Дали Стариот Завет сеуште важи за христиј
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=14583
Датум на принтање: 24.Ноември.2024 во 05:12 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Дали Стариот Завет сеуште важи за христиј
Постирано од: deshad
Наслов: Дали Стариот Завет сеуште важи за христиј
Датум на внесување: 17.Јули.2008 во 15:29
Не давам вовед, ниту мое мислење,едноставно сакам да научам од оние кои знаат.
Поздрав.
|
Коментари:
Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 17.Јули.2008 во 16:31
За мене Стариот завет е коктел на божествени вистини и човечки лаги кои биле фарбани со етикети на вистината.Истото важи и за Quranot, индијските Веди, и за сите религии кои се со векови стари а имаат писанија.
Во стариот завет многу работи на Мојсеј(хазр.Муса пекамбер а.с.) му се ставени во уста(или во перо) што тој не ги кажал а уште помалце Бог ги објавил така, но на свештеничката каста и тогашните политичари(цареви)им одговарало . Но има и остатоци од вистината во стариот завет. На пр. Книгата на Исаија каде тој зборува и го предвидува за царството на мирот.
Одтаму Стариот а и Новиот завет за вистинските христијани не може да се бара да „важи„ во целост. Но есенцијата на божјите упатства како на пр. 10те заповеди и Исусовата Беседа на Гората(Нов Завет, во Еван.според Матеј)важат и ќе останат да важат како патоказ додека не станеме духовно едно со Отецот и Христа нашиот избавител.
|
Постирано од: Pentakostalec
Датум на внесување: 17.Јули.2008 во 16:46
Ne ziveeme spored stariot tuku pod noviot zavet megju toa mozeme mn da nau4ime od stariot zavet ima dosta dobrio raboti treba da se cita{moe misleje}
|
Постирано од: Al_Masih_Qam
Датум на внесување: 17.Јули.2008 во 16:51
Што значи тоа да „важи“?
------------- AL MASIH QAM! HAQQAN QAM!
ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ ХРИСТОС БОГ!
|
Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 17.Јули.2008 во 17:07
Majkl напиша:
За мене Стариот завет е коктел на божествени вистини и човечки лаги кои биле фарбани со етикети на вистината.Истото важи и за Quranot, индијските Веди, и за сите религии кои се со векови стари а имаат писанија.
Во стариот завет многу работи на Мојсеј(хазр.Муса пекамбер а.с.) му се ставени во уста(или во перо) што тој не ги кажал а уште помалце Бог ги објавил така, но на свештеничката каста и тогашните политичари(цареви)им одговарало . Но има и остатоци од вистината во стариот завет. На пр. Книгата на Исаија каде тој зборува и го предвидува за царството на мирот.
|
A ова го знаеш од...?!?!?!
------------- Do what is right, come what may...
|
Датум на внесување: 17.Јули.2008 во 17:10
Majkl напиша:
Одтаму Стариот а и Новиот завет за вистинските христијани не може да се бара да „важи„ во целост. Но есенцијата на божјите упатства како на пр. 10те заповеди и Исусовата Беседа на Гората(Нов Завет, во Еван.според Матеј)важат и ќе останат да важат како патоказ додека не станеме духовно едно со Отецот и Христа нашиот избавител. |
Значи според тебе е потребна парцијална примена на Стариот и Новиот Завет. Доста интересно,поготово ова што го кажуваш за Новиот Завет првпат го слушам од устата на еден христијанин. Ти благодарам !
П.С. Кога се трудиш да вметнуваш исламски термини,направи го тоа како што треба. Не се вика Ибрахим пекамбер а.с., туку Ибрахим Пејгамбер. А за веродостојноста на Qур,анот имаш соодветни теми, па пишувај таму.
|
Датум на внесување: 17.Јули.2008 во 17:13
deshad напиша:
...од устата на еден христијанин... |
Кој христијанин?
|
Датум на внесување: 17.Јули.2008 во 20:30
Al_Masih_Qam напиша:
deshad напиша:
...од устата на еден христијанин... |
Кој христијанин? |
Па овој Мајкл, како кој? -Или можеби ќе дае атеист , а Мајкл?
|
Датум на внесување: 17.Јули.2008 во 20:52
Мајкл припаѓа на одредена про-христијанска деноминација, но тоа кое го изнесе како мислење, не е став ниту на Православната, ниту на Католичката, ниту на било која од поголемите Протестантски деноминации...
|
Датум на внесување: 17.Јули.2008 во 21:06
zidarski напиша:
Мајкл припаѓа на одредена про-христијанска деноминација, но тоа кое го изнесе како мислење, не е став ниту на Православната, ниту на Католичката, ниту на било која од поголемите Протестантски деноминации... |
Благодарам zidarski. Мала исправка, не е е деноминација(или можеби јас не го сфаќам значењето правилно)и не e про туку ПРА-христијанска заедница Универзален живот.
Инаку јас често го спомнувам изворот, ама некогаш се заборава(како и сите вие) мислам дека веќе е само посебе разбирливо дека не сум православен, католик, протестант(евангелист, методист, баптист итн..)јеховин сведок, ваишнава, ТМ-овец итн. итн. да не набројувам.
За Deshad: тоа што некои се прават наудрени со прашањето „Кој христијанин?„ ти е исто како за тебе некој aхмедиец да ти каже дека ти не си муслиман и да праша „Кој муслиман?„ ...
Инаку пекамбер е сосема правилно но незнам дали и во македонскиот јазик така се пренесува од старо-арапски. Во српскиот се пренесува на пр. со пекамбер=пророк.
|
Датум на внесување: 17.Јули.2008 во 21:24
Христијанска деноминација - верска групација која го има Христијанството за основа (без разлика на начинот на кој го практикува). Во тој контекст употребив и "про". Немам никаква намера да омаловажам нечие верување и верски систем!
Мајкл - македонската транскрипција на истиот збор е Пејгамбер (оттаму е коментарот на Дешад).
|
Датум на внесување: 17.Јули.2008 во 21:44
Само 2-3 факти за заедницата на Michael (ако имаш забелешки - поправи ме): Заедницата го прифаќа историското постоење на Исус, но не и библиските факти за него, како ниту основните заеднички учења на христијанските деноминации (православните, римокатолиците и протестантите). Селективна е кон Светото Писмо (како кон новиот, така и кон стариот завет), т.е. нешто прифаќа, а нешто не. Има своја пророчица (Германка, сеуште е жива), чии пророштва се земаат како основен авторитет, кој е изнад авторитетот на Библијата.
