|
Теорија на Еволуцијата |
Внеси реплика | страница 123 24> |
Автор | |||
deshad
Сениор Регистриран: 13.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 1350 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 10.Јули.2008 во 23:56 |
||
Ме интересира каков е ставот на религиите по ова прашање. Дали навистина човекот е еволуиран од мајмун или е засебна врста. Дали зборуваат Светите книги нешто за тоа? Однапред благодарам! П.С. Ако постои ваква или слична тема,модераторите нека го префрлат постов таму. |
|||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Мислам дека порано имаше ваква тема, но, нека остане оваа, затоа што е убаво дефинирана...
Би било убаво само да го кажеш своето мислење во врска со прашањето кое што го поставуваш, пред да бараш другите да одговорат на истото (едноставно - практика на овој под-форум). |
|||
Do what is right, come what may...
|
|||
deshad
Сениор Регистриран: 13.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 1350 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Јас најдлабоко се извинувам што прв не се произнесов,затоа што сакав да постирам некои линкови кои многу убаво ја побиваат оваа теорија.Но,накратко, гледано од исламска точка, недопустливо е да се тврди дека човекот настанал од хомо сапиенсот. Според к*р,анското кажување Аллах - Бог го создал првиот човек Адем / Адам по принципот БИДИ! Исто така според некои к*р,ански цитати многу убаво се гледа дека секоја врста е посебно создадена а не еволуирана од една во друга.
Ај иншАллах - ако даде Бог ,кога ќе ги најдам ќе ги постирам линковите. |
|||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Toa deka covekot e nastanal od majmun e samo edna zabluda vo koja se veruvas, no ete pobiena e ...
|
|||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
aa,..daa,..daa,...poochigledno ,..nema nishto,...od toa deka ,...gospod od kal go napravil,....a,i zenata od edna negova koska,......kolku da ima ,..nekoj da mu se kachuva na ,...glava!,....mislam ,...na glavite,..
|
|||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|||
the king
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 03.Август.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 458 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
bi sakal da ja pozdravam ovaa tema na pocetok....
bas super tema koja dolgo vreme ne bila debatirana a vo realnosta e dosta prisutna.... a sega bi sakal da go soopstam i svoeto mislenje.... ako ja zastapuvame teorijata deka covekot nastanal od evolucija, t.s od majmun, koja e pricinata taa evolucija da prestane i da zastane vo mestoto na koe e.... dali ima pricina i denes covekot da prodolzi da evoluira i da se preobrzuva????? a kako sto nie znaeme eve veke poveke od 4 iljadi godini covekot e istiot i ne se zabelezuva nikakva evolucija, osven evolucijata na negovite prirodni dimenzii i zivoten vek.... ova e pologicno od logikata deka covekot e postanat od majmun, za koi logiki sekako deka ne postojat nikakvi dokumentirani fakti, tie se samo logika... a od druga strana ja imame religijata koja kazuva deka covekot e nastanat po principot po koj e sozdadeno se sto postoi isto kako sto postoi i covekot. sega bi mu se obratil za kratko na brza: kazuvas deka ne e mozno da bide nastanat od zemja a zenata od edna koska, dali so toa kazuvas i deka se ona sto postoi ne e napraveno od rakata na sevisniot bog???? dali so toa sakas da negiras deka bog ne go stvoril covekot i seto ona sto i tvojata religija, i site religii niz svetot, go potvrduvaat???? ako bog mozel da gi stvori site ovie raboti besprekorno, zarem za nego e nemozno da go stvorel i covekot???? toj e onoj po cija volja se slucuva se!!!! on e gospodar na se, istovremeno i stvoritel... za nego ne e tesko nisto!!! |
|||
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|||
Ateist
Сениор Регистриран: 01.Јуни.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 757 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
А кој вели дека еволуцијата престанала? Кој вели дека и човекот не еволуира? Еволуцијата не е процес кој се одвива за ден, два или година. Тоа е процес кој трае илјадници и милиони години, кој генетски се пренесува од генерација на генерација. Ако беше Ти жив пред 2000 год. или пред 5000 сигурно ќе ја приметеше еволуцијата па дури и кај човекот.
ДА, религиите го потврдуваат (читај се занесуваат дека е така), но не и науката. Во тоа е суштината нешто што не постои не може ни да створи ништо, а понајмалку човек.
Тешко нас луѓето ако се се случува по нечија воља, значи ние ништо не одлучуваме. Тогаш животот воопшто би немал смисол, зошто воопшто да се трудиме нешто да постигнеме ако Тој ни предодредил што ќе ни се случи. Не мора да одиме на работа, Тој ќе ни даде пари. Не мора да си го бараме партнерот, Тој веќе ни го пронашол и ќе ни го донесе дома....... Изменето од Ateist - 12.Јули.2008 во 08:38 |
|||
Да бидеш верник е исто како да си слеп, а да раскажуваш за светлината (Атеист)
|
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ateist, си ја разгледал ли малку "научноста" на Дарвиновата теорија (поточно претпостсавка) и си ги проверил ли темелите (аргументите) врз кои е засновата таа претпоставка? Таму лежи одговорот зошто денешните објективни научници ја оспоруваат Дарвиновата теорија како научна.
