она што за основа го зема Христовото учење. Според мене тоа Универзален живот и го прави, според тебе и многумина други не, но тоа си е ваше.

Бидејќи долго време изразот „христијанство„ се поистоветува со поголемите верски заедници а тие со векови го газеа учењето на Исус од Назарет и го заменуваа со свои сфаќања, со зборот прахристијанска се упатува на првите христијани и апостолите на Исус и учењето кое тие го следеле, пред да навлезат во подоцнежните децении и векови сатанските влијаниа во првите Христови заедници.

Со текот на вековите е направена и намерна и ненамерна збрка со Христовото учење кое се измешало со многу човечки толкувања, одтаму тешко можеда се разликува што е вистина а што умотворение во Стариот и Новиот Завет. Но Христос наново ги појаснува работите преку својот инструмент кој Тој ја нарекува своја пророчица(оној преку кого Бог говори во откровенија)- таа носи човечко име Габриеле, од Вирцбург - Германија.

Изменето од Majkl - 17.Јули.2008 во 22:18
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јули.2008 во 22:22
За овие работи, мислам дека треба да се отворат посебни теми.
Do what is right, come what may...
Кон врв
Al_Masih_Qam Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Мај.2008
Поени: 113
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Al_Masih_Qam Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јули.2008 во 23:09
Originally posted by Majkl Majkl напиша:

Бидејќи долго време изразот „христијанство„ се поистоветува со поголемите верски заедници а тие со векови го газеа учењето на Исус од Назарет и го заменуваа со свои сфаќања, со зборот прахристијанска се упатува на првите христијани и апостолите на Исус и учењето кое тие го следеле, пред да навлезат во подоцнежните децении и векови сатанските влијаниа во првите Христови заедници.

Со текот на вековите е направена и намерна и ненамерна збрка со Христовото учење кое се измешало со многу човечки толкувања, одтаму тешко можеда се разликува што е вистина а што умотворение во Стариот и Новиот Завет. Но Христос наново ги појаснува работите преку својот инструмент кој Тој ја нарекува своја пророчица(оној преку кого Бог говори во откровенија)- таа носи човечко име Габриеле, од Вирцбург - Германија.

Абе што да ти кажам Михаиле, и Мормоните веруваат дека Христос дошол во Америка после воскресението, веруваат и во причата за плочите со отигиналниот текст на Book of Mormons, што ги нашол нивниот пророк (а кои веднаш откако овој ги превел на English неидентификувани апаши ги украле и останал само преводот), и дека е тоа вистинската вера и дрн-дрн... Мене тука муслиманите ми се многу попоштени од сите вас заедно, оти отворено и јасно си кажуваат дека се друга религија и крај на приказната. Сега, ти фурај се како ти е драго, никој не ти брани

...

Него, како беше она за Стариот Завет... - дали важел? Дешо, што се однесува до мене јас не можам да ти одговорам ништо додека не ми кажеш што ти значи тоа „важи“. Знаеш, зависно од тоа што подразбираш под тој збор може да добиеш различни одговори. Добра ноќ...

Изменето од Al_Masih_Qam - 17.Јули.2008 во 23:11
AL MASIH QAM! HAQQAN QAM!
ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ ХРИСТОС БОГ!
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јули.2008 во 23:18

Абе што да ти кажам Михаиле, ...

Мајкл или Majkl, не е ниту Michael ниту Михаиле...
Кон врв
deshad Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Мај.2008
Поени: 1350
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јули.2008 во 00:15

Само 2-3 факти за заедницата на Michael (ако имаш забелешки - поправи ме): Заедницата го прифаќа историското постоење на Исус, но не и библиските факти за него, како ниту основните заеднички учења на христијанските деноминации (православните, римокатолиците и протестантите). Селективна е кон Светото Писмо (како кон новиот, така и кон стариот завет), т.е. нешто прифаќа, а нешто не. Има своја пророчица (Германка, сеуште е жива), чии пророштва се земаат како основен авторитет, кој е изнад авторитетот на Библијата.

Истиве факти важат како за „Универзален живот“, така и за Исламот на пример. Поради нив Исламот не е, не може да биде и сосема поштено не претендира да се претстави како „христијанска заедница“, туку само како посебна религија различна од христијанството (иако со поедини сличности и заеднички мотиви). Истото важи и за религиската група на Michael.

Кон болтуваното. ВИЦ НА ГОДИНАТА.
А сега за твоето два пати поставено прашање.Под зборот "важи" мислев на актуелноста на Стариот Завет.Прашањето го поставив од проста причина што во вашата Библија го имате и Стариот Завет. Се надевам дека конечно сфати што сакам да прашам.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јули.2008 во 00:17
Стариот Завет важи, се разбира. Но - ако ги имаш во предвид законите и правилата - треба да го прочиташ Новиот Завет и ќе видиш кои од нив се дополнети од Исус, а кои не. Не е прашање кое се одговара со да или не.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јули.2008 во 00:20
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Стариот Завет важи, се разбира. Но - ако ги имаш во предвид законите и правилата - треба да го прочиташ Новиот Завет и ќе видиш кои од нив се дополнети од Исус, а кои не. Не е прашање кое се одговара со да или не.