Истиве факти важат како за „Универзален живот“, така и за Исламот на пример. Поради нив Исламот не е, не може да биде и сосема поштено не претендира да се претстави како „христијанска заедница“, туку само како посебна религија различна од христијанството (иако со поедини сличности и заеднички мотиви). Истото важи и за религиската група на Michael.
|
Датум на внесување: 17.Јули.2008 во 21:49
Многу интересна споредба...
|
Датум на внесување: 17.Јули.2008 во 21:55
Затоа на Дешо му светнаа очињата - најде сродна душа
|
Датум на внесување: 17.Јули.2008 во 22:06
Al_Masih_Qam напиша:
Само 2-3 факти за заедницата на Michael (ако имаш забелешки - поправи ме): Заедницата го прифаќа историското постоење на Исус, но не и библиските факти за него, како ниту основните заеднички учења на христијанските деноминации (православните, римокатолиците и протестантите). Селективна е кон Светото Писмо (како кон новиот, така и кон стариот завет), т.е. нешто прифаќа, а нешто не. Има своја пророчица (Германка, сеуште е жива), чии пророштва се земаат како основен авторитет, кој е изнад авторитетот на Библијата.
Истиве факти важат како за „Универзален живот“, така и за Исламот на пример. Поради нив Исламот не е, не може да биде и сосема поштено не претендира да се претстави како „христијанска заедница“, туку само како посебна религија различна од христијанството (иако со поедини сличности и заеднички мотиви). Истото важи и за религиската група на Michael.
|
Исправка: Мајкл не Michael.
Дополна: тоа е твое сфаќање за христијанството и не е факт. На пр. Јеховините Сведоци ќе речат за православието и протестантизмот дека не се христијанство итн...
За мене христијанството е она што за основа го зема Христовото учење. Според мене тоа Универзален живот и го прави, според тебе и многумина други не, но тоа си е ваше.
Бидејќи долго време изразот „христијанство„ се поистоветува со поголемите верски заедници а тие со векови го газеа учењето на Исус од Назарет и го заменуваа со свои сфаќања, со зборот прахристијанска се упатува на првите христијани и апостолите на Исус и учењето кое тие го следеле, пред да навлезат во подоцнежните децении и векови сатанските влијаниа во првите Христови заедници.
Со текот на вековите е направена и намерна и ненамерна збрка со Христовото учење кое се измешало со многу човечки толкувања, одтаму тешко можеда се разликува што е вистина а што умотворение во Стариот и Новиот Завет. Но Христос наново ги појаснува работите преку својот инструмент кој Тој ја нарекува своја пророчица(оној преку кого Бог говори во откровенија)- таа носи човечко име Габриеле, од Вирцбург - Германија.
|
Датум на внесување: 17.Јули.2008 во 22:22
За овие работи, мислам дека треба да се отворат посебни теми.
|
Датум на внесување: 17.Јули.2008 во 23:09
Majkl напиша:
Бидејќи долго време изразот „христијанство„ се поистоветува со поголемите верски заедници а тие со векови го газеа учењето на Исус од Назарет и го заменуваа со свои сфаќања, со зборот прахристијанска се упатува на првите христијани и апостолите на Исус и учењето кое тие го следеле, пред да навлезат во подоцнежните децении и векови сатанските влијаниа во првите Христови заедници.
Со текот на вековите е направена и намерна и ненамерна збрка со Христовото учење кое се измешало со многу човечки толкувања, одтаму тешко можеда се разликува што е вистина а што умотворение во Стариот и Новиот Завет. Но Христос наново ги појаснува работите преку својот инструмент кој Тој ја нарекува своја пророчица(оној преку кого Бог говори во откровенија)- таа носи човечко име Габриеле, од Вирцбург - Германија. |
Абе што да ти кажам Михаиле, и Мормоните веруваат дека Христос дошол во Америка после воскресението, веруваат и во причата за плочите со отигиналниот текст на Book of Mormons, што ги нашол нивниот пророк (а кои веднаш откако овој ги превел на English неидентификувани апаши ги украле и останал само преводот), и дека е тоа вистинската вера и дрн-дрн... Мене тука муслиманите ми се многу попоштени од сите вас заедно, оти отворено и јасно си кажуваат дека се друга религија и крај на приказната. Сега, ти фурај се како ти е драго, никој не ти брани
...
Него, како беше она за Стариот Завет... - дали важел? Дешо, што се однесува до мене јас не можам да ти одговорам ништо додека не ми кажеш што ти значи тоа „важи“. Знаеш, зависно од тоа што подразбираш под тој збор може да добиеш различни одговори. Добра ноќ...
|
Датум на внесување: 17.Јули.2008 во 23:18
Al_Masih_Qam напиша:
Абе што да ти кажам Михаиле, ... |
Мајкл или Majkl, не е ниту Michael ниту Михаиле...
|
Датум на внесување: 18.Јули.2008 во 00:15
Al_Masih_Qam напиша:
|
Кон болтуваното. ВИЦ НА ГОДИНАТА.
А сега за твоето два пати поставено прашање.Под зборот "важи" мислев на актуелноста на Стариот Завет.Прашањето го поставив од проста причина што во вашата Библија го имате и Стариот Завет. Се надевам дека конечно сфати што сакам да прашам.
|
Датум на внесување: 18.Јули.2008 во 00:17
Стариот Завет важи, се разбира. Но - ако ги имаш во предвид законите и правилата - треба да го прочиташ Новиот Завет и ќе видиш кои од нив се дополнети од Исус, а кои не. Не е прашање кое се одговара со да или не.
|
Датум на внесување: 18.Јули.2008 во 00:20
zidarski напиша:
Стариот Завет важи, се разбира. Но - ако ги имаш во предвид законите и правилата - треба да го прочиташ Новиот Завет и ќе видиш кои од нив се дополнети од Исус, а кои не. Не е прашање кое се одговара со да или не. |
Значи делумно важи. А за да се разбере треба добро да се познава и Новиот Завет,поготово оној дел кој е дополнет од Исус.Ок, ти благодарам на објаснувањето.
|
Датум на внесување: 18.Јули.2008 во 00:23
Не го реков тоа воопшто. Реков законите кои се дополнети со доаѓањето на Исус. Не менувај зборови, не е учтиво.
|
Постирано од: Nikki
Датум на внесување: 18.Јули.2008 во 00:32
За Стариот завет може да се каже следното
- Стариот Завет сведочи за Овоплотувањето на Господ Исус
- Исус сведочи за Себе, во Новиот Завет
- Црквата Христова, Православна, сведочи за Исус, овие 2000 год.
Тука е местото на Стариот Завет
Опасно е да се прави разлика помешу Исус Христос, и Христовата Црква бидејќи Тие се Едно
Како што вели Ап Павле, Христос е Главата на Црквата
Значи повторно Христос и Црквата сведочат за Себе
Кој заповеди од С.З. важат денес за нас ?
Некои Свети Отци, многу се молеле да им се открие вистинско разбирање на заповедите во С.З.
Нивните толкувања се запишани во многу книги
Пример: Се појавило прашање во Црквата кој е Мелхиседек ?
Дали тој е Самиот Господ Исус, или обичен човек
После многу молитви и пост, Господ и открил на Црквата дека Мелхиседек е Обичен Човек
Еве што вели Ап Павле за Мелхиседек:
Зашто овој Мелхиседек, салимски цар, свештеник на Сèвишниот Бог, кој го пресретна Авраама кога се враќаше по победата над царевите, и го благослови; кому Авраам му оддели десеток од сè; чие име прво значи „Цар на правдата”, потоа „Цар на Салим” односно „Цар на мирот”, без татко, без мајка, без родословие, кој немаше ниту почеток на деновите, ниту свршеток на животот, сличен на Божјиот Син, останува вечно свештеник.
|
Постирано од: Templarius
Датум на внесување: 18.Јули.2008 во 00:45
Majkl напиша:
Al_Masih_Qam напиша:
|
Исправка: Мајкл не Michael.