Таа не е заснована на научниот метод. Таа не го поминала тестот на експериментот. Со други зборови, не постои ни еден доказ дека еволуцијата некогаш се случила, ниту пак се случува. Постојат само многу претпоставки, високо изрежирани драми, голема креативност меѓу режисерите на таа драма, фалсификување на докази и куп други глупости во името на науката. Една од грешките што Дарвин ја направил е тоа што избрзал со каузалниот закон. Имено, тој вели дека една последица (сличностите меѓу организмите) може да биде предизвикана од повеќе причини.
Зошто Дарвин не претпсотавил дека нивната сличност можеби се должи на тоа што тие имаат еден ист Создател кој заради истиот дом и истата околина, клима, храна итн очекувано би било да ги создаде слични за да коегзистираат и во сличните услови за живот.
Сличностите на организмите не е последица на нивното "преминување од еден вид во друг" (за кое преминување МОЛЧАТ фосилите), туку причината е тоа што сите организми имаат ЕДЕН ИСТ СОЗДАТЕЛ, па оттаму е и логично тие да се слични.
Ферарито на пример е многу слично со поршето. (има исто број на "нозе"-тркала, ист орган за управување-волан, со слично гориво се "храни", на слични патишта "живее" и тн) но сепак ние добро знаеме дека Ферарито не еволуиларо во Порше, а ниту обратното, туку знаеме дека нивната сличност се состои во тоа што тие имаат ист изумител - Човекот. Но како што кажав, еволуционистите се надеваа дека ќе најдат безброј фосили на премин од еден вид во друг, но за нивно големо разочарување тие не најдоа НИТУ ЕДЕН ФОСИЛ НА ПРЕМИН, па мораа, за да го скријат срамот, да фалсификуваат неколку запчиња и на основа на тие запчиња да докажуваат каков мозок имал полу-човекот, за на крајот да откријат дека тие запчиња всушност биле од некои свињи
Човечката рипка нема благе везе со водоземците, таа си е еден вид риба и ништо повеќе од тоа.
Значи остануваат многу провалии, непремостливи алки на фосили на премин
Провалија меѓу рибата и водоземецот
Провалија меѓу водоземецот и влекачот
Провалија меѓу влекачот и птицата
Провалија меѓу влекачот и птицата
Провалија меѓу влекачот и цицачот
...
итн итн..
и најголемата од сите провалии
Провалија меѓу цицачот и човекот
И не само тоа.
Геолошките слоеви на земјата потврдија дека животот настанал симултано наеднаш, а не како што тврдеа измислените "геолошки таблици" на еволуционистите. Имено, и во најплитките и во најдлабоките геолошки слоеви се наоѓаа фосили од сите организми, и од најпростите, и од најсложените, а не како што еволуционистите очекуваа дека е најдат во подлабоките слоеви попрости организми, а во поплитките посложени!
И уште многу други аргументи кои се надевам дека допрва ќе ви ги напишам (ми се спие сега).
Ако забележавте, сите обиди на еволуционистите да дадат аргумент на својата теорија се сведуваа на уште една претпоставка на својата изрежирана драма.
Заклучок:
Еволуцијата не е научна теорија бидејќи не е заснована на научниот метод и не е проверена со научниот експеримент.
Сите аргументи велат: Немало еволуција!
|
|||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|||
kejt-d-grejt
Сениор Регистриран: 05.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 6228 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ah, kolku e pameten ovoj mojov simpatija....
|
|||
се' што е убаво во животот е поезија. сето друго е проза
|
|||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
da,..mnogu e pameten!,...a ,za da ne bide i dosaden,....go smeni chasovnikot i chasovnicharot so,...ni manje ,..ni vishe,....ferarito i porsheto,....i nivniot sozdatel( kako i na chasovnikot),....chovekot!,....ich ne ni mu e gajle dali ,...ferarito moze da se pretvori vo porshe,...za ,...milion godini,...,...samo da moze ushte i experiment da se napravi,...
|
|||
|||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Брза - а имаш аргументи за спротивното (освен учебници по Биологија)? Зборувам за конкретните работи од типот на тоа дека не се пронајдени преодни форми... Ако еволуцијата траела по илјадници години меѓу една и друга форма, тогаш треба да има стотици примери низ целиот свет од такви суштества. Од самите видови има стотици фосили од сите можни периоди, но чудно - нема од преодните суштества...
|
|||
|
|||
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Боже Господе од увек се смеев на тоа дека сме од мајмуни создадени...не бе ја сум од хиена настаната-сешто! Се сложувам со Дешад...дека човекот е создаден со Биди!
|
|||
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Па да ти кажам право... |
|||
|
|||
brza
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
|
|||
|||
Внеси реплика | страница 123 24> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |