IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ДАЛИ ИСУС СЕ РОДИЛ ОД ....
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ДАЛИ ИСУС СЕ РОДИЛ ОД ....

Внеси реплика Внеси реплика страница  123 18>
Автор
Порака
demon Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 15.Јули.2008
Статус: Офлајн
Поени: 28
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај demon Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: ДАЛИ ИСУС СЕ РОДИЛ ОД ....
    Испратена: 15.Јули.2008 во 00:46
Вака пошо сум нов на форумов, сум ве читал доста и мислам дека од вас ќе добијам одговор на едно мое прашање: пред оваа недела одам во црква и го прашувам попот:

отецот синот светиот дух = на Бог , сите три се едно, и он ми вика ДА !!!

прашувам: Богородица - света Марија, мајкаму Господова така? и он вика ДА!!!

Изјавата од Библијата дека светиот дух ја осена Марија и Таа забремении, па бидееќи светиот Дух е еден од тројцата а сите три се едно, значи Бог ја осенал Св. Марија и она го раѓа Синот Божји Исус ???   и он вика пак ДА !!!

Па го прашувам Ако Бог ја осенал Марија, која ја викаме Богородица, значи го родила синот Божји, нели Единородениот Син, па после Исус е нели Бог , и пак он вика ДА!!!

Е викам ДАЛИ Е МОЖНО БОГ ДА ЈА ОСЕНАЛ МАРИЈА, ДА ОНА БИ РОДЕЛА СИН КОЈ ВЕЌЕ ПРЕДХОДНО ЈА ОСЕНАЛ, БИДЕЕЌИ ОН Е БОГОТ,

БОГ ЈА ОСЕНУВА БОГОРОДИЦА ДА ГО РОДИ СИНОТ БОЖЈИ КОЈ Е БОГ ???

И попов ме избрка од црква, па сега навистина барам од вас кој може да ми го објасни ова да му кажам на Попот дека немислам за ова дека е невозможен инцест туку дека таква смисла се добива, а јас сакам само правилно да верува, да сватам, да ја сватам верата православна.

Најдобро намерно ве молам објаснетеми за овој мој проблем

Изменето од demon - 15.Јули.2008 во 00:56
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јули.2008 во 01:02
Zemi ja biblijata citaj ja i ce ti stane jasno .... ne pretpostavuvaj procitaj..

Ne se igraj so zborovi zasto naslovot na tvojot post i tvojot nick na prvata stranica davat edno drugo znacenje na toa sto sakas da go kazes...

Изменето од Templarius - 15.Јули.2008 во 01:03
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Нов член
Нов член

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај demon Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јули.2008 во 01:19
абе остави тоа никот, ми е од кантер страјк, многу играм кантер, па од таму и ми остана во навика, нема врска тоа, дај бе објаними ако можеш одтави никот навистина ми треба одговор, да му кажам на попот дека имам одговор а он нема

Изменето од demon - 15.Јули.2008 во 01:19
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јули.2008 во 01:23
Glupavo e da ti objasnuvam ajde procitaj eve ti link tamu mozes ubavo da procitas ako posle ne ti e jasno ce diskutirame...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Al_Masih_Qam Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Мај.2008
Поени: 113
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Al_Masih_Qam Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јули.2008 во 01:23
Абе ова изгледа стварно нашиов модератор го банирал Атеистот, па сега овој се прикачува со нов ник? Откачени работи... Моде, го пратиш ли ова? Како ти стое?
AL MASIH QAM! HAQQAN QAM!
ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ ХРИСТОС БОГ!
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јули.2008 во 01:25
Ако ти е поентата да му докажеш нешто на попот, тогаш не знам дали има смисла да ти се објаснува тука... Овде сме за сопствени знаења, а не за... чалам...
Доколку сериозно сакаш да разбереш повеќе за оваа тема, побарај низ форумов има доста написи на тема Троиство. За да можеш да го разбереш концептот на зачнувањето на Марија и раѓањето на Исус, треба да ја разбираш пред се идејата за Троиството. Не би сакал да навлегуваме во повторно објаснување тука во оваа тема, затоа што е премногу зборувано за ова.
Do what is right, come what may...
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јули.2008 во 01:26
Не е баниран Атеист, само имаше опомена - иако и јас за истото се замислив... Ќе почекаме, ќе видиме...
Кон врв
Нов член
Нов член

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај demon Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јули.2008 во 01:38
де бе луѓе не ве разбирам, каков атеист, јас сум роден христијанин, неве разбирам како тоа сум се сменил ....

Јас само прашувам за имам одговор да му кажам на попот и да ми даде да влегувам во црква повторно, вака неможам да влезам.