Дополна: тоа е твое сфаќање за христијанството и не е факт. На пр. Јеховините Сведоци ќе речат за православието и протестантизмот дека не се христијанство итн...
За мене христијанството е она што за основа го зема Христовото учење. Според мене тоа Универзален живот и го прави, според тебе и многумина други не, но тоа си е ваше.
Со текот на вековите е направена и намерна и ненамерна збрка со Христовото учење кое се измешало со многу човечки толкувања, одтаму тешко можеда се разликува што е вистина а што умотворение во Стариот и Новиот Завет. Но Христос наново ги појаснува работите преку својот инструмент кој Тој ја нарекува своја пророчица(оној преку кого Бог говори во откровенија)- таа носи човечко име Габриеле, од Вирцбург - Германија. |
Makl velis deka imalo satansko vlijanie i vrz hristijanstvoto no ete vie ja znaete tajnata - blaze si vi ej...a od kade vie znaete kade imalo vlijanie kade ne, od kade vi na vas takvi podatoci gabi vi go kazuva toa ili ...
Dali i tvoite roditeli se vo istata religija (nenznam kako se narekuvate)...
Ubavo e da veruvas vo toa sto veruvas no zosto velis deka hristijanstvoto e izopaceno ??????
Pa ti ne si hristijanin i nemas nikakvo pravo da go kazes toa, koj ti go dade tebe pravoto da velis deka vo hristijanstvoto ima satansko vlijanie .....
E more Mihajlo dedo ti e sigurno bil pravoslavec da te slusne kako ovdeka plukas nad pravoslavieto i hristijantvoto koga ce ti plusne edna ima seta prasina od tilot da ti ja skine...pa vie bre sto se muvate po tie vasi neznam kako da gi narecam no ajde neka vi bide religii drugo nisto ne pravite nego udri po pravoslavnoto hristijanstvo, a od toa hristijanstvo poteknuvate pa kako ne te e sramota ... pa veruvaj ako sakas i vo piperka ama nemoj be brate da plukas vrz religijata na pradedovcite, ili demek si otisol nekade na strana i si stanal popameten i jas sum na strana vo tudja drzava no ne zaboravam od kade sum i sto sum, a tie kako tebe i zaradi tie kako tebe ni se slucuvaat razni sr...nja, e more Mihajlo more Mihajlo, ako si ja prodavas dusata vo red no nemoj nikogas da si ja prodavas vistinata za sebe....ce otvoram nova tema...
------------- Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 18.Јули.2008 во 00:52
zidarski напиша:
Не го реков тоа воопшто. Реков законите кои се дополнети со доаѓањето на Исус. Не менувај зборови, не е учтиво. |
Тогаш се извинувам што погрешно сум те разбрал.
|
Постирано од: AlDra
Датум на внесување: 18.Јули.2008 во 02:38
Исус не го дополнил туку го исполнил ,,законот и пророците’’
,,Немојте да мислите дека сум дошол да ги укинам Божјиот Закон и учењата на пророците. Не дојдов да ги укинам, туку да ги исполнам’’(Мт 5:17)
|
Датум на внесување: 18.Јули.2008 во 02:58
Сепак ги дополнува - со Законот на Љубовта...
|
Датум на внесување: 18.Јули.2008 во 04:12
Халид - имаш опомена за потсмевање со Исус!
|
Постирано од: AlDra
Датум на внесување: 18.Јули.2008 во 04:53
Зидарски грешка си! Таа заповед не е нова. Бог ни ја дава и преку Мојсеј.
,,Не се одмаздувај и немај злоба кон синовите на твојот народ. ЉУБИ ГО СВОЈОТ БЛИЖЕН КАКО СЕБЕСИ. Јас Сум Господ!’’(3. Мојсеева 19:18)
Исус на крстот ни покажа што значи тоа, но заповедта постоеше од порано.
|
Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 19.Јули.2008 во 16:22
Nikki напиша:
- Стариот Завет сведочи за Овоплотувањето на Господ Исус - Исус сведочи за Себе, во Новиот Завет - Црквата Христова, Православна, сведочи за Исус, овие 2000 год.
|
Црквата Христова или Црквата православна? Не биди двосмислена, кажи на која црква поточно мислиш
Претпоставувам дека мислиш на Христовата Црква, затоа што не е можно православната (чиј почеток е во 1054 година) да сведочи Исус 2000 години.
Nikki напиша:
Кој заповеди од С.З. важат денес за нас ? Некои Свети Отци, многу се молеле да им се открие вистинско разбирање на заповедите во С.З. Нивните толкувања се запишани во многу книги
|
За да се знае кои заповеди од С.З. важат денес за нас не е потребно пост и молиства на стари отци и сл. туку доволно само да се прочита еднаш (но внимателно) Новиот Завет. Таму се си пишува, но кој да чита
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Постирано од: evangelec
Датум на внесување: 19.Јули.2008 во 16:46
normalno deka stariot zavet se uste vazi.
no prasanjeto vistinsko e, dali ke ostaneme SAMO na stariot, ili ke go prifatime i novoto? bidejki bez novoto, stariot e samo kako eden nedovrshen roman.
|
Датум на внесување: 19.Јули.2008 во 18:08
Датум на внесување: 20.Јули.2008 во 18:29
evangelec напиша:
normalno deka stariot zavet se uste vazi.
no prasanjeto vistinsko e, dali ke ostaneme SAMO na stariot, ili ke go prifatime i novoto? bidejki bez novoto, stariot e samo kako eden nedovrshen roman. |
Аха, од ова се подразбира повторно дека станува збор за селективен приод кон Стариот Завет.
Ако не е така,кажи ми зошто тогаш не го прифаќате казненото право од Стариот Завет?
|
Датум на внесување: 20.Јули.2008 во 19:12
Во Новиот Завет има објаснување зошто тоа казнено право не се применува. Како што беше напишано - Исус го исполни Стариот Завет (Завет е договор меѓу Бога и народот), и донесе Нов. Нов договор, нов начин на кој му служиме Нему. Не го поништи стариот, туку го исполни. Со неговото доаѓање, се исполни договорот кој Бог го има направено со Израил и се постави нов, кој е со целото човештво.
|
Датум на внесување: 21.Јули.2008 во 12:50
zidarski напиша:
Во Новиот Завет има објаснување зошто тоа казнено право не се применува. Како што беше напишано - Исус го исполни Стариот Завет (Завет е договор меѓу Бога и народот), и донесе Нов. Нов договор, нов начин на кој му служиме Нему. Не го поништи стариот, туку го исполни. Со неговото доаѓање, се исполни договорот кој Бог го има направено со Израил и се постави нов, кој е со целото човештво. |
Светите писма или Објави не се испраќани за да експлицитно ги исполнуваат само Божјите Пратеници.Тие се испратени за луѓето,за да имаат ориентација во нивниот живот. Замисли Зидарски колку тешко ќе се снајде обичен верник читајќи ја Библијата, поготово Стариот Завет.