Значи делумно важи. А за да се разбере треба добро да се познава и Новиот Завет,поготово оној дел кој е дополнет од Исус.Ок, ти благодарам на објаснувањето.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јули.2008 во 00:23
Не го реков тоа воопшто. Реков законите кои се дополнети со доаѓањето на Исус. Не менувај зборови, не е учтиво.
Кон врв
Nikki Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Февруари.2008
Поени: 259
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Nikki Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јули.2008 во 00:32
За Стариот завет може да се каже следното

- Стариот Завет сведочи за Овоплотувањето на Господ Исус
- Исус сведочи за Себе, во Новиот Завет
- Црквата Христова, Православна, сведочи за Исус, овие 2000 год.

Тука е местото на Стариот Завет
Опасно е да се прави разлика помешу Исус Христос, и Христовата Црква бидејќи Тие се Едно
Како што вели Ап Павле, Христос е Главата на Црквата
Значи повторно Христос и Црквата сведочат за Себе

Кој заповеди од С.З. важат денес за нас ?
Некои Свети Отци, многу се молеле да им се открие вистинско разбирање на заповедите во С.З.
Нивните толкувања се запишани во многу книги

Пример: Се појавило прашање во Црквата кој е Мелхиседек ?
Дали тој е Самиот Господ Исус, или обичен човек
После многу молитви и пост, Господ и открил на Црквата дека Мелхиседек е Обичен Човек

Еве што вели Ап Павле за Мелхиседек:
Зашто овој Мелхиседек, салимски цар, свештеник на Сèвишниот Бог, кој го пресретна Авраама кога се враќаше по победата над царевите, и го благослови; кому Авраам му оддели десеток од сè; чие име прво значи „Цар на правдата”, потоа „Цар на Салим” односно „Цар на мирот”, без татко, без мајка, без родословие, кој немаше ниту почеток на деновите, ниту свршеток на животот, сличен на Божјиот Син, останува вечно свештеник.

Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јули.2008 во 00:45
Originally posted by Majkl Majkl напиша:

Исправка: Мајкл не Michael.

Дополна: тоа е твое сфаќање за христијанството и не е факт. На пр. Јеховините Сведоци ќе речат за православието и протестантизмот дека не се христијанство итн...

За мене христијанството е она што за основа го зема Христовото учење. Според мене тоа Универзален живот и го прави, според тебе и многумина други не, но тоа си е ваше.

Makl velis deka imalo satansko vlijanie i vrz hristijanstvoto no ete vie ja znaete tajnata - blaze si vi ej...a od kade vie znaete kade imalo vlijanie kade ne, od kade vi na vas takvi podatoci gabi vi go kazuva toa ili ...
Dali i tvoite roditeli se vo istata religija (nenznam kako se narekuvate)...
Ubavo e da veruvas vo toa sto veruvas no zosto velis deka hristijanstvoto e izopaceno ??????
Pa ti ne si hristijanin i nemas nikakvo pravo da go kazes toa, koj ti go dade tebe pravoto da velis deka vo hristijanstvoto ima satansko vlijanie .....
E more Mihajlo dedo ti e sigurno bil pravoslavec da te slusne kako ovdeka plukas nad pravoslavieto i hristijantvoto koga ce ti plusne edna ima seta prasina od tilot da ti ja skine...pa vie bre sto se muvate po tie vasi neznam kako da gi narecam no ajde neka vi bide religii drugo nisto ne pravite nego udri po pravoslavnoto hristijanstvo, a od toa hristijanstvo poteknuvate pa kako ne te e sramota ... pa veruvaj ako sakas i vo piperka ama nemoj be brate da plukas vrz religijata na pradedovcite, ili demek si otisol nekade na strana i si stanal popameten i jas sum na strana vo tudja drzava no ne zaboravam od kade sum i sto sum, a tie kako tebe i zaradi tie kako tebe ni se slucuvaat razni sr...nja, e more Mihajlo more Mihajlo, ako si ja prodavas dusata vo red no nemoj nikogas da si ja prodavas vistinata za sebe....ce otvoram nova tema...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јули.2008 во 00:52
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Не го реков тоа воопшто. Реков законите кои се дополнети со доаѓањето на Исус. Не менувај зборови, не е учтиво.

Тогаш се извинувам што погрешно сум те разбрал.
Кон врв
AlDra Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Јули.2008
Поени: 823
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај AlDra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јули.2008 во 02:38
Исус не го дополнил туку го исполнил ,,законот и пророците’’
,,Немојте да мислите дека сум дошол да ги укинам Божјиот Закон и учењата на пророците. Не дојдов да ги укинам, туку да ги исполнам’’(Мт 5:17)
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јули.2008 во 02:58
Сепак ги дополнува - со Законот на Љубовта...
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јули.2008 во 04:12
Халид - имаш опомена за потсмевање со Исус!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 6>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,109 секунди.