Ве молам бе луѓе објансетеми детално да сватам, кај сега д барам теми во еден куп овде, дај ако зане некој неками одговори детално и решен проблем
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јули.2008 во 03:01
Жалам, но нема да навлегуваме во дискусија за Троиството повторно. Ти дадов доволно упатство што да побараш, ако си искрен во намерите, ќе го најдеш одговорот.
Ниеден свештеник не смее да те избрка од црквата која ја посетуваш, освен ако не правиш проблеми за време на литургија. Ако ти забранува да одиш на литургија без причина, тогаш можеш да се жалиш во МПЦ.
Кон врв
AlDra Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Јули.2008
Поени: 823
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај AlDra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јули.2008 во 06:11
Да ви кажам искрено и јас не ја сфаќам доктрината за Светото Тројство. Но, и покрај тоа верувам во Троединиот Бог. До пред извесно време бев загрижен зашто тоа (барем така мислев) оди контра на сета здрава логика. Ама подоцна сфатив дека најверојатно никој не може да го разбере Бог. Кога ќе успее некој да го стави морето во чаша вода тогаш ќе го разбере и Него! Едноставно нашите ограничени умови не можат да го опфатат Неограничениот. Нормално штом ја створил логиката ќе биде надвор од неа. Како и да е тоа никогаш не ме спречило да живеам Христолико и да се трудам секојдневно да се подобрувам. Бог сигурно не гледал причина да ние Него Го осознаеме. Ние треба само да живееме онака како што Тој вели и да веруваме дека Исус на крстот умре за нас грешните. Секогаш кога ќе западнам во искушение да протолкувам како тоа Три во Едно, но разделени, па со посебна волја итн итн се редат безброј прашања се тешам самиот себеси со она претходното. Па се надевам дека нема да бидам критикуван заради мојата искреност како што се надевам дека постов ќе послужи на сите оние кои имаат дилеми околу ова прашање на ваков начин да ги разрешат.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јули.2008 во 06:25
AлДра - има на форумов неколку одлични објаснувања на Троиството - неколку од ЕвАнгелос, од Сард и од неколку други членови (и јас имам неколку објаснувања, и тоа со прикажување на доста поедноставена идеја).
Причината заради која не сакам да навлегувам повторно во таа дискусија е затоа што поминавме месеци и месеци во лути расправии, особено со муслиманските членови на форумот кои целосно го отфлраат Троиството како идеја.
Искрено - многу е едноставно да се разбере Троиството... навистина лесно... мислам дека непотребно се комплицира целото прашање.

Изменето од zidarski - 15.Јули.2008 во 06:30
Кон врв
Нов член
Нов член

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај demon Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јули.2008 во 13:48
е дај бе зидарски ако имаш едноставни објанувања, дај објасни без некојд а ти репицира, значи нама да ја водиме темава во расправија туку само ќе ми дадеш одговор за кој мислиш дека е најдобар.

А ја да се жалам во МПЦ нема фајде, Попов ќе каже дека неверувам во тројството и завршен чин.

Абе дај одговорими ако занеш, незнам зашто избегнуваш на некој кој те прашува да му одговориш, страв ли тие, и ти ли неверуваш во тројството што е работава?

Алдра, гледам некако ти имаш објаснување за темава, ајде ако нети е тешко пишими или на лична порака или овде,што занеш може ќе биде од корист за мене
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јули.2008 во 15:21
demon,

religijskite raboti ne se objasnuvaat so logika, filozofija, matematika, fizika i t.n., iako lugjeto sekogash se obiduvaat toa da go storat tokmu na toj nachin. Religijata e duhovnost, koja prilega poveke na poezija otkolku na nauka.

Religijskite raboti se osoznavaat i se otkrivaat vo sebe si, razvivajkji ja svesta za sepostoechkoto i za nas samite kako negov nedeliv element. Vo momentot koga ke se obidesh istata da ja svedish na chista logika, si ja spushtil na nivoto na umot, a toj kako takov nema nikogash da ti ja otkrie tajnata na postoenjeto, tuku samo ke ti dade edna interpretacija koja edinstveno ke go reflektira nivoto na svesta sto ja poseduva chovekot vo migot na taa umstvena konteplacija.

Umot vo momentot na analizata ke ti dade onakov rezultat kako sto ti posakuvash da dobiesh ili onakov kakov sto odgovara na nivoto na tvoeto razbiranje.

Koristejki ja takvata umstvena analiza jas mozham ednostavno da ti dokazham deka Isus ne mozhel nikako podrugo da bide zachnat osven na voobichean chovechki nachin, deka nikogash ne mozhel da bide Bog, deka ne umrel na krstot, deka ne voskresnal, deka prodolzhil da zhivee i propoveda vo drugi kraishta na svetov, deka umrel so prirodna smrt i deka mu se znae kade e grobot. Taka ke ja zadovolam tvojata chovechka ljubopitlivost i zasekogash ke ja zatvoram vratata na duhovnosta. Bidejki religioznosta ne se zemni prikazni, zemna logika i zemni razmisluvanja. So takvoto objasnuvanje ke se unishti sushtinata na duhovnosta koja nemozhe da se vrami vo edno obichno smrtnichko logistichko analiziranje na neshtata koi sushtinski go premavnuvaat ovoj materijalen svet. Taa svest, taa duhovnost, go sodrzhi materijalniot svet vo sebe, a ne obratno. Zatoa alatite koi se upotrebuvat vo ova nasha sekojdnevna realnost (logika, filozofija i t.n.) ne mozhat da go objasnat onoa vo sto se sodrzhat. Naprotiv, vazhi obratnoto.

P.S. zidarski, ova e samo edno moe sluchjano doagjanje na forumov. Verojatno ne ke mozham da odgovoram na eventualni prashanja.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Нов член
Нов член

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај demon Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јули.2008 во 16:06
Според Месинџер, нетреба да барам да го разберам тројството и Исусовото раѓање, и тоа дали е Бог или не, треба само да верувам во тоа...

Ај ќе почекам Зидарски да ми даде и негово мислење па да споредам, и да земам нешто да испринтам за да иамам доказ пред попот, дека се трудам да сватам....
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 18>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.