Но, BTW следува прашањењто: - ако е така, тогаш зошто Стариот Завет сеуште постои во Библијата? - Зарем не е подобро да биде исфрлен или пак ревидиран, т.е. да останат оние цитати кои и дене денес ги прифаќате и следите а да бидат отфрлени оние цитати ( поготово од казненото право ) кои Исус ги исполнил и да се премине на НОВИОТ ДОГОВОР кој го донел ( Новиот Завет)?
Вака ми изгледа доста комплицирано и несфатливо.
------------- "Ако питаш који сам странац, поносно кажем:ЈА САМ БОСАНАЦ!"
|
Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 21.Јули.2008 во 13:28
Зар може да се отфрли едно сведоштво за тоа како Бог Го создал светот, како се развивала цивилизацијата, како Св. Дух дејствувал преку пророците објавувајќи го преку нив токму Новиот Завет? Како може да не важи една Книга во која Пророци во разни временски периоди објавуваат една Радосна Вест?
Среден, Божествен, со Почеток од самиот Постанок, Стариот завет е меѓу другото и сведок на многу историски настани кои се случувале, а кои се важни за нас.
Може ли да се влезе во една куќа преку прозор? Може, да, ама нели е поубаво тоа да се стори низ вратата?
------------- МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
Постирано од: ShumadinChe
Датум на внесување: 21.Јули.2008 во 13:44
Pentakostalec напиша:
Ne ziveeme spored stariot tuku pod noviot zavet megju toa mozeme mn da nau4ime od stariot zavet ima dosta dobrio raboti treba da se cita{moe misleje} |
Stariot zavet.. mislam deka go pishuvale Apostolite iako ne sum 100% siguren.
a noviot zavet go pishuvale luge isti kako nas.
i sea na kogo mu veruvate vie.. na lagite od Stariot zavet. (T.E. na apostolite).
ili na lugeto kako nas T.E. novio zavet ?
koj bile spored vas popametni Apostolite shto sekoj den bile so hristos?
ili na obicnite luge sho se greshnici (T.E site greshime).
??????
------------- Nothing Remains !!
|
Постирано од: gospel
Датум на внесување: 21.Јули.2008 во 14:46
ShumadinChe напиша:
Pentakostalec напиша:
Ne ziveeme spored stariot tuku pod noviot zavet megju toa mozeme mn da nau4ime od stariot zavet ima dosta dobrio raboti treba da se cita{moe misleje} |
Stariot zavet.. mislam deka go pishuvale Apostolite iako ne sum 100% siguren.
a noviot zavet go pishuvale luge isti kako nas.
i sea na kogo mu veruvate vie.. na lagite od Stariot zavet. (T.E. na apostolite).
ili na lugeto kako nas T.E. novio zavet ?
koj bile spored vas popametni Apostolite shto sekoj den bile so hristos?
ili na obicnite luge sho se greshnici (T.E site greshime).
?????? |
ДОДЕКА НЕ БИДЕШ 100% СИГУРЕН КОЈ ШТО НАПИШАЛ, ПОДОБРО ТИ Е ДА ОДИШ НА ПОДФОРУМ - „ЛОВ И РИБОЛОВ“.
ТАМУ БАРЕМ НЕ МОРА ДА СЕ МИСЛИ И РАЗМИСЛУВА, - ЈА ФРЛАШ ЈАДИЦАТА И ЧЕКАШ РИБАТА САМА ДА СЕ УПЕЦА, А УМОТ ГО ПУШТАШ НА ПАСЕЊЕ.
ОВДЕ МОРА ДА СЕ МИСЛИ И ДА СЕ ЗНАЕ КОЈ ШТО НАПИШАЛ.
СЕТО ТОА ШТО ПОГОРЕ ГО НАПИША ТИ Е КАТАСТРОФА. НЕМА НИКАКВА ВРСКА НИ СО ВЕРА НИ СО РЕЛИГИЈА....
|
Датум на внесување: 21.Јули.2008 во 15:40
gospel напиша:
ДОДЕКА НЕ БИДЕШ 100% СИГУРЕН КОЈ ШТО НАПИШАЛ, ПОДОБРО ТИ Е ДА ОДИШ НА ПОДФОРУМ - „ЛОВ И РИБОЛОВ“. ТАМУ БАРЕМ НЕ МОРА ДА СЕ МИСЛИ И РАЗМИСЛУВА, - ЈА ФРЛАШ ЈАДИЦАТА И ЧЕКАШ РИБАТА САМА ДА СЕ УПЕЦА, А УМОТ ГО ПУШТАШ НА ПАСЕЊЕ. ОВДЕ МОРА ДА СЕ МИСЛИ И ДА СЕ ЗНАЕ КОЈ ШТО НАПИШАЛ.
СЕТО ТОА ШТО ПОГОРЕ ГО НАПИША ТИ Е КАТАСТРОФА. НЕМА НИКАКВА ВРСКА НИ СО ВЕРА НИ СО РЕЛИГИЈА.... |
Ne Kazhuvajmi ti Mene Lov I Ribolov.
Odgovori ako si sposoben!
Jas Te Prashav. Dal Ti Mu Veruvash Na Lugeto Shto Sekojden Bile So Hristos. T.E. star zavet
Ili na tie sho go napishaa noviot zavet.
Ako ne ti e jasno. Ti prodolzhisi so Ribolov. jas Si imam Druga Rabota
|
Датум на внесување: 21.Јули.2008 во 15:41
Тогаш заобиколи го рибарот и застани кај оние кои имаат познавање, и одговори на нивните прашања.Значи да те потсетам прашањето ми беше ЗОШТО ХРИСТИЈАНИТЕ ПАРЦИЈАЛНО ГО ПРИФАЌААТ СТАРИОТ ЗАВЕТ?
|
Постирано од: the king
Датум на внесување: 21.Јули.2008 во 15:45
podobri prikaski ima noviot zavet pa taka pointeresno im e....
------------- !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
Датум на внесување: 21.Јули.2008 во 15:48
maria_magdalena напиша:
Зар може да се отфрли едно сведоштво за тоа како Бог Го создал светот, како се развивала цивилизацијата, како Св. Дух дејствувал преку пророците објавувајќи го преку нив токму Новиот Завет? Како може да не важи една Книга во која Пророци во разни временски периоди објавуваат една Радосна Вест?
Среден, Божествен, со Почеток од самиот Постанок, Стариот завет е меѓу другото и сведок на многу историски настани кои се случувале, а кои се важни за нас.
Може ли да се влезе во една куќа преку прозор? Може, да, ама нели е поубаво тоа да се стори низ вратата?
|
Очигледно не си ме разбрала и очигледно се побиваш самата себеси.Според ова што ти го кажа испаѓа токму така дека вие христијаните во куѓата влегувате низ прозорот,а не низ вратата.
Ајде размисли пак малце зошто го поставувам прашањево?
|
Датум на внесување: 21.Јули.2008 во 18:30
Шумадинче - се мислев дали да го избришам постот... ама решив да го оставам за урнек.
Кога се пишува на ваков форум, особено кога се напаѓа нешто - убаво е барем основната информација да се има. Не мора да имаш сериозни познавања, ама барем основни...
Дешад - јас мислам дека убаво ти објаснив, нели? Стариот Завет е договорот кој Бог го направил со Евреите. Прочитај ја Библијата, ќе видиш... Тој бил исполнет и Бог поставува нов договор, нов Завет, дава нов Збор - кон целото човештво. Од јасно појасно е, ама само за оној кој сака да разбере. Оној кој не сака - никогаш нема да разбере (ова беше ваша филозофија колку што се сеќавам).
|
Датум на внесување: 21.Јули.2008 во 19:44
Зидарски, ти си вистински пример за тоа како треба да се однесува еден модератор на форум Вероисповед, а пред се даваш убав пример на воспитан, образован, културен млад човек. Од твојата постапка се гледа дека христијанството е навистина верата на животот.
Можеби тука, во постовите на шумадинче и твојата постапка, лежи одговорот на прашањето кое често си го поставуваат муслиманите “Како да се подобри нашата состојба, зошто состојбата со муслиманскиот умет е ваква или онаква“.
Нека постот стои за пример и воедно одговор на тие прашања кои често си ги поставуваат. Има што да научат и применат-ако сакаат навистина да се подобрат.
|
Датум на внесување: 21.Јули.2008 во 20:52
zidarski напиша:
Шумадинче - се мислев дали да го избришам постот... ама решив да го оставам за урнек.
Кога се пишува на ваков форум, особено кога се напаѓа нешто - убаво е барем основната информација да се има. Не мора да имаш сериозни познавања, ама барем основни...
Дешад - јас мислам дека убаво ти објаснив, нели? Стариот Завет е договорот кој Бог го направил со Евреите. Прочитај ја Библијата, ќе видиш... Тој бил исполнет и Бог поставува нов договор, нов Завет, дава нов Збор - кон целото човештво. Од јасно појасно е, ама само за оној кој сака да разбере. Оној кој не сака - никогаш нема да разбере (ова беше ваша филозофија колку што се сеќавам). | tolu e jasno shto nikoj nemoze da razbere
|
Датум на внесување: 21.Јули.2008 во 20:55
deshad напиша:
Тогаш заобиколи го рибарот и застани кај оние кои имаат познавање, и одговори на нивните прашања.Значи да те потсетам прашањето ми беше ЗОШТО ХРИСТИЈАНИТЕ ПАРЦИЈАЛНО ГО ПРИФАЌААТ СТАРИОТ ЗАВЕТ?
|
|
Датум на внесување: 21.Јули.2008 во 21:33
Дешад - ти можеш сто пати да прашаш и сто пати ќе добиеш ист одговор. Не е точно прашањето. Не е точно дека парцијално го прифаќаме Стариот Завет. Заветот е исполнет и тоа и од луѓето и од Бога. Новиот Завет кој е донесен од Бога го исполнуваме сега во моментов. Од Стариот Завет се користат сеуште оние работи кои се останати како вечни - на пример 10-те заповеди.
Очигледно не разбираш што значи зборот Завет, оттаму доаѓа целата забуна... Истотака - од прашањето, поточно од начинот на кој го формулираш, остануваме со впечаток дека не го познаваш ниту Стариот, ниту Новиот Завет. Ако ги познаваше - немаше да прашуваш - кога ќе ги прочиташ ќе ти стане јасно...
|
Датум на внесување: 21.Јули.2008 во 22:01
zidarski напиша:
Дешад - ти можеш сто пати да прашаш и сто пати ќе добиеш ист одговор. Не е точно прашањето. Не е точно дека парцијално го прифаќаме Стариот Завет. Заветот е исполнет и тоа и од луѓето и од Бога. Новиот Завет кој е донесен од Бога го исполнуваме сега во моментов. Од Стариот Завет се користат сеуште оние работи кои се останати како вечни - на пример 10-те заповеди.
Очигледно не разбираш што значи зборот Завет, оттаму доаѓа целата забуна... Истотака - од прашањето, поточно од начинот на кој го формулираш, остануваме со впечаток дека не го познаваш ниту Стариот, ниту Новиот Завет. Ако ги познаваше - немаше да прашуваш - кога ќе ги прочиташ ќе ти стане јасно... |
Единствено што ми стана јасно е дека вие христијаните ни самите не знаете дали Исус го ДОПОЛНИЛ или ИСПОЛНИЛ Стариот Завет. Мојата констатација е донесена врз база на вашите различни ставови по ова прашање. Слободно наврати се од почеток на темава и види кој како коментирал. Во секој случај ти благодарам на трпението и разбирањето кое го покажа.
Поздрав.
|
Датум на внесување: 21.Јули.2008 во 22:13
maria_magdalena напиша:
Зидарски, ти си вистински пример за тоа како треба да се однесува еден модератор на форум Вероисповед, а пред се даваш убав пример на воспитан, образован, културен млад човек. Од твојата постапка се гледа дека христијанството е навистина верата на животот.
Можеби тука, во постовите на шумадинче и твојата постапка, лежи одговорот на прашањето кое често си го поставуваат муслиманите “Како да се подобри нашата состојба, зошто состојбата со муслиманскиот умет е ваква или онаква“.
Нека постот стои за пример и воедно одговор на тие прашања кои често си ги поставуваат.Има што да научат и применат-ако сакаат навистина да се подобрат.
|
Кон болтуваното. Не сум знаел дека сте имале нов пророк.Аирлија нека ви е.
Шумадинче е младо момче кое ете погрешило,но,за разлика од некои ваши верници толку е скромен што може да им предава етика во секое време, така да омразата и овој пат те надвладеа.А што се однесува до нашиот Уммет / исламскиот народ најмалку си ти компетентна да ни даваш предлози како да ја подобриме состојбата. Подобро тие да си поработиш на твојата состојба и да не се занимаваш премногу со другите, оти ќе признаеш дека барем кај вас христијаните не цветаат рози, поготово кога станува збор за практикувањето на истото.
Во секој случај Маре, ти благодарам на обидот кој го направи за да ја наметнеш твојата вера над мојата, можеби некој ќе ти поверува.
Биди ми поздравена.
|
Датум на внесување: 21.Јули.2008 во 22:22
Повторно Дешаде - пред да отфрлаш нечии коментари, првин погледни дали можеби има добра мисла во нив...
Ако сакаш да ти преведам што сака со коментарот Марија да ти каже - дека треба да малку повеќе да обрнете внимание на образованието и на општите познавања за другите, особено ако имате намера да ги критикувате.
А кога велиш на некого да си ги гледа сопствениот двор - ти направи го истото... корисно е понекогаш...
|
Датум на внесување: 21.Јули.2008 во 22:32
zidarski напиша:
Повторно Дешаде - пред да отфрлаш нечии коментари, првин погледни дали можеби има добра мисла во нив...
Ако сакаш да ти преведам што сака со коментарот Марија да ти каже - дека треба да малку повеќе да обрнете внимание на образованието и на општите познавања за другите, особено ако имате намера да ги критикувате.
А кога велиш на некого да си ги гледа сопствениот двор - ти направи го истото... корисно е понекогаш... |
Нема потреба да ми преведуваш, ја разбрав многу подобро од тебе. А за дворот точно,прво треба сопствениот да си го средиш. Но тоа кажи си го и самиот на себе, а кажи и на Маре, да не се залетува премногу во давање совети како да се реши состојбата на еден народ.
|
Датум на внесување: 21.Јули.2008 во 23:21
Двата егземплара на шумадинче кои ќе бидат оставени на темата се само рефлексија на поедини состојбите во оваа држава и поединци кои сепак не се малцинство, и со кои сепак треба да се живее заеднички. Тие постови одразуваат и една општа состојба и тенденција на “другата“ страна, отсликана во вид на крајно незнаење, горделивост, нетолерантност кон останатите, исмевање на се што е поинакво од своето.
Според тоа, мојот пост беше повеќе констатација и анализа наметната од ненаметливата, неизбежна споредба на постовите, кои спонтано се најдоа во една близина.
А за моите намери-Бог ги знае нашите срца најубаво. Нема потреба од донесување судови, клеветење и слично на сметка на моите намери.
Најпосле, мојот пост сепак беше упатен до модераторот Зидарски, на кого сакав да му оддадам скромно признание, макар и на една ваква тема, за неговата улога и придонес во уредувањето на овој подфорум. Комплимент за неговото однесување, знаење, начин на комуницирање, објективност, ненаметливост, правичност...
А на тоа сепак имам право, нели дешат?
|
Датум на внесување: 21.Јули.2008 во 23:35
ДЕШАД,
Зидарски неколку пати убаво ти одговори на прашањето. Или не го разбираш одговорот или не сакаш да го разбериш.
Се друго што и да се каже, ќе биде одвишок.
Поздрав.
|
Датум на внесување: 21.Јули.2008 во 23:44
maria_magdalena напиша:
Двата егземплара на шумадинче кои ќе бидат оставени на темата се само рефлексија на поедини состојбите во оваа држава и поединци кои сепак не се малцинство, и со кои сепак треба да се живее заеднички. Тие постови одразуваат и една општа состојба и тенденција на “другата“ страна, отсликана во вид на крајно незнаење, горделивост, нетолерантност кон останатите, исмевање на се што е поинакво од своето.
Според тоа, мојот пост беше повеќе констатација и анализа наметната од ненаметливата, неизбежна споредба на постовите, кои спонтано се најдоа во една близина.
А за моите намери-Бог ги знае нашите срца најубаво. Нема потреба од донесување судови, клеветење и слично на сметка на моите намери.
Најпосле, мојот пост сепак беше упатен до модераторот Зидарски, на кого сакав да му оддадам скромно признание, макар и на една ваква тема, за неговата улога и придонес во уредувањето на овој подфорум. Комплимент за неговото однесување, знаење, начин на комуницирање, објективност, ненаметливост, правичност...
А на тоа сепак имам право, нели дешат? |
maria_magdalena, не е проблем што ти искажуваш пофалби кон модераторот,тоа е твое право во кое никој не треба да ти се меша. Ама мене ми смета твојата констатација која на два пати ја даваш во име на една цела религија а ја земаш од само еден единствен пост од член кој ете доволно не е запознает со некои работи. Тоа би ти дошло како јас да го земам постот на Госпел за заменката НИЕ која се употребува во к*р,анот на една друга тема, (на кој сега ќе му реплицирам) за урнек или мостра и да разгласам дека сите христијани се неписмени и назадни. Е тоа не оди така. Затоа и реагирав на твојот пост.
А на тоа сепак имам право, нели maria_magdalena?
|
Датум на внесување: 21.Јули.2008 во 23:54
Nikki напиша:
- Стариот Завет сведочи за Овоплотувањето на Господ Исус
- Исус сведочи за Себе, во Новиот Завет
- Црквата Христова, Православна, сведочи за Исус, овие 2000 год.
Тука е местото на Стариот Завет
Опасно е да се прави разлика помешу Исус Христос, и Христовата Црква бидејќи Тие се Едно
Како што вели Ап Павле, Христос е Главата на Црквата
Значи повторно Христос и Црквата сведочат за Себе
Кој заповеди од С.З. важат денес за нас ?
Некои Свети Отци, многу се молеле да им се открие вистинско разбирање на заповедите во С.З.
Нивните толкувања се запишани во многу книги
Пример: Се појавило прашање во Црквата кој е Мелхиседек ?
Дали тој е Самиот Господ Исус, или обичен човек
После многу молитви и пост, Господ и открил на Црквата дека Мелхиседек е Обичен Човек
Еве што вели Ап Павле за Мелхиседек:
Зашто овој Мелхиседек, салимски цар, свештеник на Сèвишниот Бог, кој го пресретна Авраама кога се враќаше по победата над царевите, и го благослови; кому Авраам му оддели десеток од сè; чие име прво значи „Цар на правдата”, потоа „Цар на Салим” односно „Цар на мирот”, без татко, без мајка, без родословие, кој немаше ниту почеток на деновите, ниту свршеток на животот, сличен на Божјиот Син, останува вечно свештеник.
|
Госпел, јас прашав дали важи Стариот Завет за христијаните и добив неколку различни одговори. Овој одговор погоре е од Никки, дали се согласуваш со него? И немој да ми велиш дека нема што да се објаснува повеќе кога многуте христијански деноминации немаат заеднички погледи кон ова прашање ( види го објаснувањето на Мајкл ), итн.
Значи, проблемот не е до мене, туку до вас христијаните.
|
Датум на внесување: 22.Јули.2008 во 00:26
Мајкл припаѓа на таканаречена Прахристијанска деноминација... не спаѓаат во Христијанските деноминации, затоа нивното објаснување за Стариот Завет е сосема различно.
|
Датум на внесување: 22.Јули.2008 во 00:28
ShumadinChe напиша:
|
Ne Kazhuvajmi ti Mene Lov I Ribolov.
Odgovori ako si sposoben!
Jas Te Prashav. Dal Ti Mu Veruvash Na Lugeto Shto Sekojden Bile So Hristos. T.E. star zavet
Ili na tie sho go napishaa noviot zavet.
Ako ne ti e jasno. Ti prodolzhisi so Ribolov. jas Si imam Druga Rabota [/QUOTE]
ШУМАДИНЧЕ,
Искрено да ти кажам, јас подеднакво им верувам и на тие кои што целото време биле со Исус Христос (апостолите)и го напишале Новиот Завет; но исто така и на тие кои што не го виделе Исус Христос, но имале голема желба да го видат, бидејќи Исус дошол многу покасно после нив, и го напишале Стариот Завет.
Но најмногу му верувам на Бог, кој што ја напишал целата Библија преку сите тие бого-вдахновени луѓе, било апостоли од Новиот Завет, било пророци од Стариот завет.
Со почит, Госпел.
|
Датум на внесување: 22.Јули.2008 во 10:37
deshad напиша:
maria_magdalena напиша:
А на тоа сепак имам право, нели дешат? |
maria_magdalena, не е проблем што ти искажуваш пофалби кон модераторот,тоа е твое право во кое никој не треба да ти се меша. Ама мене ми смета твојата констатација која на два пати ја даваш во име на една цела религија а ја земаш од само еден единствен пост од член кој ете доволно не е запознает со некои работи. Тоа би ти дошло како јас да го земам постот на Госпел за заменката НИЕ која се употребува во к*р,анот на една друга тема, (на кој сега ќе му реплицирам) за урнек или мостра и да разгласам дека сите христијани се неписмени и назадни. Е тоа не оди така. Затоа и реагирав на твојот пост.
А на тоа сепак имам право, нели maria_magdalena? |
И тоа ли треба да ти пречи? И за тоа да ти образложувам, зошто сум изразила восхит кон нечија работа?
Не е убаво да ставаш “вегета“ во секоја манџа, навистина не оди, особено не кога се работи за “крчкањата“ кои се одвиваат во душата и се сервираат пријатно, во вид на комплимент. За ниедна пофалница до сега не се случило да се даваат образложенија.
Па вие си ракоплескате за секој грд збор упатен до нас христијаните, со зборовите “алах да те наградет“ “Арно му рече“ и слично. Ако за такви дела доделувате признанија со наситки, кај нас е сосем поинаку, бар кај мене.
Затоа, да не ја расипуваме темата-не ми шкрабај по честитката.
|
Датум на внесување: 22.Јули.2008 во 12:24
Значи, враќајќи се на тема, конкретно кажано, Законите од Стариот Завет беа исполнети со доѓањето на Христос и Неговата жртва. Уште поконкретно-не, ние веќе не сме под тие закони, ако некој мисли на тоа.
Колку тоа и да е неразбирливо, или некој не сака да разбере.
Таквиот закон би бил сопка, камен на сопнувањето, бидејќи неизбежно води кон грев.
Дали не грешеле луѓето кои биле под Законот на Мојсеј?
Но ние сме под “Законот“ на Новиот Завет. Значи, ако некој е вистински христијанин, тој веќе го има Бог во себе, и по дефолт, трудејќи се да му угоди на Бога, ќе се труди да не греши.
|
Датум на внесување: 22.Јули.2008 во 12:29
А правосудниот систем на секоја држава ќе биде задолжен за санкционирањето, се разбира.
|
Датум на внесување: 22.Јули.2008 во 12:39
maria_magdalena напиша:
Значи, враќајќи се на тема, конкретно кажано, Законите од Стариот Завет беа исполнети со доѓањето на Христос и Неговата жртва. Уште поконкретно-не, ние веќе не сме под тие закони, ако некој мисли на тоа.
Таквиот закон би бил сопка, камен на сопнувањето, бидејќи неизбежно води кон грев.
Но ние сме под “Законот“ на Новиот Завет. Значи, ако некој е вистински христијанин, тој веќе го има Бог во себе, и по дефолт, трудејќи се да му угоди на Бога, ќе се труди да не греши.
|
Не верувам дека ниту самата можеш да се разбереш што напиша овде. Демек вие сте безгрешни.
|
Датум на внесување: 22.Јули.2008 во 12:40
maria_magdalena напиша:
А правосудниот систем на секоја држава ќе биде задолжен за санкционирањето, се разбира. |
Вам не ви е потребен правосуден систем, вие сте ги надминале законите, сте постанале безгрешни, да не речам совршени.
|
Датум на внесување: 22.Јули.2008 во 13:04
deshad напиша:
maria_magdalena напиша:
|
Не верувам дека ниту самата можеш да се разбереш што напиша овде. Демек вие сте безгрешни. |
Гледаш ли дека читаш со предрасуди па не дочитуваш...зашто ти всушност и не сакаш одговор, туку само “јурииииииш“, удри со тоа стрелата опд аватарот.
Читај точно-ако НАВИСТИНА сакаш дискусија:
Значи, ако некој е вистински христијанин, тој веќе го има Бог во себе, и по дефолт, трудејќи се да му угоди на Бога, ќе се труди да не греши. Ова се моите зборови.
Значи јас реков “ќе се труди“ да не греши. Има разлика помеѓу човек кој се труди да живее Богоугоден живот па се труди да не греши, и помеѓу поимот безгрешен.
Безгрешен човек нема, не ми ги вади работите од контекст.
|
Датум на внесување: 22.Јули.2008 во 13:08
Ај наврати се на комплетниот твој пост и појасни ми го и првиот негов дел,па склопи го со вториот дел и види дали ти ги вадам зборовите од контекст или ти самата им даде таков призвук?
А стрелата е само играчка. Ме потсетува на детството и моите стрели.
|
Датум на внесување: 22.Јули.2008 во 16:19
Дешад - престани да провоцираш и смени си го тонот!
Дали воопшто разбираш што значи зборот Завет? Очигледно дека не разбираш и очигледно дека не си ги прочитал ни Стариот ни Новиот никогаш, штом не знаеш...
Ако ги имаше прочитано, ќе знаеше дека Завет значи Договор, значи Збор кој Бог го дава на луѓето. Односно - Негово Ветување!
Е сега... Стариот Завет има многу точна дефиниција. Ако го прочиташ - си стои МНОГУ ТОЧНО што претставува, кога почнува и кога завршува, односно што треба да се случи за тој да се исполни.
Со доаѓањето на Исус, тој Завет, односно договор меѓу Бога и луѓето е исполнет. Бог го исполнил тоа што им го ветил на луѓето на Јаков. Доаѓа време да се дополни тој договор и да се прошири, да се направи со целото човештво, да се излезе од племето на Израил и да се склучи договор со целото човештво, односно договорот да не е повеќе само со наследниците на Јаков, туку со наследниците на Адам! Затоа - дали ќе кажеш се исполни Стариот Завет или се дополни, нема да направиш грешка - затоа што и едното и другото се точни во исто време.
Во Новиот Завет, односно во новиот договор кој Бог го склучува со луѓето, во неговото ново ветување - тој поставува повторно правила, онака како што тоа го направил претходно во Стариот. Некои од правилата од Стариот продолжуваат да важат, затоа што се универзални и се однесуваат на сите, некои престануваат, затоа што биле дел само и единствено од договорот со Израил, и немаат значење и примена кај останатите народи, а бидејќи се исполнети, дури немаат веќе значење и кај Израил (тие сеуште ги почитуваат затоа што не веруваат во тој нов договор).
Сево ова ќе ти беше многу јасно ако ја имаше прочитано Библијата... не мора целата дури - прочитај го Генезисот и Егзодусот само - и ќе видиш дека Стариот Завет е точно дефинирано кога ќе заврши, односно кога ќе се исполни.
|
Датум на внесување: 22.Јули.2008 во 16:27
Значи и после олку маневрирање се враќаме на она што јас прво го реков,а тоа е дека селективно пристапувате кон Стариот Завет, т.е. оние работи кои се надминати ги отфрлате а оние кои сеуште важат ги прифаќате. Со други зборови кажано Исус нешто исполнил а нешто оставил и за понатака за луѓето.
Абе моде,не е до мене, до вас е.Јас ги имам читано и Стариот и Новиот Завет ама после сето ова изгледа ти слабо ги разбираш.
И мојот тон воопшто не излегува од рамките на нормалната јачина.И ова воопшто не е провокација туку нормална комуникација.
|
Датум на внесување: 22.Јули.2008 во 16:32
Не може да отфрлиш нешто што завршило. Кога ќе заврши, дури и да сакаш не може да го прифатиш, затоа што веќе не е валидно.
Не е точно дека "Исус нешто исполнил, а нешто оставил за понатака". Никогаш не реков таква работа.
Со Исус се исполнува комплетно Стариот Завет, односно стариот договор. А во Новиот - има одредени точки кои продолжуваат да важат.
Сеуште стојам на тоа дека не ги имаш прочитано - можеби ги имаш прелистано, но не и прочитано. Ако ги имаше, тогаш ќе знаеше за ова, затоа што е многу точно објаснето уште кога се склучува Стариот Завет!
Не верувам дека на некој може да му е нејасно, затоа што си е кажано јасно во директен текст...
|
Датум на внесување: 22.Јули.2008 во 16:44
Тоа исто ти доаѓа,само искажано со различна терминологија. Како примерот со десетте Божји Заповеди.
И така,смирено објаснувај да беше толку едноставно и лесно денеска евреите ќе беа христијани,а христијаните муслимани.
Затоа нека не те чуди што имаат луѓе како мене кои поинаку гледаат на работите.
|
Датум на внесување: 22.Јули.2008 во 16:57
Секој си верува во она во кое верува затоа што си има причини... Не навлегувам во тоа, затоа што е некоректно и нетолерантно да дискутирам за твоите причини зошто веруваш во нешто, иако тоа постојано се прави во обратен правец.
Ако сеуште мислиш дека е исто - тогаш има две варијанти - или се инаетиш, или навистина не разбираш... ако е првото - џабе е муабетов. Ако е второто - тогаш, треба да почнеш на почетокот, како на пример - да го прочиташ Светото Писмо...
|
Датум на внесување: 22.Јули.2008 во 19:05
maria_magdalena напиша:
|
Точно е сето тоа што го напиша,се сложувам со тебе, но би сакал само да те надополнам. Законот на новиот завет е БЛАГОДАТТА или МИЛОСТА.
Повеќе не сме под Законот објавен во стариот завет на планината Синај, но сега сме под Милоста Божја.
Исус го исполни Старо-заветниот закон, па сега, само преку верата во него и во неговата застапничка смрт на Голгота имаме опростување на гревовите.
„Зошто по БЛАГОДАТ сте спасени преку верата; и тоа не е од вас - Божји дар е;
не е од дела, да не би некој да се пофали.“
(Ефесјаните 2:8,9)
Со почит, Госпел.
|
Датум на внесување: 22.Јули.2008 во 19:39
gospel напиша:
ШУМАДИНЧЕ,
Искрено да ти кажам, јас подеднакво им верувам и на тие кои што целото
време биле со Исус Христос (апостолите)и го напишале Новиот Завет; но
исто така и на тие кои што не го виделе Исус Христос, но имале голема
желба да го видат, бидејќи Исус дошол многу покасно после нив, и го
напишале Стариот Завет.
Но најмногу му верувам на Бог, кој што ја напишал целата Библија
преку сите тие бого-вдахновени луѓе, било апостоли од Новиот Завет,
било пророци од Стариот завет.
Со почит, Госпел. |
So Golema Pochit Prema Gospel.
Brat. Vaka Stario Zavet e Napishan Po Smrta Na Hristos, Od Raka Na Apostolite.
A Noviot Zavet E Napishan Nekolku Godini Pokasno Od Drugi Luge.
Ako Ne Vervuash Rashetajse Malce Niz Temive Ke Najdesh Tochna Godina Koga I Kako E Pishuvan Noviot Zavet. Pozdrav.
|
Датум на внесување: 22.Јули.2008 во 20:02
Шумадинче - се читаш ли бе што пишуваш?!?!?! Ај малку прочитај, собери основни податоци, после давај вакви изјави...
Бидејќи очигледно никој не ти објаснил, еве во кратки црти...
Стариот Завет е напишан пред Христос! Првите 5 книги од тој Завет се пишувани околу 1400 години пред Христа од Мојсеј.
Новиот Завет - е напишан од Апостолите, и тоа во 1виот век. Последното Евангелие е пишувано околу 70-та година по Христа од Јован (негов ученик).
|
Датум на внесување: 22.Јули.2008 во 21:57
ShumadinChe напиша:
<font face="Georgia, Times New Roman, Times, serif">So Golema Pochit Prema Gospel.
Brat. Vaka Stario Zavet e Napishan Po Smrta Na Hristos, Od Raka Na Apostolite.
A Noviot Zavet E Napishan Nekolku Godini Pokasno Od Drugi Luge.
Ako Ne Vervuash Rashetajse Malce Niz Temive Ke Najdesh Tochna Godina Koga I Kako E Pishuvan Noviot Zavet. Pozdrav.
|
ШУМАДИНЧЕ,
Мое најискрено мислење е дека сепак треба да се вратиш на подфорум „Лов и Риболов“. Таму нај добро би се снашол, овде некако многу ни ги матиш и плеткаш работите.
И тоа што сме го научиле ќе ни се испомеша, од твоиве изјави и постови.
Според тебе, на крај ќе излези дека првиоте луѓе кои што ги создал Бог се Исус и Марија Магдалена. За време на потопот се спасиле само Адам и неговата жена Ева, со нивните синови Каин, Авел и Сит.
А спасител на светот кој што умрел на крст и воскреснал на третиот ден бил Ное.
Со почит, Госпел.
|
Датум на внесување: 22.Јули.2008 во 21:59
gospel напиша:
ШУМАДИНЧЕ,
Мое најискрено мислење е дека сепак треба да се вратиш на подфорум „Лов и Риболов“. Таму нај добро би се снашол, овде некако многу ни ги матиш и плеткаш работите.
И тоа што сме го научиле ќе ни се испомеша, од твоиве изјави и постови.
Според тебе, на крај ќе излези дека првиоте луѓе кои што ги создал Бог се Исус и Марија Магдалена. За време на потопот се спасиле само Адам и неговата жена Ева, со нивните синови Каин, Авел и Сит.
А спасител на светот кој што умрел на крст и воскреснал на третиот ден бил Ное.
Со почит, Госпел. |
Па, не е така?!?!?!
|
|